Кој мала навика ви го подобрува секојдневието?

Член од
6 декември 2025
Мислења
12
Поени од реакции
26
Во последно време сфаќам дека големите промени не се тие што прават разлика, туку најчесто малите навики што ги правиш секој ден.

Кај мене, неколку работи ми го држат денот „под контрола“:

- Барем две кафиња додека работам – не само за енергија, туку и како кратки паузи да се ресетирам
- Салата како must секој ден – колку и да звучи едноставно, разликата во енергија е реална
- Пешачење минимум 30 минути дневно – честопати без телефон, чисто да се „исклучам“ и да расчистам мисли

Не е ништо спектакуларно, ама баш овие мали работи прават да се чувствувам многу постабилно и продуктивно.

Која мала секојдневна навика кај вас прави голема разлика?

Доволно е што постои форумов и што се уклучувам на него. Сите маани и недостатоци мене ми се позитива, нешто што го прави уникатен.

После работа си правам ладно, благо матено кафе. Ладно со лед. Благо, со 4 лажици шеќер, мастраф за лепење тапети, што би ми рекол другарот Влатко.

Независно од временските (не)прилики, во кафето секогаш ставам лед. Проблем е кога ќе се стопи ледот, кафето се разводнува, пената ќе падне, па морам да си направам ново.

Со кафето се официјализира крајот на работниот ден. Влезено ми е во секојдневната рутина, ако еден ден го рипнам, наредниот ден имам главоболка.

1. Утринско кафе во мир и тишина е многу поубаво отколку утринско кафе со друштво.

2. Слушам подкасти секој ден на англиски и руски. Random теми и муабети. Многу ми е поубаво и ми разбива монотонија. Се осеќам попродуктивно.

3. Пешачам, секој ден правам минимум 12.000 чекори, а уште малку да затопли па се фрлам на трчање.

4. Преубав е животот кога има сонце.

Za razlika od Dambi, jas uste ne sum tolku isfeminiziran taka da prvo i osnovno, tursko proprateno so dve tri cigari, za da se fati. Posle denot mozi da pocni. Ama to i ne ona bitna navika za podobar den, vikned mesec so da e.
Si imam den vo nedelata, najcesto ponedelnik koga kurobolieto mi e pusteno na najjako. Mototo Rajatot pred se.
Nisto niti me interesira, ni se zamaram, ni mi e sveto. bukvalno.
Ako slucajno , jbg se desava ponedelnik da ne mi ispadni po planot, togas vtornik, sreda...
Bitno eden den vo nedelata mozokot na pasenje mi e :toe:

Она што ми го подобрува секојдневието е она и нејзините навики.
Бидејќи моите навики, пороци, не го подобруваат секојдневието.

Сум си фатил работата во кујна да редам садови, и има многу слатка навика да дојде да ми збори како се редат садовите правилно, што не било за во машина, како требало прво да ги поминам низ чешма за да не се запуши...

Кога имам ден полн состаноци, има ептен слатка навика да ми го раскаже денот на нејзината мајка во детали за како и се собрале алишта и колку ја болело глава, со цел мојата да размине...

Кога гејмам нешто, има ептен слатка навика да седне да буџетира со мене, да става планови за следните 10 години, некоја нова диета што треба да се почне...

A creature, of habit.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom