Платформи за инвестирање/тргување и се во врска со нив!

• Креатор на темата Креатор на темата mesoboranija
  • Време на започнување Време на започнување

Која платформа за онлајн инвестирање/тргување ја користите?

• Вкупно гласачи
    39
Nikoj nisto a ?
Izgleda ili nikoj pari ne praj na taa platforma ili nikoj nema povleceno. Gi kalapite ;)
имам почнато пред некој месец на Trading212 али немам повлекувано. Провери со овој член

имам почнато пред некој месец на Trading212 али немам повлекувано. Провери со овој член
Povleci mala suma de,1000 den primer.
Nemam jas tamu smetka, cisto onaka me interesirase . A i ti ke si znajs na so si :toe:

Povleci mala suma de,1000 den primer.
Nemam jas tamu smetka, cisto onaka me interesirase . A i ti ke si znajs na so si :toe:
најверојатно нема да заврши работа тој тест(повлекување 1000 денари). Имам 2400 долари инвестирано и моментално имам 2470 вредност. Колку што разбрав од форумов ако сакам сите да ги повлечам, 2400 ке ми ги вратат на ист начин како што сум ги вложил, а останатите 70 на посебна трансакција која ке треба да се оданочи. Тие 1000 денари ако ги повлечам незнам од кое купче ќе ги смета. Реален тест е повлекување на сите средства. Па реинвестирање

најверојатно нема да заврши работа тој тест(повлекување 1000 денари). Имам 2400 долари инвестирано и моментално имам 2470 вредност. Колку што разбрав од форумов ако сакам сите да ги повлечам, 2400 ке ми ги вратат на ист начин како што сум ги вложил, а останатите 70 на посебна трансакција која ке треба да се оданочи. Тие 1000 денари ако ги повлечам незнам од кое купче ќе ги смета. Реален тест е повлекување на сите средства. Па реинвестирање
Se to vo red ama hipoteticki ako zborame, ete gi napravis 100000 dolari i uspees samo tie pocetni 2400 da gi povlecis, a drugite da ti sedat tamu bez veze. Me sfakjas so mi e muabetot. Ne bilo do platformata problemot tuku nasite topkat madinja, zakonite,bankite. Taka barem mi kaza liceto so koe padnavme na muabet i ete slucajno raboti vo banka.

Se to vo red ama hipoteticki ako zborame, ete gi napravis 100000 dolari i uspees samo tie pocetni 2400 da gi povlecis, a drugite da ti sedat tamu bez veze. Me sfakjas so mi e muabetot. Ne bilo do platformata problemot tuku nasite topkat madinja, zakonite,bankite. Taka barem mi kaza liceto so koe padnavme na muabet i ete slucajno raboti vo banka.
Комплетно те разбирам. Мене ми е за инвестирање на долги стази, секој месец по Х сума. Само основата инвестирана ако успеам да ја извадам а не и профитот, реално во банка подобро да останат него вака. Ваљда ќе пише некој што повлекувал

Пробав со capital.com demo акаунт 3000 евра, да не испадне дека се фалам за 1 ден ја дуплирав инвестицијата. Можда ми се посреќи ама ми е страв да пробам со реални најмногу заради што имам читано лоши искуства, со месеци каде што не им дозволувале да ги повлечат средствата? Некој со искуство? Или препорачајте друга сигурна платформа :)

Некој ако има време да ми објасни како да инвестирам во S&P500? Сакам секој месец да инвестирам 50-100 евра, ама без овие брокери и срања шо наплаќаат за услуги.

Некој ако има време да ми објасни како да инвестирам во S&P500? Сакам секој месец да инвестирам 50-100 евра, ама без овие брокери и срања шо наплаќаат за услуги.
Jas kolku so se rasprasav, trejding 212 e sosem ok za tie raboti, i jas sakav da klam nekoja para , ama ispadna deka za tuka povlekuvanjeto na dobivkata e malce problem. Zatoa i prasav nekoj dali ima povleceno, dosega nikoj ne se prijavi. Ti kolku so znam si na zapad, taka da ne bi trebalo da ti bidi problem toa.
Za tuka imas NLB fondovi, pa povlekuvanjeto ne bi trebalo da e problem.

