Политички случувања во САД: Генерална дискусија

• Креатор на темата Креатор на темата Crazy in Love
  • Време на започнување Време на започнување

Дали санкциите на администрацијата на Џо Бајден, кон Русија, вродуваат со плод?

• Вкупно гласачи
    48
  • Гласањето е завршено на .
Разбирам што сакаш да кажеш и овде различно гледаме дали црнците се во некоја повластена состојба. Еве конкретно за социјален буџет да збориме, не ги знаев бројките, али по тоа што читам црнци зимаат само 23% од овие примања, мислам дека е стереотип дека самостојно го цедат буџетот. Најголемиот дел од средствата иде кај белци (ради бројка на население): https://www.revolt.tv/article/are-black-people-the-majority-of-those-on-welfare
Да, гледаме различно но разбирам зошто.
Белците се мнозинство во САД односно 60% од популацијата и користат 35% од food stamps.
Црнците се 13% а користат 26%.

Мојот став уште е непроменет.

Аљаска прво беше територија, а официјално стана сојузна држава во 1959 година.

Американска територија е под САД, ама нема иста политичка моќ како сојузна држава, особено кога станува збор за гласачко претставување во Конгресот. Сојузна држава е целосен дел од државата, со своја влада, претставници во Конгресот и целосно учество во федералните избори.

За пример да го земеме Порторико. Порторико е територија на САД, но не е сојузна држава. Тоа значи дека нема целосно гласачко претставување во американскиот Конгрес и неговите жители немаат право да гласаат на федерални претседателски избори. Од друга страна, жителите на Порторико не плаќаат федерален данок на доход. No taxation without representation.
Своевремено учевме дека САД имаат 50 сојузни држави и 2 територии. Ако Порторико е само територија, која е другата/втората територија?...

Да не нагаѓам, нели...

Своевремено учевме дека САД имаат 50 сојузни држави и 2 територии. Ако Порторико е само територија, која е другата/втората територија?...

Да не нагаѓам, нели...
Мислам дека има уште неколку, не сум сигурен. Една од нив е дефинитивно Гвам, тоа островото во пацифички океан.

Не би рекла дека белците се опресирани,
Ја би рекол и тоа во повеќе сфери од секојдневниот живот.

Еве само од сферата на студентското образование неколку примери од пред некоја страна:

-Еве друг пример, во Аризона, каде белите студенти не смеат да учат во одредени простории и тн.

-Eве во Масачусетс забрана за бели студенти на одредени настани:

- Чикаго кредит-програма забранета за бели студенти:

- 50 institutions under investigation for alleged racial discrimination related to DEI programs:
  • Медицинскиот факултет на Јеил нелегално дискриминира кандидати на расна основа во процесот на прием на студенти, заклучи Министерството за правда на САД по едногодишна истрага. Во извештајот ова се истакнува како „загриженост за јавната безбедност“.
  • Јеил ги фаворизирал црните и латиноамериканските кандидати на сметка на белите и азиските, што е директно кршење на федералниот закон за граѓански права и на пресудата на Врховниот суд од 2023 година против афирмативни акции.
  • Истражувањето покажало дека црните кандидати имале дури 29 пати поголеми шанси да добијат интервју за прием отколку подеднакво квалификуваните азиски кандидати со слични оценки и резултати од стандардизирани тестови.
  • Министерството води истраги за дискриминации на расна основа и на универзитите Харвард и УКЛА и на факултетите за медицина на универзитетите Стенфорд, Охајо и Сан Диего.

Уште еден пример за расизмот на DEI, кој би рекол....
Да не смееш да идеш у школо или на работа некој ден само затоа што си белец, или да не смееш да посетуваш некои студентски простори за учење само затоа што си белец, мене ми личи еднакво на - не смееш да седиш напред у аутобус само затоа што си црнец, или не смееш да пиеш од оваа фонтана само затоа што си црнец.
Сиот тој расизам во 21-ви век, постои под чадорот на саркастичен изговор дека така небелците ќе се осеќале посигурно.
Замисли тоа да ти го кажат како причина покрај сите овие статистики за меѓурасни напади какви што се, едносмерни.

