"Хибристофилијата" како опасен феномен помеѓу жените (Читај болдиран вовед прво!)

• Креатор на темата Креатор на темата Sussaro
  • Време на започнување Време на започнување

Sussaro

Southern comfort, southern sun
Член од
27 декември 2005
Мислења
6.505
Поени од реакции
28.307
Крајно време е да го забележиме слонот во собата.

Уште од сам старт да разјасниме 2 работи:

1. Насловот е намерно во наводници. Примарната цел на темата не е осврнување исклучиво на класичната хибристофилија, иако секако може да се коментира и за тоа. Тој термин во темава го проширувам на тенденцијата кај жените да се ложат на агресивни мажјаци. Таа агресија може да биде физичка, која може но и не мора да значи дека водела кон судир со законот, но исто така таа агресија нема да ја ограничиме само на физичката туку и на менталната.
2. Знаеме во каква држава живееме. Под а) Секој малку нормален знае дека кога има ескалација на ваквите случаи државните органи, пред се полиција и правосудство се тотално неспособни. И под б) никој нормален не смета дека жртвата го заслужила тоа. Не сме тука да дискутираме или да ги апстинираме ни злосторниците ни органите, најголемата одговорност е нивна.

Делот во болд е оној што сакам да биде прочитан пред да се коментира.

Она што се случува во секојдневието на оваа тема во потесните поим физикото насилство врз жени, а во поширокиот ложењето на жени кон токсични мажи е мозаик или сложувалка со парчиња. Едно парче од тој мозаик е и тоа што е во насловот на темата. Скоро сите други парчиња од тој мозаик јавно се дебатираат, ама ова е забрането. Во коментарите на социјалните мрежи обични индивидуалци знаат да се осврнат на тоа прашање, но на поофицијално ниво медиуми, организации и индивидуи со значајни функции ова прашање е табу тема.
Главната причина е веднаш лепењето на етикетата "victim blaming" и мизогинија што секој сака да ги избегне. Многу слична паралела во политиката е критиката кон Израел. Одма си антисемит, сакаш холокауст и лично си Хитлер. И израелската администрација и феминистичките организации и многу жени како индивидуи веднаш посегнуваат по таа карта отфрлајќи било каква критика или дискусија на оваа тема. Епа затоа ете простор да продискутираме и за тоа.

"Хибристофилијата" на темава ќе ја дефинирам на 3 нивоа каде што првото е најзагрижувачко но и најретко, второто е секундарно по опасност (ама и не многу далеку од првото) но и по случаеви и третото е најбенигно но и има најмногу случаеви.

1. Буквалната хибристофилија каде што жени се ложат на осудени криминалци. Затоа што најмногу сме подложни на америчка култура и медиуми тие случаеви и најмногу ги знаеме. Чарлс Менсон, Ричард Рамирез, Тед Банди добивале стотици писма од жени кои сакале да бидат со нив.

2. Физичко насилство. За жал тука ги знаеме само оние што ќе излезат на телевизија. Да, тука знае како објаснување да се даде-"Ама не беше таков на почетокот". Иако, точно, знаело да има глума на почетокот, таа маска брзо паѓа. Ваквиот тим на мажи не чекаат 6 месеци да го извадат правото светло, туку ситуацијата брзо ескалира. Но, тажното е што доста често, да не се дрзнам па да кажам more often than not уште од старт кога ќе му ја видиш фацата (и под ова ќе му ја видиш фацата подразбирам и буквално кога ќе му ја видиш фацата и метафорично кога ќе го направиш првиот до максимум вториот муабет) јасно е се. Воздржете се тука од а ла мкдвладе релативирања и глупи коментари од типот на: А добро какви се тие фаци што се гледаат на прва, кажи ни да знаеме да се пазиме и ние. Значи на ваков дебилен коментар можам да дадам само дебилна реплика. Сите знаеме што значи тој термин "уште кога ќе му ја видиш фацата" да не губиме време на тоа. Значи точно уште од старт се знае со што се соочуваш.

3. Токсични мажи. Не мора да значи дека секогаш има физичко насилство. Измамници, прељубници, дрски и арогатни кон други луѓе посебно кон тие со перцептивно помал статус (пример келнери, работници со рачен труд итн...), намќори, критичари кон се од партнерката, вечно незадоволни, коцкари, наркомани, пијаници, демначи (на англиски stalkers) (и физички со локација и по телефонот на жена му да види што прави да не го вара), понижување кон партнерката, бирајте има 100 подкатегории. Наместо профили со вакви карактеристики да останат на ѓубриштето и ќорсокакот на прокреацијата, напротив, сите овие делуваат како магнет за жени.

