Политички случувања во Македонија - Генерална дискусија

• Креатор на темата Креатор на темата Bitcoin
  • Време на започнување Време на започнување
Познато е дека тоталитарните владетели, мислам на оние од поново време (време кое е блиско до нашите животи или време кое и самите сме го преживеале...) во суштина се слабаци (како личности...), а својата власт ја црпат или од својата позиција како властодржци, на која дошле по „некаков„ пат, или од позиција на „инсталирани„ ликови, кои треба да ја одиграат дедената им улога од страна на нивните „работодавци„.
Значи "нашиов бравар" влетал 1941 како "инсталиран лик" ако те разбрав добро, за да еволуира како тоталитарен владетел?

Покушавам да ги испофаќам конците овде, ама не ми оди.
Не можеш, мора да имаш завршено курс по демо'кратија! :)

Ниту јас не разбирам за тоа напишаното.
Изгледа сме испуштиле нешто од историја. :)
И ти, имаш испуштено тоа курсот затоа тешко ви оди тоа разберањето, :)

Еди Рама тирански платформи, кораб албански, албански јазик, сега ќе се става над ситуацијата во Пустец, епа ец сркајте си тоа што го сеевте, Македонците од Пустец имаат знаме, химна, грб, јазик и држава, пукнете.

Значи "нашиов бравар" влетал 1941 како "инсталиран лик" ако те разбрав добро, за да еволуира како тоталитарен владетел?

Да...со тоа што не мора да „еволуирал„, туку цело време ја има/л истата улога-да биде „управител„ на јужно-словенската обединителна држава, затоа што претходната Југославија, онаа кралската, се покажа/ла како неодржлива „компилација„ од народи и религии, кои претходниот „обединител„, кралот Александар, не успеа/л да ја одржи...

Последно уредено:
Ако го земеш наследениот/поделениот долг на секоја држава која била дел од СФРЈ, плус нивните камати, плус долговите кои државите сами ги имаат направено после 1991-вата како „независни„ држави, состојбата во реално време е неподнослива, оти сите тие држави веќе се наоѓаат во „должничко ропство„ во однос на странските кредитори (ММФ, СБ, ЕУ, Кина...) и тие долгови ќе бидат вратени...никогаш.
Случајно да ги немаш податоците од 1991/92 а се однесуваат за надворешниот долг и девизните резерви!
Баш би сакал да ги споредиме со податоците кои ги знам јас, па да видиме кој манипулира со податоците, а зошто веќе знам ;)

Браварот е донесен на власт на “дискутабилен„ начин, ако го видиш некогово делување како двоен агент (како велат...), кој во „краљевината„ Југославија е донесен од „истокот„ а делува во корист на „западот„.

Мое убедување е дека Тито е донесен на власт со англо-американска помош, оти Тито контактира со нивните агенти уште пред крајот од војната (1944г.).

Во тоа време ОТАН се‘ уште не е формиран, така да останува основаната препоставка дека браварот е “инсталиран„ од наведените центри на моќ, од кои добива оружје уште во текот од војната, а после војната добива воена помош, кредити и лиценци.

ММФ и СБ постојат од 1944г.
Немој да забораваш дека во меѓувреме му порасна 11-ти прст, ма намештаљка невидена :pos:

Никој не негира дека моментално бугарите ни праат најмногу проблеми и имаат јаки обиди за роварање тука со тие нивни новооткриени бугари кој претходно беа се некој клошари и сето тоа да го легализираат со внесување во устав и со тоа и . Ама еве грешка направив што пишав нешто негативно за Југославија и Србија, заборавив дека добар дел од популацијата се поголеми југословени и како што велат србите: Најлоши срби се хрватите, а најголеми срби македонците.
Да де, исто така никој не пишува за тоа на форумов, многу побарано е да се пишува за Србија.
(мислам јасно е дека не се Тутабалгарите ама да не одиме пошироко, тие големото мудо на Балканот ќе решаваат кој че го примуат во ЕУропска :pos: )

Пишувај што сакаш и за ехЈУ и за Србија тоа денес е на цена, а ако одиш во Тутабалгаристан ќе добиеш и “5“ на рачето.
(претпоставувам со пасошот заврши па сега само останува само да добиеш “5“-че)

Да бидам искрен подобро Југословени отколку Тутабалгари, ама не грижи се кај и да е ќе стануете благонадежни!
(ова “Најлоши срби се хрватите, а најголеми срби македонците.“ се учи на чколија ваф Софија :pos: )

Нормално дека се испоградија, кога со радни акции се граделе и брани и болници и школи, многу е полесно кога доволно е само ручек и вечера на некого да му платиш.
Во денешно време такво нешто е незамисливо, мислам, ненормално е на некој да му ветиш, работата е мачна, ама спомените се прајслес.
На википедија го пишува како одмор лол.
:toe:
Луѓе доброволно одеа. Иам комшии кои као млади одеа. Никој не ги тераше со сила. Некој сакаше у тоа КП да членува, некого не го интересираше. Ние бевме од вторите па ништо не ни фалеше тогаш.
Ко да ја слушам Ачкоска.
Сега градат "професионалци" една уличка од нецел 1 км за 7 месеци и ни приближно не се до крај. И не само една, едночудо улици се испораскопани. Со багери, багерчиња, камиони. Спореди ја тогашната механизација со сегашната. Ем платени ем ништо не фаќаат.

