Корупција и Злоупотреба на Моќ во Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата Harry the dog
  • Време на започнување Време на започнување
Што е ЈТ ?

Иначе чистење само со интервенција од надвор (ЕУ, Америка ... сеедно) :) друг начин не постои. Според мене, Зоки Заев имаше историска шанса да ја опраи државава колку толку. Али сепак улогата испадна преголема за селски пиперкар и продавач на бостан, и нормално ја усра работата :)

„ЈТ„=„YouTube„.

Чистењето на власта од криминализираност не може да се изведе „од страна„, оти правно тоа би бил упад во нечиј политички суверенитет.

Во „нашата земјата„, каде секој се знае со секого, невозможно е самопрочистување на своите редови од „вградените„ криминалци. Затоа сме вакви какви сме, тежок распад од општество, на кој (распад) не му се гледа ниту крајот, ниту решението.

Ќе да е потребно „малку порадикално„ решение.

„ЈТ„=„YouTube„.
Аааа да :D извини, касно палам. Иначе мислам дека знам за кој збориш. Колку сум се смеел додека слушав !!!!

*** ако мислеше на ова ***

Значи слушаш 2ца од 5те најбитни луѓе у државата како трошат ЕДЕН ТОН ВРЕМЕ И ЕНЕРГИЈА да "стават у ред" банда дилери и рекетари и сфаќаш каква вукојебина од држава сме :)

И после ти текнува дека чим тие двајца трошат толку време и енергија, таа банда дилери и рекетари се прилично битно парче у слагалицата :) и сфаќаш дека сме уште поголема вукојебина одошто си мислел претходно :D

Чистењето на власта од криминализираност не може да се изведе „од страна„, оти правно тоа би бил упад во нечиј политички суверенитет.
Дефинитивно. Али јас друг излез не гледам.

Последно уредено:
Дефинитивно. Али јас друг излез не гледам.

И други поединци се убедени дека „без камшик„, во „нашата земјата„ нема да се случат никакви битни и осетни промени-што е начелно точно.

Еве пред некој ден, американците повторно и‘ „помогнаа„ на полицијата наша за да си ја изврши законски одредената и‘ должност и надлежност.

Таман работа ако за секоја полициска рација треба некој да и‘ „помогне„.

Тоа само по себе значи пар нешта:
- неспособност за расчистување со криминалот,
- немање намера ни волја за такво нешто,
- перзистентност на релацијата „власт-криминал„, каде е невозможно отстранување на крималот од власта, каде сите (или повеќето) поединци се вмешани во исто криминално шематско срање.

И други поединци се убедени дека „без камшик„, во „нашата земјата„ нема да се случат никакви битни и осетни промени-што е начелно точно.
Се сложувам. Камшик имаме, државата има огромен јавен апарат за опресија (полиција, безбедносни служби, и тн). Проблемот мислам дека е повеќе кај нив е дека го користат за лично збогатување. Работите кои треба да се сменат се поверојатно културолошки: интегритет - политичарите да имаат муда да се пратат било кого во затвор што се огрешил, без разлика дали им бил пријател или роднина, да не калкулираат за следни избори. Културолошки и ние да се менуваме во поглед на тоа како ја гледаме државата и да прифаќаме одговорност (како поединци, а после и како политички ентитет). Ја не памтам кога последен пат некој прифатил одговорност кај нас за било што.

Има многу добра биографија на Ли Кван Ју (таткото на Сингапур) каде што зборува како он пробувал да создаде систем без корупција, во држава каде што подплаќање (или они како го викааш бакшиш) е дел од културата. Краткиот одговор е: градење институции со интегритет и луѓе со интегритет поготово на врвот (што погоре - поголема одговорност).

И после ти текнува дека чим тие двајца трошат толку време и енергија, таа банда дилери и рекетари се прилично битно парче у слагалицата :) и сфаќаш дека сме уште поголема вукојебина одошто си мислел претходно :D
Секои избори некоја нова мала групација зема замав, отвара безбедносни агенции, кафичи, дискотеки, до следните избори, каде некоја нова група на ист начин прави пари и ќе плаќа кај што треба. 30+ години имаат толкав јавен апарат и уште не укапираа што е држава. :D

Секои избори некоја нова мала групација зема замав, отвара безбедносни агенции, кафичи, дискотеки, до следните избори, каде некоја нова група на ист начин прави пари и ќе плаќа кај што треба. 30+ години имаат толкав јавен апарат и уште не укапираа што е држава. :D
Нормално. Сфатија дека е супер начин за дополнително перење пари и рекетирање. Прв што ми паѓа на памет ко пионер во ова е Рамче (бившиот телохранител на ЉуБчо) али сигурно имало некој пред него. Па после и другите си отворија со свои луѓе, па Урко се убаци во приказната ... се додека не му текна на Сашо не мора на други да им го дава тоа парче од колачот, па си ја отвори СГС :) и понатаму тој сектор доживеа бум :)

