Македонци во Германија

• Креатор на темата Креатор на темата Rocky990
  • Време на започнување Време на започнување
Па од безбедносните служби како се третира? - десно екстремистичка?
Доволно е тоа да му го подвалиш на глупиот Германец како наратив, не мора повеќе.
Поголем екстремист / терорист ќе биде некој Ханс од Магдебург него некој Абдурахман од Сирија.

Бараат тие цело време некоја правна основа да ја ограничат, ама која?
Од друга страна заради катаљон грешки на сегашната влада (која бај да веј е хибрид меѓу вмро-сдс коалицирање кај нас - за да е сликата појасна) Германецот се врти кон екстремно десната АФД и си бара чаре за тоа што некој му го саботира плинот од Русија, некој дава милиони за војна во Украина, уште толку дава за да ги прибери разно разни Украинци, Авгани, Сиријци и од кај ти уште не џган, а на крај на ден Ханс треба да го наполни буџетот и да ги засука ракавите.
Не дека најголем дел од неработниците не се Германци, фала Богу, мнозинско население се во државата и ќе има поголем број од нив невработени него било што друго но од друга страна им смета да оди во институција и да види 2 арапи нововработени, еден татин или мамин син Германец кој не е способен во газот да си прцни и тројца истрошени сонародници кои се на некој месец до пензија и во годините шо идат некој треба да ја сработи таа пензија за нив. Арапите сигурно нема, повеќе ќе бидат на боловање или било каде освен на работа, татиниот син и да сака не може/не знае, останува Ханс да си чука главата.
Тоа е пак последица на шареноликата куртонијада во Германија која беше во обликот на семафор коалиција и напика разни лџбт срања и еден куп муслиманско население кое од 2015 наваму се стекна со постојана дозвола за престој, а добар дел од нив и со пасоши.

Кое е решението? Едноставно, да пружи рака кај Русинот и да стани конкурентен во цени со Кинезот (шо само по себе е мисловна именка ова второто ама барем да се обидат). Пошто тоа ќе се случи на свети никад, останува да се гледаат допрва циркузи во политиката и секојдневието.

Ќе се најди будала, локално ќе формираат некаде мнозинска влада (блиску се сега до тоа), па можеби од домино ефект уште една да лапнат источна Германија и да гледаме циркузи после како пак новодојдените абер немаат од воедење економија или надворешна политика (не дека некој ќе им ја даде оваа втората некогаш пошто во цела држава не идат на власт ама ќе гледаме циркузи во изјавите).

И како по шаблон секаде, не само Германија, на удар е работничката класа и таа гласа не ЗА, туку Против - на тој начин барајќи си решение за проблемите во кои ги нагураа еден куп пензионери шо си ги гласаат цел живот (вмро или сдс, оти нели јас за нив стално си гласам) или пак шареноликата куртонијада која ја зафати одмна Германија, а и доминантно и институционално веќе скоро цела западна европа (Швабарија само како најголема држава во тоа друштво).

Да ти е мерак некогаш да ти се јави на телефон или ако имаш термин кај Фрау Хефнер која со длабок тон и кратко мини здолниште ќе ти се обрати: Гутен Морген, вас кан их фор Зи тун?

И толку, конец филма. Знајш дека ѓаолот одамна ја однеш шегата пошто алтернатива на тоа ти е да одиш кај Муамед и да ти речи Кајнзе зорге бруда, рехнен вија дас софорт.

Така да, тепаниот тепан - ебаниот ебан, другото циркуз за народ (ко и секаде по светот).

Ќе се враќа МКД, едноставно му скурчи Германија, како што има луѓе на кои им скурчи МКД и без разлика колку се ситуирани и добро или средно добро живееја се решија на промена и заминаа било каде (мнозинството тука).

Јас би го советувал да си проба во друга ЕУ земја, секако пасош му следва германски, а и Нидерласунгсерлаубнис не знам зошто не му дале после толку години. Барем сега дури можи да земи за побрзо, пошто во право е зајко од погоре овие нешто ако успеат да испровоцираат на ниво на држава би било да се врати стариот закон од 8 години до пасош и малку повеќе да ги маткаат луѓето со офентали пошто и тоа е за нив финансиски исплативо.
Како и да е, негов живот, еднаш е да го живее и нормално ќе прави како што во моментот мисли дека е најпаметно за него и семејството.

