Не бе Асеко, таман работа да мислам дека секој што не се согласува со мене ме напаѓа. 21 година сум на форумов знаеш со колку сум се терал у курац? Па после сме пиеле во кафана. Па после тоа пак сме се терале у курац. Биди си раат гледај таму банкарскиот софтвер да е добар. Претходнава реченица нема да ја сфатиш, ама не е ни битно.
Е сега вака ќе ти кажам. Доволно долго сум на дуњава за да знам дека тоа што го пиша не е точно. Од секогаш сум го сакал ноќниот живот во Скопје. И сум го конзумирал колку што сум можел повеќе. А и не само тоа него сум имал и широк дијазепам на вкусови и луѓе за комуникација. Во петок сум бил во разни Парадиза, Ескејпи, Интермеца каде што "елитата" се паркирале со Поршиња, па после во МНТ-а, Мусандри, Хавани каде што секоја мајка што изгубила дете ќе го најде, а сабота во Лејди Блуа, Лидо, Копакабана долу на МНТ паркингот, коцки, кругчиња, цркви каде што се "гнасните и небањати металци, дрогираши и секташи". Два пати сум бил на концерт на Ајрон Мејдн, од кој првиот ме теаа на српска граница да се со соблечам гол за да ме тресат, еднаш на Опет, неколку пати на Астрал Проџекшн, Инфектед Машрум и Таламаска, доста пати на "нелегални" транс журки по шуми, пасишта и хангари на патот меѓу Драчево и Маркова Сушица, 7 или 8 пати на Аца Лукас, еднаш на Наташа Беквалац, Шако Полумента и Саша Матич, еднаш и на Грендмастер Флеш, а многу пати и на тезга на Жаре Берберот и Дуле и Коки. И сум имал другарки. Многу. Уште од основно, па средно затоа што завршив во ЈБТ каде што жените видно доминираа бројчано, па факултет, па и низ сите овие места од горе. Цел живот сум опкружен со жени: роднини, другарки, колешки на работа, па и девојки. Имам некоја како да ја нарачам "психолошка жичка" ми се отварале, ми споделувале проблеми, ми барале совет.
Не е поентата да се фалам со ова горе пишаното, не е достигнување, напротив секој со љубопитство и заинтересираност може да проба многу работи. Сакам да ти го кажам следново: Скоро се ова што јас тука го пишувам не сум го гледал во некој филм, не ми го раскажувал некој како оној вицот со бурекот со циганот. Се ова се случувало пред мои очи во најбуквалната смисла на зборот. Се што сум научил за жени, сум го научил од вас. Лично од вас. Вие сте ми го кажале и покажале. Сум пробал да им помогнам буквално со цртање. Сум го употребил овој пример еднаш на формуов. Сум им викал, слушај еве на 3 метра од тебе е шахтата, отворена е ќе паднеш немој да одиш во тој правец. Те слуша, некогаш се инати, не бе нема шахта никаква ти измислуваш, а некогаш, поретко, тие што се малце попаметни (како за жени збориме), кимаат со глава, викаат да гледам дека има шахта и дека е отворена, ама џабе е 30 секунди после тоа е веќе пропадната во шахтата. Имам и во мој видокруг случаеви, блиски пријателки, роднини. Нивните родители и блиски со кои сум близок ми кажувале: И кажувавме, немој ќере, немој знаеш каков е, не со него. Знаеш колку пати сум го слушал тој муабет? И што мислиш мило ми било? Во себе сум си викал Тооо браво, женско си, те мразам само затоа што имаш дупка меѓу нозе, цркни? Не живеам на Света Гора Асеко не ми се сите роднини мажи, не ми се сите пријатели мажи, не ми се сите блиски мажи.
АМА тоа не значи дека не треба да бидам реален. Или дека треба да бидам како оние родители што синот им добил ќец затоа што учителката го мразела. Не е апсурд, не е парадокс и да ти е грижа за твоето дете и да бидеш реален дека не учи или дека не го бива за нешто, што ти ја знам математика на пример.
Еве да речеме грешам, батали ме мене. Земам се преиспитувам, гледам порелевантни мислења. Не од Трајко, Петко туку од стручњаци. Колку видеа сакаш да ти ставам од Јутуб од психолози и психијатри со докторати по реномирани универзитети и институции што ја обработуваат темава во пошироката смисла? Еве погоре Ингвар стави од Џордан Питерсон. Сакаш уште 10 да ставам, толку дава на еден пост да стаавиш. Ќе помогне тоа да смениш мислење? Нормално дека нема, зошто да се трудам? Зошто и воопшто се трудам да го пишам постов? Затоа што ценам, си седнала си одвоила некое време, си напишала мислење, без разлика што не се согласува со моето.
Жалам, ама не може да прифатам дека не е така. Да ми викаш дека надвор пече сонце, а јас излегувам и врне дожд. Не само што излегувам него не сум се ни прибрал од надвор. И тоа е најжалното. Првиот чекор кој е неопходен за да се реши проблемот е признавањето и прифаќањето дека постои проблем. Без ова не правиме ништо. Нема решение за алкохоличар кој мисли дека не е. Тука пред се ни треба критична маса од жени кои ќе прифатат дека имаме проблем. Ти не си дел од таа критична маса. Од жени. Може ова ќе те боли ама да знаеш: Ти си проблемот, не јас. Јас сум омразениот затоа што сум курирот, оној што покажува во слонот во собата. Енглезите викаат don't shoot the messenger. Ама така вас ви е најлесно да спиете ноќе. Ок, тоа е тоа.
