Корупција и Злоупотреба на Моќ во Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата Harry the dog
  • Време на започнување Време на започнување
убаво што им работиш реклама на ИРЛ, дури и цела тема отвори, за на крај да дојдеш до откровението дека се прави патриоти, ама сепак да причекаме било каква сторија од нив за браќа Заеви, Шекеринска или било кој комуњар .
Нема да дочекаме.
Не знам дали си приметил "PloTwist","Paul Kersey" и "Harry the dog"....колку поддршка си даваат кога еден ќе влезе во било каква дискусија,чудно некако,циганите и педерите би рекле дека се работи за не дупли,туку тродупли профил :D

Не знам дали си приметил "PloTwist","Paul Kersey" и "Harry the dog"....колку поддршка си даваат кога еден ќе влезе во било каква дискусија,чудно некако,циганите и педерите би рекле дека се работи за не дупли,туку тродупли профил :D
Друже, веруј ми дури и еден профил е премногу да ти ги читам глупостите :)

Две клучни фигури во обвинителството местат се, според објавеното: Мустафа Хајрулахи и Јован Цветановски. Во епизодата објаснуваат со документи, примери, сведоци, како се манипулира со селекција на предмети во обвинителството, како заплашуваат сведоци, врши притисок преку пропагандна машинерија. Изнесоа имиња, презимиња, дати.

За мене ова ИРЛ што го прави е прав патриотизам. Има доста медиумски ликови со ток шоуа што се насмеана партиска бљувотина, перална на имиџ, али момциве и девојкиве од ИРЛ покажаа доста муда и работат баш тоа што на државата и треба. Да имавме вакви луѓе и во обвинителство, во судство и во полиција, државата ќе ни изгледаше сосема различно.
Со последната епизода, ИРЛ е буквално тоа што го кажа - перална на имиџ, ама за Коцевски и останатите обвинители од СЈО кои се во конфликт токму со Хајрулахи и Цветановски.

Цела епизода е "крадецот вика фатете го крадецот". Коцевски си ангажирал пропагандна машинерија за да му го испере корумпираното газе.

Подеднакво да ги напаѓаат двете партии? Нема такви. Според мене сите си имаат свој табор и квалитетот на нивните "истражувања" е во зависност од тоа со кој ешалон на џандари се знаат, од каде што најчесто ги добиваат информациите. Или ете како во последнава сторија на ИРЛ каде Фатиме и Ленче им припремиле се што овие треба да зборат во емисијата.
Тоа е океј и се слагам со делот дека изворот на информации го одредува типот на емисија или како сторијата ќе биде представена. Од истражувачно новинарство кај нас што покрива корупција и злоупотреба на моќ, што би препорачал, надвор од ИРЛ? Било каков линк е добредојден, темава е отворена. :pivo2:

Во однос на ИРЛ, дали Мијалков или Фатиме ја спремиле, сметам дека не е важно, важно е содржината е дали информациите што ги пласираат се точни и дали е откриена корупција во ОЈО? Овде мислам дека е. Судството ни има 2% доверба од граѓаните и секој што ќе направи нешто во врска со ова е добро за државата.

Друже, нели гледаш се собрале проста маса, си нашол со кој ќе се објаснуваш :)

Иначе, СЈО е формирано со согласност и потпис од Никола Груевски (меѓу другото). Така да ДПМНЕ се коосновачи на "Кланот СЈО". Али тоа да се сфати е тежок степен за совладување.
И да не се согласуваме, мислам дека е топ да се држи темава во живот. Ако се членови во партија, реално супер е за дискусија. И нивна држава се краде и нивни идни поколенија треба да живеат овде.

Ти си луд. :D

Со последната епизода, ИРЛ е буквално тоа што го кажа - перална на имиџ, ама за Коцевски и останатите обвинители од СЈО кои се во конфликт токму со Хајрулахи и Цветановски.