Од друга страна, ниту Германија е тоа што беше некогаш, ниту ќе биди, а најмалку се останатите Балкански ЕУ или вон ЕУ земји. Можности човек може да си најде секаде, доволно причини секогаш, прашањето е кога ќе пресечи.

ЕДИТ:
Заборавив Ронович да го тагнам да не се мачи сам да се вметнува со газот кај шо се мерат курови (во секој втор пост де) и да речи е така ви е кога ојдовте Германија да вртите бургери. Само сеа срка млеко со бисквити, 8 сатот е, прво Мечето ушко па млеко со бисквити и во детската на спиење.

ЕДИТ 2:
Не постои веќе универзална и една држава каде течи мед и млеко или каде повеќето коцки се наредени. Едноставно циклично се подобруваат навидум и се влошуваат во зависност од тоа кој владее во тој мандат.
Така да или човек ќе е номад цел живот (шо не е грев, мислам дека и натаму ќе одат работите во иднина) или ќе си најди некаде катче каде не му е идеално, али доволно добро па ќе си биди задоволен од постигнатото. Кој како му е мило и кој како е среќен со изборот.
Зошто би вадел Нидерласунгсерлаубнис кога можи директно на пасош ако има положено Б1 и Ајнбургерунг ? Па после нека си оди.

Мое мислење е дека кој и да дојди на власт ќе биди истро срање, а ако мислите дека Германците и АФД гледаат на странците различно т.е. ги делат кој од каде е, страшно се лажите.

Пак ќе речам ова сето што го ветува АФД е само за да се докопа до власт и ја користи ситауцијата сосем паметно.

Тоа што со Русија се контраат за гас, гориво и остали ствари му беше потег на самоубиство но се залетаа кон ресурсите на Украина кои и вака и така ќе ги добие Америка.

Германија е голема држава ќе се опрај, можи да го истрпи уште долго ова. Мене ми е проблем што во моментот кога странец ќе направи криминал е одма акцентирано со ТОЛКАВИ букви од вестници до ТВ станици, тоа што во Арабајтамт 88% во Нордфрисланд се заведени Германци кои користат помош и тоа секаква и неодат на работа ама никој за нив не збора и да победи АФД и натаму ќе користат и никој нема да збора.

Комшијата мој е 3 години дома поради Burnout а секој ден музика, скара, пиво и марихуана. Газдата на куќата каде што живеам и тие до него не се во брак иако се по 40 години заедно со пораснати деца. Зошто? Бургергелд.... (се германци). Проблемот стана поголем за Германецот кога странецот почна да се едуцира и развива тука, да не работи поќе само МекДоналдс..туку да учи јазик и зема повисоки позиции, да работи, да се унапредува и заработува е нив то им смета. Ти вели директно - Ни ги крадите работните позиции, мислам кое лудило од реченица. Да продолжеа Стефи, Дејан, Петар, Лејла, Амад, Момо итн....да работат собари немаше ич да се замарат ни колку се ни од кај се. Им смета дека немаат контрола поќе а убаво им беше да бидиме модерни робови. Зборам за просечен Германец, види директори и едуцирани кое мислење го имаат 360 степени различно.

Да не зборам како на термин во Ауслендербехорде ти ќе се тресиш како лист, ќе те молзат со правило од западен балкан. Ахмед иди или некој црнец од Африка ги плука в сурат ништо не им велат, слепо им продолжуваат.

Сами си е криви, мрзливи се. 2 минути работат и цифкат цел ден дека неможат ништо. Овие другите исламистите само им ја користат ситуацијата која сами ја создадоа и донесоа до овде.

Секој 2 германец млад не ни помислува на факултет, образование туку сака пари со дома седење да прави. Ацубињата со кој се стретнувам секој ден на работа се УЖАС, мрза до МРЗА.

Последно уредено:
Абе не е само јазикот, си има и други критериуми за државјанство, колку си бил на боледување, колку си користел социјална помош од државата, приходи, трошоци, казни ...

