Политички случувања во Македонија - Генерална дискусија

• Креатор на темата Креатор на темата Bitcoin
  • Време на започнување Време на започнување
ama ti go minimaliziras znacenjeto na edna od kluchnite aktivnosti vo demokratija - protestot i shtrajkot kako nachini na iskazhuvanje na revolt, izboruvanje za prava, vrshenje pritisok na izvrshnata vlast i kontroliranje na istata.

istite pretstavuvaat direktno uchestvo vo demokratija, isto kako i izborite.
Не ги минимизирам протестите, туку ти ја промени темата. Инаку да, протестите се клучен демократски механизам, и токму затоа човекот што живее тука има и повеќе демократски алатки и повеќе последици од политичките одлуки отколку некој што живее на друг континент, капираш?

ne gledam kako si ti podobar od dijasporecot ako mozhnosta da iniciras i da uchestvuvash vo protesti ne ja koristish, a pritoa si prisuten vo drzhavava.
Никој не зборува кој е подобар граѓанин. Зборуваме кој секојдневно ги живее последиците од политичките одлуки. Тоа дали сум протестирал или не нема никаква врска со таа дискусија.

istotaka, ne site isto gi snosat politichkite posledici od izborite, simpatizerot i/ili clenot na partijata koi do vtoro koleno ke bidat vraboteni po drzhavni institucii na klati vrata zemi plata pozicii sigurno ne gi cuvstvuvaat posledicite isto kako random lik koj poradi pogresen izbor na mnozinstvoto ke raboti 12 saati vo Hrvatska.
Ако некој е партиски вработен, тоа не значи дека не живее во Македонија. И понатаму му зависат децата од македонското образование, ако се разболи оди во македонско здравство, вози по македонски патишта и плаќа македонски даноци. Не можеш да го изедначиш со човек што живее во Сиднеј.

ne gledam kako ziveenje tuka cela godina = pravilen izbor na izbori, da beshe taka nie ke cvetavme kako drzhava dosega.
Да живееш тука не те прави попаметен гласач, туку те прави човек што ќе ја плати цената ако изборот е погрешен. Тоа цело време ти го објаснувам.

Важи, ќе го земеме предвид твоето мислење од Сиднеј. Сега уште еднаш кажи дека имаш право на глас по Устав, чисто да не ја утнеме суштината. :D

ic ti da ne se sekiras toj sto treba veke go zemal vo predvid i go butka naseto pravo na glas. ti rekov ti si totalno nebiten.

ic ti da ne se sekiras toj sto treba veke go zemal vo predvid i go butka naseto pravo na glas. ti rekov ti si totalno nebiten.
Не се секирај, правото на глас никој не ти го одзема. Само уште не успеа да објасниш зошто некој што живее во Сиднеј треба да има исто право да одлучува за секојдневниот живот на луѓето во Македонија. Ајде пак сега за Уставот кажи :pos:

Некој што е отселен пред 20+ години сега ќе одлучува за мене што живеам тука, нонсенс

Ама ја разбирам стратегијата на Мицко и компанија, државата е пред тежок економски колапс па сега по секоја цена се трудат да направат некаква конекција да падне некој евро долар од истите тие иселеници. Партиската војска ака глувци мора некој да ги храни

Не се секирај, правото на глас никој не ти го одзема. Само уште не успеа да објасниш зошто некој што живее во Сиднеј треба да има исто право да одлучува за секојдневниот живот на луѓето во Македонија. Ајде пак сега за Уставот кажи :pos:

objasneto e nekolku pati ama si retardiran pa ne citas. ti rekov i nas ne afektiraat tie odluki. ic ne mi pravi razlika dali tebe poveke ili sekoj dnevno ili ic, zasto 35 god vie odlucuvavte i za vas i za nas i bukvalno niedna dobra odluka ne donesovte i zatoa e mkd kade sto e, na dnoto vo evropa plus veke ne e ni mkd nego severna. sega na tebe gledam kako na nekoe razgaleno detence sto voopsto ne treba da ima pravo na glas. zatoa i nemam namera da ti objasnuvam, kazano im e na tie u parlament sto sakame i tie ke si odrabotat ili nema. ke vidime na kraj, edna rabota sto e 100% sigurna e deka tvoeto mislenje ne pravi nikakva razlika.

aj sega fino odjebi i vrti se u krug povtorno...

objasneto e nekolku pati ama si retardiran pa ne citas. ti rekov i nas ne afektiraat tie odluki. ic ne mi pravi razlika dali tebe poveke ili sekoj dnevno ili ic, zasto 35 god vie odlucuvavte i za vas i za nas i bukvalno niedna dobra odluka ne donesovte i zatoa e mkd kade sto e, na dnoto vo evropa plus veke ne e ni mkd nego severna. sega na tebe gledam kako na nekoe razgaleno detence sto voopsto ne treba da ima pravo na glas. zatoa i nemam namera da ti objasnuvam, kazano im e na tie u parlament sto sakame i tie ke si odrabotat ili nema. ke vidime na kraj, edna rabota sto e 100% sigurna e deka tvoeto mislenje ne pravi nikakva razlika.

Кој дел од твоето секојдневие во Австралија директно зависи од македонското парламентарно мнозинство? Дај еден конкретен пример како во твојот секојдневен живот во Сиднеј влијае тоа која парламентарна партија е на власт во Македонија. Значи, конкретен пример, не општи фрази. И не заборавај обавезно за Уставот напишеш пак. :pos:

Ако ти ги земеме размислувањава вака, малку противречат. Ние 35 години гласаме ВМРО и СДСМ, и 35 години не носиме ниедна добра одлука. Вие, како што имаше ти претходно споменато, доминантно би гласале за ВМРО, таа тенденција наводно и сега се гледала и покрај малата излезност. Испаѓа дека и вие ги повторувате нашите погрешни избори. Ние бар ги трпиме срањата што ги создаваме.

