Станови во Скопје, совети за купување.

• Креатор на темата Креатор на темата StarDrom
  • Време на започнување Време на започнување
Абе празни куќи седат така или само пензионери во куќите, се знаеме кој сме шо сме, какви деца нема деца веќе во Македонија, да сме растеле и сто пати подобро ни било на улица, а не затворени во 4 ѕида, а на тв од тогаш најубавите цртани се емитуваа на МТВ1 ремек дела беа тоа не цртани и гледавме.
Да бе така е тоа се знаеме кои сме што сме, демек пред трафика собрани :pos:

Ќе видиме за некоја годинка, терајте со тој муабет дека сите ќе се иселат - не знам што друго да ви кажам..
Автоматски споено мислење:

Дете ти кај живееш знаеш ли?
Сеуште во Германија, но не за долго
Капиталот е причина поради кој уште трпам сѐ, но како минува времето блиску сум до целта

Колку основни училишта се затворија и сеуште се затвараат знаеш ли во Македонија? Син ми кога го донесов во Македонија 2023 немаше со кого да си игра, празни улици, живо дете за лек немаше у комшилук и околен комшилук не само наша улица, загреови. Јас кога бев дете чопори деца на улица израснавме нон стоп по улици си игравме,сега едно дете нема.
Во ред, ти гледаш во минатото и сегашноста, не гледаш на тоа што се очекува во иднината...

Последно уредено:
  • Ми се допаѓа
Reactions: A__
Твоево повеќе се желби отколку статистики, тие кажуваат дека огромен дека огромен дел од популацијата особено таа под 35 години е иселена или планира да бега. Јас сум во рани 30, од 25 ученици во мој клас средно 20 се веќе надвор, на факултет исто 70-80% од колегите ми се надвор. На улицава каде што живеам лево десно 200-300м едно 10 души дали не има по 30тина години, улиците се без деца

Зависи што ти треба од градот, мене искрено Скопје ми е катастрофа повеќе сакам природа раат а сепак да си во близина на Скопје до 50тина километри. Јас кога и да сум во Скопје буквално кога ќе се вратам ме боли глава цел ден (веројатно загадување, издувни гасови од автомобили итн) а и цената на недвижностите е премногу отидена во вис. Не вреди според мене да дадеш 100к за живеење во 50 м2 (за врзување на кеш пари како инвестиција долгорочно е ок) ама ако треба кредити да зимаш не сум баш сигурен..

pa togas nemas potreba da se vratis u mkd bilo kade i da si ke najdes nesto slicno za prilicno malku pari.

pa treba glup da si da se vratis u mkd ako ne si od skopje. sela vo mkd ne funkcioniraat, skopje edvaj funkcionira i bas radi toa sto e prenatrupan, porano 100 pati podobro bese.
Многу е широко за објаснување за пропаста на мали места. Реално денес имаш гратчиња што се Швајцарија за Скопје барем во чистота и среденост. Сепак не дај боже да ти треба некоја здравствена услуга. Другар иселен и му се погоди 7-8 месеци да е тука со странската плата и му се засвиѓа.
Се додека од банална работа да му заглави коска од риба во грлото немаше ниеден писмен во болницата да му помогне и за тоа возеше 100км до Скопје.

кога и што е било подобро порано?

Многу е широко за објаснување за пропаста на мали места. Реално денес имаш гратчиња што се Швајцарија за Скопје барем во чистота и среденост. Сепак не дај боже да ти треба некоја здравствена услуга. Другар иселен и му се погоди 7-8 месеци да е тука со странската плата и му се засвиѓа.
Се додека од банална работа да му заглави коска од риба во грлото немаше ниеден писмен во болницата да му помогне и за тоа возеше 100км до Скопје.

