zasto begas be od odgovor na moeto prasanje?
На изглед има луди очи, окорокени, не трепка, може е шок, може е страв. Може да е и нервоза. Сите светла се во неа. Инаку, не се ни сомневам дека ако ти се укаже шанса, би ја плеснал!
Мене ми е глупо што се напаѓа поротата, нешто што е преседан. Поротата носи одлука, ја доставува до судијата, судијата ја чита и тоа е тоа. Тука имаше обид за нова симулација, барање за изземање на конкретен поротник, што се прави и јавен притисок врз човекот, врз процесот. Башка одбраната не може да ги има овие информации и податоци. Пак ќе кажам, имаа пол позиција, многу жени во порота, при повторениот процес, ако го има, нема да имаат отворени карти и обвинителството, можеби, ќе игра поинаку. Нема да бараат убиство од прв степен, ќе одат на некоја алтернатива.
Поротата, историски, имала голема улога, товарот не паѓа врз еден човек, туку врз група одбрана од народот, доселектирана од страните во процесот. И мора да има едногласност. Има и тука психологија, бираш карактер, пол, раса, возраст, идеолошка матрица, политичко убедување... Проценуваш кој ќе ти биде носител на ставот, твојот борец во затворениот ринг. Има еден фантастичен
филм по ова прашање и најтопла препорака до сите.
И од затвор и од лудница може да излезе. Прашањето е дали одбраната сака да го амортизира ударот за лична сатисфакција. Пред семејството и општеството да не излезе лошиот родител, туку да биде жената која имала моторна фалинка. Лично, не знам дали би одбрал лудница каде ќе бидам издрогиран фикус или затвор каде што ќе спијам на земја, ќе јадам помија и ќе ме ебат. Мислам дека последното е пресудно, па лудница! Ти што би одбрал?