Сообраќајка во кружен тек: МВР ме мести за избришани стрелки, а ме удрија во возачка врата! (Ми треба адвокат)

... во автошколите се учи дека за вртење лево мора да се користи внатрешната лента, но според Законот за безбедност во сообраќајот, кружниот тек правно се дефинира како еднонасочен пат со повеќе сообраќајни ленти.

... кога возилото од внатрешната лента (во овој случај Фиат) сака да излезе на вториот или третиот излез, тоа мора да ја пресече надворешната лента, законското правило за менување ленти е децидно:
Возачот кој ја менува сообраќајна лента е должен да ги пропушти сите возила кои веќе се движат во лентата во која тој сака да навлезе, без оглед на тоа што Киа-та возела во круг по погрешна лента, таа се наоѓала во својата лента, Фиат-от не смеел нагло да сврти десно и да ја удри во врата, туку морал да намали брзина, да ја пропушти Киа-та, па дури тогаш да се исклучи!

... полицијата ја поднела пријавата против Киа-та за „непочитување знаци/ознаки“ затоа што се потпираат на претпоставката дека надворешната лента на тој кружен тек е означена само за десно, но конкретно на нејзина фотографија во овој конкретен случај (не станува збор за друг кружен тек), таму нема хоризонтални стрелки на асфалтот ниту вертикален знак за принудно насочување, на суд, ако нема јасен знак кој му забранува на возилото во десната лента да продолжи да вози во круг, пријавата на МВР паѓа во вода, не може да се казни за прекршок на правило кое не е материјално означено со знак, не знам зошто не е јасно?

... пишуваме за овој случај, не за општо правило и кружни текови кои имаат сигнализација и ознаки, точно е тоа – ако сите возат така, ќе има милион сообраќајки, затоа во модерното инженерство се градат таканаречени „Турбо кружни текови“ (во Скопје кај Рамстор или во Прилеп), каде има бетонски рабници кои физички те тераат да излезеш ако си во надворешната лента и не ти дозволуваат да кружиш, но на обичните кружни текови каде што нема бариери ниту стрелки, законот го штити тој што се движи право во својата лента, дури и кога вози некултурно во круг. :toe:

Прегледај го приврзокот 479787Прегледај го приврзокот 479788

Колата со број 1 може да продолжи право кон а или да излезе кон б, додека колата со број 2 иде само на б.
Доле на асфалтот ги имаш и стреликте.
ги нема, само на левата страна се обележани, слика оставив дека нема моментално ни па ни пред 1 година скроз се избришани
Автоматски споено мислење:

... во автошколите се учи дека за вртење лево мора да се користи внатрешната лента, но според Законот за безбедност во сообраќајот, кружниот тек правно се дефинира како еднонасочен пат со повеќе сообраќајни ленти.

... кога возилото од внатрешната лента (во овој случај Фиат) сака да излезе на вториот или третиот излез, тоа мора да ја пресече надворешната лента, законското правило за менување ленти е децидно:
Возачот кој ја менува сообраќајна лента е должен да ги пропушти сите возила кои веќе се движат во лентата во која тој сака да навлезе, без оглед на тоа што Киа-та возела во круг по погрешна лента, таа се наоѓала во својата лента, Фиат-от не смеел нагло да сврти десно и да ја удри во врата, туку морал да намали брзина, да ја пропушти Киа-та, па дури тогаш да се исклучи!

... полицијата ја поднела пријавата против Киа-та за „непочитување знаци/ознаки“ затоа што се потпираат на претпоставката дека надворешната лента на тој кружен тек е означена само за десно, но конкретно на нејзина фотографија во овој конкретен случај (не станува збор за друг кружен тек), таму нема хоризонтални стрелки на асфалтот ниту вертикален знак за принудно насочување, на суд, ако нема јасен знак кој му забранува на возилото во десната лента да продолжи да вози во круг, пријавата на МВР паѓа во вода, не може да се казни за прекршок на правило кое не е материјално означено со знак, не знам зошто не е јасно?

