Станови во Скопје, совети за купување.

• Креатор на темата Креатор на темата StarDrom
  • Време на започнување Време на започнување
За колку време се прокнижува данокот откако ќе го платиш?

Плаќаше данок преку ujp персонален или за данок на имот прашуваш?

Неколку дена почекај, види од понеделник и за двата даноци имам плаќано и сум немал проблем до сега.

Данок на промет на недвижности.
Опа, издаваш собички некои... :)

А за тоа не сум имал искуство до сега, ама мислам дека спаѓа у категорија на персонален данок под ставка приход од други извори...?

Се мисли на данокот што се плаќа кога ќе се купи стан. Секаде во свет е на товар на продавачот, само кај нас на тој што купува. Иако по закон ако не се специфицира треба продавачот да си го плати сепак сите бараат купувачот да плати.
Како мислиш прокнижува? Прпцесира во банка или?

Се мисли на данокот што се плаќа кога ќе се купи стан. Секаде во свет е на товар на продавачот, само кај нас на тој што купува. Иако по закон ако не се специфицира треба продавачот да си го плати сепак сите бараат купувачот да плати.

Не, мислам на тоа дека општината или државата официјално ги внела парите во нивниот систем и ги завелa дека ти повеќе немаш долг.

Да, најбезврска барање е ова. Купувачот да плати данок на имот што го купува, и после тоа секоја година пак да си плаќа данок на имот за истиот стан за којшто веќе платил данок на имот кога го купил.

А сега нешто се збори дека ќе ги зголемат даноците у Карпош и Центар? Вистина е ова?

Иначе пратка од Temu ќе ти стигне побргу отколку што ќе видиш статус: платено за данокот.

Ене вчера плаќав А1 преку Комерцијална :) е банка :), се уште не е прокнижено и статусот ми е неплатена сметка.

Јас земав 30 годишен кредит на мои 43 години. Ако имаш добар депозит и со наполнети 60 години ќе ти дадат.

Какво свирипичино, зборам за просечни населби тука.
Каде е тоа тука? Не збори на памет. Во кој Град/Држава живееш и пиши ја населбата па ке видиме дали е просечна.
Во Главен град живееш или во спореден? Блиску центар или во периферието?
Разликата е ден и ноќ.

И во Македонија со просечна плата можеш да купиш имот во населба што не е строг центар.

Еве ти просечни населби во Берлин. Значи не ги гледам најскапите и ке изберам 5,000 евра квадрат не 6,500.
Значи за 80 квадрата ке ти требаат 400,000 евра кредит.
1786023679351.png

За да земеш ваков кредит ти треба минимум околу 5,000 евра НЕТО плата.
А еве ти ја просечната нето плата за Берлин.
1786023806068.png

Во кратки црти лупаш глупости во кои само ти веруваш.

Последно уредено:
Каде е тоа тука? Не збори на памет. Во кој Град/Држава живееш и пиши ја населбата па ке видиме дали е просечна.
Во Главен град живееш или во спореден? Блиску центар или во периферието?
Разликата е ден и ноќ.

И во Македонија со просечна плата можеш да купиш имот во населба што не е строг центар.
Мислам дека е Австралија, кај што веројатно е полесно од Европа. Безразлика, муабетот беше зашто наши иселеници купуваат тука.
Двајца со просечна плата може да купат, ама доста често иселениците се и сами таму, без партнер. Има и многу други фактори.
Па не знам дали се исплати, ако планираш да живееш во Германија уште 30 години, многу подобро е да имаш свој стан отколку да ренташ 30 години. А не знам зошто мислиш дека не можат да живеат со пензиите тамошни, особено ако имаат свој имот и не плаќаат ќирија. Ама мислам за друга тема е овој муабет.

Ова мислам дека е до менталитетот наш. Јас луѓеето што ги знам не живеат во скапите населби. Најчесто живеат во села/населби околу големите градови. Ама кога станува збор за купување, одма мислат да купуваат во градовите и се разочаруваат од цените.
Доколку беше до менталитетот наш, ќе имаа поголем процент на сопственост германците. Баш нашиот менталитет ги тера да купат, и боље нешто (мк) него ништо таму. Ја верувам дека секој човек што живее таму си ја напраил рачуницата за себе и својот живот, и има причина зашто го прават тоа.

I da ne zaboravime prvo nesto sto isselenik go pravi e iPhone pa kola pa tek posle ako ostane za stan dali mkd dali kaj sto e nebitno.
Poznavam mnogu vakvi, eden poznanik tuka lupna 12k ucestvo za kola i restoto na kredit (polovno vozilo), so 12-15k ucestvo stan se kupuva vo ubava pristojna naselba od gradsko podracje.
Za sporedba vo reonot kaj sto zivee ima samo arapi crnci i tek tam po nekoj balkanec so somnitelni dokumenti. So 12-15k ucestvo veke ni u madzari nemoze da kupi stan u skopje

Toa e taa rasipana realnost sto sakaat da ja stvorat, platite obavezno gi kazuvaat vo bruto bez da kazat deka im e toa bruto, nikoj ne gi gleda kade ziveat ama site gi gledaat koga ke se vratat
Mora fensi marki na obleka, skap telefon, audi/bmw/mecka da se vozi