Jas kolku so se rasprasav, trejding 212 e sosem ok za tie raboti, i jas sakav da klam nekoja para , ama ispadna deka za tuka povlekuvanjeto na dobivkata e malce problem. Zatoa i prasav nekoj dali ima povleceno, dosega nikoj ne se prijavi. Ti kolku so znam si na zapad, taka da ne bi trebalo da ti bidi problem toa.
Za tuka imas NLB fondovi, pa povlekuvanjeto ne bi trebalo da e problem.
Баш пред некој ден прашував човек што трејда на Т212 со тие ЦДФ опциите(не ЕТФ кај што е СП500), вика врска нема тоа што зборевме претходно јас и ти и дека се може да се извади. И влог и добивка. Ако ме лаже и јас те лажам. А ќе идам до тутунска дали наредна или понаредна недела и ќе прашам дали имаат инфо подетално

Баш пред некој ден прашував човек што трејда на Т212 со тие ЦДФ опциите(не ЕТФ кај што е СП500), вика врска нема тоа што зборевме претходно јас и ти и дека се може да се извади. И влог и добивка. Ако ме лаже и јас те лажам. А ќе идам до тутунска дали наредна или понаредна недела и ќе прашам дали имаат инфо подетално
Taka mi rekoja, taka ti kazvam.
Aj bas prasaj, pa da investirame i nie nesto, neka se vrtkat :D

Денес шифтнав од VOO/VGT на VWCE, после 5 години на скрос америчка берза (и 30% данок) се префрлив во мирни води со Ирски domiciled ETF. Убава вожња имав со VGT особено.

Part 1:

Ретко кој го кажува ова, бидејќи сите YouTube видеа се за американци. Vanguard има фондови во Европа (исто за SP500) и плаќате 15% на дивиденда наместо 30%.

Исто ако случајно имате над 60000 долари во Амерички акции, ако недај Боже нешто ви се случи, Америчката влада ви зема 40% (Estate tax).

Под амерички акции се мисли на акции кои се тргуваат на Nasdaq и слично.

Ако купите ETF како VWCE (EUR), VWRA, VALL тие се во Европа и немате никаков проблем со Estate tax и плаќате помал данок доколку има дивиденда.

Доста од овие ETF се акумулирачки (т.е не гледате вие директно дивиденда).

Part 2:

Да знаете:

Trading 212 работи како посредник кој ја изнајмува технологијата и кастоди услугите на IBKR.
Доколку имате поголема сума IBKR е најдобар и најсигурен избор кога се инвестираат поголеми суми.

Ако имате некоја помала сума, до кај 1000-2000 евра Trading212 е добар избор, па да правите купи-продај.

Последно уредено:
Part 1:

Ретко кој го кажува ова, бидејќи сите YouTube видеа се за американци. Vanguard има фондови во Европа (исто за SP500) и плаќате 15% на дивиденда наместо 30%.

Исто ако случајно имате над 60000 долари во Амерички акции, ако недај Боже нешто ви се случи, Америчката влада ви зема 40% (Estate tax).

Под амерички акции се мисли на акции кои се тргуваат на Nasdaq и слично.

Ако купите ETF како VWCE (EUR), VWRA, VALL тие се во Европа и немате никаков проблем со Estate tax и плаќате помал данок доколку има дивиденда.

Доста од овие ETF се акумулирачки (т.е не гледате вие директно дивиденда).

Part 2:

Да знаете:

Trading 212 работи како посредник кој ја изнајмува технологијата и кастоди услугите на IBKR.
Доколку имате поголема сума IBKR е најдобар и најсигурен избор кога се инвестираат поголеми суми.

Ако имате некоја помала сума, до кај 1000-2000 евра Trading212 е добар избор, па да правите купи-продај.
Јас имам 2500$ на Т212 со намера на долги стази да уплаќам по 100$ месечно. Според тебе треба да сменам на IBKR?

Моја препорака е да.

VUAA ставај - не VOO.

15% помалку данок. Исто Vanguard, исто ете USD ако сакаш, исто SP500 само со плус бенефит за нас од Македонија.

На крај на денот овие 100 долари што ги пресметуваш, пресметај си на долг рок колку ти е доволно и најбитно е да пресметаш инфлација.

Јас до сега играв само со Америка, ама за да го сведиш стресот на апсолутен минимум купи си World Index и пред се во евра, бидејќи во тој свет припаѓаме да речам.

На сите тоа ви го препорачувам. VWCE или сега новиот VALL.

Зошто?

Ем ќарите од америчката економија ако оди нагоре, а не губите ако другите економии исто повлечат.

1790342076771.png
1790342186288.png

Ако толку сакате AI и слично тогаш мене ако ме прашате сега би инвестирал во VanEck Semiconductor UCITS ETF
Во превод лопатите за AI
1790342372004.png

Последно уредено:
Back
На врв Bottom