Сега следниот дел. Треба да сфатиш, а нема, дека во зрелиот свет, одговорноста паѓа на тој што го има изборот. Ќе ти дадам две ситуации.
Ситуација 1.
Петко е сиромашен има буџет од 500 евра за кола што му е непоходна. Петко купува кола од 500 евра стара 35 години и ми се жали дека нема клима, се расипува често, му троши многу и слично. Јас на Петко може да му кажам нешто во стилот-Јеби га другар тоа е животот, што ќе правиш.
Ситуација 2.
Петко има буџет од 50000 евра за кола. Петко купува кола од 500 евра стара 35 години и ми се жали дека нема клима, се расипува често, му троши многу и слично. Јас на тој Петко нема да му кажам-Јеби га другар тоа е животот, што ќе правиш. Него ќе му кажам-Епа за кој кур на буџет од 50000 купи кола стара 35 години?
Што ми е зборот, на рандом Трајко не му пишуваат жени секој ден. На Фејсбук, на интернет, го размуабетуваат во живо, му даваат комплименти, на форум Кајгана, на факултет, на работа, на пичке си мајчине. Знаеш како е во машкиот сингл свет, не си била машко па не знаеш:
Ќе проба да искомуницира со 100 жени пример, што во живо што на нет. 85 до 90 ќе го изигнорираат или ќе го стават на seen, 5 ќе му пишат нешто куртоазно без иницијација на понатамошна конверзација нешто во стилот: Како си? Добро. Каде си? Дома. Ќе одиш после негде? Не знам. Една до макисмум три може да покумуницираат малку повеќе а дури и таму шансите нешто да произлезе од тоа се многу мали. Сето ова трае со месеци и години. Ако не ми веруваш може да ти дадам уште 10 видеа на жени што пробале да бидат мажи и како си поминале. Вие како жени, научени и наркомански навлечени на внимание од спротивен пол ако го доживувате она одбивање што просечниот маж го добива пола ќе бевте со исечени вени, а другата половина на шака лексилиум на сабајле и вечер. И пак ќе кажам и ова не е проблем, недна жена на ниедно машко не му е должна пичка. Апсолутно 100% нејзин избор е што и како ќе направи.
Од друга страна и овој пример го имам кажувано, другарка моја меѓу 125-130 кила, не ги вадам бројкиве од ракав. И еднаш се зазборевме за социјални мрежи и она вика дека ако некое машко и прати понуда за пријателство и нема со него барем 10 заеднички пријатели не го прифаќа. Кога ја прашав зошто само ми рече-Дој да видиш зошто и ми ги покажа пораките на фејсбук. Тоа беа, не се заебавам, во неколку десетици пораки од мажи. Зборам што не ги знае, што и пишуваат на рандом. Може 50тина да беа. И сега ако жена со 130 кила го добива тој фидбек, што правиме со жени со нормален изглед, а тек со тие малку посимпатични што се.
И кажи сега ти, на кого да се осврнам сега, на тој што има десетици избори или на тој што нема ич. Никој не негира дека има токсични мажи. Ама вие бирате кој ќе ве ебе, да бидам вака брутален. Маж токсичен или не може само да чека да биде одбран ако ја има таа среќа да помириса пичка. Една од 100 обиди, еднаш на 5 години.
Има исклучоци, она топ 5% мажи во светот каде што не важи ова правило. Ако Крис Хемсворт или на што и да се ложите дојде и ми каже дека девојка му е ороспија и ми се жали од неа сигурно нема да го поддржам пошто бил исти пол како јас, туку ќе му кажам-од врата дома да излезеш 1000 ќе ти се фрлат што кур ми се жалиш?
Ама Стојанче за кој што со сигурност знаеме дека имал жена, плус две швалерки што му биле девојки на Мартин плус уште една со која што се гледал а жена му го фатила во кафич жив не е во таа статистика. Тој на велешанката за кого имало пријави "од повеќе претходни девојки" не е во таа категорија.
Така да Асеко батали ги овие приказни, никоја не сака токсичен маж, тие многу добро се кријат (а од друга страна женска инсутиција е најсилна и никогаш не греши) и слично. Или ќе го адресираме слонот во соба или ќе се правиме дека го нема. Ако не го адресираме за жал пак ќе ги гледаме последиците. Не само во Македонија каде што како што потенцирав полицијата и судството се катастрофа, туку и во земјите што ни се репер Германии, Швајцариии и слично каде што исто има вакви случаеви, додуша најчесто од шиптaраана и арапштаана, ама па од друга страна и тука се поставува прашањето зошто диспоропоционално мешаните бракови се жената од таму а мажот шиптaр отколку обратно.
Ете тоа е Асеко, нојот, главата во песок, Сусаро мизогинист и мирен сон.