Станови во Скопје, совети за купување.

• Креатор на темата Креатор на темата StarDrom
  • Време на започнување Време на започнување
Како ти одма размислуваш за продавање? Ти и @YoucancallmeV изгледа не разбирате дека повеќето луѓе купуваат производи поради нивната функција, а не поради статус или понатамошно препродавање.

Кога би купила стан од 40м2 у Центар и забремениш и родиш две деца, што ќе правиш? На глава ќе ги качиш у тие 40м2?

У цел свет најбогатите и луѓето што сакаат мир живеат надвор од метро реонот т.е. центарот на градот.
Во секоја тема мрчиш.

Јас ти зборувам што е добра инвестиција, а не ти го планирам животот со две или три деца. Парите што ги вложувам сега сакам да ми бидат сигурни и заштитени од инфлација, па и полесно достапни ако утре се смени животот.

normalna rabota e ova vo poveke mesta vo svetot. pokraj elementi obicno se nudi i shporet, frizider i masina za perenje. e sega eu/evropa se malku zaostanati zad svetskite trendovi ali toa e, ke dojde i kaj vas toa... eve vo uk e veke standardno vo novi stanovi, lani vo spanija koga prasuvav samo kujna im bese vkluceno itn... u princip site kjaruvaat zosto kujnive se pravat po sablon u kina za ic pari i se gotovi uste vo tekot na gradbata. tebe ti doaga kako "bonus" i zasteda od nekolku iljadi evra a oni posto naracale 100tina i gi uvezile sami imaat nekoj 40% poevtina cena.
Автоматски споено мислење:

najbitno se zadrzuva cenata na kvadratot povisoka.

Секако цената на квадратот не е поскапен за тие 10 стана што ги продаваат до кујна. Кујната им е ист трошок ко попустот што би го дале, а зашто би дале едно или друго е прашањето. Или има зголемена понуда или падната побарувачка.

Во секоја тема мрчиш.

Јас ти зборувам што е добра инвестиција, а не ти го планирам животот со две или три деца. Парите што ги вложувам сега сакам да ми бидат сигурни и заштитени од инфлација, па и полесно достапни ако утре се смени животот.
Нормално. Инвестиција во недвижнини е секогаш добра инвестиција, дал било стан, куќа, плац, соба, викендица или што ти ја знам.

И не мрчам. И становите надвор од центарот имаат вредност, можеби помала од таа у Центар, ама и набавната цена им е помала. Па така да тоа се е пропорционално.

Секако цената на квадратот не е поскапен за тие 10 стана што ги продаваат до кујна. Кујната им е ист трошок ко попустот што би го дале, а зашто би дале едно или друго е прашањето. Или има зголемена понуда или падната побарувачка.
А и колку вреди таа кујна? 2 илјади евра макс, без бела техника.

На Запад кога продаваат куќа, продаваат со се, цел намештај и цела кујна со се бели техники.
Ама овде станува збор за нова градба, и како што кажа, маркетинг е у прашање.

Иначе, 70% од новите градба се невселени се уште.

Купуваање заради инвестиција е едно, заради живеење е сосем друго.
Нормално, ако дојде време, ќе гледаш да го продадеш за друг или друг помал/поголем. Ама у старт размисла за инвестиција е ако имаш одвишок пари.
Сега ние со три стана, треба да се збереме у еден и другите 2 да ги изнајмуваме или продаваме? Налет таков живот ако стално човек размислува на тој начин., а има релативно ок приходи.
Тоа едино поединци кои знаат да заработат од купи продај (дал на коли, ниви, станови, сеедно) и од тоа живеат. Џамбази ги викавме. Познавам и такви. Еден за станови и коли, други двајца за коли прекупци. Нацртана кокошка ќе ти продадат ко свежа.
Али треба малку и да се живее и ужива.

А ако веќе зборите за стан у центар vs стан у центар или стан у карпош vs стан у карпош, јес да е потенцијал али заработката е релативна нула. У најмала рака треба да го изглетуваш, окречиш, смениш нешто. Да не зборам за веќе ускладен мебел по свој вкус кој чини ѓаол ипол.

