Skopje East Gate

• Креатор на темата Креатор на темата Dani
  • Време на започнување Време на започнување
Zimo asalno sme nemale 15 godini, a ovaa godina spored site prognozi treba da bideme srekni snegulka ako vidime.
Dali e zalno toa sto mu se sluci na gtc so gushkaci I cigani, da.
Dali e zasluzeno, da.
Ne znam kakvi rimski palati se sega kamenja vo zemja, pa GTC ne e nesto posebno da odskoknuva od negovata sudbina.

da ali del od cel toj shopping experience treba sepak da te privlece i da zadrzi tamu da ostavis pari...

eve kako izgleda otvoren trgovski kaj me e sto e pogolem od site trgovski u skopjevo zaedno...

Screenshot_20260922_011100_Chrome.jpgScreenshot_20260922_011118_Chrome.jpgScreenshot_20260922_011111_Chrome.jpg

eve eden i od potencijalnite kupci od togas...

Screenshot_20260922_011420_Chrome.jpg

da ali del od cel toj shopping experience treba sepak da te privlece i da zadrzi tamu da ostavis pari...

eve kako izgleda otvoren trgovski kaj me e sto e pogolem od site trgovski u skopjevo zaedno...

Прегледај го приврзокот 487693Прегледај го приврзокот 487694Прегледај го приврзокот 487695

eve eden i od potencijalnite kupci od togas...

Прегледај го приврзокот 487696
Трговски центри се умрена и застарена работа. Со онлајн трговијата, немаат апсолутно никаква шанса.

Како да не, помина времето на ковид.
Во западна европа истите производи со мали исклучоци кои се по трговските центри можат да се најдат на Амазон или некоја друга интернет платформа за 50% поефтино. Амазон на пример не плаќа ниту продавачка, ниту струја, ниту кирија.

Во западна европа истите производи со мали исклучоци кои се по трговските центри можат да се најдат на Амазон или некоја друга интернет платформа за 50% поефтино. Амазон на пример не плаќа ниту продавачка, ниту струја, ниту кирија.
Остај Амазон, пак за купување чевли, фустани, и друга облека, мора да се проба. Плус има отворени трговски како што ти кажа @kano каде луѓето се социјализираат.
Често има и попуст акции ексклузивно во трговските и аутлетите и тоа дополнително привлекува купувачи.

trgovskiot kaj mene ima sales turnover od 1,25 miljardi godisno poveke od 10% budzetot na mkd. ima prostor za trgovski jas bi rekol deka umiraat prodavnicite nadvor od trgovskite centri, vakvi trgovski kade imas restorani, zabava, plus poveke grupirani samoposlugi i shoping si funkcioniraat dobro.

trgovskiot kaj mene ima sales turnover od 1,25 miljardi godisno poveke od 10% budzetot na mkd. ima prostor za trgovski jas bi rekol deka umiraat prodavnicite nadvor od trgovskite centri, vakvi trgovski kade imas restorani, zabava, plus poveke grupirani samoposlugi i shoping si funkcioniraat dobro.
Можно е тоа во збиено население на мал простор каде веројатноста да се најде клиентела која ќе иде у супермаркет, ресторант, теретана или мекдоналдс кој се наоѓа во трговски центар, но за шопинг
experience" оние класичните бутици веќе одамна почнаа да затвараат филијали чак и во трговските центри.
Остај Амазон, пак за купување чевли, фустани, и друга облека, мора да се проба. Плус има отворени трговски како што ти кажа @kano каде луѓето се социјализираат.
Често има и попуст акции ексклузивно во трговските и аутлетите и тоа дополнително привлекува купувачи.
Се научија веќе да ги пробуваат во бутиците а потоа да ги порачуваат истите од интернет.

Можно е тоа во збиено население на мал простор каде веројатноста да се најде клиентела која ќе иде у супермаркет, ресторант, теретана или мекдоналдс кој се наоѓа во трговски центар, но за шопинг
experience" оние класичните бутици веќе одамна почнаа да затвараат филијали чак и во трговските центри.

Се научија веќе да ги пробуваат во бутиците а потоа да ги порачуваат истите од интернет.

1,25 miljardi. toa e skoro 3,5M dnevno ili nad 400k dolari sekoj saat. malku e?

zborime za gtc, u centar na glaven grad kade sekogas ke ima narod.

vo mkd online shopping e 10 god zad toa sto imas ti u nekoe selo u ger. sosema te razbiram tebe ti nemas vreme da ides na shoping plus kojznae kade zivees u ger pa ti e polesno online.

vo mkd posta ne funkcionira kako treba. daleku e mkd od tvojot svet a ostaj sto vo golema mera dobri shoping centri funkcioniraat sekade. sekogas ke imas stranci/turisti/luge sto sakaat nesto odma/luge sto sakaat da probaat pred da kupat/impuls kupuvaci/sto nesakaat online shoping...

