- Член од
- 4 ноември 2013
- Мислења
- 2.897
- Поени од реакции
- 4.439
Не, по втор пат кажуваш работи кои не сум ги кажалТи ли беше истиот што викаше дека нашите од странство се враќале или грешка сум ? Ајде ќе го игнорираме тоа ама..
Јас кажав друго за бројките, биди фер и пренесувај како што сум напишал
Визите се намалени за цел Балкан х4 во споредба со пред 5-6 години
Нормано е дека бројките ќе покажуваат помала разлика, која сеуште е во полза на тие што заминуваат од МК
Ќе ти кажам само дека тоа што јас го гледам ќе биде за 3-5 год од сега.
Луѓе се враќаат, ама не во толкави бројки за да кажеме дека е во обратна насока променето.
Сфати го како што е кажано, ако не ти е фрка
Јас не кажав дека примињата не се ок, туку дека работата во мекес( и гастрономија генерално) не вреди за парите.2 плати во Мекдоналс во Германија пак ти се цирка 3600-4000 приходи таму.
Рента, сметки, рата за автомобил и храна за 4ца без да гледаш цени во маркетот и да дозволиш тоа што сакаш пак преку сила ќе ти биде 2500 евра месечно значи пак ти остануваат нешто да тргаш на страна или да ги уживаш за други работи.
Секој ден си имаш работа со разни пациенти(вработени и гости)
Тоа влијае на психата на еден човек
Ајде малце подетална математикаКај нас 2 плати околу 1000-1200 евра, од кои за кирија сметки и храна која е патем иста цена како во маркетите низ Германија ќе ти отидат скоро 1000 евра така да со останатите 200 евра можеш само да се сликаш. Ниту автомобил ќе купиш дури и на кредит, ниту пак ќе отидеш на летување зимување освен ако двајцата не зимате над просечни плати што % се мал дел од вработените тука.
Да рачунаме дека кредит за стан има за плаќање во таа сума, тоа се 350-400 евра според платите.
Остануваат 800
Еве вие кажете колку од тие идат на сметки и храна.
200-300 евра да останат не е мала работа за МК, во времето јас сеуште кога живеев и не бев заминат работевме за 20-25 илјади плата а минималецот беше едвај стигнат до 13/15 илјади..
Ништо не остануваше, значи и 200 евра што остануваат пак е некој напредок
Ова рачунаме со средината меѓу просекот и минималецот.
Моиве генерации сите скоро зимаат над 700-750 евра, тоа се огромен број на луѓе и заштедата е поголема.
Не сите штедат не заборавај, брзиот живот е сеуште присутен низ државата
За тоа сум согласен, цените отидоа многу високо.Стандардот е кренат малку ама инфлацијата го има изедено, стан квадрат 2020 во градов кај нас беше 500-600 евра сега е x2
Да не отидоа толку високо уште подобра ќе беше ситуацијата