Vanlok
deus ex machina
- Член од
- 30 мај 2009
- Мислења
- 31.585
- Поени од реакции
- 42.591
Сѐ кул, ама тоа ремчето... Вади тоа.Другарчето од СССР, купен на бувљак во Ростов.

Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Сѐ кул, ама тоа ремчето... Вади тоа.Другарчето од СССР, купен на бувљак во Ростов.

Не можам, само од него не ми се појавува алергијаСѐ кул, ама тоа ремчето... Вади тоа.![]()

Аутоматици мора да се сервисираат и калибрираат на 5 години и тоа знае да кошта во МК (во странство многу повеќе) колку 10-20 батерии во зависност од цената на часовникот. Батериите се единствениот трошок кај кварцните часовници и тие дури и да се менуваат на 2-3 години се многу поефтини, попрактични (не мораш цело време да ги носиш) и екстремно прецизни.Не ти треба многу од алат. Плус може да купиш „свежа“ батерија, гарант ти увалуваат бајати.
Некст левел е кога ќе земеш аутоматик, и ќе баталиш батерии (иако јас повремено ги менувам и на часовниците кои не ги ни носам, онака).![]()

Чекам да најдам црна или кожа боја со моја големина, ќе потрае. Не иде метално или силикон на ова.Од најлон, нато-мато ремчињата ти искача алергија?
ММЕ. Пробај метални ремчиња... Со задршка дека квалитетните ќе чинат неколку пати повеќе од часовникот.
Не ги отпишувај ни гумените/силиконските, јес да ваков класичен часовник не би требало да иде со такви ама ќе се изненадиш како некогаш и такви комбинации може да бидат интересни. И крајно, има и кожни ремчиња, превртена кожа на пример - и некои пошироки величини, стеснети само кај часовникот, помашки да изгледа.
И јас имам Восток од дедо ми.. и тоа некоја верзија за полски пазар, Wostok пишува на него.Чекам да најдам црна или кожа боја со моја големина, ќе потрае. Не иде метално или силикон на ова.
Имам и Восток од тоа годиште, не го носам баш заради ремчето, кратко е.
Јас само часовници сакам, уште од клинец.И јас имам Восток од дедо ми.. и тоа некоја верзија за полски пазар, Wostok пишува на него.
Без ремче, така ми стои повеќе како успомен.
Инаку само епл вач носам кога спортувам, и тоа исклучиво го користам како фитнес тракер. Не поднесувам накит/часовници на мене инаку.. јбг

Па и не баш практично да го вадиш на секое телефонот од џебот само за да видиш колку е часот.Ако се водиме чисто според практичност, некои ќе кажат дека рачен часовник и не е потребен пошто сите имаат часовник на телефоните.![]()
Купив една varta батерија пред 3 години со рок на траење до 2025 година. И така стоеше со години што решив да пробам до каде ќе оди така што сам си ја "увалив" на теорија "бајатата батерија" и еве веќе 9 месеца работи и сеуште работи часовникот без проблем.И да, самосталното менување на батерии е обавезно...
Да си жив и здрав за ова..!Тоа што има луѓе кои наседнуваат на швајцарските басни за статус, стил демек, "екслузивитет" е сосема друг муабет
Додека има овци, секогаш ќе има овчари.
[

Златото е навистина ретко... Ролексот не е!Златото е скапо оти било ретко и добило статус, не оти неговата употребна вредност е така висока. Така и некои таканаречени ретки работи саати, брилијанти, брендови, ти реков ми рече. Дека шФицарската индустрија пропаѓа, не сум чул. Работата е во тоа што таа држи место кое со ништо не го заслужила, па ако и падне приходот или некој некого купи не е крај на светот.

Швајцарците пропаѓаат заради ненормалните кинески копии на швајцарски часовници кои дури и професионалните часовничари не можат да ги препознаат. Кинеските копии дури и на квалитет ги "шијат" оригиналните швајцарци.Да си жив и здрав за ова..!
Само не знам што е полошо...
-Ролекс штанцан у фабрика на кило, пардон на тони (у миљони парчиња), и што реално 1000$ саат го продаваат за 10-15000$, и лажен екслузивитет!?
-или Гучи-Гучи, Долче и Габанаааа сладак живот ми ја слаба страаанаа.. модни брендови што само името го лепат на 5$ Али Експрес саати, па ги продаваат за 100-200$!
У секој случај, овци се потребни
@Vanlok и не, швајцарската индустрија за саати не пропаѓа ради војната у Украина и руските санкции/ресурси/ватевер!
Пропаѓа ради Епл и компанија, и ради новиве генерации на кои више саат не им треба за времето да го видат
Наравно, оФци ќе има секогаш, ама за погорниве се помалку и помалку..