Кое е твоето контроверзно мислење? (Тема 40: @Harry the dog - Не за свадбени прослави, да само за регистрација)

Не за свадбени прослави, да само за регистрација

• Вкупно гласачи
    47
Сега е глупо. Цел живот живеат заедно, ќе одат по невестата, од каде ќе ја земе, од станот каде што живеат?
Живеат 2 години заедно, имаат дете од една година. Сега ќе прават свадба и ќе оди да ја зема од мајка и и татко и. :D
Врања коња јавам јаааас :motorce:

Немам ништо против свадбени прослави, ниту пак сум против за тие што сакаат само регистрација, сосема разбирливо е. Не секој има желба за адети, големи трошоци и непотребни нервози. Јас лично сум повеќе за помала, поинтимна прослава со 30-тина блиски луѓе, отколку да полнам стадион со роднини што не сум ги видела 1000 години. Најважно ми е до мене да бидат тие што навистина ми значат.

Ко ќе те затераат погреби и лоши случувања во низа, едвај ќе чекаш свадба со 1000 гости. Зборот ми е, за убаво кога е како сака нека е. И ја сум кењал за големи прослави, али од оваа инстанца гледам дека тоа ми било тогаш “најголем проблем” во животот. Штом е за убаво нек иде живот кој како сака, и онака сме на кратко овде.

koj saka neka si pravi svadba koj neke ne mora. ova mi deluva kako nekoj sto ne saka golema proslava od x pricini da nametnuva nesto na drugite. denes sekoj moze da preskokne i da ne pravi svadba ili samo da se registrira.

konkretno sum za golema proslava ako moze da se dozvoli, ubav moment da se zapoznaat familiite pa i posiroko rodninite.

Kako pomlad zamisluvav pomala svadba, samo drugari, mladi etc. Koga dojde momentot, nekako otidov prema potradicionalnoto. Tocno deka so 100 lugje ne mozhes aktivno da se druzis, ama mozhe da imas tolku lugje koj ti bile del od zivotot i da sakas da se okulu tebe vo taka ubav moment.
Dopolnitelno, toa e biten moment i za familijata, pa ako ti se blisku ubavo e da im naprais i niv nekoj kejf.

Edina negativna strana vo celava rabota e kulturata na poklon u pliko.
Se postavuvaat nerealni standardi samo radi faktot deka se ocekuva da se pokrijat trosocite od pokloni. I samite biznisi koj kruzat okulu svadbite se fokusirani da izvadat pari od samite gosti. Cenata na prisustvoto stana tolku visoka sto mislam deka erata na golemi svadbi e pri kraj. Vekje 50 evra e malce da ostais, normalno deka lugjeto kje pocnat da izbegavaat da idat.

И ја така мислев док не праев свадба. Свадба се прави за твоите, тебе ако не ти е мерак нив сигурно им е. Свадба и внуче се последните нивни животни остварувања, за тебе може небитно си викаш животот е пред мене ама за нив значи многу.

Утре за мое дете мене исто ќе ми биде мерак а он како сака нека мисли.

И ја така мислев док не праев свадба. Свадба се прави за твоите, тебе ако не ти е мерак нив сигурно им е. Свадба и внуче се последните нивни животни остварувања, за тебе може небитно си викаш животот е пред мене ама за нив значи многу.

Утре за мое дете мене исто ќе ми биде мерак а он како сака нека мисли.
Mislam se pravi svadbata za sebe, ama ako ne si od disfunkcionalno semejstvo, i nivnata srekja kje e tvoja.

И среќата и тагата се дел од животот и секако држи тезата "споделена среќа поголема среќа, споделена тага помала тага" . Вреди да се прават такви веселби затоа што најчесто се еднаш во животот, а дали ќе бидат гламурозни или скромни зависи од желбата и можностите на самите славеници.
Но со оглед на толку разводи во последно време прашањето е дали вреди да се направи таков трошок кој на крај би испаднал промашена работа па да дојдеш во ваква состојба:

Screenshot_20260328-113638~3.jpg

Јас сум за свадбени прослави ама сум да се воведат некој мерки за овие што профитираат на велико од ова.

Порција 40 евра, што ќе испие и изеде еден човек за 40 евра?
Музика 1000 евра + бакшиши. Данок овие не плаќаат. УЈП за нив не постои.
Дување балони 200-300 евра. Кој стигна почна да прави декорации за свадби. Ќе се надуваат 20 балони, ќе се врзат. Една заднина за сликање која ќе ја врти од свадби на свадби. Нешто да се даночи ова?
Шминка, фризура -200 евра. Да му дадеш на некој 200 евра за фризура е лудост. Ама женскиот мозок е чудна работа.

Ама не се криви овие, криви се невестите пред се, кој пред се го користст ова за натпревар меѓу себе.
Криви се и родителите,. Ајде бе синко што ќе кажат во комшии. Срамота ќе биде ако поминеме со 10 000 евра свадба. Дај да извадиме едно кредитче и да ја направиме
20 000 свадба.

Во главно машкото да се прашува ќе помине со многу помалце.

Јас сум за свадбени прослави ама сум да се воведат некој мерки за овие што профитираат на велико од ова.

