Тргување со странски хартии од вредност и недвижности

• Креатор на темата Креатор на темата StefusRefus
  • Време на започнување Време на започнување
Мене на дивидендите ми пишуваше дека директно ми имаат земено данок. Се работи за IBKR платформа.

Законот вика дека плаќаш данок на остварена добивка(продадени акции), а не на повлечена добивка. Од УЈП ке ти побараат целосна трејдинг историја кога ке пријавиш данок. Парите што ги имаш платено како данок на остварена добивка, можеш да си ги ставиш заедно со депозитите, и на разликата да платиш данок. Ако сакаш се да е по закон, ова е правилниот начин. Се друго е коцка.
Имај предвид дека ако си купувал фондови кои се Амерички (пример ВУАА од Америка не од Ирска или Германија) ти задржуваат америте данок
Така што тој задржан данок може да е за нивниот а не кон УЈП

Ли Куан Ју и Сингапур: лекција за трпение кое повеќето инвеститори ја немаат

Во 1965 Сингапур немаше ништо – без природни ресурси, без сопствена војска, со скоро непостоечка инфраструктура и со реална можност да пропадне како независна држава. Денес е еден од најбогатите региони во светот по глава на жител, со институции и владеење на правото кои се пример за цел свет.

Заедничкото во сите овие одлуки е одбивањето да се оптимизира за краткорочни резултати на сметка на долгорочна вредност. Тоа бара трпение кое е ретко – и кај владите, и кај инвеститорите.

Регионот има многу да научи од овој пристап – не само на ниво на политики, туку и на ниво на тоа како размислуваме за инвестирање и градење вредност.

Што ако правиш по 10 трансакции дневно. Ќе треба да вработиш некој да ти пополнува во ујп.
Да ли некој има одговор на ова? До сега сум инвестирал само во ЕТФ ама сакам да се пробам со DayTrading, каде што има десетина трансакции дневно (некои со загуба некои со добивка). Да ли треба сите овие да се пријавуваат во УЈП, или на крај на месец може да се изгенерира некаков збирен извештај за претходниот месец каде што ќе пише само вкупната добивка која треба да се пријави? Платформата е Т212. Благодарам на одговорот.

Да ли некој има одговор на ова? До сега сум инвестирал само во ЕТФ ама сакам да се пробам со DayTrading, каде што има десетина трансакции дневно (некои со загуба некои со добивка). Да ли треба сите овие да се пријавуваат во УЈП, или на крај на месец може да се изгенерира некаков збирен извештај за претходниот месец каде што ќе пише само вкупната добивка која треба да се пријави? Платформата е Т212. Благодарам на одговорот.
Isto i jas sum na Trading212, denovive sakam da go prodadam celoto portfolio, i odma da napravam novo okolu 10000dolari vo nekoi 6 fondovi i akcii, no ke treba odma toa da go prijavam vo UJP.
E sega koga otvoriv na sajtot, otvoriv na kapitalna dobivka, bara nekoi broevi na dogovori ne znam sto, pa da gi dodavas kolku kapitalni dobivki se toa nekako mnogu nejasno. Dali nekoj moze da ja ovjasni procedurava na prijavuvanje na danokot, ili treba da se odi vo ujp da se nosat nekoi potvrdi?

Isto i jas sum na Trading212, denovive sakam da go prodadam celoto portfolio, i odma da napravam novo okolu 10000dolari vo nekoi 6 fondovi i akcii, no ke treba odma toa da go prijavam vo UJP.
E sega koga otvoriv na sajtot, otvoriv na kapitalna dobivka, bara nekoi broevi na dogovori ne znam sto, pa da gi dodavas kolku kapitalni dobivki se toa nekako mnogu nejasno. Dali nekoj moze da ja ovjasni procedurava na prijavuvanje na danokot, ili treba da se odi vo ujp da se nosat nekoi potvrdi?
Пребарај го форумов. Имаше одлично објаснување од еден член

Back
На врв Bottom