Овие нивоа не се взаемно исклучиви, напротив доста често се испреплетуваат еден со друг посебно 1 и 2.

Зошто е тоа така? Дали може да се смени? Што ние како индивидуалци и како општество може да преземеме? Колку од форумџиите, а посебно форумџиките ќе негираат дека постои патерн и тренд, правејќи се на 3 и 1/2 дека ваквите случаеви посебно од третиот тип се само исклучоци, а вечином жени сакаат културен, воспитан, џентлмен, начитан, интелектуалец? Но пред и над се-Дали критиката кон некого или нешто автоматски значи и омраза спрема тоа некого или нешто?

Овие прашања ќе пробаме да ги одгатнеме со темава.

Крајно време е да го забележиме слонот во собата.

Уште од сам старт да разјасниме 2 работи:

1. Насловот е намерно во наводници. Примарната цел на темата не е осврнување исклучиво на класичната хибристофилија, иако секако може да се коментира и за тоа. Тој термин во темава го проширувам на тенденцијата кај жените да се ложат на агресивни мажјаци. Таа агресија може да биде физичка, која може но и не мора да значи дека водела кон судир со законот, но исто така таа агресија нема да ја ограничиме само на физичката туку и на менталната.
2. Знаеме во каква држава живееме. Под а) Секој малку нормален знае дека кога има ескалација на ваквите случаи државните органи, пред се полиција и правосудство се тотално неспособни. И под б) никој нормален не смета дека жртвата го заслужила тоа. Не сме тука да дискутираме или да ги апстинираме ни злосторниците ни органите, најголемата одговорност е нивна.

Делот во болд е оној што сакам да биде прочитан пред да се коментира.

Она што се случува во секојдневието на оваа тема во потесните поим физикото насилство врз жени, а во поширокиот ложењето на жени кон токсични мажи е мозаик или сложувалка со парчиња. Едно парче од тој мозаик е и тоа што е во насловот на темата. Скоро сите други парчиња од тој мозаик јавно се дебатираат, ама ова е забрането. Во коментарите на социјалните мрежи обични индивидуалци знаат да се осврнат на тоа прашање, но на поофицијално ниво медиуми, организации и индивидуи со значајни функции ова прашање е табу тема.
Главната причина е веднаш лепењето на етикетата "victim blaming" и мизогинија што секој сака да ги избегне. Многу слична паралела во политиката е критиката кон Израел. Одма си антисемит, сакаш холокауст и лично си Хитлер. И израелската администрација и феминистичките организации и многу жени како индивидуи веднаш посегнуваат по таа карта отфрлајќи било каква критика или дискусија на оваа тема. Епа затоа ете простор да продискутираме и за тоа.

"Хибристофилијата" на темава ќе ја дефинирам на 3 нивоа каде што првото е најзагрижувачко но и најретко, второто е секундарно по опасност (ама и не многу далеку од првото) но и по случаеви и третото е најбенигно но и има најмногу случаеви.

1. Буквалната хибристофилија каде што жени се ложат на осудени криминалци. Затоа што најмногу сме подложни на америчка култура и медиуми тие случаеви и најмногу ги знаеме. Чарлс Менсон, Ричард Рамирез, Тед Банди добивале стотици писма од жени кои сакале да бидат со нив.

2. Физичко насилство. За жал тука ги знаеме само оние што ќе излезат на телевизија. Да, тука знае како објаснување да се даде-"Ама не беше таков на почетокот". Иако, точно, знаело да има глума на почетокот, таа маска брзо паѓа. Ваквиот тим на мажи не чекаат 6 месеци да го извадат правото светло, туку ситуацијата брзо ескалира. Но, тажното е што доста често, да не се дрзнам па да кажам more often than not уште од старт кога ќе му ја видиш фацата (и под ова ќе му ја видиш фацата подразбирам и буквално кога ќе му ја видиш фацата и метафорично кога ќе го направиш првиот до максимум вториот муабет) јасно е се. Воздржете се тука од а ла мкдвладе релативирања и глупи коментари од типот на: А добро какви се тие фаци што се гледаат на прва, кажи ни да знаеме да се пазиме и ние. Значи на ваков дебилен коментар можам да дадам само дебилна реплика. Сите знаеме што значи тој термин "уште кога ќе му ја видиш фацата" да не губиме време на тоа. Значи точно уште од старт се знае со што се соочуваш.