Последно уредено:
Нормално. Инвестиција во недвижнини е секогаш добра инвестиција, дал било стан, куќа, плац, соба, викендица или што ти ја знам.

И не мрчам. И становите надвор од центарот имаат вредност, можеби помала од таа у Центар, ама и набавната цена им е помала. Па така да тоа се е пропорционално.

А и колку вреди таа кујна? 2 илјади евра макс, без бела техника.

На Запад кога продаваат куќа, продаваат со се, цел намештај и цела кујна со се бели техники.
Ама овде станува збор за нова градба, и како што кажа, маркетинг е у прашање.

Иначе, 70% од новите градба се невселени се уште.

Ај вака сега, во Гранд е замислено да живее елитата која на 3-4000 еур квадрат ќе даде уште толку за дизајн. Ова давање кујна со стан е сиромав маркетинг за социјала (читај Џевахир на времето кога ќоро копиле нејќеше да им купи стан). Не постои ниедна економска оправданост да нудиш ти попусти и кујни, АКО можеш имаш продажба како што ја рекламираат. Односно, може знаеш дека тој што требал да ги испере парите веќе го направил тоа со првата зграда. Па сега очекувам тој комплекс да биде егал на Дајмонд каде што од 4 кули, навечер само една свети до пола.

Колку е уствари цената во гранд?
Другар купи за 2 100 евра пред 4-5 години. Буквално преку викенд му ја сменија цената, беше договорен на 1 800 или 1 900. Знам пошто јас од овде му ги носев документите на неговите да потпишат и понеделник да ги предаде. Во понеделник му се јавија нова цена. И си ја прифати само незнам нешто му намалија на паркинг/подрум не ми текнува заради ова. Сега на него не му е проблем и веќе има 5 стана во вакви згради, а не од мики маус инвеститори.

5-6 години откако почна продажбата имаат сеуште за продавање. Сепак мислам дека намерно имаат оставено откако имаат исплатено и се во профит за да продадат поскапо.

ne im e ist trosok. poeftino im e. ova sekako im bilo uracunato u cenata na kvadratot ne se sekiraj, nikoj ne pocnuva so prodazba od najniska cena, duri ni ti taka?

nemora da znaci deka ima padnata pobaruvacka moze da e del od nacinot na finansiranje da ima uslov X prodadeni stanovi do odreden datum/stadium na gradba ili da im e potrebna pogolema likvidnost vo momentot. obicno koga se gradi zgrada X stanovi treba da se prodadat pred da pocne so gradba, del dur se gradi itn...

ova ne mora da znaci deka nema dovolna pobaruvacka i prodazba moze investitorot ima drugi proekti i saka pobrzo da se trgne od ovoj, ova dosta cesto se slucuva bas vo zemji kade 5-6 pogolemi firmi gradat kako u mkd. so ogled na ekonomskata sostojba sekade niz svetot ne e losa idea. mkd seuste ima visok rast na ceni duri ne dojde do usporovunje ke gledaat da prodadat sto pobrzo. mislam deka vsusnost i toa se slucuva ako porano fakalo 2 god da se prodade zgrada na primer sega probuvaat da ja prodadat za godina dena...

Ај вака сега, во Гранд е замислено да живее елитата која на 3-4000 еур квадрат ќе даде уште толку за дизајн. Ова давање кујна со стан е сиромав маркетинг за социјала (читај Џевахир на времето кога ќоро копиле нејќеше да им купи стан). Не постои ниедна економска оправданост да нудиш ти попусти и кујни, АКО можеш имаш продажба како што ја рекламираат. Односно, може знаеш дека тој што требал да ги испере парите веќе го направил тоа со првата зграда. Па сега очекувам тој комплекс да биде егал на Дајмонд каде што од 4 кули, навечер само една свети до пола.
Од кај мене се гледа Grand River, страната накај водно што е. Има доста луѓе вселено, навечер се гледаат многу светла. Не е како дајмонд ситуацијата.