кога и што е било подобро порано?

zatoa samo skopje vo mkd doaga u predvid. ako ne ti se sviga voopsto ne se vrakaj, ostatokot na mkd e bukvalno tret svet.

porano vo skopje nemase tolku seljaci i ne bese tolku izgradeno. imase red, pomalku guzivi, poveke zelenilo. kako grad skopje funkcionirase odlicno do sredinata na 80tite so nekoj 400k ziteli, za tolku bese i predviden.

zatoa samo skopje vo mkd doaga u predvid. ako ne ti se sviga voopsto ne se vrakaj, ostatokot na mkd e bukvalno tret svet.

porano vo skopje nemase tolku seljaci i ne bese tolku izgradeno. imase red, pomalku guzivi, poveke zelenilo. kako grad skopje funkcionirase odlicno do sredinata na 80tite so nekoj 400k ziteli, za tolku bese i predviden.
Помалку гужви зашто фиќовци, југовците и стоединки немаа сите , а и тие што имаа не возењ толку често. Знаев дека си постар ама незнаев дека си толку постар. Јас сум роден доцни 80ти ама последни 18 години во Скопје незнам што е било толку добро дека е било подонро тоа да затоа што се е стагнација или оди надолу.

Скопје ќе ја доживее судбината на демографска промена што ја имале поголемите градови од запад. Градежниците форсираат носење странски работници и тоа си повлекува доселување, намалено е доселувањето од внатрешноста и веќе бројот на новородени македонци во Скопје е испод 50% и според трендот на 4-5 години мнозинство новородени ќе се муслимани. Ако гледаме од запад и нивниот white flight вајда ќе има тука kaur flight и петровец, илинден ,волково, ракотинци, соње ќе бидат атрактивни за каурот. :Д

Помалку гужви зашто фиќовци, југовците и стоединки немаа сите , а и тие што имаа не возењ толку често. Знаев дека си постар ама незнаев дека си толку постар. Јас сум роден доцни 80ти ама последни 18 години во Скопје незнам што е било толку добро дека е било подонро тоа да затоа што се е стагнација или оди надолу.

Скопје ќе ја доживее судбината на демографска промена што ја имале поголемите градови од запад. Градежниците форсираат носење странски работници и тоа си повлекува доселување, намалено е доселувањето од внатрешноста и веќе бројот на новородени македонци во Скопје е испод 50% и според трендот на 4-5 години мнозинство новородени ќе се муслимани. Ако гледаме од запад и нивниот white flight вајда ќе има тука kaur flight и петровец, илинден ,волково, ракотинци, соње ќе бидат атрактивни за каурот. :Д

ne be covek, pred da se izgradi novo lisice pa i nov aerodrom skopje si bese odlicno. ulici, grad, vodovod, sve bilo planirano za pomal grad. ne e tolku do pomalku koli nego pomalku naselenie.

skopje bar za mene se smeni 1999 mislam bese koga gi ukinaa noknite autobusi i vovedoa "red" navecer. od togas prakticno poslednite 25 god ide samo nadole, ali pak nesporedlivno e podobro nego bilo sto drugo u mkd.

А па вие со кешарица се бафтате, со 2 стана 3 стана, И ја да берам пиперки Англија или у фабрика за кучешка храна, нема да ми треба кредит :)

Ако веќе зборите за инвестирање од надвор-враќање, иам близок роднина и братучеди во Квинсленд. Дојде роднината и тоа уште во 90тите, као ќе инвестирал овде, ќе живеел и не знам што. Имаше и свој стан до нова железничка, тукуречи центар, со солидни цени. За 1 месец собра парталите и назад. Австралија си имаш обврски ама и права, ред и поредок. Овде од хаос во администрација, здравство и прљавштини, нема шанси вели у ваква држава пак да се враќам.
За нас овде 23 век се тие. Прво работеше као аутомеханичар за да стигне да изнајмува зграда, инвестира у фондови, направи пари колку овде за 3 животи. Си зема топтан пари од пензија (што е овде неможно) и си уживка у староста. Ама тоа се државишта.И други познати прилично имаа успех таму.
За тоа време овде се случија тат, алфа ес, лавци, комерцијална, југобанка, т.н. транзиција на Миљоски и ред поредум.

Последно уредено:
А па вие со кешарица се бафтате, со 2 стана 3 стана, наследства, затоа кредитите велите ок биле. И ја да берам пиперки Англија или у фабрика за кучешка храна, нема да ми треба кредит.