I da ne zaboravime prvo nesto sto isselenik go pravi e iPhone pa kola pa tek posle ako ostane za stan dali mkd dali kaj sto e nebitno.
Poznavam mnogu vakvi, eden poznanik tuka lupna 12k ucestvo za kola i restoto na kredit (polovno vozilo), so 12-15k ucestvo stan se kupuva vo ubava pristojna naselba od gradsko podracje.
Za sporedba vo reonot kaj sto zivee ima samo arapi crnci i tek tam po nekoj balkanec so somnitelni dokumenti. So 12-15k ucestvo veke ni u madzari nemoze da kupi stan u skopje

Toa e taa rasipana realnost sto sakaat da ja stvorat, platite obavezno gi kazuvaat vo bruto bez da kazat deka im e toa bruto, nikoj ne gi gleda kade ziveat ama site gi gledaat koga ke se vratat
Mora fensi marki na obleka, skap telefon, audi/bmw/mecka da se vozi
Sto mu fali na Madzari? Enw i Lidl ke ima tamu i nekoj retail park karsi Agroservis.

Ene Karpos letnaa krovovine ko kapak od konzerva. Do vcera site novi naselbi nivi bile, a sega demek e luksuz da imas stan u Aerodrom ili gradska sredina. I na Zapad najbogatite ziveat nadvor od gradot, a siromasite u zgradi u Centwr koisto bogatite gi izgrwdile i im zimaat kirija.

Sto mu fali na Madzari? Enw i Lidl ke ima tamu i nekoj retail park karsi Agroservis.

Ene Karpos letnaa krovovine ko kapak od konzerva. Do vcera site novi naselbi nivi bile, a sega demek e luksuz da imas stan u Aerodrom ili gradska sredina. I na Zapad najbogatite ziveat nadvor od gradot, a siromasite u zgradi u Centwr koisto bogatite gi izgrwdile i im zimaat kirija.
Drugar izrasnav u madzari i realno ako me prasas mene e dosta pristojna naselba
Ona sto fali e kako i sekade vo skopje kvaliteten javen prevoz i moze da recam podobra povrzanost so centralnoto gradsko podracje. Sakas trgni preku avtokomanda, sakas preku kvantaski/godel seedno si naebal vo spicot tesno grlo od sekade imas.

Dobra rabota e sto ne e debarmaalo pa ne se tepaat uste sekoja baraka da stane zgrada ima uste nekoj urban red po dvorovite, toa sto po trotoarite i ulicite se parkirani 456415946 vozila i nemozes ni peski da se razmines e drug problem.
Nikoj ne se tepa tamu da kupi iako se napraveni dosta zgradi vo posledno vreme, sekoe idenje tamu gledam nova zgrada sto se vika.

Мислам дека е Австралија, кај што веројатно е полесно од Европа. Безразлика, муабетот беше зашто наши иселеници купуваат тука.
Двајца со просечна плата може да купат, ама доста често иселениците се и сами таму, без партнер. Има и многу други фактори.

Доколку беше до менталитетот наш, ќе имаа поголем процент на сопственост германците. Баш нашиот менталитет ги тера да купат, и боље нешто (мк) него ништо таму. Ја верувам дека секој човек што живее таму си ја напраил рачуницата за себе и својот живот, и има причина зашто го прават тоа.
Нека биде и Австралија. Сиднеј и Мелбурн им се најголеми градови. Верувам поефтино може да биде во помалите.
Исто како што и Торонто е изгор скапо за тие од Канада.

Темава е станови во Скопје. Ако споредуваме главен град на држава треба да споредиме со главен град на друга држава.
Иначе паѓа во вода секој муабет.

Колеги во компанијава кајшто работам имам од Франција, Холандија, Швајцарија, Англија, Германија, Америка.
Сите живеат во помали градчиња, пошто платата е мала за да купат во главните градови.

Еве ако е од таму ова ми го дава за Сиднеј. Па за просечните населби нека потврди некој член на форумов ако живее таму колку е реално да се заработува од 25-40,000 месечно и дали тоа е просечна плата за тој град.
1786027695411.png

Drugar izrasnav u madzari i realno ako me prasas mene e dosta pristojna naselba
Ona sto fali e kako i sekade vo skopje kvaliteten javen prevoz i moze da recam podobra povrzanost so centralnoto gradsko podracje. Sakas trgni preku avtokomanda, sakas preku kvantaski/godel seedno si naebal vo spicot tesno grlo od sekade imas.

Dobra rabota e sto ne e debarmaalo pa ne se tepaat uste sekoja baraka da stane zgrada ima uste nekoj urban red po dvorovite, toa sto po trotoarite i ulicite se parkirani 456415946 vozila i nemozes ni peski da se razmines e drug problem.
Nikoj ne se tepa tamu da kupi iako se napraveni dosta zgradi vo posledno vreme, sekoe idenje tamu gledam nova zgrada sto se vika.
Izgleda se znaeme ja i ti?

Под "наш менталитет" мислев на тоа што сите сакаме да се пикнеме во 2-3 општини во државава. Истото го прават и тие луѓе и сеа затоа што не можат да го направат таму, го прават кај нас. Ако тука можат да купат стан во кеш, сигурно можат да купат со кредит во Германија. Едноставно се чувствуваат побогати со 2-3 стана во Скопје отколку со 1 во Германија. Е сеа имаа добри аргументи погоре дека тоа е поисплатливо ако некој планира да се враќа назад.

Back
На врв Bottom