3. Токсични мажи. Не мора да значи дека секогаш има физичко насилство. Измамници, прељубници, дрски и арогатни кон други луѓе посебно кон тие со перцептивно помал статус (пример келнери, работници со рачен труд итн...), намќори, критичари кон се од партнерката, вечно незадоволни, коцкари, наркомани, пијаници, демначи (на англиски stalkers) (и физички со локација и по телефонот на жена му да види што прави да не го вара), понижување кон партнерката, бирајте има 100 подкатегории. Наместо профили со вакви карактеристики да останат на ѓубриштето и ќорсокакот на прокреацијата, напротив, сите овие делуваат како магнет за жени.

Овие нивоа не се взаемно исклучиви, напротив доста често се испреплетуваат еден со друг посебно 1 и 2.

Зошто е тоа така? Дали може да се смени? Што ние како индивидуалци и како општество може да преземеме? Колку од форумџиите, а посебно форумџиките ќе негираат дека постои патерн и тренд, правејќи се на 3 и 1/2 дека ваквите случаеви посебно од третиот тип се само исклучоци, а вечином жени сакаат културен, воспитан, џентлмен, начитан, интелектуалец? Но пред и над се-Дали критиката кон некого или нешто автоматски значи и омраза спрема тоа некого или нешто?

Овие прашања ќе пробаме да ги одгатнеме со темава.
Сусаро брат... дај жити се наредна тема нека ти бидат "токсични жени"!
Преку такво од они сакале бед-бој!
Мислам у реду е, 100% си прав.. ама сепак тоа не се сите.
На примет колку "нормални" жени само ли има, што сакаат нормални мажи, а уствари се психопатски створења кои до пладне ги мразат сите, а после пладне себе си!
Самоустоличени принцези оти баба им така им викала...
Манипулативни оти мамичка така го контролирала татичко..
И слични патологии..

Дисфункционални фамилии во која улогата на родителите не е целосно или пак одиграна.
Првиот сексуален објект на детето е еден од родителите и детето како набљудувач на таа динамика меѓу родителите и самиот како учесник во смисла на стадиумите, се првите столбови на идниот човеков карактер.
Да не заборавиме и за склоноста кон повторување и тоа е рецептот за самоуништувачки живот.

Македонија како држава е таква затоа што тука владее пред се негативна селекција, во секој можен аспект на ова општество.

За конкретнава работа, фората е во принципиелната женска сексуална фантазија која е секс со ѕверот....објаснето просто еве
У принцип тука лежи зајакот, нормално има многу повеќе у приказнава ама нема потреба да се замара никој. Некој може мисли дека еволутивни траги се ова...ја не верувам у тие теории.

вечином жени сакаат културен, воспитан, џентлмен, начитан, интелектуалец?
А некој што физички може да ги заштити? Висок и со набилдано тело на кој не му е толку јака интелектуалната страна колку што му е развиена способноста да заработува двојно повеќе од некој културен воспитан џентлмен кој работи како новинар во некоја телевизија?
Имам прочитано многу книги на тема Алфа или Сигма мажјак и дури има разлика помеѓу нив. И за твое изненадување НАСИЛЕН КАРАКТЕР не се опишува во ниту еден тип туку баш напротив се величат позитивни карактеристики.
тенденцијата кај жените да се ложат на агресивни мажјаци.
Пропушти да го објасниш профилот на жените што имаат тенденција да се ложат на агресивни мажјаци (криминалци, убијци или затвореници). Дали се тоа културни, воспитани и интелектуални дами или се со сличен карактер како и избраникот?
Автоматски споено мислење:

Дисфункционални фамилии во која улогата на родителите не е целосно или пак одиграна.
Првиот сексуален објект на детето е еден од родителите и детето како набљудувач на таа динамика меѓу родителите и самиот како учесник во смисла на стадиумите, се првите столбови на идниот човеков карактер.
Средината во која живее детето ќе одигра поголема улога во формирањето на неговиот карактер.

@Igec ete ti tema ko za tebe.
Vreme e da ne pocastis so prvoto tvoe avtenticno muslenje i stav okolu nesto bez da se slepas na tugji mislenja i stavovi.
Ajde vreme e, godini pominaja, skrsi go mrazot :sneaky: .