Ако тоа не е опресија, не знам што е.

Да, гледаме различно но разбирам зошто. Мојот став уште е непроменет.
Коректно, немора да се согласиме што е исто океј. :pivo2:

Ако тоа не е опресија, не знам што е.
Го правевме муабетов пред некоја страна, али еве и хипотетички да речеме во некои случаи им даваат предност на некои малцинства поради АА (да ги земеме црнците ради робовладетелство и историски неправди):

Македонците во Грција со години биле под опресија, им се забранувал свој јазик, идентитет, им се одзимал имот, до ден денес се под политички притисоци, биле протерувани. Дали по тебе, ако некој факултет во Солун им даде предимство на студенти македонци од Лерин при упишување со цел да се израмни историска штетата, дали тоа би го нарекол опресија врз грците или правда (надомест на штета за претрпени историски неправди)?

а ти (ванаби-нигер) земаш плата...
Легендо, ги ругаш црнците и збориш за тоа како белците биле опресирани, а си ставил профилна и потпис од Коби, играч на пазар на труд (НБА) со веројатно најмало ниво на партиципација на бело население (мнозинството играчи се црнци). Ако толку ти сметаат црнциве, зошто го славиш Коби или пратиш лига што скоро и да нема белци? :icon_mrgr:

ca-times.brightspotcdn.webp

Последно уредено:
Македонците во Грција со години биле под опресија, им се забранувал свој јазик, идентитет, им се одзимал имот, до ден денес се под политички притисоци, биле протерувани. Дали по тебе, ако некој факултет во Солун им даде предимство на студенти македонци од Лерин при упишување со цел да се израмни историска штетата, дали тоа би го нарекол опресија врз грците или правда (надомест на штета за претрпени историски неправди)?
Македонците од Грција бараат да бидат еднакви, да им биде прифатен јазикот и да им се вратат имотите. Не бараат некаква предност пред гркот.

Еднаквото сценарио со црнците е Либерија, и самите сфатија дека е поубаво да се живее со белците, самото живеење со белци е предност за нив.

Македонците од Грција бараат да бидат еднакви, да им биде прифатен јазикот и да им се вратат имотите. Не бараат некаква предност пред гркот.
Капирам, али еве грците тоа не го прават (државата) исто како што САД не им плаќа пари на сите потомци на црнците за тоа што нивните предци со генерации работеле без пари како робови а не виделе долар од нивниот труд.

Во тој контекст, каде Грција не ги враќа имотите, ако некој факултет во Солун на своја рака им даде предимство на студенти македонци од Лерин при упишување со цел да се израмни историска неправда (пошто македонците во Грција биле дискриминирани со децении), дали тоа би било опресија врз грците или вид на надомест на штета за претрпени историски неправди на македонците?

Капирам, али еве грците тоа не го прават (државата) исто како што САД не им плаќа пари на сите потомци на црнците за тоа што нивните предци со генерации работеле без пари како робови а не виделе долар од нивниот труд.

Во тој контекст, каде Грција не ги враќа имотите, ако некој факултет во Солун на своја рака им даде предимство на студенти македонци од Лерин при упишување со цел да се израмни историска неправда (пошто македонците во Грција биле дискриминирани со децении), дали тоа би било опресија врз грците или вид на надомест на штета за претрпени историски неправди на македонците?
Не разбирам како е надомест.

Не разбирам како е надомест.
Аргументот би бил зошто поправа историска неправда: ако универзитетот преку ноќ и државата препознаваат дека македонците се протерувани, дискриминирани со децении, дека јазикот и идентитетот ни се негирал, право на сопственост и слобода на изразување ни се игнорирани, и во еден момент викаат "ова што сме го правеле историски бил лош третман на наши сограѓани, признаваме дека нашата држава грешела како ги третирала македонците, и како форма на извинување, на македонските студенти ќе им дадеме предност при упис и ќе инвестираме поголеми суми во образование во региони каде живеат етнички македонци". Дали оваа политика (АА) е политика на репресија врз грчко население или исправање на неправда врз македонците (форма на надомест за неправда)?