Пак ќе кажам, целото тоа мафтање со знамиња, скокање по крстот, ВЕП знакчиња, комуњари предавници, Македонија вечна, Александар Македонски е наш, цркви, браќата од Егејска / Пиринска, го браниме името знамето .... се само ОБИЧНИ ГЛУПОСТИ и маска зад која стои личен интерес (дали партиско вработување у општина ко чистач или лапање милионски тендер) и лоповлук :)

Се сложувам. Камшик имаме, државата има огромен јавен апарат за опресија (полиција, безбедносни служби, и тн). Проблемот мислам дека е повеќе кај нив е дека го користат за лично збогатување. Работите кои треба да се сменат се поверојатно културолошки: интегритет - политичарите да имаат муда да се пратат било кого во затвор што се огрешил, без разлика дали им бил пријател или роднина, да не калкулираат за следни избори. Културолошки и ние да се менуваме во поглед на тоа како ја гледаме државата и да прифаќаме одговорност (како поединци, а после и како политички ентитет). Ја не памтам кога последен пат некој прифатил одговорност кај нас за било што.
Обемноста од државната „администрација„ не е показател за нејзината моќ, туку е показател за бројот од гласачи за „нашата„ партија, оти токму таа админстрација е редовен гласач и „гарант„ дека „нашите„ ќе победат.

Плус, токму сето она кое го нарекуваме „институции на системот„ се синоними не за законито работење, туку за корупција и партиско-фамилијарно вработување: полиција, обвнителство, судови, образование, здравство...

Оттаму оној резил од доверба кој „институциите„ го имаат кај народот.

Од друга страна, не го бранам ниту народот, кој и самиот е дел од таа корупција, на овој или оној начин, па така, имаме „институции„ кои се корумпирани ама не од самите себе, туку од „некој„ кој ги корумпира и тоа редовно, па ништо чудно што корупцијата е системски „дефект„, кој за сега нема решение.

Досегашните искуства велат дека битна промена во одредено општество се случува само при природна смена на генерациите...што во наши услови, ќе трае прилично долго.

Досегашните искуства велат дека битна промена во одредено општество се случува само при природна смена на генерациите...што во наши услови, ќе трае прилично долго.
Се сложувам. Ни требаат неколку луѓе како Ли Кван Ју, таткото на Сингапур, што ќе бидат немилосрдни кон корупцијата. Не само интегритет колку да се каже, него да бидат до толку влијателни да сменат колективен менталитет, култура, да се лојални на законот повеќе од партијата, племето, религијата, идеологијата или која и да е друга работа.

Треба и срце, и муда, за да се стави државата и законите над пријателството, сопартијците, роднините - али тоа треба за држава. Интегритет, муда и мудрост.
599951459_1299150962235155_2535336621180303991_n.jpg

Се сложувам. Ни требаат неколку луѓе како Ли Кван Ју, таткото на Сингапур, што ќе бидат немилосрдни кон корупцијата. Не само интегритет колку да се каже, него да бидат до толку влијателни да сменат колективен менталитет, култура, да се лојални на законот повеќе од партијата, племето, религијата, идеологијата или која и да е друга работа.

Треба и срце, и муда, за да се стави државата и законите над пријателството, сопартијците, роднините - али тоа треба за држава. Интегритет, муда и мудрост.
Прегледај го приврзокот 472930
„Нашиот„ проблем е од системска природа; токму властодржците „инсталираа„ фаличен политичко-економски систем уште при „осамостојувањето„ на „нашата земјата„, така да тој систем, се чини, го прифаќаме „здраво за готово„, како некоја природна состојба, и практично само поединци од нас, на кои „системот„ им чини проблеми во животот, се склони кон намерата за негово суштинско менување.

Сигурен сум дека добар дел од нашето население фино си „плива„ во постојнава искорумпирана состојба...а за власта, тоа е посакувана состојба, како единствен начин за држење на населението во трајна сиромаштија и полнење на своите џебови.

Уште поинтересно: како реагираат кога некој повисок функционер од нивната партија е фатен како краде нивни пари (од буџетот)? Мислам дека или се плашат и ќутат од страв, да не изгубат позиција во партиската хиерархија. Или си викаат, како не го знаев човеков од порано, ќе се обезбедев финансиски до сега. Или најјако: камо јас еден ден да можам исто мои луѓе да местам по лотарии, јавни претпријатија, државни функции.