Ако веќе зборите за инвестирање од надвор-враќање, иам близок роднина и братучеди во Квинсленд. Дојде роднината и тоа уште во 90тите, као ќе инвестирал овде, ќе живеел и не знам што. Имаше и свој стан до нова железничка, тукуречи центар, со солидни цени. За 1 месец собра парталите и назад. Австралија си имаш обврски ама и права, ред и поредок. Овде од хаос во администрација, здравство и прљавштини, нема шанси вели у ваква држава пак да се враќам.
За нас овде 23 век се тие. Прво работеше као аутомеханичар за да стигне да изнајмува зграда, инвестира у фондови, направи пари колку овде за 3 животи. Си зема топтан пари од пензија (што е овде неможно) и си уживка у староста. Ама тоа се државишта.И други познати прилично имаа успех таму.
За тоа време овде се случија тат, алфа ес, лавци, комерцијална, југобанка, т.н. транзиција на Миљоски и ред поредум.
Баш читав за некоја наша, што се иселила пред 10-20 години у Скандинавија, и дошла сеа со детето, била шокирана што имало дупки отворени по улиците и што се паркирале по тротоар нема кај да одела, и тоа оваа е да се рече свежо иселена, некој што е иселен 30-40+ години и не се враќа активно нема како да му се свиѓа што ќе види во МК, особено во СК. А и да се врати прво колено гастарбајтер ради слаба работа и аванти место да си плаќа придонеси кај што бил, ќе биде ко пензионер и ќе биде ради што мора не од што сака, ама децата ни под разно нема да се вратат, да паднат од коњ на магаре.

А па вие со кешарица се бафтате, со 2 стана 3 стана, наследства, затоа кредитите велите ок биле. И ја да берам пиперки Англија или у фабрика за кучешка храна, нема да ми треба кредит.

vidi rodninata napravil greska sto probal da investira u haosot vo mkd najverojatno bez da znae u sto vlaga. edno e da investiras u stan sosema podrugo e da gradis, sosema treto e da vodis biznis lokalen biznis a da ne zborime za internacionalen. sve mi e iskuseno i mozam da ti kazam deka osven investiranje u stan u mkd drugo nikogas poveke ne bi se nafatil, taka da go razbiram covekot. imam pisuvano pod stariot nik i jas ne projdov sjajno zatoa i ne razmisluvam mnogu na taa tema.

rabotata e sto stan e prilicno prosta investicija i e mala suma pari za nas ovde sto sme podolgo. jas znam dosta luge, roditeli na moj drugari pa eve i mojve konkretno sto ziveat 6-8 meseci vo evropa a tuka se za letoto (vasa zima). ako e tovaren kako sto vikas sigurno tera nekoja takva kombinacija normalno ako mu znaci mkd/evropa. segasnite generacii penzioneri bar vo aus se mnogu poprivrzani za mkd zosto retko setale (prva gen ovde rabotele) na drugi mesta, pomladive za 10-20 god od sega nova generacija penzineri koj se vtora/treta gen ovde pak mislam deka ke sakaat stan vo mkd ili evropa nekade ali ne tolku za da kisnat so meseci vo mkd kolku da im e baza za shetanje.

Дете ти кај живееш знаеш ли? Колку основни училишта се затворија и сеуште се затвараат знаеш ли во Македонија? Син ми кога го донесов во Македонија 2023 немаше со кого да си игра, празни улици, живо дете за лек немаше у комшилук и околен комшилук не само наша улица, загреови. Јас кога бев дете чопори деца на улица израснавме нон стоп по улици си игравме,сега едно дете нема.
Dobro pocni od sebe, kolku ti imas deca? i sto cekas i komentiras ako nemas deca? znaeme kolku imalo deca vo skopje nemzoes dete da zapises se e prepolno gradot ima 1 milion od narod nemozes da se razminis nema kaj da parkiras ako nemas parking porano kaj sakas parkiras , ocigledno nemas dopirna tocka sto zboris, go zabole nekoj u pehcevo,delcevo sto nema luge i pred 40 godini imalo tolku ziteli i sega ne gledam problem.A toa okolu deca najveke komentiraat tie sto nemat prvo vie napravete deca pa togas solete pamet na drugi.Od Makedonija sekogas i balkan se iseluvale luge pa ete pak postoi site i ke umreme i pred nas i posle nas pak ke si opstoi ova bog znae so bilo pred 200 godina , i od sega za 200 godini nie nema da znaeme, ne mudruvaj nego gledaj da imas izdrzan zivot.

