Политички случувања во Македонија - Генерална дискусија

• Креатор на темата Креатор на темата Bitcoin
  • Време на започнување Време на започнување
ocigledno sakame, ova e samo prviot cekor. nemora da se vratime, u denesno vreme ne e problem kade si.
Ти изгледа навистина не можеш да сфатиш дека не е битно вие што сакате, туку ние што сакаме, сфаќаш? Ајде сега пак повтори дека според Уставот имаш право да гласаш. :facepalm:

Ти изгледа навистина не можеш да сфатиш дека не е битно вие што сакате, туку ние што сакаме, сфаќаш? Ајде сега пак повтори дека според Уставот имаш право да гласаш. :facepalm:

ke vidime

Има побитни работи од тоа дали дијаспората ќе гласа, треба да си го чуваме минатото и македонскиот корен, се друго е небитно за дискусија, дпне и сдс пуштаат небитни теми во јавност за да скријат дека ги одродуваат нашите претци.
Ова е проблемот, и ваквите платеници во Македонија.(Слика)
Кога ова зло ќе се порази ќе бидеме држава, а тоа само ние можеме да го поразиме преку МАНУ и лобирање горе, државата се изгради за да се поразат лагите на соседните држави за непостоењето на Македонски етнос, тој завет на нашите претци треба да го истераме до крај, а не да некој да не тера на заедништво со туѓинци од азиските степи.
3021.jpg
Нека му каже некој на шутраков дека ниту еден Македонец не бара признавање од бугарија и бугарин за наше постоење во минато, денешница или иднина.

Македонија е постара држава од Бугарија и нема како Бугарија да ја признава Македонија. После распадот на Југославија се појави македонски народ и македонска држава кои постоеле пред самата Бугарија да постои. Нема ни правна основа бугарскиот јазик да биде постар јазик од македонскиот. Тука они вечно ќе тапкаат во место се додека не не поробат како во втората светска војна. Бугарија е еден вид македонска колонија од која научиле кирилица. Тоа што македонската држава заедно со другите балкански држави ја поддржале идејата за поголема држава наречена Југославија, денес тоа бугарите не треба да го злоупотребуваат. Убиството на кралот Александар кој а направи Југославија е токму извршено од активисти на тогашното ВМРО кои не сакале Југославија туку сакале независна Македонија. После неуспешното поробување на македонскиот народ од страна на Бугарија, комунистите и Тито покушаа да ја припојат Бугарија кон Југославија со што би се ставило крај на ваквите поделби. Денес, преку Европејскиот сојуз повторно Бугарија има територијални и идентитетски стремежи кон македонскиот народ.

Последно уредено:
Само упте гласањето да се среди и ме избркавте од работа :masa: :masa: :masa:
Ама фуфка од една изборна единица:masa::masa:

edna izborna edinica so se ednakov pristap do glasanje za site makedonci. pa da vidime na kogo mu fufka...

edna izborna edinica so se ednakov pristap do glasanje za site makedonci. pa da vidime na kogo mu fufka...
Аууу значи без дијаспората ништо а
фуфка фуфка џабе се силите дека мицакот ке изгази и на наредните избори

Аууу значи без дијаспората ништо а
фуфка фуфка џабе се силите дека мицакот ке изгази и на наредните избори

ne e fintata da izgazime nego da ve zbriseme. nas ni e dobro i vaka, ako sakate promeni togas dijasporata prvo, prag i red drugi raboti vtoro pa posle ke vidime sto vie sakate. nas ne ni e problem imame i parlamenatrno mnozinstvo i znacitelno pogolema podrska i vo mkd i nadvor, toa sto vie tuka nekolku dusi mrcite si e vasa rabota, sekako ste nebitni. ne e problem ni 2/3 ni badinter za ova, taka da osven da kocite dur ne se najde resenie (evropsko znamence) nisto drugo ne vi ostanuva.

Што да видиме?
Автоматски споено мислење:

ne e fintata da izgazime nego da ve zbriseme. nas ni e dobro i vaka, ako sakate promeni togas dijasporata prvo, prag i red drugi raboti vtoro pa posle ke vidime sto vie sakate. nas ne ni e problem imame i parlamenatrno mnozinstvo i znacitelno pogolema podrska i vo mkd i nadvor, toa sto vie tuka nekolku dusi mrcite si e vasa rabota, sekako ste nebitni. ne e problem ni 2/3 ni badinter za ova, taka da osven da kocite dur ne se najde resenie (evropsko znamence) nisto drugo ne vi ostanuva.
Добро, дали воопшто читаш што имаш напишано пред да испратиш мислење?

