Враќање во Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата Harald
  • Време на започнување Време на започнување
Главната работа е што кога се селиш, очекуваш нешто драстично подобро. Германија и другите европски држави не можат веќе да понудат нешто драстично за земја од наш калибар. Се затвори јазот до негде. И луѓе почнаа да рачунаат, фамилија, куќа имам дома, етц, ствари што ги имаа и порано - ама не беше битно зашто разликата во плата беше огромна.

Све се сведува на пари на крајот од денот. Не издржливо е во глобален свет просечен Европјанец да е 10 пати побогат од останатите. Луѓето во МКД мислеа дека Германците се супериорни луѓе и дека вечно ќе е така.
За 10 години на форумот - од вие не знаете како се работи во Германија стигнавме до Германија е Зимамбве, од истите луѓе :D Only on Kajgana.

Можностите таму се сеуште поголеми за луѓе со амбиција. Имам колеги што стигнаа до незамисливи позиции за нас тука.
За луѓе што се просечни или испод просек, можеби е подобро да си во МКД. Имаш луѓе, фамилија, имаш контакти, врските работат за тебе и тн. Нема потреба да се гураш.
Во Македонија може да се си отворат мал бизнис, не мора таму да робуваат (не е секој за бизнис ам ете кој сака има добри услови), а дури и занаетчија да е некој пак во Македонија има многу пари. Луѓе што заминале од 2021 наваму не можи да ги земаш во статистика бидејќи тие не виделе ништо од доброто во Германија. За луѓе со амбиција веќе и таму има мали шанси, се е турци, авгана или сиријци - немаат луѓе веќе не им се работи. На тендери ангажираат фирми од околу само за да не работат со овие горе спомнати.

Pisi mi koga ke si vraten vo MK i ke si na makedonska plata.
Многу сте досадни со ова

Кано објасни на кратко во каква позиција сум, не знам зошто како навиени ги поставувате едните исти прашања?

Кога човек ќе ти каже дека се обезбедува за да не се замара ни со пасош ни со ништо, треба човечки тоа да го прифатите а не да бидете досадни со ќе видиш и слични муабети

Што е незамисливо за тебе/вас?

Очигледно не ги земаш во предвид короната, војните и миграциите кога коментираш за период од 10 години.

Баш напротив, тие што се под просек или просечни треба да си останат надвор и да заработат нешто повеќе.
Германија и луѓето таму мора да се помират со релативен пад во квалитет на живот и влијание во споредба со остатокот од светот.

Кога ќе тргнеш со таа точка, објективно е една од подобрите и побогати земји во светот. Во догледна иднина ќе биде така, значи наш животен век.

Ako se soglasime site so tezata "ljugeto go pravat sistemot, a sistemot ja sozdava drzavata" togas mnogu dobro moze da uvidime vo koja nasoka bi se dvizela idninata na edna drzava.

Germanija porano bila 2000 pati podobra od Makedonija a pred toa i od Jugoslavija zatoa sto prosecniot germanec, bil pokulturen, poopstestveno odgovoren, porabotliv i podiscipliniran. Sistemot bil sozdaden od prosecniot germanec i funkcioniral taka kako sto ljugeto koi go sozdavale toj sistem funkcionirale, po pravila i propisi i mnogu rabota.
Od druga strana makedoncite i vo jugoslavija i vo nezavisna Makedonija gledale kako i deneska kako da go zaebat sistemot, kako da zemat pari bez rabota, kako da se piknat na mesto kade nema da rabotat a kje zemaat dobra plata i kade nesto samo mozat da ukradat i da prisvojat za sebe i gi bolelo/boli kur za okolinata ili drugite lugje.