А па вие со кешарица се бафтате, со 2 стана 3 стана, И ја да берам пиперки Англија или у фабрика за кучешка храна, нема да ми треба кредит :)

Праиш проекции за иднината врз основа на минатото. Ова е сосема друг свет споредено и со 80 ти и 90 ти. Да не речам сме во глобална рецесија каде гигантите од сите индустрии (не само tech) се обложуваат на АИ наспроти луѓето, до сега буквално стотици илјади луѓе се избркани од работа, а да задржиш работа повеќе години е рамно на чудо, за високо платени работи па да не правиме муабет. Моја прогноза е дека ќе имаме сега обратна миграција или тренд, кон земјите во кои трошокот на живот е понизок (дури и тоа не се смени).

Последно уредено:
Тоа тебе така ти се чини дека сите се селат..
Фамилии што се во странство по 40 години кренаа раце и се решаваат да се вратат..

Децана студенти што доаѓаат гледаат дека е срање и дека со забулени и идиоти треба да работат и делат околина.. Они па ич не се врзани да дремат во ваква ЕУ
Ај тоа, истите тие секојдневно ти го загорчуваат животот, независно каде си - дали на работа, дали на прошетка, дали во воз, дали на академија, дали во школо исто е..
Ќе останат тие што јаделе бубрези за Македонија отсекогаш и што сѐ им смета

Трендот на враќање ќе продолжи и во Македонија како што е кај повеќето балкански земји

Друга работа, зошто ја стан да купам со кеш, кога може со учество или хипотека да ми испадне многу поисплатливо ако го издадам под кирија? Немора стан да е, може и деловен простор.
Објаснија дечките да не се повторуваме..

Со тие пари може плус нешто свое да отвориш и да се вработат 5 души за почеток.. нема нешто поубаво кога на некој му даваш можност да заработува и да гради со тие пари фамилија

Od gaz ja izvade informacijava deka se vrakaat ? Koja generacija si ti? Jas 25 godini imam, od 1995-2005 godina shto gi poznavam privrzanici nikoj ne go delat tvoeto mislejne i nikoj seuste se nemaat vrateno, edino se ovde tie sto rabotime ushte IT i za stranski klienti, drugite site se Germanija, Shvajcarija, Amerika, Shvedska, Avstrija i tn.

Skoro nikoj ne planira da se vraka, mozhebi samo penzionerite koga ke bidat +70 godini.

1776781026940.png

Кажа што кажа и пак на крај си остана на лично искуство :toe:
Да извадам статистики бог знае што ќе ти текне..

Јас исто можам да кажам дека од турите што дојдовме пред 5-10 години голем дел си заминаа..
Пари праат луѓето и метак назад
Никој не е глуп пари во вода да фрла во период од 20-30 години, кога може одреден капитал да направи и да се врати назад..

Ќе купувам јас стан од 50 квадрати за 400-500 илјади евра и ќе го плаќам 20-30 години, важи нема проблем!!!
Или пак кирија ќе му плаќам на некој толку време и со кур у гз на крај
Јас дојдов со намера да останам и сфатив дека нема есап така

Поголемиот дел си планираат да заработат одреден капитал и метак назад..

Кој е будала да плаќа кредит или кирија во странство 30 год?
Тие што мозок немаат

За 10 год може секој да направи капитал од 200-300 илјади евра ако се посвети
Во наредните 10 истите може да ги дуплира ако ги вложи паметно

Има луѓе што за 10 год денар не заштедиле и само се фалат како животот бил одличен
Таквите живеат од месец за месец и им остануваат преку сила 300-500 евра месечно

Aha uzhivaj, mislis nafta pijame ovde. So kombiniran prihod na 2ca na rabota, vo Germanija mozis da si kupis kuka/stan na 20min do glaven grad za 200-300K evrichi 90-140m2 vnatresen prostor, i toa vo gradchina so populacija od 70000 do 150000 zhiteli, ne vo nekoe posledno selo, standardo koj zhivee tamu go znae, a tamu bogami i selata za nashive gradovi ovde se neshto nezamislivo i neostvarlivo blagodarenie na nashiot mentalitet, so sportski kompleksi, bazeni, gradinki, marketi, bolnici, pozharni i trista chuda, a ne kako kaj nas edno prosecno selo so eden market i edna apteka (nikogas nemam zhiveeno vo selo). Imas izlezeno podaleku od MK i Ohrid vo leto kako godisen odmor oti deluvas kako prosecen moler/kalfa pred kooperacija so zlaten dab?