... пишуваме за овој случај, не за општо правило и кружни текови кои имаат сигнализација и ознаки, точно е тоа – ако сите возат така, ќе има милион сообраќајки, затоа во модерното инженерство се градат таканаречени „Турбо кружни текови“ (во Скопје кај Рамстор или во Прилеп), каде има бетонски рабници кои физички те тераат да излезеш ако си во надворешната лента и не ти дозволуваат да кружиш, но на обичните кружни текови каде што нема бариери ниту стрелки, законот го штити тој што се движи право во својата лента, дури и кога вози некултурно во круг. :toe:
тоа е мојот проблем, не доволно обележан кружен тек мвр свесно е колку незгоди има и не се превзема ништо, пред година дена избришани, до ден денес немаат боја ставено. не дека се правдам во голема гужва овој кружен тек е да се молиш да не те мавне некој, повнимателна требаше да бидам ама немаше знаци ‍♀️

Да се надоврзам полиција беше викната не направи записник ни рекоа европски, каде што после тоа госпоѓата отишла болница (работа во фирма каде што ти поктива повреда и да ја нема),каде полицијата повторно повикана, мене ме викаат за записник саати покасно на друг кружен тек во доцните часови. како што видов секој различно законите ги знае како што реков барам адвокат или ако имате да предложите некој што знаете ви благодарам.

Последно уредено:
за нештата да бидат појасни видео

п.с ова е општо не за конкретниов случај
Ова е за Србија, ние сме друга држава, кај нас сите знаат се', а уствари дали 1-2 погодија правилно.

Да се надоврзам полиција беше викната не направи записник ни рекоа европски, каде што после тоа госпоѓата отишла болница (работа во фирма каде што ти поктива повреда и да ја нема),каде полицијата повторно повикана, мене ме викаат за записник саати покасно на друг кружен тек во доцните часови. како што видов секој различно законите ги знае како што реков барам адвокат или ако имате да предложите некој што знаете ви благодарам.
...тактика на госпоѓата наводно имала телесни повреди да ја избегне одговорноста, не може само полицијата тебе да те повикаат и дополнително кривецот за сообраќајниот прекршок да го нема, а ваму претходно договорено нема записник туку Европски извештај полицијата не е присутна и нема обврска да излезе на местото на настанот, што пак повторно те повикале?
"Пополнете си Европски, нема потреба од увид".
... некој ја поучил другата особа да оди во болница кобајаги телесни повреди, е тогаш Европскиот извештај повеќе не важи, зашто болницата по службена должност веднаш пријавува во МВР дека примиле лице повредено во сообраќајка и затоа полицијата те повикала на друг кружен тек, ако таа била од Скопје, ти од провинција уште дополнително го кркаш стапот,

...полицијата сега е законски приморана накнадно да отвори случај и да направи официјален полициски записник, бидејќи има пријавено повреда, тие ве викаат на тој кружен тек за да направат увид на самото место (иако со задоцнување) да ги земат вашите изјави и да ја утврдат фактичката состојба, ама не на друг кружен тек, Кажи дека полицијата првично одбила увид и ти рекле „Европски“ јасно кажи дека вие сте сакале полицијата да направи записник уште веднаш, но сте биле одбиени бидејќи немало повредени, ама дотичната сигурно се јавила некому на телефон и добила инструкции како да постапи и „побегнала“ во болница, покварена!
ауууу ова е за во новина за во јавност, што не се закани дека ќе ги пријавиш што се зезат со тебе на ваков начин?

Последно уредено:
Во голема грешка си за двете работи, а еве и зошто
  1. За лентата и излезот: Во десната (надворешна) лента на кружен тек имаш право да возиш и да го пропуштиш првиот излез за да излезеш на вториот, особено ако нема хоризонтална сигнализација (стрелка) која експлицитно те присилува да ја напуштиш раскрсницата на првиот излез. Надворешната лента не е наменета исклучиво за првиот излез.
  2. За вината и престројувањето: Она што целосно ја менува вината е правилото за менување лента. Дури и јас да сум била во погрешна лента (што не е случај), возачот од левата (внатрешна) лента НЕМА првенство кога сака да излезе од кружниот тек. Тој е должен да ги пропушти сите возила во десната лента, па дури тогаш да се престрои. Со оглед на тоа што таа ме удри странично во мојата возачка врата, тоа е чист доказ дека таа изврши нагло сечење на мојата патека на движење и направи прекршок за неправилно престројување. Јас веќе бев внатре во кругот, навлезена пред неа во мојата лента.

