Станови во Скопје, совети за купување.

• Креатор на темата Креатор на темата StarDrom
  • Време на започнување Време на започнување
Па сеа ако немам пример можности за стан од 125 квадрати, кај да ги најдам тие пари? Да се задолжам за цел живот?
Може звучи ко неразумен совет, ама да, тоа е добра стратегија. Јас коа го зимав првиот стан, на тој квадрат на таа сума сум се потел, па сценарија (нормално најлоши) како немам да го плаќам, ќе иде јабана. И со времето подобра работа, брзо го исплатив реално. Инфлацијата прави таква корекција што коа ќе погледнеш назад ќе кажеш што не сум го направил порано. Еве сега да ми го даат истиот стан на таа цена од 2015 ама со овие примања ќе беше муабетот чек да идам до дома да зеам пари да го купам пази ми го хаха. Е сега да, може и да дојде до тие најлоши сценарија и да биде гадно ама знаеш како е, мачката што јаде маст јаде и стап, no risk no reward.
Автоматски споено мислење:

Јас едно дете немам уште на + 30 години, па дошло ред за второто да планирам. Здравје само луѓе, ако даде Господ ете, ќе продадам нешто, ќе купам нешто друго со маж, ваљда и он треба да учевствува во тоа. На се се прилагодуваш во животот. Не треба да сме алчни за повеќе, само треба да сме паметни и разумно да манипулираме со финансиите.
Да да, на крај секој си има своја логика, ситуација, јас можам да дадам совет и да направам констатација, ама твојот живот ти го живееш и последиците, позитивни или негативни, ќе бидат кај тебе, така да секогаш резон со своја глава за себе. Јас давам совет, но никогаш не би рекол дека треба да се прифатат слепо.

Може звучи ко неразумен совет, ама да, тоа е добра стратегија. Јас коа го зимав првиот стан, на тој квадрат на таа сума сум се потел, па сценарија (нормално најлоши) како немам да го плаќам, ќе иде јабана. И со времето подобра работа, брзо го исплатив реално. Инфлацијата прави таква корекција што коа ќе погледнеш назад ќе кажеш што не сум го направил порано. Еве сега да ми го даат истиот стан на таа цена од 2015 ама со овие примања ќе беше муабетот чек да идам до дома да зеам пари да го купам пази ми го хаха. Е сега да, може и да дојде до тие најлоши сценарија и да биде гадно ама знаеш како е, мачката што јаде маст јаде и стап, no risk no reward.
Добро, да, и тоа е океј. Сега секој си го планира буџетот и како може да функционира. Идат непредвидливи ситуации, здравствени проблеми и слично, мораш и тоа да го земеш во обзир. Мене ми е страв да се оставам без пари пример. Не знам. Ама од друга страна па ако инвестираш во нешто, подобро е и да го направиш тоа додека твоите се живи пример, пак колку толку ветер у леџа да ти дадат малку, или да имаш некаква поткрепа позади тебе.

Добро, да, и тоа е океј. Сега секој си го планира буџетот и како може да функционира. Идат непредвидливи ситуации, здравствени проблеми и слично, мораш и тоа да го земеш во обзир. Мене ми е страв да се оставам без пари пример. Не знам. Ама од друга страна па ако инвестираш во нешто, подобро е и да го направиш тоа додека твоите се живи пример, пак колку толку ветер у леџа да ти дадат малку, или да имаш некаква поткрепа позади тебе.
Те разбирам, ја сум врст кеис сценарио човек, хаха, затоа не оставам ништо неиспланирано. Ова што го зборам, го зборам за назад, веќе на лекциите научени.
Сакам да кажам зимаш стан со маж ете на крај, после сите пари што сте ги инвестирале, ратата е, лупам, е 300-400 евра. Денес се многу, ама ако е се ок (ова е многу битно, да е се ок), тие пари ќе ти изгледаат смешни за 10 години (коа толку ќе чини еден ручек у кафана), а пак ќе биде таа ратата и ќе си финансиски силна да го исплатиш станот и порано.

Ај вака сега, во Гранд е замислено да живее елитата која на 3-4000 еур квадрат ќе даде уште толку за дизајн. Ова давање кујна со стан е сиромав маркетинг за социјала (читај Џевахир на времето кога ќоро копиле нејќеше да им купи стан). Не постои ниедна економска оправданост да нудиш ти попусти и кујни, АКО можеш имаш продажба како што ја рекламираат. Односно, може знаеш дека тој што требал да ги испере парите веќе го направил тоа со првата зграда. Па сега очекувам тој комплекс да биде егал на Дајмонд каде што од 4 кули, навечер само една свети до пола.
Да не се повторувам со другите. Елите не живее во згради. Македонска "елита" можеби живее.