elita ne zivee u zgradi

Купуваање заради инвестиција е едно, заради живеење е сосем друго.
Нормално, ако дојде време, ќе гледаш да го продадеш за друг или друг помал/поголем. Ама у старт размисла за инвестиција е ако имаш одвишок пари.
Сега ние со три стана, треба да се збереме у еден и другите 2 да ги изнајмуваме или продаваме? Налет таков живот ако стално човек размислува на тој начин., а има релативно ок приходи.
Тоа едино поединци кои знаат да заработат од купи продај (дал на коли, ниви, станови, сеедно) и од тоа живеат. Џамбази ги викавме. Познавам и такви. Еден за станови и коли, други двајца за коли прекупци. Нацртана кокошка ќе ти продадат ко свежа.
Али треба малку и да се живее и ужива.

А ако веќе зборите за стан у центар vs стан у центар или стан у карпош vs стан у карпош, јес да е потенцијал али заработката е релативна нула. У најмала рака треба да го изглетуваш, окречиш, смениш нешто. Да не зборам за веќе ускладен мебел по свој вкус кој чини ѓаол ипол.
Sekako, ako ti e resheno zhivotnoto prashanje togash mozish da planirash investicija. No, i da ne ti e resheno zhivotnoto prashanje, realno so 3000 evra/m2 retko koj mozhe da si dozvoli da kupi stan od 40 m2, a kamoli pak malku poogolem. Taka shto, duri i da planirash zhivotno prashanje, treba da imash realni ocekuvanja, prizemjeni i da ne letash premnogu vo oblaci. Toj stan od 40 m2 mozhe da ti bide otskochna daska. Duri i da imash dve deca, realno ako nemash pari, nema da kupish pogolem stan. Toa e toa. Zatoa prvo treba da si reshish zhivotno prashanje, pa posle da planirash deca :)

Другар купи за 2 100 евра пред 4-5 години. Буквално преку викенд му ја сменија цената, беше договорен на 1 800 или 1 900. Знам пошто јас од овде му ги носев документите на неговите да потпишат и понеделник да ги предаде. Во понеделник му се јавија нова цена. И си ја прифати само незнам нешто му намалија на паркинг/подрум не ми текнува заради ова. Сега на него не му е проблем и веќе има 5 стана во вакви згради, а не од мики маус инвеститори.

5-6 години откако почна продажбата имаат сеуште за продавање. Сепак мислам дека намерно имаат оставено откако имаат исплатено и се во профит за да продадат поскапо.
Мислев сега колку им е нивна цена. Иначе не знам што е чудно со кујната, чист маркетинг. Затоа даваат на 10 стана. Има и други згради кој им се конкуренција, а не дека вријат луѓе што ќе искешираат толку пари.

Sekako, ako ti e resheno zhivotnoto prashanje togash mozish da planirash investicija. No, i da ne ti e resheno zhivotnoto prashanje, realno so 3000 evra/m2 retko koj mozhe da si dozvoli da kupi stan od 40 m2, a kamoli pak malku poogolem. Taka shto, duri i da planirash zhivotno prashanje, treba da imash realni ocekuvanja, prizemjeni i da ne letash premnogu vo oblaci. Toj stan od 40 m2 mozhe da ti bide otskochna daska. Duri i da imash dve deca, realno ako nemash pari, nema da kupish pogolem stan. Toa e toa. Zatoa prvo treba da si reshish zhivotno prashanje, pa posle da planirash deca :)
Еве ја знам пар, нормално сакаа сами да си живеат, земаа 40тина квадрати стан, кога забремени цурата, со на дечкото родителите го сменија станов, зашто нивниот беше поголем. Ете и така бива.

Не сваќам, мислиш не им се продадени или нема да ги продадат?

Купувале станови у центар за да ги заштителе парите :icon_lol:

Само у северен фиром станот од 40 квадрата у урбан ајродром е највреден финансиски инструмент.

Back
На врв Bottom