Не е исправање неправда. Не разбирам како воздигнување на еден народ наеднаш ја оправа историјата. Не се покажало успешно за да мислам така. Она што е разумно е да се признае дека било, да се извинат, да се врати она што било одземено и да се продолжи со животот.
Се сложувам дека не е исправање на неправда, али по мене препознавање на тоа што било е добро. Тука се слагаме и ова е изворот на АА во поглед на црнците (има АА и за ветерани, жени, домородци и тн). Државите да препознаат страдање и признаат грешка, по мене, е добра работа (на пример Грција кон македонците, или САД кон црнците). На тие што се дел од тој идентитет, тоа би им значело (дури и без враќање на имот). САД тоа го направи во 2008ма со резолуција каде што јавно препозна каде се системот историски предизвикал страдања на црнците и даде јавно извинување, почна школски курикулум отворено да покрива што се случувало и ова само по себе е добро за градење доверба. Низ годините поотворено се зборува за директен расизам (робовладетелство, сегрегација, насилство и изолација на црнечко население,
геноцид врз домородците) и за субтилен расизам (каде можеби не секогаш е намерен, али постои, пример во правосудство, или
при вработување).
Пошто се зборува поотворено за ова, дел од белците чувствуваат вина и доста отворено зборат за грешките на своите предци, дел може не се чувствуваат виновни али препознаваат дека тоа што се случило е погрешно. Најголем дел вака гледаат на историјата. Некои се поекстремни и сметаат дека државата треба да направи повеќе (тоа е таа woke струја). Кај црнците е слично, дел чувствуваат лутина за минатото, дел не се тангирани али сигурно не се против тоа да државата признае грешка, дел се поекстремни. Али ова само по себе не е извор на "опресија врз белците" пошто на крај на ден, оние кои што ги носат овие ставови, во најголем дел се: белци.
Сепак, факт е дека има и помал дел кај белото население што или отворено е раситички настроено кон црнци до ден денес, на пример, насилни
белци радикализирани преку интернет што убиваат 10 недолжни црнци поради страв од "white replacement", или белци што
прават населби кои се "само за белци". Овие случаи се ретки (како и оние кај што некој на факултет барал белци да не доаѓаат на школо) али постојат. Почестите форми на расизам се субтилни, кои минимизираат страдање или менуваат наратив за како се збори за ерата на робовладетелството. На пример, на Флорида има школски
курикулум што вика црнците имале корист од тоа што биле робови, во
Тексас дека во САД имало робовладетелство али тоа било дел од човештвото и игнорира контекст на расна сегрегација, или
учебник каде робовите не се представени како робови туку мигранти, или на пример
Трамп бара некои музеи да не се фокусираат толку на робовладеењето.
Поентата ми е, woke струјата (на екстремата на лево) е реакција на оваа струја на ултра-десно. Двете по мене се штетни за САД бидејќи се користат во политика за разделување на народ и одвлекување внимание од суштинските проблеми кај нив (социјална нееднаквост, мала социјална мобилност, пад на реална економија). Ова последново по мене е и причина зошто медиумите форсираат вакви екстремни содржини на двете страни (FOX со анти-воук пропаганда на десно, CNN со анти-десно пропаганда). Во ваква средина се создава амбиент каде народот се бори сам против себе, а не се мобилизира за остварување на свој интерес (на нашки кажано раздели па владеј). Има една стара изрека од еден амерички индустријалист, нешто во стилот на:
ќе ја платам една половина од фармерите (работничката класа) да ја убие другата. По мене, ова е изворот на се што го гледаме во моментов во САД, обичниот свет се идеологизира и радикализира, за да биде полесен за контрола.
Празни ти се семантикиве, без никаква основа во рациото и реалноста.
Ради тоа и пишав хипотетички, ради илустрација на принципот позади АА - репарација. По мене, и тоа што го постирав неколку страни предходно, АА нема толку силен удел во САД, а и не сум некој силен пропонент на АА, али муабетот ми беше да дури и во сценарио кај што би имало некаков удел, дека самата идеја како идеја како идеја/принцип е коректен (како изгледа во пракса би бил друг муабет). Ова е лично мислење, немора да значи дека е точно.
По мене, Грција отворено да препознае грешка и да се извини би било добро за нив внатре и за наши меѓудржавни односи. Или на пример, од Екс-ЈУ земјите кои биле во војна, наместо да ги рехабилитираат/романтизираат Младич и Готовина, да препознаат какви грешки си правеле на свои недолжни сограѓани, многу поздраво би се развивале како регион и би би било повеќе во интерес кај сите (економски да има поголема кохезија). Мали земји сме, проблемот е што споредено со поголеми економии во развој (Кина, Индија, БИ, по милијарда луѓе), или западни појаки економии (САД и Германија) не сме економски конкурентни и заради тоа и губиме популација брзо. Имаме популација од Грција до Словенија како еден град во Кина или Индија и продолжува да движи надоле (мал наталитет и миграција). По мене, единствен начин како регион да се иде напред е овој, препознавање историски грешки едни кон други (макар и без репарација), лечење, и после градење на посилни пазарни релации (идеално сценарио, делење пазар). Тоа не би значело кумбаја, сите треба да се сакаме, него да остваруваме интерес што ни е заеднички.
Така и кај САД, секоја политка што им мобилизира максимален број на луѓе да остварат заедничка цел (економски развој) по мене е добра за САД. ДЕИ е во суштина: еднаков пристап, еднаков третман за развој (што значи дали бил некој белец или не, е ирелевантно) и спротивно на наративи дека црнците имале екстремен бенефит од ова,
примарниот бенефит оди кај бели жени, додека кај црнците до ден денес има дискриминација при вработување дури и кога кандидатите се компетентни (по истражување на Голдман).
Стравот кај некои што се повеќе десно во САД, по мене, не е од ДЕИ само по себе туку поради тоа што го пишав погоре, економски прилики, замајување на народ на лево и десно од медиуми, и би додал стравови околу демографија.
До 2045 се очекува белците кои се англо-саксонци да бидат малцинство поради миграција и низок природен прираст. Поради ова, заедно со економските проблеми (нееднаквост, мала социјална мобилност) и политичко лидерство кое влече кон екстреми постои ваков анти-ДЕИ сентимент кои го представуваат ДЕИ погрешно од тоа што е, пошто е политички подобно. Капирам различно гледаме на ова, да не ги давиме луѓево со ДЕИ/ШМЕИ може да ја продолжиме дискусијава во некоја поадекватна тема.
Или ако не се правам глуп за воук и DEI срањата - тогаш автоматски сум „расис`т“, така ви е наративата од НВО-ата?
Царе, никој не те криви дека си расист пошто тврдиш дека не си глуп, него смешно е да се жалиш за превработување на црнци на штета на белците, а имаш слика од пазар на труд каде буквално најдоминантни се црнците (каде скоро и да нема белци).
Целата нафо/либерална багра што сте собрани овде, тоа ви е крајниот достиг, ad personam и/или ad hominem.