Нејкам да ширам гласини, ама можеби на некој му е јасно зошто некој има по 5-6 стана, така? Швалерај.

У Гранд ми се чини дека Косовари ќе пребацат Вардар и ќе дојдат и од таа страна.

И да, смешно е кога нудиш ексклузивен реномиран елитен станбен објект, а нудиш и кујна гратис како дел од маркетинг продажна стратегија.

Знаете што највеќе ме нервира во Македонија? Тоа што ако некој одлучил да си купи стан во центар пример, одма го ставате во класата на СНОБОВИ, ГЛУМИ ЕЛИТА, и триста други глупи подкатегории. Или тој што си купил еве ајфон (зборевме во другата тема) одма е ИДИОТ. Зошто секога се девалвира туѓиот избор или па успех? На некој ете може му е успех што со свои пари си купил таму стан или таков телефон, или такви чевли сеедно. Многу ретко некој да ти кажи "Браво, супер си направил/а, ти честитам и сл".

Не си комплексар ако сакаш да живееш на добра локација, да возиш подобра кола или да имаш топ технологија. Како тоа го загрозува твојот избор и твоето функционирање? Не секој избор во животот е за статус и за курчење. А и за кејф да е реално, ако имаш можности why not? Еднаш се живее и нема зошто да се правдаш пред роднини, пријатели, соселани whatever.

Сите треба да се стремиме кон подобар животот, а не да си завидуваме едни со дргуи и да си правиме стрес и нервози.

Знаете што највеќе ме нервира во Македонија? Тоа што ако некој одлучил да си купи стан во центар пример, одма го ставате во класата на СНОБОВИ, ГЛУМИ ЕЛИТА, и триста други глупи подкатегории. Или тој што си купил еве ајфон (зборевме во другата тема) одма е ИДИОТ. Зошто секога се девалвира туѓиот избор или па успех? На некој ете може му е успех што со свои пари си купил таму стан или таков телефон, или такви чевли сеедно. Многу ретко некој да ти кажи "Браво, супер си направил/а, ти честитам и сл".

Не си комплексар ако сакаш да живееш на добра локација, да возиш подобра кола или да имаш топ технологија. Како тоа го загрозува твојот избор и твоето функционирање? Не секој избор во животот е за статус и за курчење. А и за кејф да е реално, ако имаш можности why not? Еднаш се живее и нема зошто да се правдаш пред роднини, пријатели, соселани whatever.

Сите треба да се стремиме кон подобар животот, а не да си завидуваме едни со дргуи и да си правиме стрес и нервози.
Ocekuvas od opstestvo kade 90% e zavidlivost i biopeza, i sekoja interakcija pomegu luge e interes i gazanje vrz drugiot da ti cestita nekoj ako kupis stan...Iako kupis neka ne znae nikoj, ni te interesira drugite sto mislat, poveke sansa ima nekoj da te ograbi ako znae kade zivees nego da ti cestita na forum ili von nego....opsto zboruvam...Veke situacijata e tolku vlosena sto vo sekoj grad si ima pod sektorce od vlastite i lokalnite krimosi, sto beraat informacii koj e nov so pari, zarabotil kupil nesto novo...mozebi e ova za druga tema ali samo da se potsetime kako e.

Се тоа е океј, и брендирана облека и саати и коли и станови. За некој да те вика сноб, значи да си дрска и безобразна кон другите, особено кон тие што немаат и тие што ти ги сметаш испод тебе у општествениот статус. Значи од англиски ако имаш attitude ондак си дрзок сноб. Па акција-реакција, за возврат ќе добиеш тоа што ќе посееш.

На пример таму некој што нарекува некого талог а некој елита, за возврат доби остри критики и флешови од времето кога бил само потрчко у тренерка и пивски стомак.
Значи, ти имај си, никој не ти брани, ама кога се фалиш, курчиш и така дрско се однесуваш кон тие што немаат, ќе добиеш непочитување за возврат.

Се тоа е океј, и брендирана облека и саати и коли и станови. За некој да те вика сноб, значи да си дрска и безобразна кон другите, особено кон тие што немаат и тие што ти ги сметаш испод тебе у општествениот статус. Значи од англиски ако имаш attitude ондак си дрзок сноб. Па акција-реакција, за возврат ќе добиеш тоа што ќе посееш.