За делот со вештачењето се согласувам дека е добро да се има силна одбрана, но на прекршочен суд за ваков јасен страничен удар каде што полицијата не го утврдила правилно престројувањето, добар адвокат со приговор и овие фотографии може многу лесно да ја собори пријавата на МВР и без да плаќам приватни вештаци поскапи од самата казна.
А твојата осигурителна компанија(ако не сте и двете возила во иста) што кажува ? Они имаат адвокати по службена должност што може да го оспоруваат и МВР....но може другата кола да ја подмачка и твојата осигурителна компанија...
Патем, колкава е ориентационо штетата на твоето возило, колкава е на другото ?...Европски записник беше или полициски увид ?

Ова е класично и тотално непознавање на општи сообраќајни правила во Македонија кои тешко ќе ги искорениме пошто сите возат вака ко абдали како Фиатот.

Левата лента во кружен тек е за вртење лево и возење право, а десната за излез од кружен тек (небитно кој!)

Ако си во лева лента немаш првенство према автомобилите во десна лента, мора да почекаш да биде слободна левата лента да се престроиш

Во право си 100%
Ако е ова точно, а и ЧатГПТ тврди дека ова е точно, тогаш ем што се губи цела поента на кружен тек, ем треба да им се одземат лиценците на сите инструктори што не учеа да ги гледаме стрелките пред кружниот.

Мене како возач, ми нема поента да се престројам во десна лента пред самиот излез од кружниот за да излезам од него, кога патот на кој се исклучувам е исто со две ленти. Само ке го закочам цел кружен, а поентата на кружниот е токму спротивното, да се помине без да се застане.

Баш сакам овој случај да заврши на суд, и пресудата да ја постира членот овде. До тогаш, по секоја логика членот е крив во моите очи и во очите на полицијата.

pravilo pri vlaganje na kruzen tek e ..namaluvanje na brzinata.. i sekogas vnimavanje od sprotivnata leva strana koj saka da svrti desno! (kon isklucuvanje od kruzniot) taka da sekoe nepropustanje se smeta za pregolema brzina i nedavanje prvenstvo za isklucuvanje, kaj nas sekogas treba da se paziii na onie pozadi nas sto 80 % ke ti svirat za da pobrzas i toa doaga do zbunuvanje... ako dojde do takva situacija moj sovet i dobra volja e napravete uste eden krug bolje otkolku da se sudrite dodeka ne gi navikneme kruznite...

Не смееше да си во десната лента ако не излегуваш на тој излез. Избришани стрелки не влијаат на вината.
Како и да е, не се појавувај на рочиште без вештачење и од твоја страна.
Nema vrska toa sto zboris.. Sekoj soobrakjaen vestak ke ti kaze deka ako nema oznaki na patot, vazi praviloto od desna strana.. ako porano imalo dole strelki, a sega se izbrisani i ne se vidlivi, vazi pravilo od desna strana..

Овде нема никаква основа за сообраќајно-техничко вештачење ниту пак тоа е проблемот, битно е да се провери дали од првата увидна екипа која излегла на терен има направено службена белешка каде е наведено дека спогодбено со Европски извештај ќе си решаваат учесниците и дека нема ниту телесни повреди и е мала материјална штета.

Дотичната е подучена да да издејствува преку медицинска установа по службена должност да се направи пријава до МВР за телесни повреди здобиени како резултат на сообраќајна незгода, затоа што не може туку така да каже дека променила мислење а нема основа за вршење на увид ад акта.
Исто така е важно дали вториот пат била истата увидна екипа да прави записник, ако не била тогаш дали се од истата полициска станица, ако не се тогаш прашањето е зошто е тоа така. Во секој случај мора да се ескалира ситуацијата затоа што е очигледно дека намерно се замрсува ситуацијата.

Биро за судски вештачења Скопје чисто за консултација со вешто лице од сообраќајно-техничка струка за како понaтаму и каде да се обратиш.

Ако е ова точно, а и ЧатГПТ тврди дека ова е точно, тогаш ем што се губи цела поента на кружен тек, ем треба да им се одземат лиценците на сите инструктори што не учеа да ги гледаме стрелките пред кружниот.

Мене како возач, ми нема поента да се престројам во десна лента пред самиот излез од кружниот за да излезам од него, кога патот на кој се исклучувам е исто со две ленти. Само ке го закочам цел кружен, а поентата на кружниот е токму спротивното, да се помине без да се застане.