Случајно да ги немаш податоците од 1991/92 а се однесуваат за надворешниот долг и девизните резерви!
Баш би сакал да ги споредиме со податоците кои ги знам јас, па да видиме кој манипулира со податоците, а зошто веќе знам ;)

Е ми...штом веќе имаш податоци, а сигурен сум дека твоите се „точни„, зашто ги бараш истите од мене?...

И да, не е воопшто точно дека се морало да се има книшка од 45та. Такви лаги пласираат т.н. историчари без батерии. И бугарофилите. Тертиум нон датур.

Е ми...штом веќе имаш податоци, а сигурен сум дека твоите се „точни„, зашто ги бараш истите од мене?...
За да престане манипулацијата на форумов околу растурањето на федерацијата, демек имала долгови па ја растуриле.

За да престане манипулацијата на форумов околу растурањето на федерацијата, демек имала долгови па ја растуриле.

Муабетот беше олоку обемот од долговите од Федерацијата, а не дека Федерацијата папса ради долговите (иако не е исклучена можност)...не изместувај го муабетов.

Луѓе доброволно одеа. Иам комшии кои као млади одеа. Никој не ги тераше со сила. Некој сакаше у тоа КП да членува, некого не го интересираше. Ние бевме од вторите па ништо не ни фалеше тогаш.
Ко да ја слушам Ачкоска.
Сега градат "професионалци" една уличка од нецел 1 км за 7 месеци и ни приближно не се до крај. И не само една, едночудо улици се испораскопани. Со багери, багерчиња, камиони. Спореди ја тогашната механизација со сегашната. Ем платени ем ништо не фаќаат.
Тоа доброволно да, ама друштвото ти е таму, од дома те тераат, небитно, си имало некаков социјален притисок.
Значи замисли утре 100 луѓе ги викаш да одат да прават патишта на 40 степена или на -10 на некоја планина, и при тоа само за храна ги покриваш.
Значи не зборувам за тоа дечки ко сега што собираат ѓубре и косат трева, туку физичка работа, мешање бетон, копање по цел ден.
Колку новости ќе прочиташ за експлоатација врз работниците?
Односно, тоа што денес го разбираме како експлоатација е баш тоа што се работело тогаш, дали ме разбираш?
Нема човек што ќе прифати такво нешто.
Еј па и со сегашниве услови, кои се за ниво подобри од тогаш, пак нема некој што сака тоа да го работи, мора од пакистан и Непал да идат да работат.
Времињата се сменија.

Не си единствен кој пишува за долгот и го става во поинаков контекст затоа напишав “манипулација на форумов“!
Автоматски споено мислење:

не забавај па и ти, туѓ срам ме фајча :pos:

Не си единствен кој пишува за долгот и го става во поинаков контекст затоа напишав “манипулација на форумов“!

Ајде, напиши ја на твојата „вистина„ па да видиме што навистина се „издесило„...благодарам.

Југо бандата секојдневно јаде трици за банките, демократијата, капитализмот и што уште не..
Дроби ли дроби за тие што дојдоа на овие простори преку браварот :lolzz: :lolzz: :lolzz:

Иронија на ирониите

Ама што знае таа банда појше од „Друже Тито ми ти се кунемо“

Да де, исто така никој не пишува за тоа на форумов, многу побарано е да се пишува за Србија.
(мислам јасно е дека не се Тутабалгарите ама да не одиме пошироко, тие големото мудо на Балканот ќе решаваат кој че го примуат во ЕУропска :pos: )

Пишувај што сакаш и за ехЈУ и за Србија тоа денес е на цена, а ако одиш во Тутабалгаристан ќе добиеш и “5“ на рачето.
(претпоставувам со пасошот заврши па сега само останува само да добиеш “5“-че)

Да бидам искрен подобро Југословени отколку Тутабалгари, ама не грижи се кај и да е ќе стануете благонадежни!
(ова “Најлоши срби се хрватите, а најголеми срби македонците.“ се учи на чколија ваф Софија :pos: )
Имаш селективна дислексија и тука неможам да ти помогнам, а можеби и друго ама да навлегувам во тоа.
Не вреди ни да ти објаснувам кој сум што сум ама еве Бугарија имам стапнато буквално 4 пати иако ми е на 10 километри. Еднаш дури и отидов на одмор и никогаш повеќе затоа што од собарка, таксист, келнер ти го потеа дека сшто е Блгарија. Една од ретките фамилии кај што никој нема бугарски пасош иако можеби има 2-3 000 луѓе од општина со помалку од 20 000 луѓе. Ако имав и најмала желба буквално за 50 евра ќе го има, толку ми беше побарано од тие што посредуваа демек да ми треба да го имам од кој едниот е татко на мој најдобар другар. Моите се исто така југоносталгичари и закоравени антибугари. Кумот на дедо ми го имаат утепано и запалено на сред село.

Чисто вака само да ти објаснам дека нема ни тронка симпатии кон бугарите. Исто така и добро знам дека ваквите ко тебе скриени малосрби и југословени ги има со лопата да ве рине. Жално е секој што е роден после 1980та да пати од комплекс кон србите и да се понижува. Милион примери имам по Скопјево за тоа како не си ја знаете историјата и за се што имаат направено србите. Буквално е автоматски одговорот ако пробаш на некој чисто онака да му кажеш историски факти од тоа колку Македонци имаат убиено србите и кои се работи ни ги имат направено. Реално гледано и не ве обвнинувам, растени наоколу да гледат на фукнции срби кои од кур не ве мавале и растени во комунизам каде го следувале секој работа во тие пренатрупани фирми и администрации без никакво знаење.

Back
На врв Bottom