Дежурна Ординација! #2

• Креатор на темата Креатор на темата Ѓорѓески
  • Време на започнување Време на започнување
Кога ти е операцијата закажана, и што антибиотик пиеш?
Уште немам закажано термин, ама неделата од 14.09 ќе биде. Денес ги правев испитувањата. Крвта е супер. Хемостаза чекам среда резултат, исто и рентген. Во среда имам и анестезиолог.

Пијам оспен.
Да извадиш крајници е како да го тргнеш ситцето од пумпата за уље во картерот.
Тоа што го филтрираат крајниците после ќе оди директ насекаде.
Може кај тебе е нешто пострашно, само како паталец со паталец муабет си правам.
Кај мене ситцето дефинитивно е расипано, брат. Нема друго чаре.

Инаку, на син ми му ги извадивме крајниците на 4 години, знам која е разликата без ситце, ама се надевам дека полошо од тоа да треба да сум болен секој месец, нема да биде.

Уште немам закажано термин, ама неделата од 14.09 ќе биде. Денес ги правев испитувањата. Крвта е супер. Хемостаза чекам среда резултат, исто и рентген. Во среда имам и анестезиолог.

Пијам оспен.
Оспен 1500 3х1, кој ден ти е ? Ако го пиеш како таков десет дена, ако веќе неколку денови го пиеш истиот, би требало да бидеш завршен со терапијата. Кортико што примаш?

Оспен 1500 3х1, кој ден ти е ? Ако го пиеш како таков десет дена, ако веќе неколку денови го пиеш истиот, би требало да бидеш завршен со терапијата. Кортико што примаш?
Прв ден. Кортико не пијам, прашав само што би било кога би пиел. А инаку, обично дексазон пијам.

Прв ден. Кортико не пијам, прашав само што би било кога би пиел. А инаку, обично дексазон пијам.
Ќе си направиш муабет тогаш со анестезиологот и ОРЛ специјалистот. Ако не ти кажале да пиеш кортико, не почнувај на твоја рака.

Вадење крајници. Инфекцијата е на самите крајници.
...се надевам дека паметно те третирале и ти зеле брис од грло за антибиограм, пред да ти го дадат антибиотикот Оспен!

...ако е така за тие 10 дена највероватно ќе се смири инфекцијата, отокот и при преглед на грлото ткивото сигурно ќе ти биде оперативно подобно, но ако не е стрефнат антибиотикот и при преглед не ќе биде задоволително санирано грлото ќе биде одложувана операцијата со сигурност!
...прашај, мора комбинација со кортико барем три дена не може сам антибиотикот да го санира и отокот и иритацијата покрај бактериската инфекција, не смее антибиотик да пиеш предолго, 10 дена?

Последно уредено:

Пијам оспен.

Кај мене ситцето дефинитивно е расипано, брат. Нема друго чаре.

Инаку, на син ми му ги извадивме крајниците на 4 години, знам која е разликата без ситце, ама се надевам дека полошо од тоа да треба да сум болен секој месец, нема да биде.
Тоа ти е као филтер ама ако е затнат, не врши работа, напротив. А операцијата е прилично лесна. Ако е уште тој начин, со локален анестетик, со инструменти (докторкиве ги знаат називите, мене ми личеа на забарски инструменти за чепкање, само подолги). Према тоа што друго си минал, немаш ти проблем со тоа :)
само слушај ги советите на докторкиве за терапијата која ја примаш.

Тоа ти е као филтер ама ако е затнат, не врши работа, напротив. А операцијата е прилично лесна. Ако е уште тој начин, со локален анестетик, со инструменти (докторкиве ги знаат називите, мене ми личеа на забарски инструменти за чепкање, само подолги). Према тоа што друго си минал, немаш ти проблем со тоа :)
само слушај ги советите на докторкиве за терапијата која ја примаш.
Со целосна анестезија се прави, ласерски. Не ме плаши мене самата операција, ме плашат првите 10 дена по операцијата.

Со целосна анестезија се прави, ласерски. Не ме плаши мене самата операција, ме плашат првите 10 дена по операцијата.
...немај гајле ласерот е многу подобен за побрзо, полесно операривно остранување на крајниците и поради прецизноста на резот и побрзо оздравување на ткивото, тие два три дена после операција малку незгодни да се исчисти анестетикот,

Значи напреднала медицината. Нема више чекич меѓу рогови.
Мене ми ги извадија ради тоа тебе што ти се дешава, ama со локална, долг шприц и некои инструменти ко со кука на крајот. Загноени, инфекција секои неколку недели. Буквално ги откачуваа и паѓаа пред мене у едно бубреже, интересно дури ми беше.
Не болеше ни таа 19 век процедура ама после треба пазење ама од дете ич не ми текнува какво. И дал е исто со локал и комплет, куки или ласер.

Е за recovery за после ако Ацесо или Бијонс имаат совет (и матичниот и докторот нормално што ќе те води), a сигурно имаат, или да ги тагнам @Aceso @bijons (стручни се сепак, учеле, работеле) може да ти подобјаснат постоперативно како да се залечиш со новиве методи, диета/режим, зборење/напор и слично. А и објаснуваат, не се штедат како гледам.