Последно уредено:
Коректно, немора да се согласиме што е исто океј. :pivo2:

Го правевме муабетов пред некоја страна, али еве и хипотетички да речеме во некои случаи им даваат предност на некои малцинства поради АА (да ги земеме црнците ради робовладетелство и историски неправди):

Да ќе се израмни шетата само ако не смеат Грци на факултет у Грција да влегуваат у одредени простории за да се осеќаат негрците на факултетите во Грција посигурно. Да не смеат Грци да се појавуваат на школо и на факултет за да се осеќаат негрците посигурно.

Турците и Монголците, мајко мила што све треба да праат за немонголците по белиот свет.

Дали шпанските левичари и либерали бараат од Магреб земјите да праат такви глупости, пошто седум века бие под нивно ропство. И кој под кое ропство кога бил, исто тешко ќе се одреди...

Таа Woke логика дека денешниве Турци мене ми дужат репарации нема ништо со рационалноста како и остатокот од идеологијата. Башка што токму таа идеологија е еднострана, односно никој у ебаните невладини у Македонија не ни му текнало да бара такво нешто.

Празни ти се семантикиве, без никаква основа во рациото и реалноста.

Аргументот би бил зошто поправа историска неправда: ако универзитетот преку ноќ и државата препознаваат дека македонците се протерувани, дискриминирани со децении, дека јазикот и идентитетот ни се негирал, право на сопственост и слобода на изразување ни се игнорирани, и во еден момент викаат "ова што сме го правеле историски бил лош третман на наши сограѓани, признаваме дека нашата држава грешела како ги третирала македонците, и како форма на извинување, на македонските студенти ќе им дадеме предност при упис и ќе инвестираме поголеми суми во образование во региони каде живеат етнички македонци". Дали оваа политика (АА) е политика на репресија врз грчко население или исправање на неправда врз македонците (форма на надомест за неправда)?
Не е исправање неправда. Не разбирам како воздигнување на еден народ наеднаш ја оправа историјата. Не се покажало успешно за да мислам така.
Она што е разумно е да се признае дека било, да се извинат, да се врати она што било одземено и да се продолжи со животот.

Твојата идеја за правда само создава бесконечен круг на одмазда и насилство, ако мене не ми веруваш, види ја ситуацијата со Израел и Палестина.

Последно уредено:
Твојата идеја за правда само создава бесконечен круг на одмазда и насилство, ако мене не ми веруваш, види ја ситуацијата со Израел и Палестина.
lol, не е тоа негова идеја и според праксата за некого важи а за некого не.

@Ванлок, друже, случајно наидов на твојата дијагноза
Cyber-relationship Addiction, ево и линкче, има доста пациенти https://webspace.ship.edu/jacamp/psyberpsych/Addiction/relationship.html
Се надевам дека може да се најде некој доктор за ова.

Што се однесува до темава, Тулси даде оставка! (или шут карта).
Како некој што со нетрпение чека доминацијата на САД да падне, малку разочарувачки, бидејќи обично падот почнува од разузнавачките служби.
Како хроничар на времињава уште кога ја поставија ми беше чудно, како може еден вака голем подржувач на странска држава и странски лидер да биде поставен на на вака важна функција

Да ќе се израмни шетата само ако не смеат Грци на факултет у Грција да влегуваат у одредени простории за да се осеќаат негрците на факултетите во Грција посигурно. Да не смеат Грци да се појавуваат на школо и на факултет за да се осеќаат негрците посигурно.
Таа Woke логика дека денешниве Турци мене ми дужат репарации нема ништо со рационалноста како и остатокот од идеологијата. Башка што токму таа идеологија е еднострана, односно никој у ебаните невладини у Македонија не ни му текнало да бара такво нешто.

Празни семантики и флоскули, тоа се неговите ставови во суштина.
Автоматски споено мислење:

ги ругаш црнците и збориш за тоа како белците биле опресирани, а си ставил профилна и потпис од Коби, играч на пазар на труд (НБА) со веројатно најмало ниво на партиципација на бело население (мнозинството играчи се црнци). Ако толку ти сметаат црнциве, зошто го славиш Коби или пратиш лига што скоро и да нема белци? :icon_mrgr:

Прегледај го приврзокот 478327

Кој „ги руга црнците“?
Јас зборувам за DEI срањата, што има врска DEI со „ругање на црнците“?