Цела епизода е "крадецот вика фатете го крадецот". Коцевски си ангажирал пропагандна машинерија за да му го испере корумпираното газе.
Можно е, тоа е коректна тема на дискусија. Може две вистини да се точни: и да перат имиџ, и да има легитимен случај за злоупотреба во ОЈО. За мене лично, дали луѓе од поранешно СЈО или ОЈО раководат со озбилни предмети, не ми менува, се додека правилно ги водат постапките. 30+ години државата страда баш заради ОЈО, Кривичен и МВР, кога станува збор за крупен криминал и злоупотреба на власт се импотентни. Ако овие институции проработат мислам дека и како држава ќе оживееме.

Откако „заклучивме„ дека корупцијата во „нашата земјата„ е системски проблем (здравство, полиција, судови, образование, администрација, како синоними за искорумпираност...) и откако Мицика рече дека ќе се бори против корупцијата и ќе ја направи „пуздер„, што навистина се случи со корупцијата?

Совладана е или уште е природна појава во „институциите на системот?...

Последно уредено:
Откако „заклучивме„ дека корупцијата во „нашата земјата„ е системски проблем (здравство, полиција, судови, образование, администрација, како синоними за искорумпираност...) и откако Мицика рече дека ќе се бори против корупцијата и ќе ја направи „пуздер„, што навистина се случи со корупцијата?

Совладана е или уште е природна појава во „институциите на системот?...
Појачана и забетонирана. Се надевам дека не планираш да се бориш против сопствената мајка Македонија ?!?!?!

Појачана и забетонирана. Се надевам дека не планираш да се бориш против сопствената мајка Македонија ?!?!?!

Ниту случајно!

Зашто?

Затоа што „нашата земјата„ кон мене секогаш се однесува(ла) маќејски, не мајчински, така да...

Ниту случајно!

Зашто?

Затоа што „нашата земјата„ кон мене секогаш се однесува(ла) маќејски, не мајчински, така да...
Тоа е кој ги контролира правда и МВР (и транспорт и врски ко златна кокошка) ја контролира државата :) многу просто и едноставно.

Најбоље е што партијаши мислат дека таму има некаква припадност или определеност. Пример од нај црните денови на груевизмот беше Михајло Маневски :) класичен комунистички кадар.

Или па оној што го фатија со 300 илјади евра у ѕид. Чисто сумњам дека ги делел парите од која партија му било митото дадено.

Последно уредено:
Или па оној што го фатија со 300 илјади евра у ѕид. Чисто сумњам дека ги делел парите од која партија му било митото дадено.
Toj e на СДСМ човек.

Toj e на СДСМ човек.
Знам де :) тоа ми е целата поента. Иако некои од тие фаци се "партиски луѓе" најголемиот дел од нив се ко што би рекле Американците guns for hire.

Тоа е убавината на корумпираните институции ко судство. Ако сум јас судија од ДУИ а ти обвинет од ЛДП, 300 илјади евра у ѕидот од кујната ќе ме стимулираат да развиеме едно прекрасно пријателство :)

Toj e на СДСМ човек.
Хмммм...а кој лик од судството не е „комуњара„ или од „брачата„?...
И зашто тија ликој даваат толку отпор на „промените„ кои Мицика ги бара од нив?...
Можеби ќе останат без „ѕидната заштеда„?...

Хмммм...а кој лик од судството не е „комуњара„ или од „брачата„?...
И зашто тија ликој даваат толку отпор на „промените„ кои Мицика ги бара од нив?...
Можеби ќе останат без „ѕидната заштеда„?...
Кога сме кај злоупотреба на моќ, вистинскиот plot twist у сапуницава е дека Зоки и Мицко на еден извитоперен начин се бизнис партнери :) ама ова е мислам премногу за кревките срца на патриотите.

Тоа е океј и се слагам со делот дека изворот на информации го одредува типот на емисија или како сторијата ќе биде представена. Од истражувачно новинарство кај нас што покрива корупција и злоупотреба на моќ, што би препорачал, надвор од ИРЛ?
И Буревесник знаел да убоде приказна кога службите ќе решиле да пласираат нивни информации во јавност преку него. Геро парче направи од СЈО ако е така, откако некој реши Кики, Фрики приказни да ги пушти преку него. ИРЛ од почеток се гласило на информации прибрани од амбасади, СЈО, про-СДСМ судство или во случајот со Жан Митрев, бизнис интереси. Сами од себе да направат сторија кај нас новинарите се способни максимум ко Видиновски со тралалајкине.
Во однос на ИРЛ, дали Мијалков или Фатиме ја спремиле, сметам дека не е важно, важно е содржината е дали информациите што ги пласираат се точни и дали е откриена корупција во ОЈО?
Какво мислење имаш во врска со случајот за емисијата со Жан Митрев тогаш?