Абе не е само јазикот, си има и други критериуми за државјанство, колку си бил на боледување, колку си користел социјална помош од државата, приходи, трошоци, казни ...
Колку имаш луфта во Rente Versicherungsverlaufs т.е. во стаж затоа и тој документ го бараат. (Бесплатно онлајн можи да си го побара секој). За боледување никој ни гледа ни контролира тоа веќе навлегува во работата на докторот што е строго забрането туку дали и колку Krankengeld си користел секако ако не е некоја болест која е опасна по живот. По смртта на бебето на наши блиски во нашата фамилија, користеа кранкенгелд година дена, немаше проблем за пасош затоа што причината сама по себе кажува зошто користеле.

Торшоците исто не ги гледаат туку колку плата земате во домот и колку плаќате кирија. Ако сумњаљт во нешто тогаш дополнително бараат шуфа. И секако колку си интегриран.

Од интервју со пасош кај мене траеше 2.5 месеци и тоа менував работа на сред процес и беа известени за време на интервјуто. Од неограничен договор, менував во државно на тогаш ограничен договор на 2 години. АЛГ 1 имав земано 1 месец поради корона и тоа беше.

Колку имаш луфта во Rente Versicherungsverlaufs т.е. во стаж затоа и тој документ го бараат. (Бесплатно онлајн можи да си го побара секој). За боледување никој ни гледа ни контролира тоа веќе навлегува во работата на докторот што е строго забрането туку дали и колку Krankengeld си користел секако ако не е некоја болест која е опасна по живот. По смртта на бебето на наши блиски во нашата фамилија, користеа кранкенгелд година дена, немаше проблем за пасош затоа што причината сама по себе кажува зошто користеле.

Торшоците исто не ги гледаат туку колку плата земате во домот и колку плаќате кирија. Ако сумњаљт во нешто тогаш дополнително бараат шуфа. И секако колку си интегриран.

Од интервју со пасош кај мене траеше 2.5 месеци и тоа менував работа на сред процес и беа известени за време на интервјуто. Од неограничен договор, менував во државно на тогаш ограничен договор на 2 години. АЛГ 1 имав земано 1 месец поради корона и тоа беше.
Па на тоа мислев кога реков трошоци, колку пари остануваат за трошоци кога ќе се одземе киријата, дали се доволни приходите за живеење самостојно.
Се што си користел од државата све влегува во процедурата.
Интегрирањето игра голема улога, пример дали си одел на некои курсеви, дали си волонтирал некаде, јазик итн.

Мене на пример по една недела откако добив офентал ми стигна писмо за на интеграциски курс да одам и да полагам за јазик.
Верувам дека зависи и во која покраина се наоѓаш, еве на пример со луѓе што зборам во Бранденбург што живеат викаат дека нема такво нешто таму, зборам за тие со офентал не за државјанство, за државјанство се подразбира дека треба да се полага
А и искрено за наше добро е тоа со јазикот, не можи да живееш во некоја држава а два збора да не знаеш да кажиш, од секогаш сум се чудела како некои луѓе со години живеат во некоја земја а не знаат да бекнат една буква, како функционираат тие луѓе воопшто таму ?

Па на тоа мислев кога реков трошоци, колку пари остануваат за трошоци кога ќе се одземе киријата, дали се доволни приходите за живеење самостојно.
Се што си користел од државата све влегува во процедурата.
Интегрирањето игра голема улога, пример дали си одел на некои курсеви, дали си волонтирал некаде, јазик итн.

Мене на пример по една недела откако добив офентал ми стигна писмо за на интеграциски курс да одам и да полагам за јазик.
Верувам дека зависи и во која покраина се наоѓаш, еве на пример со луѓе што зборам во Бранденбург што живеат викаат дека нема такво нешто таму, зборам за тие со офентал не за државјанство, за државјанство се подразбира дека треба да се полага
А и искрено за наше добро е тоа со јазикот, не можи да живееш во некоја држава а два збора да не знаеш да кажиш, од секогаш сум се чудела како некои луѓе со години живеат во некоја земја а не знаат да бекнат една буква, како функционираат тие луѓе воопшто таму ?
Така е со републиките. Јас курс во живтот не посетив, се во воз, со јутјуб, и тевтерче со пишење на работа и прашвање научив. До оломнани иако стигаа обрзувања на курс, дел од законот беше на ниво на Германија дека доколку си на полно работно време и поради тоа неможиш да присуствуташ на интеграционен курс си оземен од тоа правило. Баш некни го барав за еден пријател законот повторно на BAMF на страницата го нема, веројатно го сменале.

