Мене друго ме секира.
Од шеесет и некоја до кај двеилјади и некоја се бегаше во Џерманија поради сиромаштијата овде. Од тогаш наваму се бега од нефункционалната држава. Како да завртиш, ние бегаме од нешто или не бркаат со нешто
Мене друго ме секира.
Од шеесет и некоја до кај двеилјади и некоја се бегаше во Џерманија поради сиромаштијата овде. Од тогаш наваму се бега од нефункционалната држава. Како да завртиш, ние бегаме од нешто или не бркаат со нешто
Затоа мене повеќе ми се исплаќа да печалам отколку да си го планирам цел живот во туѓа земја.
Други луѓе си имаат други планови и тоа е сосема во ред, секој си тера како мисли со животот
Си имаат и свои предности европските земји но за мене недоволно за да си го продолжам животот таму.
Најдволично нешто е да се збори за својот народ од илјадници километри далечина а притоа да се игнорираат пијавиците кои ја распарчија економијата во Европа за време од една деценија.
На нашите надвор им смета криминалот во Македонија а не им смета криминалот таму каде што живеат..
Уште еден показател за селективноста
Мене друго ме секира.
Изговори само. Вистината е се бега поради курчење на соц медиуми со слики колку се успешни. Целта им е да живеат некој помодарски неостварлив лајфстајл. Јадат замрзнати макарони за пар слики.
Наталитетот е башка проблем ама исто така и иселувањето не е за занемарување. Еве пример јас од сите другарки кои ги имав повеќе од пола се иселени, во класот средно што учевме исто така голем процент иселени
Ич не чекам, немам време јас повеќе за чекање, животот ми помина во нервози и надеж дека ќе се смени државата на подобро а се само на полошо оди работата.
Изговори само. Вистината е се бега поради курчење на соц медиуми со слики колку се успешни. Целта им е да живеат некој помодарски неостварлив лајфстајл. Јадат замрзнати макарони за пар слики.
Дури и социјалните случаеви во Германија и најсиромашните слоеви не јадат замрзнати макарони дури не ни јадат замрзната храна воопшто. Храната е поевтина во Германија и во последниве години со опаднатото земјоделство во Македонија ја надмина и во квалитет дури и македонската храна. Такви луѓе кои живеат за инстаграм и фејсбук ги има и во МК и во Германија. И тука нема ништо лошо. На кој колку му дал Господ во главата толку
Точно, социјалката и плус работата на црно е доволна за арапите и остала багра да функционираат. Економијата опаѓа со причина баш поради ова
Автомобил е луксуз, не знам кој те излажал дека секој може да си дозволи?
Метроата се полни во секое време освен рано насабајле и касно навечер
Јас живеам ти не, така да не лажи.
Кирија, тоа се пари фрлени во вода, ако некој планира така цел живот..
1. Да работиш во мекес е преживување
2. 6% од луѓето зимаат минимална плата во Македонија
3. Тие што си дозволиле со две минимални плати да функционираат, нз што да кажам за нив освен Господ здравје да им даде.
Објаснето е веќе дека тоа не е така
Во Македонија има околу пола милион народ кои имаат од 20-40 години
Од нив дали 2,5 до 5% зимаат минималец на тие години
Околу 35-40% од вработените зимаат плата што е поблиску до просечната во однос на минималецот, тоа значи над 37 илјади денари месечно.
Значи 70-80 000 денари е тоа, плус хонорарна работа се стига до 1500 евра за четиричлено семејство.
За останатите со просек и над просек нема поента да се пишува
Факт е дека стандардот е драстично кренат во споредба со пред короната, така да овие шуш-буш муабети не држат вода
Ти ли беше истиот што викаше дека нашите од странство се враќале или грешка сум ? Ајде ќе го игнорираме тоа ама..
2 плати во Мекдоналс во Германија пак ти се преку 3600-3700 евра плус месечно
Рента, сметки, рата за автомобил и храна за 4ца без да гледаш цени во маркетот и да дозволиш тоа што сакаш пак преку сила ќе ти биде 2500 евра месечно значи пак ти остануваат нешто да тргаш на страна или да ги уживаш за други работи.
Кај нас 2 плати околу 1000-1200 евра, од кои за кирија сметки и храна која е патем иста цена како во маркетите низ Германија ќе ти отидат скоро 1000 евра така да со останатите 200 евра можеш само да се сликаш. Ниту автомобил ќе купиш дури и на кредит, ниту пак ќе отидеш на летување зимување освен ако двајцата не зимате над просечни плати што % се мал дел од вработените тука.