Баш сакам овој случај да заврши на суд, и пресудата да ја постира членот овде. До тогаш, по секоја логика членот е крив во моите очи и во очите на полицијата.
(4) При вклучување во сообраќај на крстосница со кружен тек на сообраќајот
каде што има две сообраќајни ленти возилото што се наоѓа на десната
сообраќајна лента се вклучува на надворешната сообраќајна лента, а возилото
кое се движи по левата сообраќајна лента се вклучува на внатрешната
сообраќајна лента.
(5) Пред да ја напушти крстосницата од ставот (4) на овој член, возачот е
должен да се престрои во надворешната сообраќајна лента, освен во излез на кој
со сообраќајна сигнализација е пропишано дека е дозволено свртување десно и од
внатрешната сообраќајна лента.
(6) На излез од крстосница со кружен тек на сообраќајот на која е дозволено свртување во десно и од внатрешната сообраќајна лента, надворешната сообраќајна лента е наменета исклучиво за свртување во десно. Правните лица надлежни за одржување на патот се должни надворешната сообраќајна лента соодветно да ја обележат.
Значи тие што се движат во десна лента, задолжително излегуваат од кружниот тек. Значи од внатрешна лента се престројува во надворешна (десна) лента непосредно пред излезот по кој планира да излезе од кружниот тек, додека не се ослободи место, кружи во внатрешната лента.

Овде нема никаква основа за сообраќајно-техничко вештачење ниту пак тоа е проблемот, битно е да се провери дали од првата увидна екипа која излегла на терен има направено службена белешка каде е наведено дека спогодбено со Европски извештај ќе си решаваат учесниците и дека нема ниту телесни повреди и е мала материјална штета.

Дотичната е подучена да да издејствува преку медицинска установа по службена должност да се направи пријава до МВР за телесни повреди здобиени како резултат на сообраќајна незгода, затоа што не може туку така да каже дека променила мислење а нема основа за вршење на увид ад акта.
Исто така е важно дали вториот пат била истата увидна екипа да прави записник, ако не била тогаш дали се од истата полициска станица, ако не се тогаш прашањето е зошто е тоа така. Во секој случај мора да се ескалира ситуацијата затоа што е очигледно дека намерно се замрсува ситуацијата.

Биро за судски вештачења Скопје чисто за консултација со вешто лице од сообраќајно-техничка струка за како понaтаму и каде да се обратиш.
Ти благодарам на одговорот ќе прашам, во моментот на незгодата полиција беше повикана полиција која дојде и рече да потпише жената дека е крива, повреда немаше никој, и да се тргнеме да не правиме гужва делегација требало да поминува да направиме европски, баравме вештак зафатен бил, полицијата тогаш не направи записник и полицијата што дојде покасно различни беа но како што кажаа спаѓаат под Гази Баба ама не ги интересирало што рекле другите колегии не ни знаеле кои биле на смена‍♀️

Ти благодарам на одговорот ќе прашам, во моментот на незгодата полиција беше повикана полиција која дојде и рече да потпише жената дека е крива, повреда немаше никој, и да се тргнеме да не правиме гужва делегација требало да поминува да направиме европски, баравме вештак зафатен бил, полицијата тогаш не направи записник и полицијата што дојде покасно различни беа но како што кажаа спаѓаат под Гази Баба ама не ги интересирало што рекле другите колегии не ни знаеле кои биле на смена‍♀️

Европски извештај пополнавте и се потпишавте?

Европски извештај пополнавте и се потпишавте?
... читај и' го уводниот пост, убаво има објаснето!
МВР сега ми праќа пријава дека не сум почитувала сообраќајни знаци/ознаки на патот, демек стрелките на патот ме терале да свртам десно уште на првиот излез.
Дознав дека другата страна веќе ангажирала адвокат за да ми ја префрли вината и да цица пари од моето осигурување, па полицијата затоа ми врши притисок.
Да се надоврзам полиција беше викната не направи записник ни рекоа европски, каде што после тоа госпоѓата отишла болница (работа во фирма каде што ти поктива повреда и да ја нема),каде полицијата повторно повикана, мене ме викаат за записник саати покасно на друг кружен тек во доцните часови.
...јас убаво напишав, ама не ме чита!:toe:

Ќе дефокусирам ама еве ги сите нејзини постови, посочи каде има конкретен одговор на тоа дали е пополнат и потпишан Европски извештај?