И Буревесник знаел да убоде приказна кога службите ќе решиле да пласираат нивни информации во јавност преку него. Геро парче направи од СЈО ако е така, откако некој реши Кики, Фрики приказни да ги пушти преку него. ИРЛ од почеток се гласило на информации прибрани од амбасади, СЈО, про-СДСМ судство или во случајот со Жан Митрев, бизнис интереси.
Буревесник е интересен, мада знае да ми забегува од време на време. Геро е повеќе коментатор, помалку истражувач, мада доста коректен е. Може и нив да ги постираме овде, интересни се за читање.

Дека ИРЛ се во корист на Про-СДСМ судство не би се согласил. Беа тужени од врвот на СДСМ (Кочо Анѓушев) за епизодата околу објавите за модуларната болница, а и објавуваа и статии како Анѓушев и Заев преку синот на Заев Душко имаат користено јавна позиција за лично збогатување. Да беа пропагандни ботови како Саше Политико или Латас, немаше да одат натака. Линкот од статијата: https://irl.mk/ekonomskite-reformatori-vo-potera-po-sonceto/

Имаме огромен проблем со партизирано судство и обвинителство што се под капа и на СДСМ и на ВМРО - лојални али неподобни кадри што не работат во интерес на државата. Ниедна крупна ѕверка не одговараше, во моментов сите се на слобода. Судството и обвинителството ги имаат на мал прст и ради тоа никој од јавноста не им верува (2% доверба) и си се чуваат едни со други. Судството и обвинителството мора да се сменат и пипците од партиите да се пресечат ако државата сака да се развива.

Интересен момент мене ми е што членството кај големите партии е доста тивко околу овие прашања како судство, корупција, криминал меѓу своето водство, и се фокусира на историјата, идентитетот, семејни вредности (доста гласни се по овие теми и кај СДСМ и ВМРО). За мене како прави патриоти тука треба да гризат, али ја тоа не го гледам.

Ако си внатре во некоја од партииве, еве како реагира членство на ова? На пример, искачаат разговорите на Груевски и Мијалков, или ако си СДС, излегуваат информации околу модуларната болница - што прават луѓето околу тебе? Бараат оставки од литерството и се оградуваат од некој што е штетник на државата? Се откажуваат од партијата? Или стануваат мегафони на своите водачи каде што пеат како што им се каже?

Какво мислење имаш во врска со случајот за емисијата со Жан Митрев тогаш?
Ја немам гледано, али сум чул за случајот (познавам некои од луѓето што се инволвирани во адвокатскиот тим на Митрев). За материјалниот дел од случајот обвинета е клиниката за измама поради тоа што како што обвинителството тврди (и некои од граѓаните што се сметаат за оштетени), клиниката им продавала метода за лечење од Ковид со лажно прикажување на факти. Без да видам материјални докази, што и да кажам околу ова би шпекулирал.

Дали клиниката представувала лажни факти за да направи пари? Ако е така, ова може да биде доста сива зона за докажување (правно гледано). Без да имам увид во докази тешко е да се каже.

За мене жалниот дел овде е дека јавното здравство се унаказува од година во година (од Онкологија до излевање на квалитетен кадар во приватен сектор). Бидејќи во политичкиот-бизнис круг скоро никој и да не се лечи државно, се нема амбиција јавното здравство да се поправи и тоне од година во година. За мене ова е исто озбилен проблем што вреди внимание.

Последно уредено:
Буревесник е интересен, мада знае да ми забегува од време на време. Геро е повеќе коментатор, помалку истражувач, мада доста коректен е. Може и нив да ги постираме овде, интересни се за читање.

