Хип хоп културата во Македонија

Да прашам само нешто.
Што е панк во ове песни ?
Првата оддамна ја знам, другиве 3 сега ги чув и ништо не ме асоцира на панк или јас не можам да го пронајдам.
Не сум појаснил во описот, требаше да оставам повеќе контекст. Валтер како артист доаѓа од мак-панк водите (90ти) во рап води (рани 2000ти), но во духот секогаш останува панкер. За тие што го знаат Валтер, во тие години (90ти) е анти-естаблишмент, има доста шаренолика младост, и дел од тоа го изразува во песните погоре (особено во Се враќам во деновите). Неговата приказна, за тие што го знаат од тоа време до денес е приказна на трансформација, од млад бунтовен Валтер, во тоа што е денес, семеен и духовен човек.

Не сум појаснил во описот, требаше да оставам повеќе контекст. Валтер како артист доаѓа од мак-панк водите (90ти) во рап води (рани 2000ти), но во духот секогаш останува панкер. За тие што го знаат Валтер, во тие години (90ти) е анти-естаблишмент, има доста шаренолика младост, и дел од тоа го изразува во песните погоре (особено во Се враќам во деновите). Неговата приказна, за тие што го знаат од тоа време до денес е приказна на трансформација, од млад бунтовен Валтер, во тоа што е денес, семеен и духовен човек.

Е вака друже веќе се разбираме. Типов со мајца Ои Полои и башка гитарист у Дисклас друго кажува.
Иначе ја слушам панк ама многу слабо домашна сцена. А и општо овој подправец на панк (анархо - хард - кор ) не ми е баш омилен.
Искрено првпат слушам дека некој панкер станал рапер а сега духовен човек и тоа кај нас .

Е вака друже веќе се разбираме. Типов со мајца Ои Полои и башка гитарист у Дисклас друго кажува.
Иначе ја слушам панк ама многу слабо домашна сцена. А и општо овој подправец на панк (анархо - хард - кор ) не ми е баш омилен.
Искрено првпат слушам дека некој панкер станал рапер а сега духовен човек и тоа кај нас .
Тоа е фер, споредено со мак-рап или општа панк сцена, домашен панк има мал број изведувачи. Анархо-хар-кор панк како културолошки феномен е симпатичен, мада музички бара специфичен тип на вкус.

За Валтер, штета што се нема посветено повеќе на музика и интересите му оделе во друга насока, али ова што е погоре е од тие периоди кога креира. Ако имаш некој што е во мак-панк води подолго време или прати сцена, може да ти дадат повеќе контекст. :pivo2:

Ќе го споделам подкастов за делот 1:33:41 - 1:37:51 и прашањето за песната Марија, некои информации од тоа време кои не може да се најдат на друго место на интернет, бајги тажна песна од едно далечно време. @Stefan-kobe мислам и ти пред некоја година ми ја спомна песнава на некоја тема во контекст “леле која песна, кај ти текна“, ама не памтам за што точно беше.

Последно уредено:
Back
На врв Bottom