Членството на партиите е почетната точка за да се менуваат работите. Се додека се млитави и виткаат кичма, лојални се на парите, јавните средства кои што завршуваат во буџетот ќе се конвертираат во имот во странство, сметки во Швајцарија и Кипар, вили на име на тетки, стрини, балдзи, и јавни функционери со 1000 евра плата ќе станат милионери и успешни бизнисмени после неколку години работа на јавна функција.

Интересен момент мене ми е што членството кај големите партии е доста тивко околу овие прашања како судство, корупција, криминал меѓу своето водство, и се фокусира на историјата, идентитетот, семејни вредности (доста гласни се по овие теми и кај СДСМ и ВМРО). За мене како прави патриоти тука треба да гризат, али ја тоа не го гледам.

Ако си внатре во некоја од партииве, еве како реагира членство на ова? На пример, искачаат разговорите на Груевски и Мијалков, или ако си СДС, излегуваат информации околу модуларната болница - што прават луѓето околу тебе? Бараат оставки од литерството и се оградуваат од некој што е штетник на државата? Се откажуваат од партијата? Или стануваат мегафони на своите водачи каде што пеат како што им се каже?

Членството нема никаква можност воопшто да реагира, највеќе што можат да имаат е мислење и тоа за себе, јавно искажување на мислењето е ризична работа и најчесто се манифестира само ако некој директно влијае на нивните финансии, а многу често ни тогаш.

Неколку пати го имам пишувано истиот блок на текст и повторно ќе го пишам зошто луѓето не ја разбираат природата на СДС-ВМРО партискиот систем ( тука се вклучени и сите пајтон партии, кои реално не се ништо повеќе одколку збиралишта на отпадоците од овие првиве две).

• Едно дете се запишува во градинка зошто татко му фаќа врски во локалниот месен/општински комитет.
  • Детето гледа дека успехот на училиште му зависи од тоа кој знае татко му во партија и дека не треба да учи.
  • После пето - шесто оделение, детето веќе почнува да се вртка по штабови ( со постарите ) да мисли дека ете е привилегиран што му даваат воопшто да влезе, и да учи кој е лошиот а кој е добриот. Притоа мора да се напомене дека има нула идеологија во ова, добро и лошо е тоа што ќе каже партијата. Нема тука некој принципи.
  • Средно си продолжува исто како основно, успехот ти зависи од врски низ партија, али време е да се почне и да се прават пари. Ситни бизниси, ситни работи, дел за приватните бизниси на дечките од локалниот штаб, дел директно за партијата. Ситни пари, без никаква долгорочна перспектива, али за првпат во животот имаш твои пари кои ги добиваш само зошто си член на партијата, другите ја немаат оваа привилегија.
  • Тука почнува и УМС да функционира, па имаш собирања, ако си машко може и да ебеш нешто на некое од тие собирања, што не морам да опишам што значи од аспект на понатамошна лојалност. Ако си женско може некој од повисоките функционери ќе те примети. Во секој случај од основно натака друштвото ти е оформено со штабот како централна точка.
  • Факултет запишан зависно од тоа какви врски имаш во партија и за кое работно место си планиран, па таква и диплома ќе си добиеш. Тука веќе почнуваш и да влегуваш и подлабоко во партиските бизниси, препродавање коли, ... , фул работно време за некој партиски функционер, итн ...
  • Завршуваш факултет и тука зависно од тоа колку твојата фамилија е моќна во партијата, или ти колку си се покажал во твоето дејствување од кога си почнал да се плеткаш околу шесто оделение, таква позиција ќе добиеш. Ако ниту имаш врски ниту си покажал некаков капацитет да правиш пари, тогаш малку ќе почекаш и ќе те уфрлат во некое место каде што ќе ринташ за малку пари и ќе им викаш фала.
И така твојата интеграција во партијата ти е финализирана:
  1. Роднини - партија
  2. Детство - партија
  3. Пријатели - партија
  4. Образование - партија
  5. Работно место - партија
  6. Доста солидна шанса и дека животниот партнер ќе биде најден преку истата партија.
И циклусот се повторува со секоја нова генерација преку родителите, кои почнуваат да бркаат врски за нивните деца.

И сега ти од овие луѓе бараш да се бунтуваат. Невозможно е. И да имаат приватно мислење различно од партиското е успех, не па јавно да го искажат, а уште помалку да делуваат според истото. Целиот нивен живот и се околу него е во склоп на партијата. Да го имаат капацитетот воопшто да видат дека има нешто надвор од тоа би било сведоштво на неверојатен капацитет за проникливот.