Трговски центри се умрена и застарена работа. Со онлајн трговијата, немаат апсолутно никаква шанса.
Немој жити се брат,мислам ако збориш дека концептот ХАНГАР за продавање роба е застарен тогаш се согласувам,денес цели комплекси се градат за да привлечеш муштерија,така и треба само кај нас уште не е дојдено тоа,кај нас нема еден трговски да е поврзан со нешто друго,само хангар сам за себе и толку.

Плус ние не сме голема држава,кај нас е активност да отидеш до Ист Гејт,до негде да прошеташ па може и ќе купиш нешто.
Трговските не се умрена работа,влези во квалитетен трговски прво нешто што те удира е феноменален МИРИС,барем на запад е така,овде го немам осетено тоа чувство,за изглед да не збориме,никаков стандард нема еден трговски што личи на нешто,за продавниците внатре исто. Види во Кина какви цели комплекси градат во склоп на трговските,Куала Лумпур исто,и ќе видиш колку важна улога игра трговски ако се искористи и изгради како што треба

Газдите на дуќаните на ГТЦ им клекнаа на комуњарите и им дозволија да прават соросови флеш-моб перформанси со нивниот имот.
Затоа денес, 10 години подоцна ги даваат дуќаните без кирија, само за да не им тежат режиските трошоци.
Нека си ги бараат сега Влатко Васиљ и Павле Богоевски да им ја вратат вредноста што им отиде неповратно.
Што ги спречи да го реновираат тогаш? Колку што се сеќавам, имаше референдум и вмро го доби.

Што ги спречи да го реновираат тогаш? Колку што се сеќавам, имаше референдум и вмро го доби.

Претпоставувам дека си ги бираа битките, ситуацијата почна да им станува климава на повеќе фронтови и бираа на која тема ќе иритираат.

Немој жити се брат,мислам ако збориш дека концептот ХАНГАР за продавање роба е застарен тогаш се согласувам,денес цели комплекси се градат за да привлечеш муштерија,така и треба само кај нас уште не е дојдено тоа,кај нас нема еден трговски да е поврзан со нешто друго,само хангар сам за себе и толку.

Плус ние не сме голема држава,кај нас е активност да отидеш до Ист Гејт,до негде да прошеташ па може и ќе купиш нешто.
Трговските не се умрена работа,влези во квалитетен трговски прво нешто што те удира е феноменален МИРИС,барем на запад е така,овде го немам осетено тоа чувство,за изглед да не збориме,никаков стандард нема еден трговски што личи на нешто,за продавниците внатре исто. Види во Кина какви цели комплекси градат во склоп на трговските,Куала Лумпур исто,и ќе видиш колку важна улога игра трговски ако се искористи и изгради како што треба
Во трговски се оди за са купуваш најчесто облека. Не се оди целно во трговски за да одиш во "ресторант", слаткарница или мекдоналдс кои се повеќе провизорни објекти во трговскиот центар во облик на "трафика" за успат.

И не ја споредувај Кина. Зборуваме за Европскиот континент кој речиси се увезува од Кина. За мене трговските центри се умрена работа.

Последно уредено:
Реално и мене ме фаќа носталгија за ГТЦ.
Имаше некоја посебност и шарм целиот тој дел.
Едноставно тој шарм еден Ист гејт или рамстор го немаат.
Некако делуваше дека има што да се прави и како се да беше на место.
Можеби е само моја носталгија, но почнувајќи од сендвичарите кај чичко Стоилко, Нино и уште една( нека ме потсети некој како се викаше третата сендвичара) влегувајќи навнатре на приземје беа Роџер (ексклузивна продавница), па огромна продавница на Орка Спорт, Словенија Спорт, а горе на први кат Емилијано,
подоцна дојде и Џино, Мобимак денешен Телеком (беа на први кат во еден стар дуќан) и внатре беше буквално како да влегуваш во југословенска фирма од 80-тите. Но прилично моќни фирми.

А да и кино Центар, денешно Милениум беше едно од култните места. За подрумот и не се сеќавам најдобро, освен Кугланата и маркетот спроти Веро кој мислам беше таму неколку децении (за жал неодамна затвори)

Имаше некако многу повеќе култура од денес.
На излегување од ГТЦ се поминуваше низ Рекорд (театар за деца и младинци) и можеше да се види дом на Арм, а во негова близина Кино Култура и кино Вардар 1 и 2. (За жал незнам по чија вина, но тие Кина се затворија. За подоцна тоа да се бутне и местото да го дадат на албанска телевизија тв21).

Нажалост се изгуби смислата некако на градов, барем во тој дел.

А Дека на ГТЦ му фали реновирање тоа е факт. Нешто најглупаво што се случи е она гушкање " го Сакале ГТЦ" и работата така остана.
МОжеби најпаметно беше ГТЦ да се реновира, делумно затвори за да нема промаја и да му се дигне вредноста, но притоа да не се измени многу од автентичноста.

Но ете од тогаш се почна да тоне надоле.
Па денес наместо сендвичари како Нино, на влез пред ГТЦ ние имаме сендвичара како Тетекс (албанци кои имено го присвоиле името и пишале навидум традиција од 80 години)
Трагедија но тоа е. Шармот според мене е изгубен

Зае**би ти мол или трговски без ниедна продавница за електрика, водовод, електроника и продавница за алати.