E sega i vo idnina vo germanija ova naselenie koe bilo vredno, rabotlivo, dobro itn izumira ili vekje izumrelo, a ljugeto seuste gi gledaat benefitite od toj sistem koj tie go sozdale, no popoleka kako gi snemuva ovie lugje ke go snemuva i toj sistem koi tie go sozdale i novite generacii vekje sozdavaat nov sistem so novi vrednosti, a koga kje gi vidam novite generacii i kakov mentalitet tie nosat (bez razlika dali se germanci ili ne) se si mislam deka kje go napravat sistemot polos od nasiot. Eve vekje se povekje i povekje (od 2024 ne ziveam vo Germanija, neka me demantira nekoj ako ne e taka) se osekja mitoto, korupcijata i vrskite, na primer doktor koj e od turski etnikum da primi preku red turci koi stignale preku vrski od 4 koleno do nego mesto na makedonci, srbi ili germanci koi si cekaat na red kako sto nalaga sistemot.

Во Македонија може да се си отворат мал бизнис, не мора таму да робуваат (не е секој за бизнис ам ете кој сака има добри услови), а дури и занаетчија да е некој пак во Македонија има многу пари. Луѓе што заминале од 2021 наваму не можи да ги земаш во статистика бидејќи тие не виделе ништо од доброто во Германија. За луѓе со амбиција веќе и таму има мали шанси, се е турци, авгана или сиријци - немаат луѓе веќе не им се работи. На тендери ангажираат фирми од околу само за да не работат со овие горе спомнати.

Ne si vo pravo. Veruvaj poznavam razni Makedonci so razni profesii. Od doktorski par, koi sega ziveat bukvalno podobro od 90% od samite Germanci do zanaetdzii i klasicni McDonalds vraboteni. Da si ete moler ili redis plocki ili elektricar, ke se vturis od pari vo Germanija, ako ti se raboti. Pokraj redovnata rabota rabotata plus na crno i so toa povekje pari fakjaat od so redovnata rabota. Muabetot mi e ako ti potenciras moznostite vo Makedonija, togas moznostite vo Germanija se daleku podobri. Odgovornosta e do lugjeto da napravat nesto od toa. Ako si zadovolen so cel zivot rabota vo Mc Donalds ok, ama toa ne e problem na sistemot ili drzavata tuka na licnosta. Ima i takvi vo Makedonija, da vleze negde i cel zivot tuka da ostane. Vo toj aspekt mozebi navistina e podobro toj karakter na lugje da ostane vo Makedonija.

Inace da, ima rastecki broj na lugje na koi ne im se raboti pa Germanija e raj so socijalniot sistem. Ama isto taka ima uste mnogu sto sekoj den crnicat i se trudoljubivi.

Za tenderite druga e rabotata. Od edna strana i nema premnogu ponuduvaci zatoa sto vo tie bransi falat lugje. Od druga strana, barem javnite tenderi, se objavuvaat na nivo na EU i so toa mnogu stranski firmi so podobri ceni gi dobivaat.

E sega i vo idnina vo germanija ova naselenie koe bilo vredno, rabotlivo, dobro itn izumira ili vekje izumrelo, a ljugeto seuste gi gledaat benefitite od toj sistem koj tie go sozdale, no popoleka kako gi snemuva ovie lugje ke go snemuva i toj sistem koi tie go sozdale i novite generacii vekje sozdavaat nov sistem so novi vrednosti, a koga kje gi vidam novite generacii i kakov mentalitet tie nosat (bez razlika dali se germanci ili ne) se si mislam deka kje go napravat sistemot polos od nasiot.
Се што не се одржава, пропаѓа

Последниве пет години во пензија се испратени доста способни луѓе, последица на тоа е хаосот во администрација
Пак јас кажувам на база на информации од западна Германија, ако некој знае повеќе за цела Германија нека приложи

Последно уредено:
Ako se soglasime site so tezata "ljugeto go pravat sistemot, a sistemot ja sozdava drzavata" togas mnogu dobro moze da uvidime vo koja nasoka bi se dvizela idninata na edna drzava.