Значи сумарум, знам дека не се плашиш иако за секој зафат има малку тремичка, ама филозофирам и тропам повеќе ради опуштање (комшијата од карши на ова ќе каже-абе дрмни една љута, све ќе ти помине.

И не мисли на постоперативниот период, мисли повеќе е кој бе сега ќе чекаа редици по шалтери, хмммм, што би можел по ова да консумирам и колку и такви ствари, Дал смеам да и се развикам на комшивката, камо свински крцкави ребренца :D. Мисли на тоа како ќе ти олесни.

И смајл, ќе заборавиш на гноеви, барем од крајниците :)
Со лесно другар.

Последно уредено:
Нема што да се плаши @Zlatikevichius , голем дечко е, силен, храбар, додека трепне ќе се среди работава, па после операција ќе пие вода повеќе, јогурт, чаеви, и ќе јади сладолед. Значи нешто ладно и кашесто можеш да консумираш Злате. Лековите за болка редовно како што ќе ти кажи докторот. Физички напор не. Ќе си лежиш дома и ќе се гушкаш со децата. Значи твое е само да одмараш и да слушаш доктори. Ќе бидеее!!! Тука сме, што и да ти треба :)

...ако, нека се плаши, тоа е нормално кај здрав човек, доза на мал преоперативен стрес треба да има, тоа е добро за телото да лачи кортизол за да се справи со ,,поинаква состојба" приправност!

images (26).jpeg

...и Да , купи од Спар маркет сладолед од Цермат, промоција, кутија овошен и чоколаден, две врсти по 60 и нешто ден 1кг, ќе ти треба побајаги да лижеш како основен ладен продукт за грло после операцијата. :)

Мене ми ги извадија ради тоа тебе што ти се дешава, ama со локална, долг шприц и некои инструменти ко со кука на крајот. Загноени, инфекција секои неколку недели. Буквално ги откачуваа и паѓаа пред мене у едно бубреже, интересно дури ми беше.
Не болеше ни таа 19 век процедура ама после треба пазење ама од дете ич не ми текнува какво. И дал е исто со локал и комплет, куки или ласер.

Исто. :LOL:

Се сеќавам на куките, и на една метална направа на устата да неможам да ја затворам. Оти бев дете имаше и стабилизатор на главата да неможам да мрдам, се што ми преостануваше беше да плачам. Мојата операција беше со локална анестезија и искрено не се сеќавам на болка за време на операцијата, мајками кажува дека после тоа првите 3-4 дена биле малку заебани али ништо неподносливо.

Тоа беше 96-97ма, во никој случај ваков барбарски зафат не се практикува денес. А и да се практикува ретко кој ќе прифати кога има далеку посовремени опции. Пред година ипол имав проблем со дислокација на лигаменти во рамото и мораше интервенција со локална анестезија и со едни игли, буквално ништо не осетив како некоја внатрешна масажа.

...и Да , купи од Спар маркет сладолед од Цермат, промоција, кутија овошен и чоколаден, две врсти по 60 и нешто ден 1кг, ќе ти треба побајаги да лижеш како основен ладен продукт за грло после операцијата. :)
Кога го опериравме син ми, изрично ни забранија да јаде црвена и кафеава храна. Значи само бел сладолед и пудинг од ванила.

Дали смее да се земаат лекови (рецимо антибиотици и кортикостероиди) недела дена пред операција?
Не се лековиве тие кои можат да ти ја спречат операцијата, туку причината поради која тие лекови се земаат, т.е. акутната инфекција. А за акутна бактериска инфекција на крајници секако мора да се пијат антибиотици. Ако се излечи инфекцијата навреме, операцијата ќе може да се спроведе, ако не, ќе се одложи. Значи ако размислуваш дали да пиеш антибиотици за да не ја одложиш операцијата, подобро е да ги пиеш, без нив е поверојатно дека операцијата нема да се случи.

Инаку во однос на тоа дали треба воопшто да се оперираат, крајниците се премногу значаен имунолошки орган. Но, повеќе од 4 епизоди на воспаление на крајниците годишно значи дека тие крајници се нефункционални и претставуваат поголема штета и опасност по организмот, одколку корист.

Кога го опериравме син ми, изрично ни забранија да јаде црвена и кафеава храна. Значи само бел сладолед и пудинг од ванила.
...сладоледот кој ти препорачувам има во трагови само одозгора чоколадо, а „забраната“ е само да не те фати паника, а и тие да следат дека плуканицата ти е бела и нема „крварење' постоперативно, па да биде плуканицара кафеавка од храната, па погрешно да се толкува дека е тоа крв! Инаку подобро да не ти го препорачат Бруфенот како лек против болки после операцијата, отколку храната „кафеава, розе, црвена“ нека биде аналгин, диклофенак само немој ибупрофен!

Back
На врв Bottom