Ajde be @Igec
Prviot samostalen post i mislenje na tema.
Dobro utro Vlado.
Ne znam kaj beshe ti koga jas mu replicirav na Sussaro na ovie negovi mislenja, ja demnese livadarkata u komsii pa ne si cital
Nisto novo ne e temata, Sussaro si go tera ovoj muabet mnogu odamna, ehehe sto lajkovi ima sobrano, sto dopamine hits ima doziveano na forumov so tie postovi kmeee kmeee mene nikoja nejke da mi dade a ja sum nice guy kmee kmeee nema pravda, zoshto jas da ne ebam tolku kolku sum zasluzil da ebam(so mojata samoproglasena dobrina) Kalimero nema pravda loshite momci ebat povekje od mene

Taka da ova e odamna prodzvakana tema, na internetov imas kup strani kade inceli go razglabaat ova, daleku od toa deka e izmisluvanje topla voda, no sepak super ke vi dojde za vikendov a narednata nedela i za Veligden koga site ke pominuvaat vreme so semejstvata vie kje si se tapsate po ramo na forum so drugarcinjata stari bekjari ubeduvajki se megusebno kako pricinatata sto ne ebete e sto ste premnogu dobri

Pozdrav i ocekuvam do ponedelnik da imas minumum 100 posta, veruvam vo tebe i znam nema da me razocaras.
Samo mala zamerka do OP, vo pogresen podforum ti e otvorena temata a i mnogu fensi termini koristis, mnogu poveke lajkovi ke dobiese vo ljubov i seks i so ponarodni termini, razbirlivi za tvojata celna grupa.

Dobro utro Vlado.
Ne znam kaj beshe ti koga jas mu replicirav na Sussaro na ovie negovi mislenja, ja demnese livadarkata u komsii pa ne si cital
Nisto novo ne e temata, Sussaro si go tera ovoj muabet mnogu odamna, ehehe sto lajkovi ima sobrano, sto dopamine hits ima doziveano na forumov so tie postovi kmeee kmeee mene nikoja nejke da mi dade a ja sum nice guy kmee kmeee nema pravda, zoshto jas da ne ebam tolku kolku sum zasluzil da ebam(so mojata samoproglasena dobrina) Kalimero nema pravda loshite momci ebat povekje od mene

Taka da ova e odamna prodzvakana tema, na internetov imas kup strani kade inceli go razglabaat ova, daleku od toa deka e izmisluvanje topla voda, no sepak super ke vi dojde za vikendov a narednata nedela i za Veligden koga site ke pominuvaat vreme so semejstvata vie kje si se tapsate po ramo na forum so drugarcinjata stari bekjari ubeduvajki se megusebno kako pricinatata sto ne ebete e sto ste premnogu dobri

Pozdrav i ocekuvam do ponedelnik da imas minumum 100 posta, veruvam vo tebe i znam nema da me razocaras.
Samo mala zamerka do OP, vo pogresen podforum ti e otvorena temata a i mnogu fensi termini koristis, mnogu poveke lajkovi ke dobiese vo ljubov i seks i so ponarodni termini, razbirlivi za tvojata celna grupa.

Еднаш реков, со Владе од 7 мислења не се согласувам со 8. Ама за ова е во право, една конструирана аналитичка мисла немаш напишано, барем од тие каде што сум налетал на тебе. Ти си испод просек простак.

Еднаш реков, со Владе од 7 мислења не се согласувам со 8. Ама за ова е во право, една конструирана аналитичка мисла немаш напишано, барем од тие каде што сум налетал на тебе. Ти си испод просек простак.
За греота...

Жените сакаат такви "бед бој" мажи ради истата причина што ние сакаме цицлести и гзести жени. Биологија.

Не постел Леонче, "добро ситуиран маж со стабилна работа и станче" пред иљадници години.

Али постоел Џими коска. Коска го викале затоа што кога ќе нападнат од другото племе Џими коска со џиновска коска од мамут разбивал черепи.

Е сеа Џими имал краток фитиљ знаел да додели воспитни низ племето свое али кога напаѓа друго племе жените би сакале сите околу нив да се Џими, па затоа и се пареле со тие како Џими.

Ако го нема Џими ќе јадат реденка од другото племе а често и тука ќе им заврши животот ако не му е денот на некој.

Е денес биологијата ги влече кон Џими, мајка им го пуни мозокот да го бараат Леонче, и каша попара работава.

Dobro utro Vlado.

Znaci nisto od prviot tvoj samostalen post , od prviot tvoj stav i misla :( .

Знаеш Суси, не знам дали ќе го дочекам денот во кој ќе прочитам твој пост во кој не ги психоанализираш жените и нивните погрешни избори, а наместо тоа да анализираш зошто овие “токсични мажи” постојат во толку голем број воопшто. Веројатно не, барем не од било кој маж, на овој форум. Немој да мислиш дека сега те напаѓам не ми е тоа поентата, а и логично ми е уствари ти како стрејт маж да зборуваш за жените, затоа што многу полесно е да се бара грешка во туѓиот отколку во сопствениот радар. Следствено на тоа, логично би било и моите ставови како жена, да си ги формирам од женска перспектива, но секако дека не би требало тоа да поддржува било каква форма на насилство, токсичност или девијантно однесување.