Germanija porano bila 2000 pati podobra od Makedonija a pred toa i od Jugoslavija zatoa sto prosecniot germanec, bil pokulturen, poopstestveno odgovoren, porabotliv i podiscipliniran. Sistemot bil sozdaden od prosecniot germanec i funkcioniral taka kako sto ljugeto koi go sozdavale toj sistem funkcionirale, po pravila i propisi i mnogu rabota.
Od druga strana makedoncite i vo jugoslavija i vo nezavisna Makedonija gledale kako i deneska kako da go zaebat sistemot, kako da zemat pari bez rabota, kako da se piknat na mesto kade nema da rabotat a kje zemaat dobra plata i kade nesto samo mozat da ukradat i da prisvojat za sebe i gi bolelo/boli kur za okolinata ili drugite lugje.

E sega i vo idnina vo germanija ova naselenie koe bilo vredno, rabotlivo, dobro itn izumira ili vekje izumrelo, a ljugeto seuste gi gledaat benefitite od toj sistem koj tie go sozdale, no popoleka kako gi snemuva ovie lugje ke go snemuva i toj sistem koi tie go sozdale i novite generacii vekje sozdavaat nov sistem so novi vrednosti, a koga kje gi vidam novite generacii i kakov mentalitet tie nosat (bez razlika dali se germanci ili ne) se si mislam deka kje go napravat sistemot polos od nasiot. Eve vekje se povekje i povekje (od 2024 ne ziveam vo Germanija, neka me demantira nekoj ako ne e taka) se osekja mitoto, korupcijata i vrskite, na primer doktor koj e od turski etnikum da primi preku red turci koi stignale preku vrski od 4 koleno do nego mesto na makedonci, srbi ili germanci koi si cekaat na red kako sto nalaga sistemot.

Mislam deka mit e, deka site Germanci se takvi kako sto opisuvas. Ne treba bez potreba da gi velicime Germancite i samite da se stavame vo vtor red ili da se omalozuvame. Sve e do socijalizacijata na lugjeto. Takvi ke bidat i kako vozrasni. Germancite odamna se odkazale od valkanite raboti pa tie mesta gi popolnile stranci uste od 1960tite pa do denes. Nikoj ne zboruva za strancite koi dosle i rabotat teski raboti sto Germancite retko se nafakjaat. Bez stracite odamna sistemot nemase da izdrzi i samata migracija od Balkanot kon Germanija e so cel da se raboti, zatoa sto ima potreba.

Problemot so novite generacii e sto bukvalno sve im e dadeno retko koj ima rabotna navika ili saka da vlozi trud vo nesto. Samite Germanci se prvi koi go smenija mentalitetot, strancite (ne zboruvam za ilegalnite migranti) se sepak vo golem broj tie, so klasicnite vrednosti. Od moralni preku rabotni. No sistemot e takov, kako stranec treba da si podobar od Germanecot za da odis napred.

Многу сте досадни со ова

Кано објасни на кратко во каква позиција сум, не знам зошто како навиени ги поставувате едните исти прашања?

Кога човек ќе ти каже дека се обезбедува за да не се замара ни со пасош ни со ништо, треба човечки тоа да го прифатите а не да бидете досадни со ќе видиш и слични муабети
Zatoa sto nemozeme da se razbereme, ja sum tuka skoro da kazam, 3 godini i sekjavanjeto od Makedonija mi e svezo i znam dobro sto zboram, tebe te vodi nostalgija i emocija. Zatoa ti vikam vrati se, teraj nekoe vreme pa ke togas ke mozeme da dojdeme na nekoja frekfencija kaj ke moze da se razbereme.

Zatoa sto nemozeme da se razbereme, ja sum tuka skoro da kazam, 3 godini i sekjavanjeto od Makedonija mi e svezo i znam dobro sto zboram, tebe te vodi nostalgija i emocija. Zatoa ti vikam vrati se, teraj nekoe vreme pa ke togas ke mozeme da dojdeme na nekoja frekfencija kaj ke moze da se razbereme.
Пак тераш со тој муабет дека немам претстава што ме чека во Македонија.