Нордфрисланд е најмек кога е во прашање посетување на курс ама ќе си тапкаш в место и ќе ти продолжуваат офентал на 3 год максимум.

Како функционират ете така...ние донесовме еден тон неблагодарници тука, трчавме со нив по општини, банки, болници, доктори, во биро за странци, за после втората плата да вртат гла без причина и да барат нова жртва...обично се и тие луѓе кој тука добиват најпоќе, без страв се маме ебават на се и се користат и пак се е во нивна полза.

Јас стигнав со знаење -10000 од Германски само со Англиски. Во продавница 2риот ден си пцуев мајката дека туак дојдов без јазик. Трета година веќе ми беше положен и јазик и курс за интеграција....

Тоа е кој колку мака видел тука, дали дошол сам, и колку сака во живтот. Јас сум тврдел и тврдам - За добар работник сегде во светот има работа и дека кога ќе научиш јазик во Германија сегде се отвораат вратите ( зборам за посериозни фирми на кои им требаат вработени) и нема чоек шо ќе ме разубеди.

Глупости живи за боловањето и државјанство.

5 години работен однос. Во моментот на аплицирање треба да си исто под работен однос. Доколку не си ќе ти ја стават апликацијата на он холд додека не поминеш пробен период. Договор за стан доколку си под кирија. Ако поседуваш пак имот треба да им доставиш договор за купување.

Германски Б1 минимум и поминат лебен ин Џермани или еинбургерунг тест. Има олеснително околности пример доколку си учел на германски факс или си правел аусбилдунг.

Јас за 2 месеци бев германизиран. Кога испадна новиот закон. Чекав ама за термин речиси 12 месеци. СРВ.(некои канакен фаци што ги знаев добија термини побрзо бидејќи забулените фамилијарни пријатели биле, ама да не им кршиме муабет на новие во Германија дека нема корупција или не се завршуваат некои работи преку пријатели/роднини)
За курс претходно или такви работи никој не се замараше. Веројатно бидејќи Ц1 сам постигнав и учев на германски факс, течно разговарав кога ги имав термините во Аусландербехорде. Знам доста луѓе што неможеа а да кажат, и нив ги праќаа на курсевите.

Али да. На крај колешка ми вика на заебанција, пасошот го зеде ама никогаш нема да бидеш Германец :D
И така во себе си реков, па нормално името ми е славјанско бе чурко една.
А децава сигурно нема Ханс или Герда да ги крстам.

5 години работен однос. Во моментот на аплицирање треба да си исто под работен однос. Доколку не си ќе ти ја стават апликацијата на он холд додека не поминеш пробен период. Договор за стан доколку си под кирија. Ако поседуваш пак имот треба да им доставиш договор за купување.

Германски Б1 минимум и поминат лебен ин Џермани или еинбургерунг тест. Има олеснително околности пример доколку си учел на германски факс или си правел аусбилдунг.

Јас за 2 месеци бев германизиран. Кога испадна новиот закон. Чекав ама за термин речиси 12 месеци. СРВ.(некои канакен фаци што ги знаев добија термини побрзо бидејќи забулените фамилијарни пријатели биле, ама да не им кршиме муабет на новие во Германија дека нема корупција или не се завршуваат некои работи преку пријатели/роднини)
За курс претходно или такви работи никој не се замараше. Веројатно бидејќи Ц1 сам постигнав и учев на германски факс, течно разговарав кога ги имав термините во Аусландербехорде. Знам доста луѓе што неможеа а да кажат, и нив ги праќаа на курсевите.

Али да. На крај колешка ми вика на заебанција, пасошот го зеде ама никогаш нема да бидеш Германец :D
Кога така ми велат јас му враќам со - Фала на комплиментот. :ROFLMAO:

Познавам Руси и Турци кои си ги сменија имињата ...болна работа.

Да па неизбежлив е тој синдром, да бидеш поголем Германец од самите нив. Еве и низ темиве го следам тоа. Добро што уште не почнале Мухамад да ги именуваат децата. Со оглед на тоа дека доминира тоа име кај новите "Германци'.

Интересно животно искуство стекнав после 12 години во Германија.