Стандардот е кренат малку ама инфлацијата го има изедено, стан квадрат 2020 во градов кај нас беше 500-600 евра сега е x2. Кај нас уште сопственоста % на свој стан куќа е голем поради минатиот систем, ама со наредниве генерации нема да биде така
Дури и социјалните случаеви во Германија и најсиромашните слоеви не јадат замрзнати макарони дури не ни јадат замрзната храна воопшто. Храната е поевтина во Германија и во последниве години со опаднатото земјоделство во Македонија ја надмина и во квалитет дури и македонската храна. Такви луѓе кои живеат за инстаграм и фејсбук ги има и во МК и во Германија. И тука нема ништо лошо. На кој колку му дал Господ во главата толку
И во МК се јадат истите пластични домати, додека во лето и во Германија доматите се сезонски и со одличен квалитет. Единствено во МК е боље да јадеш во ресторант сега за сега него ли во германски ресторант.
Но и тука веќе има забрзана тенденција на опаѓање на квалитетот на храната во МК рестораните. Така да работите се менуваат.
Не е уште подобра храната во Германија од Македонија ама барем кај вас гледам напредок, има дури и на таа посурова клима многу повеќе земјоделци што произведуваат органско биодинамичко итн. А во Македонија со политичариве на власт и нивните политики од огромен потенцијал и супер клима да бидеме органски центар да извезуваме да правиме пари ќе останеме и без обично производство
Точно е дека Грција ги има едни од поубавите плажи за одмор ама дека е со најниски цени мало морген.
Шпанија предничи моментално со цени, кригла точено замрзната едно евро ја платив во Тенерифе.
Аликанте и Валенсија исто така буџетски одмор можиш да имаш а и има што да се види освен песок и вода
Кога сме кај храната, не се зезајте луѓе, па кај нас секој сумлив производ ќе помине во државата, тука барем има строги контроли и нема да јадам пилешко замрзнато со салмонела увезено од Косово
За изборот на асортиман не ми се збора, маркетите во Германија можеби се најфул во Европа.
Во Македонија овошја и зеленчуци шо не се произведуваат кај нас треба бубрег да продајш за да ги купиш.
Органска храна, не знам за Скопје, верувам дека има, ама во Битола не постои во маркет такво нешто, јадеме производи со пестициди, за бебе мало тоа е отров, остајте вие на времето нашите баби и дедовци кога јаделе од бавча директ, сега се е под аранжерии растено и увезено, земјоделството во изумирање ни е.
На пазар бев останата дури бев Македонија, редовно од таму си Лазарев, еден земјоделец дали има, сето прекупци.
400 грама био телешко вчера беше на акција 5.90 еур, кај нас 1600 денари килограм ми наплатија во Веро за младо телешко, мислам дека беше Бајрам па можеби и затоа таква цена, јунешкото е упола цена ама сепак е поскапо од Германија.
Тврдам дека храната е поскапа во Македонија, за дрогерии да не правиме муабет, бебешката храна и козметика за бебе неспоредливо поефтина во Германија.
Не зборам за инает, факт е тоа.
Облеката ами, во Битола партали од тему ги продаваат како некои бренд парчиња да се, тука во аутлет маркети можиш да купиш квалитетна облека кога има попусти, а скоро секогаш има.
Апарати за домаќинство исто горе долу тука цените се квалитетот неспоредливо.
Зимава купив Ayr fryer, 90 евра го платив, кога ги видов цените во Нептун ми се стемна.
Релаксаторот за малиот во чико на излог седи 250 евра, 110 го зедов јас, истиот релаксатор скроз.
Да решам да го продадам долу, ќар ќе излезам од него
Не е уште подобра храната во Германија од Македонија ама барем кај вас гледам напредок, има дури и на таа посурова клима многу повеќе земјоделци што произведуваат органско биодинамичко итн. А во Македонија со политичариве на власт и нивните политики од огромен потенцијал и супер клима да бидеме органски центар да извезуваме да правиме пари ќе останеме и без обично производство
Според мене, еве можеби грешам, зборот органско земјоделство е само име кое ја зголемува цената на производот за 4х на едно семе кое е 988765654333246 вкрстено за изгледа поголемо, "позрело" и да се намали количеството на гликоза а со тоа и скрати храната на микроорганизмите кои би го уништиле тој производ (знаеш оноа "пластично" овошје и зеленчук).
Да се разбереме и тоа т.н. неорганското е исто такво семе со можеби многу повеќе вкрстувања направено.
Кој во каква приказна верува во таа.
Купуваш органски домати а тие сите иста големина и сите се од едно стебло сосе стебло пакувани. Дури и големината и стеблото е "дизајнирано" со вкрстено семе заради полесно пакување и транспорт.
Оваа страница користи колачиња за персонализирање на содржината. Со продолжување на користењето, се согласувате со нашата политика за користење колачиња.