Каде да наjдам? [Food Edition]

• Креатор на темата Креатор на темата davidov
  • Време на започнување Време на започнување
Ај тука да си прашам на другата тема не се разбравме, Бакла- Фава грав каде да најдам?
Кај нас го нема,јас насадив али не голема количина.Обично по ,продавници за здрава храна, сега на фестивал во Пловдив ко бев начекав продавница и си купив и мунго грав ,соја,тапиока брашно,црн ориз.Да не заборавам ,ако иде некој во Србија или Хрватска нека го бара под име боб.

Кај да најдам cheese cloth или нешто такво за исцедување на кафе за подготовка за cold brew? Ми треба големина која ќе собере 3 литри тегла (или отприлике толку).

Кај да најдам cheese cloth или нешто такво за исцедување на кафе за подготовка за cold brew? Ми треба големина која ќе собере 3 литри тегла (или отприлике толку).
Медицинска газа најобична би ти завршила работа. Ги има во најразлични големини, оди во аптека види која ќе ти одговара.

Медицинска газа најобична би ти завршила работа. Ги има во најразлични големини, оди во аптека види која ќе ти одговара.
Toa помислив и јас, само не бев сигурен дали е доволно густа газата да ги сопре измелените зрна, да не створи дроњци од нив во теглата. Ќе пробам така, па ќе кажам искуство.

Toa помислив и јас, само не бев сигурен дали е доволно густа газата да ги сопре измелените зрна, да не створи дроњци од нив во теглата. Ќе пробам така, па ќе кажам искуство.
А хартиен филтер за кафе не може? Имаш во ДМ.

А хартиен филтер за кафе не може? Имаш во ДМ.
Не баш. Премали се за количината што сакам да ја направам. Моево е 3 литра концентрат од 300-350 грама кафе.
Нешто налик на ова

Мал апдејт, напраив со газа, испадна нетака лошо кафе, со оглед дека е тро бајато. Напраив количина од 60 грама крупномелено на 480 мл вода или 1:8 размер. Добар концентрат, ќе догура за една недела, после ќе пробам на потазе мелено.

Cheese cloth е муслин. Треба да го има во продавници за текстилни материјали (метража). Ако си во Скопје барај на Женски Пазар на Битпазар, сигурно има.
Се продава на метар, можеш да ставиш два три слоја, зависи колкава филтрација ти треба.
(п.с. Старите порано го викаа и туљбен)

Back
На врв Bottom