Часовници

Од најлон, нато-мато ремчињата ти искача алергија?
ММЕ. Пробај метални ремчиња... Со задршка дека квалитетните ќе чинат неколку пати повеќе од часовникот. :)

Не ги отпишувај ни гумените/силиконските, јес да ваков класичен часовник не би требало да иде со такви ама ќе се изненадиш како некогаш и такви комбинации може да бидат интересни. И крајно, има и кожни ремчиња, превртена кожа на пример - и некои пошироки величини, стеснети само кај часовникот, помашки да изгледа.

Не ти треба многу од алат. Плус може да купиш „свежа“ батерија, гарант ти увалуваат бајати.

Некст левел е кога ќе земеш аутоматик, и ќе баталиш батерии (иако јас повремено ги менувам и на часовниците кои не ги ни носам, онака). :)
Аутоматици мора да се сервисираат и калибрираат на 5 години и тоа знае да кошта во МК (во странство многу повеќе) колку 10-20 батерии во зависност од цената на часовникот. Батериите се единствениот трошок кај кварцните часовници и тие дури и да се менуваат на 2-3 години се многу поефтини, попрактични (не мораш цело време да ги носиш) и екстремно прецизни.

Јас имам касио кварцен кој 20 години го носам без никаков сервис и единствен трошок е менување на батерија секои две години. Во меѓувреме научив и сам да ја менувам (пошто ми увалуваа "бајати" батерии), така да излегува џабе :pos:

Ако се водиме чисто според практичност, некои ќе кажат дека рачен часовник и не е потребен пошто сите имаат часовник на телефоните. :)

Инаку изборот не е бинарен, не е дека мора или кварцен или автоматик механички часовник. Јас на пример ги користам и двата вида, Casio секојдневно и посебно за работа, Восток аутоматикот во посебни прилики но и во релативно секојдневни прилики кога не работам ништо, а кога работам груби и прљави работи (имам секакви хобија) тогаш обично на рака имам еден од двата SKMEI часовници (зачудувачки точни и ОК, со оглед на фактот дека коштаа колку сендвич, или два).

И да, самосталното менување на батерии е обавезно... Со тоа што сега кога би ги бирал сите (кварцни) часовници кои ги имам, би се обидел да ги одберам според ист тип на батерија. Тоа би било навистина добро. :)
Некои од кварцните часовници кои ги имам, со години не сум ги ставил на рака само затоа што ме мрзи да нарачувам батерии за нив.

Од најлон, нато-мато ремчињата ти искача алергија?
ММЕ. Пробај метални ремчиња... Со задршка дека квалитетните ќе чинат неколку пати повеќе од часовникот. :)

Не ги отпишувај ни гумените/силиконските, јес да ваков класичен часовник не би требало да иде со такви ама ќе се изненадиш како некогаш и такви комбинации може да бидат интересни. И крајно, има и кожни ремчиња, превртена кожа на пример - и некои пошироки величини, стеснети само кај часовникот, помашки да изгледа.
Чекам да најдам црна или кожа боја со моја големина, ќе потрае. Не иде метално или силикон на ова.
Имам и Восток од тоа годиште, не го носам баш заради ремчето, кратко е.

Back
На врв Bottom