Фудбалски трансфери - генерална дискусија

• Креатор на темата Креатор на темата Dani
  • Време на започнување Време на започнување
За останатата раја од Мк, едно појаснување, зборот жмие, што буквално значи мижи, во Јужна Србија и Кумановско се употребува за дремење.
Во кумановско е преживеан во малку форми, од типот: што седу што жмију....... или што жмиеш како бува на мокар... :)
Ова е которски или торлачки дијалект ?

А кумановски не е македонски сленг т.е. дијалект ?
Српски сленг поточно јужно српски, ако шибаш кумановски дијалект у Врање немаш гајле.

Српски сленг поточно јужно српски, ако шибаш кумановски дијалект у Врање немаш гајле.
Знам со еден врањанац после 2 саата муабет праење на македонски и мислејќи дека е кумановац, случјано дознав дека уставри е Србин од Врање.
Една нишлијка кога почна да ми обајснува колку се смешни и чудни јужните дијалекти и искоментирав дека се како кумановски. Се поднаљути и ми рече иди пробај кажи им на Србите од јужна Србија дека зборат кумановски и ќе видиш што ќе ти кажат.

Знам со еден врањанац после 2 саата муабет праење на македонски и мислејќи дека е кумановац, случјано дознав дека уставри е Србин од Врање.
Една нишлијка кога почна да ми обајснува колку се смешни и чудни јужните дијалекти и искоментирав дека се како кумановски. Се поднаљути и ми рече иди пробај кажи им на Србите од јужна Србија дека зборат кумановски и ќе видиш што ќе ти кажат.
Ма кој ги рецка Србите нека си тераат работа. Нека дојде у Куманово и нека проба да каже дека збориме српски. :gjavol:

Погрешно нешто пишав?
Фала богу далеку е врањанскиот од србски сленг допирна точка немаат, разбирам дека љубите да се правите срби ама со тој дијалект малтене е и цела скопска црна гора па и тетовчани некои зборови ги тераат натаму

Фала богу далеку е врањанскиот од србски сленг допирна точка немаат, разбирам дека љубите да се правите срби ама со тој дијалект малтене е и цела скопска црна гора па и тетовчани некои зборови ги тераат натаму
Никад не сум се декларирал како србин, ниту знам луѓе кои се Македонци од Куманово што влечат накај србите, е сега има многу Србски села има луѓе кои се декларираат како Срби. Тоа е сосема различно.
А за дијалектот јеби га како таков, освен литературниот се е сленг.
ПС врањанците ги разбирам без проблем, поголем проблем имам да ги разберам татарите.

Ова е которски или торлачки дијалект ?
Которски е сличен на кратовскиот. Торлачки е далеко од тука, тоа по Стара планина нагоре.
Она беше кумановски, макар што жмие со исто значење е до ЛескОвац.

Которски е сличен на кратовскиот. Торлачки е далеко од тука, тоа по Стара планина нагоре.
Она беше кумановски, макар што жмие со исто значење е до ЛескОвац.
Торлачкиот дијалект се поклопува со територијата на шопите. Затоа прашав кумановски со кого е сличен.

Торлачкиот дијалект се поклопува со територијата на шопите. Затоа прашав кумановски со кого е сличен.
Во право си. Па дури и нашиот Которски спаѓа делумно во тој дијалект. Подобро во тема за јазици да се пресели овој дел, јас само сакав Данте да го р'чнам за жмие. Ама во недостиг на трансфери си направивме муабет и за дијалекти. Ќе ни простат од началството мислам :)

Последно уредено:
Back
На врв Bottom