1. Жените се ложат на криминалци.
Ова се изолирани случаи, не може да биде правило за цел женски род. Јас лично, никогаш не сум била во врска со криминалец. Дали ти или вие другите мажи на форумов сите сте криминалци?
Тоа што некои криминалци добивале писма е резултат на нивната медиумска експонираност, а не на нивните злодела. На ист начин писма добиваат и популарни пејачи, актери и спортисти. Тоа е феномен на опсесија со славни личности, а не доказ дека жените се програмирани да сакаат насилство. Да се користи тоа како аргумент за целиот женски род е исто како да кажеш дека сите мажи сакаат одредена патологија само затоа што неколкумина се опседнати со некоја екстремна појава.

2. Физичко насилство и паѓањето на маската
Не се гледа на прва. Еве пример за серискиот убиец од Македонија, Владо Танески сите мислеле дека е нормален човек, новинар, со здраво семејство позади себе. Никогаш не ги малтретирал жена му и децата. Не бил агресивен силеџија со тетоважи кој викал по келнери. Тивок новинар, семеен човек, социјално прифатен. Ако е толку лесно, зошто еве ти како маж не ги анализираш таквите мажи, не отвориш тема за таквите мажи и не ги осудуваш нивните постапки пред да дојде до такво нешто?

Ако навистина сакаш безбедно општество и тебе како разумен маж те повредува тоа што жените завршуваат со такви мажи, зошто наместо да пишуваш постови за женскиот карактер, зошто не се фокусираш на машката психологија? Сигурна сум дека така ќе има поголем ефект ако целта ти е некаква едукација и превенција. Зошто одговорноста за препознавање на злото (кое ти самиот тврдиш дека го препознаваш, а не пишуваш за истото) ја ставаш на жените, а никогаш не на мажот кој успешно го крие тоа?

3. Токсични мажи
Тоа што гледаме жени со токсични мажи, не значи дека жените ги избрале мажите заради токсичноста. Никој нормален, апсолутно никој, не би одбар маж коцкар, намќор, прељубник. Исто како што ниту еден нормален маж, не би сакал таква жена покрај себе, или еве жена со сомнителен морал, и сл. Да, има и такви случаеви во кои овие коцкарите скришно одат по казина, фалсификуваат документи (ете како стојанче), прават злоупотреби и сл. Треба еа сфатите дека ние како човечки битиа (и мажите и жените) немаме рентген за психопатија, посебно не кога станува збор за многу вешти манипулатори. Ако некој може да измами банки, државни институции, или whatever, зошто очекувате дека една нормална просечна жена треба да биде попаметна од целиот систем? Ниту една нормална личност (маж или жена) нема да избере партнер за себе кој ќе му го уништи животот, ако тоа му е јасно од првиот ден.

За крај,
Сите ние (мажи и жени) кои доаѓаме од нормални и здрави семејства, сме воспитувани на начин на кој што треба да ги препознаеме вистинските вредности, но тоа не значи дека сме безгрешни. Грешката е дел од човековата природа. Наместо да збориме зошто жените се вакви, мислам дека треба фокусот да ни биде на тоа како да ги препознаваме ваквите девијантни форми на однесување, како да се градат здрави индивидуи, здрави врски и сл.

Жените сакаат такви "бед бој" мажи ради истата причина што ние сакаме цицлести и гзести жени. Биологија.

Не постел Леонче, "добро ситуиран маж со стабилна работа и станче" пред иљадници години.

Али постоел Џими коска. Коска го викале затоа што кога ќе нападнат од другото племе Џими коска со џиновска коска од мамут разбивал черепи.

Е сеа Џими имал краток фитиљ знаел да додели воспитни низ племето свое али кога напаѓа друго племе жените би сакале сите околу нив да се Џими, па затоа и се пареле со тие како Џими.

Ако го нема Џими ќе јадат реденка од другото племе а често и тука ќе им заврши животот ако не му е денот на некој.

Е денес биологијата ги влече кон Џими, мајка им го пуни мозокот да го бараат Леонче, и каша попара работава.
Технички, откога го измислија барутот тоа више не важи, али нели гени, биологија и слично....

иначе ја сум криминалец

контакт преку пп
педери стоп

Знаеш Суси, не знам дали ќе го дочекам денот во кој ќе прочитам твој пост во кој не ги психоанализираш жените и нивните погрешни избори, а наместо тоа да анализираш зошто овие “токсични мажи” постојат во толку голем број воопшто. Веројатно не, барем не од било кој маж, на овој форум. Немој да мислиш дека сега те напаѓам не ми е тоа поентата, а и логично ми е уствари ти како стрејт маж да зборуваш за жените, затоа што многу полесно е да се бара грешка во туѓиот отколку во сопствениот радар. Следствено на тоа, логично би било и моите ставови како жена, да си ги формирам од женска перспектива, но секако дека не би требало тоа да поддржува било каква форма на насилство, токсичност или девијантно однесување.