Јас знам еден или двајца луѓе кои го поминале целиот овој циклус и морам да кажам дека "пробале" да излезат, зошто реалноста е дека нивните замерки се базираат на лични недоразбирања и дека веднаш би се вратиле назад ако тие се надминат. Буквално мајките и татковците ги тераат да се вратат назад.

Заробеници во сопствениот ум.

И така твојата интеграција во партијата ти е финализирана:
  1. Роднини - партија
  2. Детство - партија
  3. Пријатели - партија
  4. Образование - партија
  5. Работно место - партија
  6. Доста солидна шанса и дека животниот партнер ќе биде најден преку истата партија.
И циклусот се повторува со секоја нова генерација преку родителите, кои почнуваат да бркаат врски за нивните деца.
Ова е нај језивото нешто што постои на свет ... и за жал е комплетна вистина. Знам доста хард кор партиски војници и буквално ова е нивната реалност. Девојката (сопругата) ја имаат запознаено преку партија, мама тато се членови, брат / сестра исто. Целиот социјален круг околу нив (другари, пријатели) им е од партија, следствено кумови / сватови исто. Затоа што +90% од нив работат државно, и колегите со кои се блиски се од партија.

За некого рај, за некого хорор филм :) малтене живеат во bubble во кој што немаат речиси допир со луѓе надвор од партија (може евентуално по некој комшија или другар од детство / средно / факс). :)

Јас знам еден или двајца луѓе кои го поминале целиот овој циклус и морам да кажам дека "пробале" да излезат, зошто реалноста е дека нивните замерки се базираат на лични недоразбирања и дека веднаш би се вратиле назад ако тие се надминат. Буквално мајките и татковците ги тераат да се вратат назад.
Нема искачање од таму :) кога целиот твој живот се врти околу партија (од социјален живот до егзистенција). Во моја потесна околина знам еден пример на лик што беше млад ветувачки кадар кој што го заебаа (не му дадоа позиција на која што целеше), се накурчи демек ќе се бунтува ... и на крај си се врати назад ко попче :)

Да им кажеш на сите fuck off и да се смениш за 180%, или треба да си луд, или да имаш муда до колена. А таков патриот ретко се раѓа :P

Последно уредено:
Odlicni komentari, moze uste da se dodade deka opsto covek koga vleguva vo vakvi krugovi, da ti e pobratim ako spored ne si na negovo ramniste od opstestven status vednas se gubi kontaktot i da ti e pobratim...
Celi familii rabotat drzavno koga se meni vlasta duri do nad 20 clenovi koga e ednata strana nemozat da dojdat do leb koga doagaat nivnite se se menuva i vednas gledaat da dobijat stalno resenie, No toa e vistinata pri razgovor so niv ke dobies odgovor deka mora da se odredis za edna partija ako ne zaminuvas na pecalba....
Imase skoro edno video od drug clen razraboteno za balkanot, deka na site im pdgovara vakov sistem:
1. Rabotnik na drzavno, ne raboti zima plata
2. Evropski firmi, ke dojdat da gi iskoristat dobriot danok i malata plata na rabotnicite
3. Kriminalcite najlesno perat pari, samo dobij gi parite i investiraj vo nedviznini.
4. Balkanot sluzi kako otpad za perenje pari, Eu go kontrolira so potkupeni politicari, Kina i Rusija si imat avoi prednosti i vlijania na odredeni polinja, Gnezdo za mala grupa da ja drzi cela drzava vo kafez, isto e i Bosna i Srbia.

Odlicni komentari, moze uste da se dodade deka opsto covek koga vleguva vo vakvi krugovi, da ti e pobratim ako spored ne si na negovo ramniste od opstestven status vednas se gubi kontaktot i da ti e pobratim...
Celi familii rabotat drzavno koga se meni vlasta duri do nad 20 clenovi koga e ednata strana nemozat da dojdat do leb koga doagaat nivnite se se menuva i vednas gledaat da dobijat stalno resenie, No toa e vistinata pri razgovor so niv ke dobies odgovor deka mora da se odredis za edna partija ako ne zaminuvas na pecalba....
Imase skoro edno video od drug clen razraboteno za balkanot, deka na site im pdgovara vakov sistem:
1. Rabotnik na drzavno, ne raboti zima plata
2. Evropski firmi, ke dojdat da gi iskoristat dobriot danok i malata plata na rabotnicite
3. Kriminalcite najlesno perat pari, samo dobij gi parite i investiraj vo nedviznini.
4. Balkanot sluzi kako otpad za perenje pari, Eu go kontrolira so potkupeni politicari, Kina i Rusija si imat avoi prednosti i vlijania na odredeni polinja, Gnezdo za mala grupa da ja drzi cela drzava vo kafez, isto e i Bosna i Srbia.
Нема место за „изненаѓење„, затоа што и државите кои ги наведуваш, а „нашата земјата„ особено, се остатоци од претходниот систем (мислам на СФРЈ), каде срањата кои денес ги гледаме како пренагласени, постоеја и во СФРЈ во попрост облик и ние од таму ги „наследивме„.

