Политички случувања во САД: Генерална дискусија

• Креатор на темата Креатор на темата Crazy in Love
  • Време на започнување Време на започнување

Дали санкциите на администрацијата на Џо Бајден, кон Русија, вродуваат со плод?

• Вкупно гласачи
    48
  • Гласањето е завршено на .
kina moze od rusija se da kupi. edini gubitnici se eu i azija.

kina ako saka bez problem moze da prati flota i da si gi osigura brodovite, amerika nema nisto da napravi u takva situacija. kina veke kaza si imame dogovori so iran i ke gi ispocituvame.

rusija moze ama nemora da prati brodovi. mozat oni i preku caspiskoto ezero da izvezuvaat vo iran ali ako sakaat normalno deka mozat, ke vidime sto ke bide. sfati deka ako prodolzi i eskalira site ke pocnat da prakaat vojska za da ja probijat americkata blokada. nikoj ne e budala da ne im plati na iran 2M i da rizikuva brod sto vredi 200M, teret od 500M i plus da gubi vreme sto go nema. taka da ke platat, i posle ke vidime dali amerite ke probaat nesto. jas ocekuvam za mesec dena i od eu del taka da razmisluva pogotovo spanija i italija.
Логистика, нема логистика Русија->Кина што можи да ги задоволи потребите на Кина. Може да изградат, ама ќе им треба време, а Кина нема доволно складирано нафта за да надохнади.

Русите се во најдобрата позиција, маркет им се отвори огромен со Кина, цената на нафтата е горе, плус наплаќаат од Иран за техника и ISR. Путин треба честитка да му пушти на Трамп.

kako be nema :lolzz:

decko vladivostok, nakhodka i sakhalin, 2 kini mozat da snabdat so nafta i gas.

kina ima skladirana nafta za poveke od godina dena i uste tolku na tankeri za prodazba niz azija. kina momentalno PRODAVA nafta.
Автоматски споено мислење:

п.с. а што ако оној лудиот од Северна Кореја таму прати танкер?

toj ti e kako dzoker u poker... toj ne bi me iznenadilo i da im ponudi nuklearka na iran za nafta.

prvicnata raketna programa na iran e vsusnost vo golema mera pomognata i kopirana od severna korea.

Последно уредено:
Кина дневно троши повеќе од 16 милиони барели дневно.
Русија извезува во сите земји 7 милиони барели дневно.

Не треба да си гениј за да сфатиш дека само Русија нема шанса да ја снабди Кина.
Кина произведува 4 милиони барели дневно.
Не треба да си гениј за да сфатиш дека Кина е увозник и никогаш нема да биди извозник на нафта.

Ако теснецот е затворен, како воопшто ќе увезуваат од Иран? Од Русија можат делумно, ама правиме муабет за тоа дека значителен дел од нивната енергија доаѓаше преку Хормуз (~50%). Моменталната ситуација е неверојатно добра за Русија, за што ќе пуштат флота, за да им речат фала на Американците?

Дополнително, последниот брод што тргна од Кина и ја игнорираше забраната има дупка во погонскиот дел. Кина има солидна флота, ама не можеш во никој случај да ја споредиш со САД. Плус, флотата им е дизајнирана да оперира блиску до брег, не е за отворен океан.
https://mkd.mk/svet/iran-za-9-dena-izvezol-107-milioni-bareli-nafta-niz-amerikanskata-blokada/

најбитното
Од почетокот на американската блокада на 13 април до 21 април низ Ормускиот теснец и областа под американската блокада поминале 34 танкери под санкции, односно оние поврзани со Иран, на пат кон иранските пристаништа и од нив, покажуваат податоците на Вортекс.

Од областа под американската блокада излегле 10,7 милиони барели иранска нафта, проценува Вортекс.
Околу 160 милиони барели иранска нафта веќе се во танкери, од кои околу 130 милиони барели се веќе надвор од зоната блокирана од американската морнарица, забележуваат тие. Тоа количество е доволна за приближно 2,5 месеци од вообичаените увозни потреби на Кина, а повеќе ирански танкери веројатно ќе поминат низ американската блокада.
Значи ништо од блокадата, ако случајно треба и Кина може да прати воени бродови да ги придружуваат бродовите во „блокираната“ област.