Добро де, не сум сериозен.

Инаку има отворен тип неколку молови ко нашиот и на север. Ама неколку. Другите се од затворен тип (Аушанот Луксембург, Будимпешта како се викаа тие неколку и уште некои на кои веќе не се сеќавам. Варшава исто имаше од затворен тип, барем тој кај железничката).
Али углавном не сум ни барал ни влегувал у молови, не ме интересирало. Затоа и не ги ни знам какви беа Лисбон, Рома, Ландн, Стокхолм, Кобнхабн и уште кај се не низ Еуропата.
Тоа више ради женско друштво, друштво да им праам и да не се досаѓам. Пошто колешки (најчесто) не идат да разгледаат нешто уникатно, археолошко као занданите у Луксембург, плоштадот со унгарските војводи, Рим да не набројувам миљон места (осим онаа тревнатата фонтана и колосеумот пример за Рим), Стокхолм парламентот и потонатиот брод туку ко без глава, одма шопинг алишта.

Па и овде, освен заради Сетек, Анхоч, не ги ни гледам
другите делови.
Сем кога иам вперено пиштол на чело, хехе.

Највише сум ќеф по Хубо, бивши Електрометал, Алфи, Меркур, такви. Е таму да ме остават, до сабајле ќе гуштам.

Сумарум, ако веќе морам, одам ситимол, најблиску, а ГТЦ со кеј прошетувам. Можеби е и до носталгија. Таму игравме ко деца додека се градеше и беше едини :)
Али се осеќам ко тица у ваздух у ГТЦ. Башка тунелната поврзаност плоштад, Жена парк, Кеј и кон Маџирмаало. Добро поставен.

Истгејт конкретно за атер отидов еднаш и никогаш повеќе. Не ми легна ептен. Дајмон влегов 2-3 пати ради Сетек и А1.
Кондури алишта кондури алишта, играчки, па кондури, па алишта, фармерки...монотоно.

Пре би влегол за добра храна (ако има, а негде има) и пијачка неголи за шопинизирање. Али за тоа си има па посебни местенца Денуниенција, Аетно село и други главно Поречие.
Ај отидов ко по обичај вон тема, само на јадење мислам :)

Последно уредено:
Реално и мене ме фаќа носталгија за ГТЦ.
Имаше некоја посебност и шарм целиот тој дел.
Едноставно тој шарм еден Ист гејт или рамстор го немаат.
Некако делуваше дека има што да се прави и како се да беше на место.
Можеби е само моја носталгија, но почнувајќи од сендвичарите кај чичко Стоилко, Нино и уште една( нека ме потсети некој како се викаше третата сендвичара) влегувајќи навнатре на приземје беа Роџер (ексклузивна продавница), па огромна продавница на Орка Спорт, Словенија Спорт, а горе на први кат Емилијано,
подоцна дојде и Џино, Мобимак денешен Телеком (беа на први кат во еден стар дуќан) и внатре беше буквално како да влегуваш во југословенска фирма од 80-тите. Но прилично моќни фирми.

А да и кино Центар, денешно Милениум беше едно од култните места. За подрумот и не се сеќавам најдобро, освен Кугланата и маркетот спроти Веро кој мислам беше таму неколку децении (за жал неодамна затвори)

Имаше некако многу повеќе култура од денес.
На излегување од ГТЦ се поминуваше низ Рекорд (театар за деца и младинци) и можеше да се види дом на Арм, а во негова близина Кино Култура и кино Вардар 1 и 2. (За жал незнам по чија вина, но тие Кина се затворија. За подоцна тоа да се бутне и местото да го дадат на албанска телевизија тв21).

Нажалост се изгуби смислата некако на градов, барем во тој дел.

А Дека на ГТЦ му фали реновирање тоа е факт. Нешто најглупаво што се случи е она гушкање " го Сакале ГТЦ" и работата така остана.
МОжеби најпаметно беше ГТЦ да се реновира, делумно затвори за да нема промаја и да му се дигне вредноста, но притоа да не се измени многу од автентичноста.

Но ете од тогаш се почна да тоне надоле.
Па денес наместо сендвичари како Нино, на влез пред ГТЦ ние имаме сендвичара како Тетекс (албанци кои имено го присвоиле името и пишале навидум традиција од 80 години)
Трагедија но тоа е. Шармот според мене е изгубен
Класична носталгија. Почнувајки од киното, до сендвичарите, па на крај и голем дел од продавниците, се тоа е прегазено од конкуренцијата - веќе 10-20 години. Нема како гтц да се носи со новите молови, дури и да се фрлат грдни пари за реновирање.

Би можело да функционира како кафич шема, место за искачање, како другите трговски од овој тип, ама скопјаните го избегаваат тој дел од градот веќе некој период така да и тоа замре.. Моментално живее од тоа што е на некој начин пролаз во центар

Back
На врв Bottom