Порција 40 евра, што ќе испие и изеде еден човек за 40 евра?
Музика 1000 евра + бакшиши. Данок овие не плаќаат. УЈП за нив не постои.
Дување балони 200-300 евра. Кој стигна почна да прави декорации за свадби. Ќе се надуваат 20 балони, ќе се врзат. Една заднина за сликање која ќе ја врти од свадби на свадби. Нешто да се даночи ова?
Шминка, фризура -200 евра. Да му дадеш на некој 200 евра за фризура е лудост. Ама женскиот мозок е чудна работа.

Ама не се криви овие, криви се невестите пред се, кој пред се го користст ова за натпревар меѓу себе.
Криви се и родителите,. Ајде бе синко што ќе кажат во комшии. Срамота ќе биде ако поминеме со 10 000 евра свадба. Дај да извадиме едно кредитче и да ја направиме
20 000 свадба.

Во главно машкото да се прашува ќе помине со многу помалце.
Ne pravi nikoj profit na veliko, tuku toa e magicen krug koj kje se prekine edino ako gostite prekinat da nosat vleznica. Se dodavaat raboti sto vo normalni uslovi nikoj ne bi gi platil.

Па нормално ќе е така кога ги набија цените до плафон
Во право сте и двајцата иначе, цените направија да личи дека ти треба влезница за да отидеш на свадба

Во идеални услови свадбата треба да ја платат родителите, се што ќе дојде на свадбата во плико е за лесен старт на младите. Реалноста е дека родителите за лекови и сметки ги даваат парите од мизерната пензија или плата, младите после свадба место да се израдуваат на прва брачна ноќ, седнуваат ко евреи да бројат пари колкава е заработката и дали ќе стигне да покријат трошоци.

На кого му е гајле, кој како сака нека си прави, преоптеретени сме како општество со овакви работи.

Затоа памет за тазе родителите да не се глават со кредити и долгови, туку да создаваат капитал
Луѓето живеат од денес за утре, како со стап некој да ги мава по грб секој ден и едвај тераат

Убаво вика Локван, се плаќа свадбата од страна на родителите и со среќа во брачниот живот, па и они така да им овозможат на децата
Јбг Локи, баравте либерална Македонија - си ја добивте

Голема свадба стана привилегија за богатите и за тие што немаат гајле со задолжувања, а тоа не беше така!
На многу начини може да се види како либералните гледишта не патосираа

И така Хари Мата Хари и сличните либерални потрчковци ќе си добијат можност да наметнуваат вакви мислења

Трошоци ова-она, подобро парите за друго да се искористат.. дрн-дрн јариња а во позадина традиционалното се угушува

Големо ЗА!

На страну тој што е сфе више прескупо, едноставно наши сфадбени адети и ритуали и тај целодневна шема е преглупа и заостаната.
Мислу дека кокаин га измислисфа ради наши сфадбе. Куде бе ке издржиш цел дн сс такфо темпо без бело, па на транс фестивал од 4 д'на помалце ке се умориш.
А што да измислимо за нежно напатено и лакирно женско нокче, што се знои, дави и гњави цел дн у штикле. Замисли да одиш цел дн накована како на колац од позади, неправилна положба, добро бе нели ве боли кичма од штикле?
Штикла е еврејско масло, дасе мучи женска персона, да има ишијас, помалце да има агилност за рипање на кур, да не ву мрда дупе на страну.
Поооосле сечење торту глеаш ги сфи боси рипаф не спавај мала моја сс црну пету.

Али пази га дн, стануеф у 9-10, шминкање, пеглање, прање коса, па идење по снашку, сфирење сс кола како шиптаpи на дн на знаме, гурање на врата( доста глуп адет, селски ), цреша се од корен корнеше, илчовице млада невеста, репертоар фршти.
Па и знаме обавезно, да се знае, мајка Македонија денес син дава за млада невеста.
Па идење у општину, па пред бога :facepalm: пази круне да не се чукнеф, поп копа на вино, кажуе глупи копипејст досетке, па сфи на пресоблачање и правац ресторан. Тамо клише, плави ласери, сентиш од Селин Дион, повикани и братучетке на бабе од Припор, некоја још и бркови има. Стегнати гузице, виснати сфадбарке испод бицепси, укочени вилице од бело, пијани сељоптери од Волково, тепање за бидермаер и торту, руке у вис, зажутени бели кошуље под мишке, абе срвајвр еј.

За паре да не зборимо, сфе е до плафон, па и попови и музика еј, брз кредит само за њима не ти бега.
А музиканти кој од кој побаце, најчесто од Ѓорче, цел живот кошуљу неможе да си гу закопча од сфински стомак, гелче на косу како у девеести обавезно некој подебел ланац на дебелу шију што личи на пршуту, на руку некој глуп сат купен од тему као демек сребрен и наравно дебело мускулче испод дебел селски палац.
Сестру селску!

Најбоље само млади и скроз најблиски, 60-70 душе максимум.
У општину само кумови и старосфати.
Без никакфи натамо наамо глупости.
И цркфу е непотребно, тој е само заради попови да лапаф паре.
Изнајмување на некој базен простор сс коњопои и добра шфедска маса, некој ол араунд диџеј сс сфакаф репертоар од ѓускање на олдскул диско шит и ексју глупости, Дирлада од Меморију обавезно, па после може да се лупне и некој електро фанки груф сет, у зависност од дијагнозу на млади.

Афтер у стан до сабајле... и животот е убаф што би кажаја Роберто Бенини.

Последно уредено:
Back
На врв Bottom