1. Жените се ложат на криминалци.
Ова се изолирани случаи, не може да биде правило за цел женски род. Јас лично, никогаш не сум била во врска со криминалец. Дали ти или вие другите мажи на форумов сите сте криминалци?
Тоа што некои криминалци добивале писма е резултат на нивната медиумска експонираност, а не на нивните злодела. На ист начин писма добиваат и популарни пејачи, актери и спортисти. Тоа е феномен на опсесија со славни личности, а не доказ дека жените се програмирани да сакаат насилство. Да се користи тоа како аргумент за целиот женски род е исто како да кажеш дека сите мажи сакаат одредена патологија само затоа што неколкумина се опседнати со некоја екстремна појава.

2. Физичко насилство и паѓањето на маската
Не се гледа на прва. Еве пример за серискиот убиец од Македонија, Владо Танески сите мислеле дека е нормален човек, новинар, со здраво семејство позади себе. Никогаш не ги малтретирал жена му и децата. Не бил агресивен силеџија со тетоважи кој викал по келнери. Тивок новинар, семеен човек, социјално прифатен. Ако е толку лесно, зошто еве ти како маж не ги анализираш таквите мажи, не отвориш тема за таквите мажи и не ги осудуваш нивните постапки пред да дојде до такво нешто?

Ако навистина сакаш безбедно општество и тебе како разумен маж те повредува тоа што жените завршуваат со такви мажи, зошто наместо да пишуваш постови за женскиот карактер, зошто не се фокусираш на машката психологија? Сигурна сум дека така ќе има поголем ефект ако целта ти е некаква едукација и превенција. Зошто одговорноста за препознавање на злото (кое ти самиот тврдиш дека го препознаваш, а не пишуваш за истото) ја ставаш на жените, а никогаш не на мажот кој успешно го крие тоа?

3. Токсични мажи
Тоа што гледаме жени со токсични мажи, не значи дека жените ги избрале мажите заради токсичноста. Никој нормален, апсолутно никој, не би одбар маж коцкар, намќор, прељубник. Исто како што ниту еден нормален маж, не би сакал таква жена покрај себе, или еве жена со сомнителен морал, и сл. Да, има и такви случаеви во кои овие коцкарите скришно одат по казина, фалсификуваат документи (ете како стојанче), прават злоупотреби и сл. Треба еа сфатите дека ние како човечки битиа (и мажите и жените) немаме рентген за психопатија, посебно не кога станува збор за многу вешти манипулатори. Ако некој може да измами банки, државни институции, или whatever, зошто очекувате дека една нормална просечна жена треба да биде попаметна од целиот систем? Ниту една нормална личност (маж или жена) нема да избере партнер за себе кој ќе му го уништи животот, ако тоа му е јасно од првиот ден.

За крај,
Сите ние (мажи и жени) кои доаѓаме од нормални и здрави семејства, сме воспитувани на начин на кој што треба да ги препознаеме вистинските вредности, но тоа не значи дека сме безгрешни. Грешката е дел од човековата природа. Наместо да збориме зошто жените се вакви, мислам дека треба фокусот да ни биде на тоа како да ги препознаваме ваквите девијантни форми на однесување, како да се градат здрави индивидуи, здрави врски и сл.

Не бе Асеко, таман работа да мислам дека секој што не се согласува со мене ме напаѓа. 21 година сум на форумов знаеш со колку сум се терал у курац? Па после сме пиеле во кафана. Па после тоа пак сме се терале у курац. Биди си раат гледај таму банкарскиот софтвер да е добар. Претходнава реченица нема да ја сфатиш, ама не е ни битно.