Последно уредено:
ja sum apsolutno protiv elektronsko glasanje zatoa shto kako i se vo drzhavava istoto ke se zloupotrebi.

no, najsmesni ste mi vie sto kazuvate kako dijasporata ne trebala da smee da glasa, bila daleku, nemala dopir so realnosta (iako isti vesti i informacii za drzavava konzumirate na dnevna baza), a pritoa, ja se kladam deka 90% od vas so takvo mislenje shto zhiveete tuka nemate na eden protest izlezeno nitu bilo shto opshtestveno dobro napraveno godinava.

ako kriterium bilo danoci da se plakjaat za mozes da glasas, togas da dozvolime na sekoj koj ke plati 100-150 evra mesecno da glasa, bez razlika na drzavljanstvo, a tie koi sto se nevraboteni neka im se zabrani glasanjeto.

kakov elitizam covece, problemot ne go gledaat u naselenievo tuka shto so decenii e akseptabilno na politicki manipulacii, lagi, shto izborniot glas go prodava za 20 evra, tuku problemot bil vo George Trifunovski shto ke glasal.

no, najsmesni ste mi vie sto kazuvate kako dijasporata ne trebala da smee da glasa, bila daleku, nemala dopir so realnosta (iako isti vesti i informacii za drzavava konzumirate na dnevna baza), a pritoa, ja se kladam deka 90% od vas so takvo mislenje shto zhiveete tuka nemate na eden protest izlezeno nitu bilo shto opshtestveno dobro napraveno godinava.
Не зборуваме кој бил на протест, туку кој секој ден ги живее последиците од политичките одлуки. Тоа што некој не бил на протест не го прави помалку засегнат од човек што живее тука. Значи според тебе нов критериум за право на мислење е бројот на посетени протести?

ako kriterium bilo danoci da se plakjaat za mozes da glasas, togas da dozvolime na sekoj koj ke plati 100-150 evra mesecno da glasa, bez razlika na drzavljanstvo, a tie koi sto se nevraboteni neka im se zabrani glasanjeto.
Разликата е што едниот човек живее тука 365 дена во годината, а другиот 14 дена на секои пет години. Како ќе ги ставиш во иста позиција да одлучуваат за секојдневниот живот во државата?

kakov elitizam covece, problemot ne go gledaat u naselenievo tuka shto so decenii e akseptabilno na politicki manipulacii, lagi, shto izborniot glas go prodava za 20 evra, tuku problemot bil vo George Trifunovski shto ke glasal.
Никој не рече дека проблемот е Трифунивски. Прашањето е дали човек што не живее со последиците од политичките одлуки треба да има исто влијание како човек што ги живее секој ден?

Јас да сум би ви забранил воопшто да гласате ако сте повеќе од 1година надвор од земјава
Ако сте толку загрижени за земјава вратете се и придонесете за неа
И да сигурно се во америка поделени и сигурно во европа се анти сдс и дпмне да не се повторувам од кого избегаа
Јас да сум би и забранил на државната администрација да гласа.

Што да видиме?
Автоматски споено мислење:

Добро, дали воопшто читаш што имаш напишано пред да испратиш мислење?

kako ke ispadne na kraj... totalno nebitno mi e sto ti ili vie nekolku dusi tuka mislite, dzabe diskusiite so tebe.

kako ke ispadne na kraj... totalno nebitno mi e sto ti ili vie nekolku dusi tuka mislite, dzabe diskusiite so tebe.
Важи, ќе го земеме предвид твоето мислење од Сиднеј. Сега уште еднаш кажи дека имаш право на глас по Устав, чисто да не ја утнеме суштината. :D

Не зборуваме кој бил на протест, туку кој секој ден ги живее последиците од политичките одлуки. Тоа што некој не бил на протест не го прави помалку засегнат од човек што живее тука. Значи според тебе нов критериум за право на мислење е бројот на посетени протести?

Разликата е што едниот човек живее тука 365 дена во годината, а другиот 14 дена на секои пет години. Како ќе ги ставиш во иста позиција да одлучуваат за секојдневниот живот во државата?

Никој не рече дека проблемот е Трифунивски. Прашањето е дали човек што не живее со последиците од политичките одлуки треба да има исто влијание како човек што ги живее секој ден?
ama ti go minimaliziras znacenjeto na edna od kluchnite aktivnosti vo demokratija - protestot i shtrajkot kako nachini na iskazhuvanje na revolt, izboruvanje za prava, vrshenje pritisok na izvrshnata vlast i kontroliranje na istata.

istite pretstavuvaat direktno uchestvo vo demokratija, isto kako i izborite.

ne gledam kako si ti podobar od dijasporecot ako mozhnosta da iniciras i da uchestvuvash vo protesti ne ja koristish, a pritoa si prisuten vo drzhavava.

istotaka, ne site isto gi snosat politichkite posledici od izborite, simpatizerot i/ili clenot na partijata koi do vtoro koleno ke bidat vraboteni po drzhavni institucii na klati vrata zemi plata pozicii sigurno ne gi cuvstvuvaat posledicite isto kako random lik koj poradi pogresen izbor na mnozinstvoto ke raboti 12 saati vo Hrvatska.

ne gledam kako ziveenje tuka cela godina = pravilen izbor na izbori, da beshe taka nie ke cvetavme kako drzhava dosega.

toj shto zhivee tuka, a si go prodava izborniot glas za 20 evra, shto pagja na populizam, glasa za sopstven benefit i idni privilegii, ne uchestvuva vo demokratski procesi (ne glasa, ne protestira i ne inicira protesti i gragjanski inicijativi) e daleku pogolema opasnost od George Trifunovski shto ke glasa.

Back
На врв Bottom