Здраво дечки,
Ми треба итен совет и препорака за добар, проверен адвокат во Скопје што се занимава со сообраќајни прекршоци и штети. Случајот е класичен пример за тоа како МВР оди по линија на помал отпор и сака да казни невин возач.
Сообраќајката се случи пред една година на кружниот тек во Гази Баба (на кружниот кај East Gate ).
Ситуацијата беше следна:
Јас се движам во десната (надворешна) лента со намера да продолжам право низ кружниот тек накај пластичарска. Другата кола се движи во левата (внатрешна) лента, нагло решава да излезе десно и ме мава директно во мојата, возачка врата. Значи, јас веќе навлезена во кругот, таа ми сече патека од лево без да пропушти возило во десна лента.
Каде е апсурдот?
МВР сега ми праќа пријава дека не сум почитувала сообраќајни знаци/ознаки на патот, демек стрелките на патот ме терале да свртам десно уште на првиот излез.
Имам слики од денот на сообраќајката каде јасно се гледа:
Десната лента каде што возам е со дупки и стрелките се 100% избришани и непостоечки (државата не ја обновила сигнализацијата со години). Левата лента има стрелка за право и лево.
Ударот е директно во мојата возачка врата, што физички докажува дека таа ме удри мене додека јас бев во мојата лента, а не јас неа.
Дознав дека другата страна веќе ангажирала адвокат за да ми ја префрли вината и да цица пари од моето осигурување, па полицијата затоа ми врши притисок. Колата ми е веќе поправена на мој трошок, но не е фер бидејќи на оваа раскрсница има безброј случаи каде што плаќаат ради ова,а не се поправа сигнализацијата.
Ве молам за препорака за остар адвокат во Скопје што знае како да ги сруши МВР на Прекршочен суд со помош на овие слики (материјални докази) ако е возможно
Благодарам однапред!

Во голема грешка си за двете работи, а еве и зошто
  1. За лентата и излезот: Во десната (надворешна) лента на кружен тек имаш право да возиш и да го пропуштиш првиот излез за да излезеш на вториот, особено ако нема хоризонтална сигнализација (стрелка) која експлицитно те присилува да ја напуштиш раскрсницата на првиот излез. Надворешната лента не е наменета исклучиво за првиот излез.
  2. За вината и престројувањето: Она што целосно ја менува вината е правилото за менување лента. Дури и јас да сум била во погрешна лента (што не е случај), возачот од левата (внатрешна) лента НЕМА првенство кога сака да излезе од кружниот тек. Тој е должен да ги пропушти сите возила во десната лента, па дури тогаш да се престрои. Со оглед на тоа што таа ме удри странично во мојата возачка врата, тоа е чист доказ дека таа изврши нагло сечење на мојата патека на движење и направи прекршок за неправилно престројување. Јас веќе бев внатре во кругот, навлезена пред неа во мојата лента.

За делот со вештачењето се согласувам дека е добро да се има силна одбрана, но на прекршочен суд за ваков јасен страничен удар каде што полицијата не го утврдила правилно престројувањето, добар адвокат со приговор и овие фотографии може многу лесно да ја собори пријавата на МВР и без да плаќам приватни вештаци поскапи од самата казна.

моја вина на необележано, да идеме сега таму сите така возат поради правило на необележан кружен тек каде што првенство има тој што е прв во кружниот тек, за се си има закони, а не може мвр да гони за невидливи стрелки од минимална цена од 200 евра, до сега од толку незгоди ќе нацртаа, што правиме со странците и тие од дриги градови, на пример јас прв пат го возев овој кружен тек.

од десната продолжува право, фиатот од левата се исклучува и ме мава во врата што е знак дека не пропушта во кружен тек

ги нема, само на левата страна се обележани, слика оставив дека нема моментално ни па ни пред 1 година скроз се избришани

тоа е мојот проблем, не доволно обележан кружен тек мвр свесно е колку незгоди има и не се превзема ништо, пред година дена избришани, до ден денес немаат боја ставено. не дека се правдам во голема гужва овој кружен тек е да се молиш да не те мавне некој, повнимателна требаше да бидам ама немаше знаци ‍♀️

Ќе дефокусирам ама еве ги сите нејзини постови, посочи каде има конкретен одговор на тоа дали е пополнат и потпишан Европски извештај?
има европски кој е поништен откако жената иде на лекар и доаѓа полиција да прави свој немам копија од новиот стариот ми го земаа.

...јас убаво напишав, ама не ме чита!:toe:
те прочитав ти благодарам на мислењето, се најдам дека ќе најдам адвокат некој што со сигурност се разбира. ☺

Последно уредено:
Back
На врв Bottom