Не можеме да се разбереме затоа што ти тераш муабети со „ќе видиш“, друг проблем нема зошто не можеме да се разбереме

Мене ми е мило што ти си свесен што се случува околу тебе, не мора за мк да дискутираме

Мислам може и гром да те погоди, отприлика тука се статистички.
каков глуп муабет ............. добро комплекси ли имате према луѓе што отишле и живеат во странство не сфаќам..

Nikoj ne zboruva za strancite koi dosle i rabotat teski raboti sto Germancite retko se nafakjaat. Bez stracite odamna sistemot nemase da izdrzi i samata migracija od Balkanot kon Germanija e so cel da se raboti, zatoa sto ima potreba.
Ова е една од најголемите лаги што постојано се повторуваат. Германците, Французите и Американците ќе ги работат тие работи, само не за тие плати. Во исто време, има здрави и работоспособни луѓе кои живеат од социјална помош, а државата тоа го толерира затоа што така создава зависно гласачко тело. Потоа увезува мигранти кои се подготвени да ги работат истите работи за плати под минималниот стандард.

каков глуп муабет ............. добро комплекси ли имате према луѓе што отишле и живеат во странство не сфаќам..
Не е до комплекси, коментира жена што е на трудничко и што не живее долго во Германија.
Она не е никаков фактор и нејзините мислења се небитни

Јас и посакувам се најдобро, да си спечалат и да си се обезбедат за наредни генерации

Не сме душмани на темава, само некогаш малце е пожустра дискусијата, јбг тоа е

Ова е една од најголемите лаги што постојано се повторуваат. Германците, Французите и Американците ќе ги работат тие работи, само не за тие плати. Во исто време, има здрави и работоспособни луѓе кои живеат од социјална помош, а државата тоа го толерира затоа што така создава зависно гласачко тело. Потоа увезува мигранти кои се подготвени да ги работат истите работи за плати под минималниот стандард.

Ne e laga. Nikoj ne vika site ama mnogu mal del. Za Amerikancite ne znam zboruvam za Germancite.

Se gleda vo mladite za koi zanaeti se odlucuvaat da gi ucat. Teskite, valkanite, itn. se daleku povekje izuceni od stranci ili deca od dojdeni.

Не е до комплекси, коментира жена што е на трудничко и што не живее долго во Германија.
Она не е никаков фактор и нејзините мислења се небитни

Јас и посакувам се најдобро, да си спечалат и да си се обезбедат за наредни генерации

Не сме душмани на темава, само некогаш малце е пожустра дискусијата, јбг тоа е
Германија секогаш ке биде германија а Северџанија последно свирало во европа , не бегаат сите за пари , животот тука е мизерен во секој поглед од инфраструктура, образование па се до финансии, не вреди дебатата воопшто и да филозофирајте до сабајле ако сакате ама постабилен си со работа во МЦ во германија него ли во фотеља овде ... факти!

Ne e laga. Nikoj ne vika site ama mnogu mal del. Za Amerikancite ne znam zboruvam za Germancite.

Se gleda vo mladite za koi zanaeti se odlucuvaat da gi ucat. Teskite, valkanite, itn. se daleku povekje izuceni od stranci ili deca od dojdeni.
За Германија конкретно не знам, ама за САД ова е 100% точно. Работата на нафтени платформи и нафтени полиња е тешка, валкана и физички напорна, па сепак таму работат претежно Американци, а не мигранти.

Тоа дека Американците или Германците се толку „напредни“ што веќе не сакаат да работат валкани работи е чиста глупост и пропаганда. Луѓето ќе ја работат речиси секоја работа ако платата и условите се доволно добри.

Back
На врв Bottom