На пример таму некој што нарекува некого талог а некој елита, за возврат доби остри критики и флешови од времето кога бил само потрчко у тренерка и пивски стомак.
Значи, ти имај си, никој не ти брани, ама кога се фалиш, курчиш и така дрско се однесуваш кон тие што немаат, ќе добиеш непочитување за возврат.
Каде сум била јас дрска и безобразна кон другите? Ај те молам цитирај ме, кај сум се пофалила и сум била арогантна дрска и безобразна кон тие што немаат?

За мене не е проблем кредитот. Проблем е учеството, 20-30% на целата цена немам да дадам кеш и тоа ме кочи.
Јбг, и тоа е дел од таа т.н. черга. Дај боже да си собереш побрзо и ако сакаш да си купиш да можеш, зашто овие стварно ја претераа со цените, а не мислам дека ќе паѓаат.

Тоа лесно се проверува. Јави се дека си заинтересиран за некој од тие станови, и види што ќе ти кажат. Лично мене ми нема логика да обележуваат продадено нешто што не е на интерактивна страна Ако не е слободен распоред ко што сакам, ќе глеам у друга зграда.

Има нешто што се вика scarcity во продажба, тесно поврзано со FOMO. Ke ти дадам прост пример. Една цела вертикала, да кажеме од најбараните станови од околу 50-60 квадрати, се затвора за продажба, и се оставаат само 2 стана. Бидејки цела вертикала е со ист распоред, тебе распоредот што го бараш ти е достапен, ама во потсвеста, гледаш дека има само уште 2 стана останати.

На нив ова им овозможува да стават повисока цена, а тебе ти палат оган под газот да ја донесеш одлуката што е можно побрзо, како не би го пропуштил станот. Штом тие 2 стана ке се продадат, магично ке се појават уште 2 стана во истата вертикала, кои претходно биле "резервирани", па ги откажале клиентите.

Глупост би било цела вертикала да ја затвориш за продавање, и да се лишиш од одреден тип на понуда за стан во поглед на квадратура и распоред.

И што ќе прајш кога ќе се роди второ или првото ќе наполни 6-7 веќе? 50 квадрати се доволни само на двојка без деца или самостоен човек.
Јас не ја разбирам потребата од купување на мали станови, па уште додека човек е сам. Што после?

Помал стан има многу логика, ако немаш веднаш пари за поголем стан. Со самото качување на цената на квадратот, и тој малиот стан ке ти помогне кога ке мора да го продадеш утре, и да купиш поголем стан. Исто не се слагам со @Aceso дека прво треба да средиш станбено прашање, па потоа да правиш деца. Ние живееме во средина каде што е доста тешко да стекнеш пари за стан од минимум 70 m2.

Каде сум била јас дрска и безобразна кон другите? Ај те молам цитирај ме, кај сум се пофалила и сум била арогантна дрска и безобразна кон тие што немаат?
Само кажувам како е, а не реков дека ти си сноб. Можда и си, ама малку. :)

Треба да прифатиш дека има некои општо прифатени стандарди за комплекси и луѓето секогаш ќе зборат. Ова не е само во Македонија, секаде е така. Пред некој месец баш читав пост на reddit кај што му се смееа на еден што платил некоја сума од 10к по квадрат во Љубљана за некое станче од 30 квадрати во центарот.

Ако планираш да имаш фамилија во блиска иднина, немаш многу пари, и се одлучиш да купиш 35-40 квадрати во Центар (со 30 години кредит) наместо 70-80 квадрати во Влае/Ѓорче според мене правиш грешка. Повеќе луѓе живеат во во тие населби отколку во Центар, одат на работа, се враќаат, си живеат нормален живот. Не е дека ако не си Центар или некоја од другите поблиски општини ќе имаш драстично полош живот.
И затоа пример ако му го спомнеш ова на некој од Ѓорче, ќе ти рече дека "глумиш елита". Во неговите очи тоа е точно.

Е сега секогаш има случаи кога според одредени желби си спремен да излезеш надвор од логиката. Пример ова со живеењето во Центар. Ако некој мисли дека ќе биде посреќен да се стиска во Центар, тогаш нека си купи. Истиот муабет е и за коли пример. Имам другар што на приходи од 2000 евра вози кола од 50000. Според мене тоа е скроз неодговорно, колата да ти биде поголема од 2 годишни плати, ама ете нему тоа му прави толку голем ќеф што смета дека му вреди. Истото важи и за iphone и било кој друг луксуз.