На пример, во претходниот систем:
- за да бидеш некој позициониран лик, требаше да бидеш „члан партије„ а денес да си „од нашите„,
- за да „завршиш„ некоја работа ти требаше познаник „(врска„), а денес ти треба мито.

Се‘ е исто...само „стариот„ ни фали...

Нема место за „изненаѓење„, затоа што и државите кои ги наведуваш, а „нашата земјата„ особено, се остатоци од претходниот систем (мислам на СФРЈ), каде срањата кои денес ги гледаме како пренагласени, постоеја и во СФРЈ во попрост облик и ние од таму ги „наследивме„.

На пример, во претходниот систем:
- за да бидеш некој позициониран лик, требаше да бидеш „члан партије„ а денес да си „од нашите„,
- за да „завршиш„ некоја работа ти требаше познаник „(врска„), а денес ти треба мито.

Се‘ е исто...само „стариот„ ни фали...
I vo vreme na Sfrj i sega isto e tesko za prosecniot covek, naceloto vo ovie zemji e snajdi se pa zivej, otkolku bidi dobra osoba sto ke recat drugite...volkot sekako ke ja izede ovcata, problem kaj nas e sto ovie ne se volci tuku apokalipsa za normalen zivot.
E sega takov e sistemot ili vleguvas vo nego i si clen na partija ili zaminuvas, nema zlatna sredina, ako ostanes demek da smenis nesto ili da zivees vo nekoja sredina ke ti bide zivotot poln so problemi ne predizvici kako sto e pomekiot nacin za izraz....
Sekoj sto ostanal za bunt ili da trae, ili vlegol vo partiite ili go izel podebeliot kraj, Ovoj korumpiran sistem nema nikogas da se smeni bidejki 70 % uzivaat vo nego, samo obicniot rabotnik go jade namnogu....
Prosecen primer od mnogu te kaj nas
Raboti drzavno 2 od 8 casa, si ima privaten biznis ili sece drva na crno, ne mu moze nikoj nisto, Ima Bugarski pasos za sekoj slucaj da fati nagore ako ima nekoja dobra ponuda ke zeme odmor 3 meseci....

Линк: Општина Битола продала имот за старечки дом по 81 денар од квадрат - наместо дом за стари лица, изграден деловен простор.

И покрај тоа што парцелата е купена од државата речиси за џабе, по 81 денар за метар квадратен бидејќи била намената за Дом за стари лица, на објектот стои табла на приватна фирма.

„Рајно ентертаинтмент“ нема врска со домови за стари лица и е најмалку важна за нашата приказна. Според нивната интернет-страница, тоа е глобална фирма, со претставништво и во Битола која всушност е оператор за онлајн игри на среќа. На терен нема физичко казино, туку веројатно канцеларии за техничка и административна поддршка. Вселувањето го одбележале со забава кон крајот на декември 2024. Но, кој и како дозволил деловни канцеларии во објект наменет за дом за стари лица?

Општината вели: Општината нема сознанија дека предметниот објект се користи спротивно на намената, ниту пак има ингеренции да утврдува на кој начин сопственик на објект во приватна сопственост стопанисува со сопствениот објект, до моментот кога истиот не преземе противзаконски дејствија на пренамена на просторот.

Крадење на јавен простор за брз профит. Општината е релативно мала за да се шокирани дека наместо дом за стари лица, некој отворил административна канцеларија за казино. Обвинителство каде е? Општината каде е? МВР каде е?
Крто види шо успеа да напрај со лижење кај Циле, да се чуди просто чоек.

Да се надоврзам само на муабетот со партиите.
Кога се менува власта, веднаш се прави трансфер во другата партија со цел да се задржи работното место и да не се спуштат на пониска позиција.

И тие среќни, си останале на работа, и од партијата среќни, си добиле глас кој го немале до тогаш.

Чим човек влезе во овој систем, тешко излегување.

Back
На врв Bottom