Дека ИРЛ се во корист на Про-СДСМ судство не би се согласил. Беа тужени од врвот на СДСМ (Кочо Анѓушев) за епизодата околу објавите за модуларната болница, а и објавуваа и статии како Анѓушев и Заев преку синот на Заев Душко имаат користено јавна позиција за лично збогатување. Да беа пропагандни ботови како Саше Политико или Латас, немаше да одат натака. Линкот од статијата: https://irl.mk/ekonomskite-reformatori-vo-potera-po-sonceto/

Имаме огромен проблем со партизирано судство и обвинителство што се под капа и на СДСМ и на ВМРО - лојални али неподобни кадри што не работат во интерес на државата. Ниедна крупна ѕверка не одговараше, во моментов сите се на слобода. Судството и обвинителството ги имаат на мал прст и ради тоа никој од јавноста не им верува (2% доверба) и си се чуваат едни со други. Судството и обвинителството мора да се сменат и пипците од партиите да се пресечат ако државата сака да се развива.

Интересен момент мене ми е што членството кај големите партии е доста тивко околу овие прашања како судство, корупција, криминал меѓу своето водство, и се фокусира на историјата, идентитетот, семејни вредности (доста гласни се по овие теми и кај СДСМ и ВМРО). За мене како прави патриоти тука треба да гризат, али ја тоа не го гледам.

Ако си внатре во некоја од партииве, еве како реагира членство на ова? На пример, искачаат разговорите на Груевски и Мијалков, или ако си СДС, излегуваат информации околу модуларната болница - што прават луѓето околу тебе? Бараат оставки од литерството и се оградуваат од некој што е штетник на државата? Се откажуваат од партијата? Или стануваат мегафони на своите водачи каде што пеат како што им се каже?

Ја немам гледано, али сум чул за случајот (познавам некои од луѓето што се инволвирани во адвокатскиот тим на Митрев). За материјалниот дел од случајот обвинета е клиниката за измама поради тоа што како што обвинителството тврди (и некои од граѓаните што се сметаат за оштетени), клиниката им продавала метода за лечење од Ковид со лажно прикажување на факти. Без да видам материјални докази, што и да кажам околу ова би шпекулирал.

Дали клиниката представувала лажни факти за да направи пари? Ако е така, ова може да биде доста сива зона за докажување (правно гледано). Без да имам увид во докази тешко е да се каже.

За мене жалниот дел овде е дека јавното здравство се унаказува од година во година (од Онкологија до излевање на квалитетен кадар во приватен сектор). Бидејќи во политичкиот-бизнис круг скоро никој и да не се лечи државно, се нема амбиција јавното здравство да се поправи и тоне од година во година. За мене ова е исто озбилен проблем што вреди внимание.
Сега се изнастава линкови од секоја можна емисија на ИРЛ, а онаа најбитната не си ја изгледал. Пробај најди ја, види што зборат роднините на починатите во неа, пробај после да најдеш што зборат истите на судењето и пробај најди НЗС зошто некој би отишол со таква емисија во јавност. Буревесник и Геро не ги спомнав како позитивни примери, туку баш обратно, посебно Зоран кој е тешка будалетинка али може да убоде добра приказна ако слични на него во паметот од ДБК ја споделат со него.
Не сум бил член на партија никогаш во животот, ти си? Имаш лично искуство за она што го збориш за внатрепартиски дискусии?
Најголем проблем и во судство и во здравство и во новинарство во Македонија според мене е што секогаш ги ставаме лицата кои работат во овие сфери како жртви на политичарите, кога е најчесто баш обратно, они се тие кои ги нудат своите услуги на политичарите. Ваљда е болест останата од комунизмот тоа. Кацарска и Русковска од сваровски судство на Мијалков си се прешалтаа кај Заев ко едно и едно на пример. Или ете кај последнава емисија на ИРЛ тоа што го прават и двата табори, едното што се збори за што правел Хајрулахи, другото за она што си го правела ќерката на Коцевски. И тоа и тоа битка за како ќе се продадат/испазарат со политичари. ИРЛ е тука застапник на една страна од приказната со позадинска цел и тоа е битно да се напомене. Ако не беше битно кои се позадинските цели на новинарите кога се снимаат вакви стории, тогаш најдобар пример за темава ќе ти беше Фуркан Салиу можда. ИРЛ и Фуркан се 100% согласни во ставовите веројатно, пошто дуваат во иста шупелка. Онака, прав патриотизам

Back
На врв Bottom