Така да, ако мислиш дека ти вреди, направи си го ќефот. Ама не очекувај дека другите луѓе нема да те советуваат против таква одлука.

Ако планираш да имаш фамилија во блиска иднина, немаш многу пари, и се одлучиш да купиш 35-40 квадрати во Центар (со 30 години кредит) наместо 70-80 квадрати во Влае/Ѓорче според мене правиш грешка. Повеќе луѓе живеат во во тие населби отколку во Центар, одат на работа, се враќаат, си живеат нормален живот. Не е дека ако не си Центар или некоја од другите поблиски општини ќе имаш драстично полош живот.
И затоа пример ако му го спомнеш ова на некој од Ѓорче, ќе ти рече дека "глумиш елита". Во неговите очи тоа е точно.
Се согласувам и мислам дека некаде настанува misunderstanding во муабетов. Јас ова што го зборам за центар, го зборам од сегашен мој аспект и зборам за инвестиција, а не за живеење на четиричлено семејство. За да планираш фамилијарен стан, мислам дека треба да имаш и поддршка од партнер.

Ретко, многу ретко кој може да си дозволи да купи стан од 80 квадрати, па макар и Ѓорче/Влае нека е, колку се движат таму цените сега, последно кога пратев беше 1400 м2. Тоа се 112.000 евра. И тоа се пак многу пари за човек кој што зема просечна плата во Македонија.

Не знам дали ја сум плашлива, ама мене тоа ми е огромна финансиска обврска. 30 години да плаќам треба 500 евра. Значи до 60 и кусур години. Притоа за да можам да си го дозволам тоа треба да земам минимум плата 1600 евра. Јас како општ доктор немам таква плата во Македонија.
Автоматски споено мислење:

Исто не се слагам со @Aceso дека прво треба да средиш станбено прашање, па потоа да правиш деца. Ние живееме во средина каде што е доста тешко да стекнеш пари за стан од минимум 70 m2.
Да ама не можам да направам три деца а немам можности за да ги гледам тие деца. Ако имам ете стан од 40 квадрати, едно дете ќе направам, па здравје ако понатака има можност, ќе правам уште.

Последно уредено:
Се согласувам и мислам дека некаде настанува misunderstanding во муабетов. Јас ова што го зборам за центар, го зборам од сегашен мој аспект и зборам за инвестиција, а не за живеење на четиричлено семејство. За да планираш фамилијарен стан, мислам дека треба да имаш и поддршка од партнер.

Ретко, многу ретко кој може да си дозволи да купи стан од 80 квадрати, па макар и Ѓорче/Влае нека е, колку се движат таму цените сега, последно кога пратев беше 1400 м2. Тоа се 112.000 евра. И тоа се пак многу пари за човек кој што зема просечна плата во Македонија.

Не знам дали ја сум плашлива, ама мене тоа ми е огромна финансиска обврска. 30 години да плаќам треба 500 евра. Значи до 60 и кусур години. Притоа за да можам да си го дозволам тоа треба да земам минимум плата 1600 евра. Јас како општ доктор немам таква плата во Македонија.
Муабетот ми беше, ако се спремаш да платиш 2500 евра стан во Центар, може подобро да платиш 1500 евра стан во некоја друга населба.

Затоа пример, можеш да си купиш мал стан во некоја од другиве населби, па стан од 40 квадрати да ти дојде 60-70к евра, ќе имаш помала рата и помал стрес.
И тука е делот што го пишав за тоа дека секој треба да си направи одлука што му вреди. Некој ќе рече, ако, ќе имам поголем кредит/стрес АМА ми вреди затоа што стварно сакам да живеам во Центар. Или еве, ќе купам ајфон зошто стварно ми прави ќеф иако според парите што ги земам не е логично да го имам.

Дека е скапо и создава стрес, мислам дека сите сме согласни со тоа. Гледам некои луѓе го прифаќаат тоа живеење на кредит, па дури и земаат кредити за втор стан (иако првиот не им е исплатен) поради тоа што им се зголемиле примањата.

На крајот на денот, треба да видиш што те прави среќна. Ако сакаш да имаш свој имот, тогаш вреди да земеш кредит и да почнеш. Ќе бидеш мотивирана да заработиш повеќе, може ќе тргнеш на специјализација (се надевам не приватна лол) и финансиите значително ќе ти се зголемат во иднина.
Исто треба да размислиш на тоа што е најлошиот случај? Да не можеш да го исплаќаш кредитот после некое време? Па тогаш ќе го продадеш станот и ќе бидеш на истото ниво на кое што си сега.

Back
На врв Bottom