Спинување левел 9к.
Најлошото е што веројатно си мислиш дека си суптилен во тоа. :LOL:

И што врска има дискусија за DEI срањата со гледање/негледање кошарка? Да не треба и Џими Хендрикс да не го слушам, пошто е црнец... Или ако не се правам глуп за воук и DEI срањата - тогаш автоматски сум „расис`т“, така ви е наративата од НВО-ата?
Автоматски споено мислење:

@Ванлок, друже, случајно наидов на твојата дијагноза
Cyber-relationship Addiction, ево и линкче, има доста пациенти https://webspace.ship.edu/jacamp/psyberpsych/Addiction/relationship.html
Се надевам дека може да се најде некој доктор за ова.
И дијагнози стигна да поставуваш?
Целата нафо/либерална багра што сте собрани овде, тоа ви е крајниот достиг, ad personam и/или ad hominem.

Епа фатате ми се за... Тезите.
Само тоа тешко, очигледно.

Не е исправање неправда. Не разбирам како воздигнување на еден народ наеднаш ја оправа историјата. Не се покажало успешно за да мислам така. Она што е разумно е да се признае дека било, да се извинат, да се врати она што било одземено и да се продолжи со животот.
Се сложувам дека не е исправање на неправда, али по мене препознавање на тоа што било е добро. Тука се слагаме и ова е изворот на АА во поглед на црнците (има АА и за ветерани, жени, домородци и тн). Државите да препознаат страдање и признаат грешка, по мене, е добра работа (на пример Грција кон македонците, или САД кон црнците). На тие што се дел од тој идентитет, тоа би им значело (дури и без враќање на имот). САД тоа го направи во 2008ма со резолуција каде што јавно препозна каде се системот историски предизвикал страдања на црнците и даде јавно извинување, почна школски курикулум отворено да покрива што се случувало и ова само по себе е добро за градење доверба. Низ годините поотворено се зборува за директен расизам (робовладетелство, сегрегација, насилство и изолација на црнечко население, геноцид врз домородците) и за субтилен расизам (каде можеби не секогаш е намерен, али постои, пример во правосудство, или при вработување).

Пошто се зборува поотворено за ова, дел од белците чувствуваат вина и доста отворено зборат за грешките на своите предци, дел може не се чувствуваат виновни али препознаваат дека тоа што се случило е погрешно. Најголем дел вака гледаат на историјата. Некои се поекстремни и сметаат дека државата треба да направи повеќе (тоа е таа woke струја). Кај црнците е слично, дел чувствуваат лутина за минатото, дел не се тангирани али сигурно не се против тоа да државата признае грешка, дел се поекстремни. Али ова само по себе не е извор на "опресија врз белците" пошто на крај на ден, оние кои што ги носат овие ставови, во најголем дел се: белци.

Сепак, факт е дека има и помал дел кај белото население што или отворено е раситички настроено кон црнци до ден денес, на пример, насилни белци радикализирани преку интернет што убиваат 10 недолжни црнци поради страв од "white replacement", или белци што прават населби кои се "само за белци". Овие случаи се ретки (како и оние кај што некој на факултет барал белци да не доаѓаат на школо) али постојат. Почестите форми на расизам се субтилни, кои минимизираат страдање или менуваат наратив за како се збори за ерата на робовладетелството. На пример, на Флорида има школски курикулум што вика црнците имале корист од тоа што биле робови, во Тексас дека во САД имало робовладетелство али тоа било дел од човештвото и игнорира контекст на расна сегрегација, или учебник каде робовите не се представени како робови туку мигранти, или на пример Трамп бара некои музеи да не се фокусираат толку на робовладеењето.

