Toecutter
Поени од реакции
2.444

Профил пораки Последна активност Теми и мислења За мене

• Све ми се чини несакајки си признава , ама .... што знам може не ебава у здрав мозок.
    Искрено повеќе ми се допаѓа Новиот завет и често си го препрочитувам, затоа што навистина ми се допаѓа философијата на Исус за љубовта, верата, надежта... љубовта, простувањето, искреноста, доблестите се централни теми... :) Философија на живот ми е тоа, во суштина, принцип на живот се трудам да ми биде. :) Исус кажува многу мудри зборови... чак и кога бил распнат на крст, сепак наоѓа сила да им прости на луѓето, што во суштина дава една прекрасна порака! :)

Поздрав. :)
    Како тргнало...се е можно :) добро е што ќар ќе имаат пациентите ама...не се знае ништо однпред.
    Посебно за делот околку Македонија (славси, вонзејманци, еурогејци и други продукти со истечен рок на употреба) :)
    Па ќе има митови за бели "божества" кога гледаат за прв пат бел човек со поразвиена "технологија".
    Сега јаса и ти да одиме во Амзаон кај некое племе со хемиско пенкало или тостер ќе не мислат за богови но тоа е друг проблем (во прото историски период се) така да...

Мислење за Кримо...
    На почетокот ми беше интересна, сега шознам... се менува (кога на позитивно, кога негативно) за одредени ставови.
    Па заборавив да кажам дека пологично ми е и мене Америте да иделе кон Азија, или ти кажав.. :)
    Тоа за Мохенџо Даро некј го поврзува со паѓање на метеор/астероид некој со епот со Гилгамеш каде што среќаваме огнени стрели од небото...
    Ти ја препорачувам Forbidden Archaeology од Michael Cremo штом си запнал по загатките мистериите во светската историја и археологија.
    Јас сум си по антика и среден век.

еидт
    Еве нешто за Европски артефакти пронајдени на тлото на Америка
    http://paranormal.about.com/library/weekly/aa080700a.htm

Strange isn't it?
    Има теории, кои имаат логика дека и во стариот свет (Европа и Азија) постоеле и се одгледувале тие растенија но со тек на време (пормена на култура) тие престанале да се одгледуваат поради тоа што немало потреба (знаеме дека тие свети билки ги користеле само големите фараони, кралеви, свештеништвото и.т.н. кои можеби го промениле начинот на живот или верување, па престанале со користењето на светите билки).
    Можна е таа теорија бидејќи знаеме дека коњите потекнуваат од Америка (не знаеме дали тамошниот народ ги користел) кои преминале во Еуро - Азија, па овдешните ги припитомиле и користеле (а во Америка останале многу малку диви коњи, ретко или речиси никогаш гледани од месното населеније) и после илијадници години кога Еврогејците ја колонизираат Америка, тамошните прв пат во животот гледаат коњ!
    Значи можеби и овде ги имало тие растенија (па ги ишмркале и испушиле) па дури после илијадници години (17век) прв пат ги среќаваме пак.
    Има теории, но не е финтата да останат теории.
    За 7те мумии(меѓу кои и на Рамзес) во кои има кока, тутун и канабис имам читано.
    Првично тутунот (некои тобако паразите) го сметаа како состав кој се најде во мумиите поради изложеноста на мумиите на чад од луљињата на археолозите (негрижа!) и работниците но потоа со понатамошното испитување (подлабоко во ткивото) се докажа дека не потекнуваат од модерното време.
    Е сега знаеме имале најразвиени врски со Микена (каде што имале тутун или растенија кои содржат никотин - од истокот) и има најдено луљиња (со ориентални мотиви).
    Канабисот се знае дека постоил и бил употребуван во далечниот исток (Кина и Индија).
    Финтата е од каде имаат кока.
    Незнам која легенда беше но знам дека стигнале до Кримскиот полуостров.
    Факт е дека народтие на медитеранот, севрна африка и блискиот па и далечниот исток имале развиена и интензивна тргговија, но сега прашањето е по кој пат тргувале со Јужноамериканските цивилизации. Колку што има докази, најверојатно е тој трговски (од каде се воспоставувало индеректен контакт, трговија) да почнува од Јужноамериканските цивилизации кои пловеле не по Атланскиот (опасен!) туку преку Тихиот (мирен, убав за пловидба) океан со Кина, притоа наоѓајќи ги најблиските растојанија за поморските патишта од Америка до Азија, па Кинезите тргувале со народите од блискиот исток, а тие со народите на медитеранот и Египет.
    Порано се мислеше дека трговијата или контактите па и миграциите во антиката биле невозможни или ретки но со поновите истражувања излегоа некои работи на површина (на пр. цело Келтско племе во Кина :) ).
    Е сега за познанството на светската геогафија и поставеноста на градбите според неа за тоа можеби биле свесни (им биле познати) на Еѓипјаните (штета што некои еурогејци беа пиромани па демонстрираа сила врз Александриската библиотека), можеби не (тоа е дело на друга цивилизација - во која што не верувам).

