Кое е твоето контроверзно мислење? (Тема 52: Тотална забрана за продажба и употреба на алкохол освен за медицински потреби и религиозни обреди)

светот без правила е интересен додека не го јадеш стапот. Како да играш RDR2. Масакар цело село му правиш и само честа ти паѓа малце. А тие гревовите бог да ги прости.
IQ 137 на дело. Ај молим те почесто пали читот.

не ми беше тоа поентата, поентата ми беше дека правилата се создадени со причина.
Да, создадени се со правила, меѓутоа правилата се повеќе и повеќе го стеснуваат обрачот околу слободата на индивидуата.

Од една страна имаш затвор за криминално дело, да, од друга страна може надркан цајкан да те казни за некоја глупост и цел живот да имаш досие.

Затоа ако нема никакви забрани, нема полиција пример, ти ќе размислиш дали ќе ми се понашаш на мене затоа што реакцијата ќе биде обемна.

И така, на почеток може ќе биде масакар ама со тек на време ќе се смири работата.

И друго, забрана е едно, социјална норма е друго. Ако нема полиција/суд итн не значи дека пожарникари/лекари/наставници/професори итн не треба да има.

Да, создадени се со правила, меѓутоа правилата се повеќе и повеќе го стеснуваат обрачот околу слободата на индивидуата.

Од една страна имаш затвор за криминално дело, да, од друга страна може надркан цајкан да те казни за некоја глупост и цел живот да имаш досие.

Затоа ако нема никакви забрани, нема полиција пример, ти ќе размислиш дали ќе ми се понашаш на мене затоа што реакцијата ќе биде обемна.

И така, на почеток може ќе биде масакар ама со тек на време ќе се смири работата.

И друго, забрана е едно, социјална норма е друго. Ако нема полиција/суд итн не значи дека пожарникари/лекари/наставници/професори итн не треба да има.
Со други зборови нема да има семафори, сите ќе користиме правило на десна рака за лесно да се разминеме, што пак е правило... инаку како? Правила постојат оти свеста ни е ниска за да не им го правиме на другите тоа што не сакаме нам. Ова функционира во помала заедница природна за нашата врста, срамот и вината се развиле за да се регулираме во племето. Како во голем град?

Znaci sepak, ne e se da e dozvoleno.
Dozvoleno, ama od tuka ponatamu ne.
Ili... kako sto sme sega, nisto da ne se menuva?
Колку што разбрав свет без забрани, не без норми.
Автоматски споено мислење:

Ако те разбрав добро, нема закон и шериф само око за око заб за заб?
Закони како закони можат да постојат. Базирани на традиција и усталени норми, човекот зборува за немање забрани.
На пример во едно село не е забрането да ја ебнеш комшиката, ама исто не е забрането маж и да те здрви од ќотек, па до крај на животот да јадеш само попара.

Закони како закони можат да постојат. Базирани на традиција и усталени норми, човекот зборува за немање забрани.
На пример во едно село не е забрането да ја ебнеш комшиката, ама исто не е забрането маж и да те здрви од ќотек, па до крај на животот да јадеш само попара.
На мојата претходна тема Вујче спомна вооружени цивили. Така да ебкање комшика ако е мажена е ризик со метак во глава.

Едино некои закони би укинал како отстранување штеточини што го загрозуваат човекот, скитници и дрва. Преголемо законодавство ја замаглува веќе реалноста и дава моќ секоја будала на глава да ти се качува.

Последно уредено:
Едино некои закони би укинал како отстранување штеточини што го загрозуваат човекот, скитници и дрва. Преголемо законодавство ја замаглува веќе реалноста и дава моќ секоја будала на глава да ти се качува.
Дрва? Планираш бетонот да го ладиш со масивниот кур во вид на вентилатор?

Колку што разбрав свет без забрани, не без норми.
Автоматски споено мислење:

Zakonite se doneseni poradi normite, odnosno normite gi formiraat zabranite. Vo tvojot primer, dokolku toa se slucilo pred 100 godini bilo krivicno delo odnosno bilo zabraneto, kako sto I imase tema za toa I objasniv. Sega, ne e.

Pred ne znam kolku godini norma bilo da si imas robovi I robinki na primer, sledstveno na toa zakonot gi branel robovladetelite I onie sto barale sloboda bile linchuvani.

Kako i da e od libertancite tuka ocekuvav mnogu poveke zosto epten se zasilija so se da se dozvoli, ocekuvav nekakvi dobri argumenti a ne sega e taman, od sega natamu ne moze. :kafence:

Ок, ајде, ништо не е забрането, вози во лева лента ако сакаш, што да ти кажам.

Знаеш дека има град во Холандија без ниту еден сообраќаен знак и без линии по улици? Погоди кој има повеќе фатални несреќи, рандом град со правила или експерименталниов без правила. Овде прочитав на форумов за тоа сеа не можам да се сетам како се викаше.
Проблемот е во самата дефиниција на правило. Постои природен и спонтан ред, самоорганизација и хоризонтална хиерархија која се развива сосема без казни и закани. Не ги потценувајте толку луѓето дека ако нема армија бирократи на врат ќе се врати во камено време, имајте малку верба во нашата човечка раса. Прочитајте некогаш по нешто за еволуцијата на Хомо Сапиенсот, може многу да се научи, мене ме фрапираа фактите кога за прв пат се сретнав со еволутивна биологија.

Абе ти дрвата со сиот памет ги сметаш за штеточени? Пооо пациент!

Маја Вукичевиќ беше потценета пејачка поради пресексапилниот изглед. Ете реков!

Back
На врв Bottom