„СДСМ е против една изборна единица, се надева дека така ќе го одложи сопствениот распад“, вели Левица
Левица преку соопштение обвини дека СДСМ одбива да се приклучи на разговорите за воведување една изборна единица, оценувајќи дека со тоа се обидува да го зачува актуелниот изборен модел и да го одложи сопствениот политички пад.

Од партијата велат дека наместо да изгради јасен став за реформите на Изборниот законик, СДСМ ја пренасочува дебатата кон, како што наведуваат, „конспиративни теории“, избегнувајќи да одговори дали ја поддржува идејата за една изборна единица.

„Особено е симптоматично што партијата која со години тврдеше дека се залага за една изборна единица, денес одбива дури и да седне на маса за да разговара за таква реформа. Ако и понатаму се за една изборна единица, тогаш што ги спречува да учествуваат во разговорите? Ако повеќе не се, нека им го кажат тоа на своето членство“, наведуваат од Левица.

Според партијата, со одбивањето на координацијата СДСМ пропуштил можност опозицијата да настапи со заеднички став и да изврши притисок за промени на изборните правила.

Левица смета дека актуелниот изборен модел е од клучно значење за политичкиот опстанок на СДСМ.

„Панично го бранат системот што произведува изгубени гласови, непропорционална распределба на мандати и вештачки политички кислород за партии кои одамна ја загубија довербата кај граѓаните“, се вели во соопштението.

Воедно, партијата ја обвини СДСМ дека заедно со ВМРО-ДПМНЕ ги изгласал измените на Кривичниот законик, кои, според нив, овозможиле амнестија за голем број функционери.

На крајот, Левица повторно го постави прашањето до СДСМ дали ја поддржува идејата за една изборна единица, оценувајќи дека, како што наведуваат, „сè друго е обид да се одложи сопственото распаѓање“.

ова со гласањево од дијаспорава било од ЕУ некоја реформа што требала да се направи, не од Вмро. Комуњарите се про еу но не сакаат да ја изгласаат.

... следам сега на Собраниски канал на „живо“ седница на реконструкција на Владата, искрено немам коментари од читањето на пратениците на СДСМ за нивните коментари, критики и забелешки за двогодишната работа на ова нова Влада, пола од нив што читаат појма немаат ни што читаат, гревчиња партиски со готов текс даден дури ниту еднаш прочитан барем да извежбаат што читаат!

... СДСМ со сите овие исти членови (што веќе ми се гади да ги гледам толку години), биле 7 години на власт и конкретно за тоа што критикуваат истите тие НИШТО НЕ НАПРАВИЛЕ, па сега се мислат дека имаат право да критикуваат, конкретно може само и само Левица може и има потполно право да критикува, зашто истата не била на Власт и не била во можност да спроведе тоа што ете може сега критикува, ама вие со 7 години деструкција на Македонија со се нејзино име немате право збор да кажете, барем не вие истите фаци и кричњери, не вие срам и малку страв дека играте со наша интелегенција и со Вишата Сила?
...дајте бре вие младина и останатите непознати членови на СДСМ замените ги овие ваши преставници во Собранието кои кај народот го имаат изгубено кредибилитетот и само лошо си правите за сопствената партија, ја усравте цела СДСМ што на времето беше поим од партија, ниту како опозиција не вредите само кукате за нешто што истото вие не сте го направиле и тоа не е добро една држава да нема паметна и силна опозиција!

Он нека не им дава, може опозицијата ќе дава, исто може и косово, секако со ова ќелаво ѓубре е завршено, пак нека ги собира за тиранска платформа и кораб нека е албанија, гомнар.
Може ова да го почитуваат на државно ниво без разлика на партијата на власт, исто како у Бугарија за давањето пасоши што го почитуваат.
Која партија у Бугарија се залага да се укине ова ?

Ликови како Есад Рахиќ што се шлепаат 40 години низ политика и државни институции (последно “советник” во РКЕ)…никад нема на децата им дозволам после средно тука да останат.

Кој дел од твоето секојдневие во Австралија директно зависи од македонското парламентарно мнозинство? Дај еден конкретен пример како во твојот секојдневен живот во Сиднеј влијае тоа која парламентарна партија е на власт во Македонија. Значи, конкретен пример, не општи фрази. И не заборавај обавезно за Уставот напишеш пак. :pos:

ne sfakas. nema ni potreba da ti objasnuvam. ali eve da ti nacrtam dovolno e sto moram radi supaci kako tebe ds objasnuvam deka ne sum severdzan nego etnicki makedonec. dovolno e nikogas poveke da ne se ostavi ti da odlucuvas bilo sto vo vrska sto mene me afektira.

iskreno kur me zabole za tvoeto sekojdnevie, 35 god e dovolno da si si go sredil zivotot bez da cekas na nekoj drug. slobodno umri. da goris ne bi te mocal da te ugasam.

Автоматски споено мислење:

Ако ти ги земеме размислувањава вака, малку противречат. Ние 35 години гласаме ВМРО и СДСМ, и 35 години не носиме ниедна добра одлука. Вие, како што имаше ти претходно споменато, доминантно би гласале за ВМРО, таа тенденција наводно и сега се гледала и покрај малата излезност. Испаѓа дека и вие ги повторувате нашите погрешни избори. Ние бар ги трпиме срањата што ги создаваме.

ne. nie gi smetame "losite" odluki na vmro isofrisirani radi toa sto nemale dovolno pratenici vo toj moment.

Back
На врв Bottom