Е сега прашање на денот:
    - Која цивилизација поточно (иако ги спомена) и дали тие цивилизации (за кои постојат смо во митови и легенди) се поврзани со вонземски битија?
    Имало повеќе жители, варира бројката поради новооткриените населби а за да се пумпа не верувам бидејќи ти реков 50 милион популација требало да има Египет така да колку и да пумпат на крај ќе се пукне гумата.
    Ти си по мејнстримот кога се работи за Египет...
    Имаат пуштено експедици Еѓипјаните кои стигнале до Кримскиот полуостров (за време на старото кралство) кои се евидентирани во некои легенди и митови (Легендата за Златното Окно мислам дека беше но не ме зимај за збор) што колку толку (а сигурно има и други за кои незнам - јас сум повеќе музеолог и византолог) за некои други експедиции што ни укажува на фактот дека Еѓипјаните се интересирале многу и имале многу откритија во врска со георграфијата. (имав некаде и читано дека се пронајдени и Египетски бродови и во ДУнав ама не верувам дека е нешто вердостојно).
    Гледаш, грешен извор на инфо од свештеништвото.
    Популацијата варира, порано се предпоставуваше за 1.5 сега се зборува за бројка од 2 или 3+ милиони (старото кралство) се откриваат секојдневно населби па може да достигне некоја бројка од 4+ милиони.
    Кои индиции укажуваат на софистицирана технологија?
    За да има таков сомнеж треба да немаме никаков доказ за градбите (ни една ѕидна слика која ја опишува градбата) ниту пак не ќе можеме да направиме реконструкција со расположливите материјали и средства за изработка.
    Дека е од човечка рака градено, нема ни грам сомнеж.

Е сега за географската положба, зошто, како, што? нема да дознаеме изгледа поради уништувањето на Александриската библиотека, можеби таму се криел одговорот, иако не верувам дека некои други цивилизации (за кои нема некои докази дека и воопшто постоеле) се одговорни за тоа, мислам дека Египјаните имале капацитет, можеби им биле познати и Америка, Австралија и Атартик но тие информации отидоа јабана у 48 г.п.н.е.
    Хинт:
    Херодотовите и Мантеновите писанија се многу покасно. (*голема веројатност за огромни грешки)
    Според нивните извори според кои се раководиме и нашите пресметки требало 50 милони(!) за нивната изградба (20 години), а знаеме дека вкупното население на планетата е 20 милиони (околу 3000 година п.н.е.).
    Во тоа време Египет имал популација од 5 до 10 милиона.

Пресметај и види за колку години се изградени.

П.С.
    Која друга цивилизација, просветли ме.
    Па да, независните истражувачи (оние компетентните) немаат средства и никој не ги подржува.
    Знаеме дека историјата и археологијата се честопати злоупотребувани за политички и други цели.
    Е сега, незнам на што сакаш да посочиш, друга цивилизација?
    Вонземјанска или земска?
    Јас ти реков, датирањето и хронологијата ќе продолжат да се менуваат поради евидентните грешки кои ги имаат направено археолозите и историчарите во почетокот на истражувањата.
    Египет е многу постар одколку што мислиме и не оставам простор за некоја друга цивилизација.

П.С.
    Околу камените блокови гледам дискутирате напразно (секои 9 секунди, онолку работници оно ово..)
    Немора да значи дека пирамидите се градени во временски период од 20 години. Можеби се за 50 години со истата маса на работници.
  • Вчитување…
  • Вчитување…
  • Вчитување…
Back
На врв Bottom