Сите се фокусирани на Кина, а никој не кажува што со вазалите Јапонија и Кореа од поголемите потрошувачи.

За Австралија и @kano може да ти каже како е заебана ситуацијата, произведува и извезува нафта, ама нема доволно рафинерии за да ја преработи и мора да увезува, за кеш плус сировата нафта се извезува во рафинерии во Индонезија, Сингапур...., а се увезува бензин, дизел..., буквално е пример како функционира капитализмот на голмите корпорации, гледаат да ја исцедат секоја паричка од било каде без да водат сметка на интересите на државите кој ги експлотираат.

Кина дневно троши повеќе од 16 милиони барели дневно.
Русија извезува во сите земји 7 милиони барели дневно.

Не треба да си гениј за да сфатиш дека само Русија нема шанса да ја снабди Кина.
Кина произведува 4 милиони барели дневно.
Не треба да си гениј за да сфатиш дека Кина е увозник и никогаш нема да биди извозник на нафта.

rusija proizveduva nad 10M bareli so moznost toa da go duplira po potreba. edno e prerabotena nafta za koja ti trebaat rafinerii drugo e sirova.

ne e problem, imaat dovolno na lager ama eve ako stane ke pratat vojska pa da vidime dali i togas ke izigrava amerika dzek koga nekoj so nuklearki ke plovi tamu.
Автоматски споено мислење:

https://mkd.mk/svet/iran-za-9-dena-izvezol-107-milioni-bareli-nafta-niz-amerikanskata-blokada/

најбитното

Значи ништо од блокадата, ако случајно треба и Кина може да прати воени бродови да ги придружуваат бродовите во „блокираната“ област.

Сите се фокусирани на Кина, а никој не кажува што со вазалите Јапонија и Кореа од поголемите потрошувачи.

За Австралија и @kano може да ти каже како е заебана ситуацијата, произведува и извезува нафта, ама нема доволно рафинерии за да ја преработи и мора да увезува, за кеш плус сировата нафта се извезува во рафинерии во Индонезија, Сингапур...., а се увезува бензин, дизел..., буквално е пример како функционира капитализмот на голмите корпорации, гледаат да ја исцедат секоја паричка од било каде без да водат сметка на интересите на државите кој ги експлотираат.

aus ima 8 rafinerii od koj samo 2 rabotat. edna denovive se zapali pa raboti so 80% kapacitet.

e sega dali moze da restartiraat uste nekoja ke vidime, ne se zbori sega za sega za takvo nesto osven vo queensland kade e nekoe novo naogaliste ima lesno pristapna nafta i sakaat da go ekspolitiraat i da izgradat rafinerija po brza postapka.

seuste ne e loso ovde bar ne vo golemite gradovi ali za 2-3 nedeli moze da bide.

Последно уредено:
Можеби не е 100%, ама има ефект.

Луѓето се тие што го избраа, и тоа два пати, вториот пат со повеќе гласови од првиот.
Ех народот, шо би рекол Његош
Pučina je stoka jedna grdna
Dobre duše dok joj rebra puču
Поважен е политичкиот и изборниот систем кој ја форматира волјата на луѓето и кој е од времето на Абрахам Линколн
  • Donald Trump 77.303.569 49,8%
  • Kamala Harris 75.009.233 48,2%
На сељаците од средниот запад им е дадена преголема моќ.
Мене ме интересира што прави, не што зборува.
По онаа комунистичката „Од зборови на дела„.