Поентата ми е, woke струјата (на екстремата на лево) е реакција на оваа струја на ултра-десно. Двете по мене се штетни за САД бидејќи се користат во политика за разделување на народ и одвлекување внимание од суштинските проблеми кај нив (социјална нееднаквост, мала социјална мобилност, пад на реална економија). Ова последново по мене е и причина зошто медиумите форсираат вакви екстремни содржини на двете страни (FOX со анти-воук пропаганда на десно, CNN со анти-десно пропаганда). Во ваква средина се создава амбиент каде народот се бори сам против себе, а не се мобилизира за остварување на свој интерес (на нашки кажано раздели па владеј). Има една стара изрека од еден амерички индустријалист, нешто во стилот на: ќе ја платам една половина од фармерите (работничката класа) да ја убие другата. По мене, ова е изворот на се што го гледаме во моментов во САД, обичниот свет се идеологизира и радикализира, за да биде полесен за контрола.

Ради тоа и пишав хипотетички, ради илустрација на принципот позади АА - репарација. По мене, и тоа што го постирав неколку страни предходно, АА нема толку силен удел во САД, а и не сум некој силен пропонент на АА, али муабетот ми беше да дури и во сценарио кај што би имало некаков удел, дека самата идеја како идеја како идеја/принцип е коректен (како изгледа во пракса би бил друг муабет). Ова е лично мислење, немора да значи дека е точно.

По мене, Грција отворено да препознае грешка и да се извини би било добро за нив внатре и за наши меѓудржавни односи. Или на пример, од Екс-ЈУ земјите кои биле во војна, наместо да ги рехабилитираат/романтизираат Младич и Готовина, да препознаат какви грешки си правеле на свои недолжни сограѓани, многу поздраво би се развивале како регион и би би било повеќе во интерес кај сите (економски да има поголема кохезија). Мали земји сме, проблемот е што споредено со поголеми економии во развој (Кина, Индија, БИ, по милијарда луѓе), или западни појаки економии (САД и Германија) не сме економски конкурентни и заради тоа и губиме популација брзо. Имаме популација од Грција до Словенија како еден град во Кина или Индија и продолжува да движи надоле (мал наталитет и миграција). По мене, единствен начин како регион да се иде напред е овој, препознавање историски грешки едни кон други (макар и без репарација), лечење, и после градење на посилни пазарни релации (идеално сценарио, делење пазар). Тоа не би значело кумбаја, сите треба да се сакаме, него да остваруваме интерес што ни е заеднички.

Така и кај САД, секоја политка што им мобилизира максимален број на луѓе да остварат заедничка цел (економски развој) по мене е добра за САД. ДЕИ е во суштина: еднаков пристап, еднаков третман за развој (што значи дали бил некој белец или не, е ирелевантно) и спротивно на наративи дека црнците имале екстремен бенефит од ова, примарниот бенефит оди кај бели жени, додека кај црнците до ден денес има дискриминација при вработување дури и кога кандидатите се компетентни (по истражување на Голдман).

Стравот кај некои што се повеќе десно во САД, по мене, не е од ДЕИ само по себе туку поради тоа што го пишав погоре, економски прилики, замајување на народ на лево и десно од медиуми, и би додал стравови околу демографија. До 2045 се очекува белците кои се англо-саксонци да бидат малцинство поради миграција и низок природен прираст. Поради ова, заедно со економските проблеми (нееднаквост, мала социјална мобилност) и политичко лидерство кое влече кон екстреми постои ваков анти-ДЕИ сентимент кои го представуваат ДЕИ погрешно од тоа што е, пошто е политички подобно. Капирам различно гледаме на ова, да не ги давиме луѓево со ДЕИ/ШМЕИ може да ја продолжиме дискусијава во некоја поадекватна тема.

Или ако не се правам глуп за воук и DEI срањата - тогаш автоматски сум „расис`т“, така ви е наративата од НВО-ата?
Царе, никој не те криви дека си расист пошто тврдиш дека не си глуп, него смешно е да се жалиш за превработување на црнци на штета на белците, а имаш слика од пазар на труд каде буквално најдоминантни се црнците (каде скоро и да нема белци). :pivo2:

Целата нафо/либерална багра што сте собрани овде, тоа ви е крајниот достиг, ad personam и/или ad hominem.
:icon_mrgr:

Последно уредено:
Back
На врв Bottom