Постои дискриминација во судниците, и тоа е секојдневие во САД. Некој црнец што има 20 кривични шета слободен додека не убие белец, па после кауцијата му е пониска од белец ако само пука во црнец во самоодбрана.
Дерек Шовин на пример зошто уште лежи во затвор кога лагата со Џорџ Флојд веќе излезе на виделина.
Дури и да речеш белците не се дискриминирани, понижувани се цело време, ем плаќаат оооогромни даноци за некој гето нигер да има 16 деца од 16 мајки кои зимаат социјално, ем во поп културата е демонизиран де за колонијализам, де за робство, работи што самиот белец ги има укинато.
На работа солиден дел од тимот ми е од САД и најголем дел се белци. Ако им кажам дека се дискриминирани во САД и црнците ги опресираат, ќе ме пратат на тест за дрога.
Генерално се сложувам со тебе околу делот што го пиша за дискриминација во судство (и генерално казнено-поправен систем). Делот кај што не се слагам е дека белците ги издржуваат црнците. И белците и црнците плаќаат ист данок пропорционано на големината на нивната плата и имаат скоро идентично ниво на партиципација на пазар на труд (0,8% разлика). Овој графикон (од 2024та) не збори може за квалитетот на работа кој го имаат и платите (тоа можеш да видиш на предходната страна, белците во просек имаат повисоки плати), така да не е дека едниве работат, другиве не:
Понижувањето на белците (и генерално жителите) во САД, по мене, не врзанo со боја на кожа, туку со губење на работни места во земји во развој (на Најк им е поевтино да направат пар патики за 5 долари во Бангладеш него за 50 во Орегон). До 80ти години работниците им имале генерално стабилна работа, стан/куќа и факултет со една плата, удобност, предвидлива иднина, пошто економски САД била во добра позиција и другите земји не биле конкурентни. Од 70ти/80ти па навака, кога фабриките почнуваат да си ги селат во Азија, и другиве земји стануваат незгодна конкуренција (Јапонија почнува да им јаде локално производство пример со евтина електроника и автомото), луѓево почнуваат да губат работа, се затвараат/селат фабрики, тоа се таложи со години и трае до ден денес (само денес Кина и генерално Азија е преконкурентна со цени и можности). И во тој амбиент, кога има голема нееднаквост во САД и економска несигурност, политичари најчесто за да им се ушлихтаат на гласачиве кои се осеќаат понижено (ради финансиска, статусна несигурност) им го експлоатираат тој страв од понижување и несигурност ради работа, и наместо да преземат одговорност и со муда да решат тоа што е пред нив, идат по полесниот пат, раздели па владеј.
Трамп доби избори на "make america great again" и "I will bring back jobs", Мамдани на слична платформа доби избори, али во пракса ова неможат да го изведат и ради тоа во некои кругови постојат вакви реторики, само што не е причината за состојбата во која се наоѓаат, причината е социјална нееднаквост и селење на работни места.
ПС: За делот што го коментираше околу робовладетелство, по мене, препознавање на историски неправди (на пример, робовладеење, линчување) по мене е доста коректно за една држава и да се збори отворено за тоа. Би било феноменално Грција и Бугарија да прифатат таква политика кон македонците што живеат кај нив, да плаќаат репарации за тие неправди што нивните системи ги донеле на наши луѓе, да им дадат право да се изразуваат на свој јазик и секој говор на омраза (како кај Златна Зора) строго да го пенализираат. По мене, од овој принцип (корекција на историски грешки, осетливост околу тие теми) ми е доста коректен за градење на здрава држава. Не е совршен, има доста проблеми и со него, али генерално ми е океј.