Какви зборови - такви дела (ако не мислиш дека навистина спречил 7 или 8 војни досега. Или дека цената на горивото од 4 долари е ОК, а велеше дека ќе ја намали)
Јас не гледам дела, повеќе би ги нарекол недела, да не е Сузи кој знае каква глупост стариов ќе направеше до сега

Поважен е политичкиот и изборниот систем кој ја форматира волјата на луѓето и кој е од времето на Абрахам Линколн

На сељаците од средниот запад им е дадена преголема моќ.
Тука не се согласуваме. Тоа што го опишуваш е mob rule. А навистина мислиш дека со градски паразити ќе биде подобро?
По онаа комунистичката „Од зборови на дела„.
Комунистичката реторика е повеќе зборови отколку дела. Ова тука е обратно. Може да е гласен, безобразен и гнасен, ама имиграцијата практично застана во место со вториот мандат, депортациите се интензивираа, а неколку владини агенции што служеа како канал за перење пари беа укинати.

Иран е една од алките во зачувувањето на петродоларот. Венецуела беше изведено мајсторски, додека со Иран работите малку се искомплицираа.

Тука не се согласуваме. Тоа што го опишуваш е mob rule. А навистина мислиш дека со градски паразити ќе биде подобро?
Комунистичката реторика е повеќе зборови отколку дела. Ова тука е обратно. Може да е гласен, безобразен и гнасен, ама имиграцијата практично застана во место со вториот мандат, депортациите се интензивираа, а неколку владини агенции што служеа како канал за перење пари беа укинати.

Иран е една од алките во зачувувањето на петродоларот. Венецуела беше изведено мајсторски, додека со Иран работите малку се искомплицираа.
Не се согласуваме и не мора да се согласуваме. Ти живееш таму и знаеш дали повеќе ти одговара корумпирана, неодговорна и неписмена власт или не.
Мене ми пречи што прави хаос во светот, што ги загрзува другите, што не почитува потпишани договори, што се однесува како Џон Вејн или поточно како Ал Капоне.
Венецуела е пример за кршење на сите псотоечки закони во светот и тоа се нарекува киднапирање со други зборови. И за тоа треба да се оди во затвор а не да се фали.
За имиграцијата можам да се опкладам дека следниот председател ќе ги врати сите што овој ги истера од една единствена причина што некој мора да работи во фабриките на маск.
На петродоларот заборави, за десетина години никој нема да го споменува. Не може на сила да се наметнува, се знае како е настанат и каков беше договорот.

Венецуела беше изведено мајсторски, додека со Иран работите малку се искомплицираа.
Нормално дека ќе биди мајсториски изведено кога народот не го бранеше Мадуро, а тука ситуацијата е малку различна. Иран е најмоќната асиметрична воена сила на светот (реален пример: американците на 1000 томахавк добиваат 10000 Шехиди). Не ги влечкаат 10та планинска, 82 падобранско-десантна дивизија, марински експедициони единици за џабе таму. На се ова имаат уште еден куп хеликоптери, А-10 за блиска воздушна поддршка, танкери, разузнавачки дронови, борбени дронови итн.

Последно уредено:
Не се согласуваме и не мора да се согласуваме. Ти живееш таму и знаеш дали повеќе ти одговара корумпирана, неодговорна и неписмена власт или не.
Мене ми пречи што прави хаос во светот, што ги загрзува другите, што не почитува потпишани договори, што се однесува како Џон Вејн или поточно како Ал Капоне.
Венецуела е пример за кршење на сите псотоечки закони во светот и тоа се нарекува киднапирање со други зборови. И за тоа треба да се оди во затвор а не да се фали.
За имиграцијата можам да се опкладам дека следниот председател ќе ги врати сите што овој ги истера од една единствена причина што некој мора да работи во фабриките на маск.
На петродоларот заборави, за десетина години никој нема да го споменува. Не може на сила да се наметнува, се знае како е настанат и каков беше договорот.
Јас персонално отпуштив 6 вработени заради лошите економски услови под Бајден, не треба никој да ми кажи каде е корупцијата и не-одговорноста.

Јас персонално отпуштив 6 вработени заради лошите економски услови под Бајден, не треба никој да ми кажи каде е корупцијата и не-одговорноста.

Ради Трамп колку отпушти, едно 5-60?

Back
На врв Bottom