Во Австралија е овој тренд одамна, помизерно нешто не постои, истите тие најгласни за името кога се менуваше

Јас Б2 имам сеуште затоа што ме мрзи да полагам Ц1
Ќе го завршам тоа пред да си бегам

За пасош сеуште не сум се одлучил ама немам некој интерес искрен да бидам

Што ќе ми е ниедерласунгерлаубнис ако не останувам.. само губење време е тоа.
Лебен ин Дојчланд исто немам средено а и не ми ни треба искрено

Ne mora da si vraboten, uslov e da ne zemas drzavna pomos. Ako bracniot partner zarabotuva dovolno pak mozes da dobies drzavjanstvo ako drugite uslovi gi ispolnuvas.

Ne mora da si vraboten, uslov e da ne zemas drzavna pomos. Ako bracniot partner zarabotuva dovolno pak mozes da dobies drzavjanstvo ako drugite uslovi gi ispolnuvas.

А како е кога аплицираш доколу не си во брак? Не мора да си вработен така?
Значи сепак сопругот/сопругата да е вработен. Ти како сакаш бистри сега.

Еве Игорче е еден пример од оние што изиграваат поголеми Германци од самите Германци :D

А како е кога аплицираш доколу не си во брак? Не мора да си вработен така?
Kolku sto znam uslovot e da mozes od svoi sredstva da zivees. Toa znaci da ne zavisis od drzavni pari. Ako si vo brak, se gleda primanjata na bracniot par. Ako ne si vo brak i ne rabotis ne ti ostanuvaat mnogu opcii, osven da imas drug izvor primer golemi zastedi ili drugi primanja koi ne se od rabota.

Kolku sto znam uslovot e da mozes od svoi sredstva da zivees. Toa znaci da ne zavisis od drzavni pari. Ako si vo brak, se gleda primanjata na bracniot par. Ako ne si vo brak i ne rabotis ne ti ostanuvaat mnogu opcii, osven da imas drug izvor primer golemi zastedi ili drugi primanja koi ne se od rabota.

Ако имаш ауфентал кој што ти е врзан за работата можеш да се сликаш и да имаш доволна зештеда. Или ќе си најдеш работа, или ти истекува правото на престој.
Доколу имаш нидерлас тогаш е поинаку.

АЛГ1 не го сметаат за социјална помош. Бургергелд. Во случај на единец можеби ќе и прегледаат низ прсти.
Ама за брачен пар не е така едноставно.

Јас лично не познавам случаеви невработени добиле нидерласунг а не пак државјанство. Иако се две разлилни предмети.

Обично процедура им е таква дека треба да поминат пробецајт. До тогаш им е на пауза целата процедура.

Ако имаш ауфентал кој што ти е врзан за работата можеш да се сликаш и да имаш доволна зештеда. Или ќе си најдеш работа, или ти истекува правото на престој.
Доколу имаш нидерлас тогаш е поинаку.

АЛГ1 не го сметаат за социјална помош. Бургергелд. Во случај на единец можеби ќе и прегледаат низ прсти.
Ама за брачен пар не е така едноставно.

Јас лично не познавам случаеви невработени добиле нидерласунг а не пак државјанство. Иако се две разлилни предмети.

Обично процедура им е таква дека треба да поминат пробецајт. До тогаш им е на пауза целата процедура.

Vidi, situaciite se retki ama i da ne rabotis a imas zastedi oti poseduvas 10 stanovi i zivees od kiriite, togas imas redovni prihodi. Pak ke ti kazam, uslovot e da mozes od svoi sredstva da zivees, ne e vrzano so rabotata. E sega vo praksa ako vizata ti e vrzana so rabotata, toa e drug uslov povrzan so vizata. Mnogu lugje posle nekolku godini dobivaat Niederlassungserlaubnis i togas ne si vrzan so rabotata. Niederlassungserlaubnis mozes posle 3 godini rabota da dobies. Znaci pak ostanuva vreme dur mozes da apliciras za drzavjanstvo.

Na kraj institucijata odlucuva ama pored mene ALG1 ili Bürgergeld ne go ispolnuvaat uslovot ti trajno da mozes da zivees od svoi sredstva.

Ja, za razlika od tebe, poznavam barem za drzavjanstvo. Ama toa se retki primeri. I da, za Niederlassungserlaubnis kako sam treba da si vo raboten odnos. Ama kako bracen partner mozes da dobies bez rabota i Niederlassungserlaubnis i drzavjanstvo.

Последно уредено:
Back
На врв Bottom