Е сега вака ќе ти кажам. Доволно долго сум на дуњава за да знам дека тоа што го пиша не е точно. Од секогаш сум го сакал ноќниот живот во Скопје. И сум го конзумирал колку што сум можел повеќе. А и не само тоа него сум имал и широк дијазепам на вкусови и луѓе за комуникација. Во петок сум бил во разни Парадиза, Ескејпи, Интермеца каде што "елитата" се паркирале со Поршиња, па после во МНТ-а, Мусандри, Хавани каде што секоја мајка што изгубила дете ќе го најде, а сабота во Лејди Блуа, Лидо, Копакабана долу на МНТ паркингот, коцки, кругчиња, цркви каде што се "гнасните и небањати металци, дрогираши и секташи". Два пати сум бил на концерт на Ајрон Мејдн, од кој првиот ме теаа на српска граница да се со соблечам гол за да ме тресат, еднаш на Опет, неколку пати на Астрал Проџекшн, Инфектед Машрум и Таламаска, доста пати на "нелегални" транс журки по шуми, пасишта и хангари на патот меѓу Драчево и Маркова Сушица, 7 или 8 пати на Аца Лукас, еднаш на Наташа Беквалац, Шако Полумента и Саша Матич, еднаш и на Грендмастер Флеш, а многу пати и на тезга на Жаре Берберот и Дуле и Коки. И сум имал другарки. Многу. Уште од основно, па средно затоа што завршив во ЈБТ каде што жените видно доминираа бројчано, па факултет, па и низ сите овие места од горе. Цел живот сум опкружен со жени: роднини, другарки, колешки на работа, па и девојки. Имам некоја како да ја нарачам "психолошка жичка" ми се отварале, ми споделувале проблеми, ми барале совет.

Не е поентата да се фалам со ова горе пишаното, не е достигнување, напротив секој со љубопитство и заинтересираност може да проба многу работи. Сакам да ти го кажам следново: Скоро се ова што јас тука го пишувам не сум го гледал во некој филм, не ми го раскажувал некој како оној вицот со бурекот со циганот. Се ова се случувало пред мои очи во најбуквалната смисла на зборот. Се што сум научил за жени, сум го научил од вас. Лично од вас. Вие сте ми го кажале и покажале. Сум пробал да им помогнам буквално со цртање. Сум го употребил овој пример еднаш на формуов. Сум им викал, слушај еве на 3 метра од тебе е шахтата, отворена е ќе паднеш немој да одиш во тој правец. Те слуша, некогаш се инати, не бе нема шахта никаква ти измислуваш, а некогаш, поретко, тие што се малце попаметни (како за жени збориме), кимаат со глава, викаат да гледам дека има шахта и дека е отворена, ама џабе е 30 секунди после тоа е веќе пропадната во шахтата. Имам и во мој видокруг случаеви, блиски пријателки, роднини. Нивните родители и блиски со кои сум близок ми кажувале: И кажувавме, немој ќере, немој знаеш каков е, не со него. Знаеш колку пати сум го слушал тој муабет? И што мислиш мило ми било? Во себе сум си викал Тооо браво, женско си, те мразам само затоа што имаш дупка меѓу нозе, цркни? Не живеам на Света Гора Асеко не ми се сите роднини мажи, не ми се сите пријатели мажи, не ми се сите блиски мажи.

АМА тоа не значи дека не треба да бидам реален. Или дека треба да бидам како оние родители што синот им добил ќец затоа што учителката го мразела. Не е апсурд, не е парадокс и да ти е грижа за твоето дете и да бидеш реален дека не учи или дека не го бива за нешто, што ти ја знам математика на пример.

Еве да речеме грешам, батали ме мене. Земам се преиспитувам, гледам порелевантни мислења. Не од Трајко, Петко туку од стручњаци. Колку видеа сакаш да ти ставам од Јутуб од психолози и психијатри со докторати по реномирани универзитети и институции што ја обработуваат темава во пошироката смисла? Еве погоре Ингвар стави од Џордан Питерсон. Сакаш уште 10 да ставам, толку дава на еден пост да стаавиш. Ќе помогне тоа да смениш мислење? Нормално дека нема, зошто да се трудам? Зошто и воопшто се трудам да го пишам постов? Затоа што ценам, си седнала си одвоила некое време, си напишала мислење, без разлика што не се согласува со моето.

Жалам, ама не може да прифатам дека не е така. Да ми викаш дека надвор пече сонце, а јас излегувам и врне дожд. Не само што излегувам него не сум се ни прибрал од надвор. И тоа е најжалното. Првиот чекор кој е неопходен за да се реши проблемот е признавањето и прифаќањето дека постои проблем. Без ова не правиме ништо. Нема решение за алкохоличар кој мисли дека не е. Тука пред се ни треба критична маса од жени кои ќе прифатат дека имаме проблем. Ти не си дел од таа критична маса. Од жени. Може ова ќе те боли ама да знаеш: Ти си проблемот, не јас. Јас сум омразениот затоа што сум курирот, оној што покажува во слонот во собата. Енглезите викаат don't shoot the messenger. Ама така вас ви е најлесно да спиете ноќе. Ок, тоа е тоа.

Сега следниот дел. Треба да сфатиш, а нема, дека во зрелиот свет, одговорноста паѓа на тој што го има изборот. Ќе ти дадам две ситуации.

