Јас! Ја слушав, и она е ОК. Инаку, 2 години ние ја добиваме наградата „Милан Младеновиќ“. Претходно, пред 2-3 години, баш Дина Јашари ја зеде истата за „Дома“.Ај поштено.. кој го знае девојчево што доби награда "Милан Младеновиќ"?!
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Јас! Ја слушав, и она е ОК. Инаку, 2 години ние ја добиваме наградата „Милан Младеновиќ“. Претходно, пред 2-3 години, баш Дина Јашари ја зеде истата за „Дома“.Ај поштено.. кој го знае девојчево што доби награда "Милан Младеновиќ"?!
I jas ko pomal mozev komotno vino na klupi od sise direkt da pijam, i toa tamu nekoe ni moe, ni tvoe i nisto ne mi falese, super mi bese i ambientot i atmosferata. Sega dusata mi bara masa so carsavce pred mene, casa so vinoto i nesto za da lizga, da ne e na gladno so bi rekle.Пред некој ден ја слушнав песната “Лидија” од Young Daddy (денес ми е на repeat у глава, скроз е catchy).
Сепак, јас како човек кој што не само што ја слуша музиката за забава, туку и ги анализира текстовите, првично останав во неверување. Не сакам да звучам како хејтер, но текстот и структурата ми делуваат како да се напишани од третоодделенец. Ова ме натера да се запрашам: Што се случува со денешната музика?
Се чини дека критериумите за тоа што е хит се паднати на најниско можно ниво. Наместо метафори, емоција или барем малку креативност, добиваме едноставни фрази што се повторуваат до бесвест, текстови без никаква суштинска порака или вредност, музика која е дизајнирана само за видео на TikTok итн.
Разбирам и сфаќам дека музиката служи за забава и дека не мора секоја песна да биде филозофско ремек дело, но дали веќе претеруваме со банализирањето? Дали свесно го спуштаме прагот на интелигенција во поп културата само за да добиеме лесен ритам?
Дали ваквите песни се само минлив тренд или новата реалност? Дали вие кога слушате нова песна барате некаква уметничка вредност во текстовите или ви е важен само ритамот? И кој е виновен, дали изведувачите кои го нудат ова или публиката која го купува?

Де факто, сте се лапале со другарите!I jas ko pomal mozev komotno vino na klupi od sise direkt da pijam, i toa tamu nekoe ni moe, ni tvoe i nisto ne mi falese, super mi bese i ambientot i atmosferata.

Знаеш ти како да живееш, вака така те оговараат по темине џабе.I jas ko pomal mozev komotno vino na klupi od sise direkt da pijam, i toa tamu nekoe ni moe, ni tvoe i nisto ne mi falese, super mi bese i ambientot i atmosferata. Sega dusata mi bara masa so carsavce pred mene, casa so vinoto i nesto za da lizga, da ne e na gladno so bi rekle.
So sakav da recam, so mi bese muabetot.
A da, zborot mi bese deka starejs![]()
I drugarkite Dambi, i drugarkiteДе факто, сте се лапале со другарите!![]()

Ostaj i ti nimiЗнаеш ти како да живееш, вака така те оговараат по темине џабе.

Па истото е и во Британија, само што е на англиски јазик па нас ни делува покултурно. Ако ги преведеш текстовите на Дуа Липа или на повеќето денешни светски мега хитови, ќе видиш дека се содржински исто толку празни како и нашата Лидија.Има, има ОК музика и денес, сега не сме ние Британија или САД, не може да се носиме со нив секако, ама може да се најдат ОК звуци.
Не станува збор за една песна, туку за стандардот кој порано беше многу повисок, дури и просечните песни имаа писмени текстови и софистициран јазик. Порано срање музиката беше исклучок на маргините, а денес баналноста е главно правило за успех и трендинг.Ете најде една стара поп песна која, според тебе, имала некаква тежина. Што правиме со останатите 98% од поп музиката или жанровски недефинираната популарна музика која е тешко срање? Зарем една песна е доволна да речеме дека порано поп музиката била содржински подобра од денешнава?
Па не, кучето мое е пародија и поентата е да биде смешно. Кај Дади нема иронија, нема хумор, само баналност. Нула креативност.Кучето мое како метафора на к*р ти е истата таа осмооделенска "поезија" за која тој Дади го критикуваш![]()

Владе не глуми лудило, на клупата пред кооперација сега чаршаф и ставаш и нарезок сецкаш али истата клупа е од детствоI jas ko pomal mozev komotno vino na klupi od sise direkt da pijam, i toa tamu nekoe ni moe, ni tvoe i nisto ne mi falese, super mi bese i ambientot i atmosferata. Sega dusata mi bara masa so carsavce pred mene, casa so vinoto i nesto za da lizga, da ne e na gladno so bi rekle.
So sakav da recam, so mi bese muabetot.
A da, zborot mi bese deka starejs![]()
To za pivo glup, jas za vino zboravВладе не глуми лудило, на клупата пред кооперација сега чаршаф и ставаш и нарезок сецкаш али истата клупа е од детство![]()

Не ломите му багрење...Владе не глуми лудило, на клупата пред кооперација сега чаршаф и ставаш и нарезок сецкаш али истата клупа е од детство![]()

А што за вино да не сецкате пекорино случајно? Нарезок со кашкавал е максимумот.To za pivo glup, jas za vino zborav![]()
Кога он не бил мирен?!?@мкд владе мирен биди и не ми ја упропастувај темава.![]()

Aj postiraj nesto da ne bidam samo jas kabaetКога он не бил мирен?!?
П.С. моли се јас да не почнам да постирам што слушам сега и у какво расположење сум
Ќе плачеш да дојде Костиќ и ди-џеј да ти биде![]()

Многу метафори наеднаш ќе им дојдат..Aj postiraj nesto da ne bidam samo jas kabaet![]()

Ајде бе постирај да чуеме нешто ново. Слободно постирајте. Јас нова музика не слушам. Ниту некогаш сум си ги пуштила 2 Бона, ниту Дупер, ноуп. Да бидам искрена не ни знам како изгледаат децава. Последна од младиве што ги знам е Антонија Гиговска.Кога он не бил мирен?!?
П.С. моли се јас да не почнам да постирам што слушам сега и у какво расположење сум
Ќе плачеш да дојде Костиќ и ди-џеј да ти биде![]()