I toa racunaj, tamu so kombiniran prihod od 5500-6000 evra (2-ca na rabota), mozis da si kupis kuka/stan 250-300K evra so 3 spalni, ama ovde so beden kombiniran prihod od 1500e treba da plakas stan od 200k evra (ako planiras deca da imas neli, neznam kakov zhivot mozis da mu pruzis na poveke deca vo 50-60m2 stanche).

Ti pak ubeduvaj se deka ovde e poubavo od nadvor i se nadevam deka ke se gaslight-nish dovolno za da zaspies mirno vecher, kazi si se shto ke te napravi da se custvuvas polesno i lazhi se dovolno kolku shto ti e potrebno.

Последно уредено:
Od gaz ja izvade informacijava deka se vrakaat ?
Од официјални бројки за последните две години - според ЕУ?
Како се доаѓа до тие статистики, имаш претстава?

Koja generacija si ti? Jas 25 godini imam, od 1995-2005 godina shto gi poznavam privrzanici nikoj ne go delat tvoeto mislejne i nikoj seuste se nemaat vrateno, edino se ovde tie sto rabotime ushte IT i za stranski klienti, drugite site se Germanija, Shvajcarija, Amerika, Shvedska, Avstrija i tn.
За нашите, од мое лично искуство - конкретно за западна Германија!
Не реков јас дека сите заминаа, туку дека трендот на враќање е почнат и дека резултати ќе се видат за неколку години

Како јас го знам ова..?
Па другар, ако идеш во црква и си меѓу народ ќе имаш претстава за вакви нешта..
Во секој голем град има црква, не знам што е толку тешко да се сфати?
Не се задоволни луѓето од политиката на Германија во последните 10 год и тоа е..

Цените растат значително во однос на платите, не знам што се чудите..?
Кај многу парите имаат улога, но кај мене не е тоа !

Во градинки и школи се поставени либерални изроди кои паметот им го вртат на децата, сите се со тој памет дека може да се контролира некако, ама не е така..
Што треба јас сега на темава за станови да развивам дискусија и да давам катаљарда примери за либералните изроди?
И не е само тоа има милион причини, јас не сум праел со десетина луѓе муабет изминативе година-две, туку со многу-многу повеќе

Skoro nikoj ne planira da se vraka, mozhebi samo penzionerite koga ke bidat +70 godini.
Никој од твоите
Ти 50 луѓе макс знаеш
И 100 да се, пак исто

Друже, многу бладаш 2026 сме..
Има еден куп наши на сезонска работа во Хрватска и Грција, не се сите заминати за стално

Еве пример зетот е во Хрватска втора година и ќе тера уште една и толку е!
Тетин ми е 10 години во Хрватска, од брдо долгови дојде до стадиум сите да ги исплати и плус куќа направи
Сега кога бев доле се видовме, доста е - тоа е неговиот одговор!

Aha uzhivaj, mislis nafta pijame ovde. So kombiniran prihod na 2ca na rabota, vo Germanija mozis da si kupis kuka/stan na 20min do glaven grad za 200-300K evrichi, i toa vo gradchina so populacija od 70000 do 150000 zhiteli, ne vo nekoe posledno selo, standardo koj zhivee tamu go znae, a tamu selata za nashive gradovi ovde se neshto nezamislivo i neostvarlivo blagodarenie na nashiot mentalitet.
Кај живееш ти, во Македонија или надвор?

5000е по квадрат е најниска кај и да си, поголемите градови 8000е +..
50/60 м² × 5000е колку е?
Кај се каматите на кредитот, тоа не се рачуна или како? А нотар ?

Би растел две или повеќе од две деца во стан од 60 квадрати, кажи ми?

Јас не се водам по приказните и скромноста на старите, јбг..
Да сме живи и здрави, ќе видите наредните години!

Не сакам да спамам по темава, има дел дијаспора, може таму да се продолжи

Back
На врв Bottom