Ситуација 1.

Петко е сиромашен има буџет од 500 евра за кола што му е непоходна. Петко купува кола од 500 евра стара 35 години и ми се жали дека нема клима, се расипува често, му троши многу и слично. Јас на Петко може да му кажам нешто во стилот-Јеби га другар тоа е животот, што ќе правиш.

Ситуација 2.

Петко има буџет од 50000 евра за кола. Петко купува кола од 500 евра стара 35 години и ми се жали дека нема клима, се расипува често, му троши многу и слично. Јас на тој Петко нема да му кажам-Јеби га другар тоа е животот, што ќе правиш. Него ќе му кажам-Епа за кој кур на буџет од 50000 купи кола стара 35 години?

Што ми е зборот, на рандом Трајко не му пишуваат жени секој ден. На Фејсбук, на интернет, го размуабетуваат во живо, му даваат комплименти, на форум Кајгана, на факултет, на работа, на пичке си мајчине. Знаеш како е во машкиот сингл свет, не си била машко па не знаеш:
Ќе проба да искомуницира со 100 жени пример, што во живо што на нет. 85 до 90 ќе го изигнорираат или ќе го стават на seen, 5 ќе му пишат нешто куртоазно без иницијација на понатамошна конверзација нешто во стилот: Како си? Добро. Каде си? Дома. Ќе одиш после негде? Не знам. Една до макисмум три може да покумуницираат малку повеќе а дури и таму шансите нешто да произлезе од тоа се многу мали. Сето ова трае со месеци и години. Ако не ми веруваш може да ти дадам уште 10 видеа на жени што пробале да бидат мажи и како си поминале. Вие како жени, научени и наркомански навлечени на внимание од спротивен пол ако го доживувате она одбивање што просечниот маж го добива пола ќе бевте со исечени вени, а другата половина на шака лексилиум на сабајле и вечер. И пак ќе кажам и ова не е проблем, недна жена на ниедно машко не му е должна пичка. Апсолутно 100% нејзин избор е што и како ќе направи.

Од друга страна и овој пример го имам кажувано, другарка моја меѓу 125-130 кила, не ги вадам бројкиве од ракав. И еднаш се зазборевме за социјални мрежи и она вика дека ако некое машко и прати понуда за пријателство и нема со него барем 10 заеднички пријатели не го прифаќа. Кога ја прашав зошто само ми рече-Дој да видиш зошто и ми ги покажа пораките на фејсбук. Тоа беа, не се заебавам, во неколку десетици пораки од мажи. Зборам што не ги знае, што и пишуваат на рандом. Може 50тина да беа. И сега ако жена со 130 кила го добива тој фидбек, што правиме со жени со нормален изглед, а тек со тие малку посимпатични што се.

И кажи сега ти, на кого да се осврнам сега, на тој што има десетици избори или на тој што нема ич. Никој не негира дека има токсични мажи. Ама вие бирате кој ќе ве ебе, да бидам вака брутален. Маж токсичен или не може само да чека да биде одбран ако ја има таа среќа да помириса пичка. Една од 100 обиди, еднаш на 5 години.

Има исклучоци, она топ 5% мажи во светот каде што не важи ова правило. Ако Крис Хемсворт или на што и да се ложите дојде и ми каже дека девојка му е ороспија и ми се жали од неа сигурно нема да го поддржам пошто бил исти пол како јас, туку ќе му кажам-од врата дома да излезеш 1000 ќе ти се фрлат што кур ми се жалиш?

Ама Стојанче за кој што со сигурност знаеме дека имал жена, плус две швалерки што му биле девојки на Мартин плус уште една со која што се гледал а жена му го фатила во кафич жив не е во таа статистика. Тој на велешанката за кого имало пријави "од повеќе претходни девојки" не е во таа категорија.

Така да Асеко батали ги овие приказни, никоја не сака токсичен маж, тие многу добро се кријат (а од друга страна женска инсутиција е најсилна и никогаш не греши) и слично. Или ќе го адресираме слонот во соба или ќе се правиме дека го нема. Ако не го адресираме за жал пак ќе ги гледаме последиците. Не само во Македонија каде што како што потенцирав полицијата и судството се катастрофа, туку и во земјите што ни се репер Германии, Швајцариии и слично каде што исто има вакви случаеви, додуша најчесто од шиптaраана и арапштаана, ама па од друга страна и тука се поставува прашањето зошто диспоропоционално мешаните бракови се жената од таму а мажот шиптaр отколку обратно.

Ете тоа е Асеко, нојот, главата во песок, Сусаро мизогинист и мирен сон.

Последно уредено:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom