Не сум јас против частење на прв дејт, тоа се подразбира и не само на прв - и втор, трет, четврт... Додека бевме во врска со сопругата, не се сеќавам, ама мислам дека само еднаш ја имам оставено да плати, зашто и беше роденден и инсистираше.
Против сум за друго нешто - двојните аршини, различните стандарди кога се во прашање „родово-базираните улоги“, феминистичките теми како оваа и сл. Ако жените сакаат да се еднакви со мажите, зашто глумат еднаквост само тогаш кога на нив им одговара? Милион примери имам за ова: се бунтуваат ако мажот дома не готви, не мие садови, не пере, не пегла и сл, а не сакаат на пример да сменат гума или да исцепат дрва - тоа машка работа било. Слично е и со темава. Ако сакате еднаквост - ladies, нема да глумите понежен пол само кога тоа вам ви одговара, како во случајот. И не, не е неџентлменски ова што го зборувам. Јас секако ќе платам - ама ти не треба да кажуваш дека јас треба да платам. Просто е! Толку!
Не сум јас против частење на прв дејт, тоа се подразбира и не само на прв - и втор, трет, четврт... Додека бевме во врска со сопругата, не се сеќавам, ама мислам дека само еднаш ја имам оставено да плати, зашто и беше роденден и инсистираше.
Против сум за друго нешто - двојните аршини, различните стандарди кога се во прашање „родово-базираните улоги“, феминистичките теми како оваа и сл. Ако жените сакаат да се еднакви со мажите, зашто глумат еднаквост само тогаш кога на нив им одговара? Милион примери имам за ова: се бунтуваат ако мажот дома не готви, не мие садови, не пере, не пегла и сл, а не сакаат на пример да сменат гума или да исцепат дрва - тоа машка работа било. Слично е и со темава. Ако сакате еднаквост - ladies, нема да глумите понежен пол само кога тоа вам ви одговара, како во случајот. И не, не е неџентлменски ова што го зборувам. Јас секако ќе платам - ама ти не треба да кажуваш дека јас треба да платам. Просто е! Толку!
Буквално од истата причина исто гласав против. И буквално и јас во 12 години врска и брак со сопругата на прсти се бројат кога она платила. Цели летни аранжмани сум ги плаќал сам.
Темата е окупирана од конзервативните, ете јас сум ем јаако возрасен ем конзервативен, ваљда тоа иде со годините.
И јас имав мислење како вас, дека така треба, машкото да плати!
Али како иде време, сфаќам дека тоа е усталена норма, која нема никакво ни логично ни економско оправдување.
Затоа еволуирав во противник на таа пракса.
Најверојатно затоа што на машко-женските односи не размислувам веќе само со долната глава
Престана мажот да биде единствениот ловец. Штом пата-пата у све, изволте и на дејт исто.
Некој ја зезнал на прв дејт...не платил, а бил мангуп сигурно и сега сака да ја оправда корпата што му ја дала. Инат женски....ќе иде и против себе само да е у согласност со феминистичкиот кодекс, на кратко тоа е ....
Буквално од истата причина исто гласав против. И буквално и јас во 12 години врска и брак со сопругата на прсти се бројат кога она платила. Цели летни аранжмани сум ги плаќал сам.
Али кога ќе пишете во 12 години брак со сопругата буквално на прсти се брои кога она платила, се прашувам какви богови сте вие. Ја мислам дека не е до феминизмот тоа, туку до вашиот договор дома.
Јас во врските искрено не сум била доведена во таква ситуација некој да ми плаќа постојано се. Баш напротив, секогаш сум била тука со свој придонес кога требало да се купи нешто. Да и за коли сум давала пари.
Некој ја зезнал на прв дејт...не платил, а бил мангуп сигурно и сега сака да ја оправда корпата што му ја дала. Инат женски....ќе иде и против себе само да е у согласност со феминистичкиот кодекс, на кратко тоа е ....
Али кога ќе пишете во 12 години брак со сопругата буквално на прсти се брои кога она платила, се прашувам какви богови сте вие. Ја мислам дека не е до феминизмот тоа, туку до вашиот договор дома.
Јас во врските искрено не сум била доведена во таква ситуација некој да ми плаќа постојано се. Баш напротив, секогаш сум била тука со свој придонес кога требало да се купи нешто. Да и за коли сум давала пари.
Автоматски споено мислење:
Нема никаква корпа, ниту пак има мангупи, само факти кои бодат очи. И бонтон кој очигледно не сите тука го разбираат.
Ја сум машко и веруј ми 95% овде ќе платат на прв дејт....а тие 5% што нема да платат 100 пати подобро ќе си поминат. Постои некоја конфузија у вашите глави да никој жив не може да ја објасни....тотално ирационално понашање. И кога вака жена дели совети како треба тогаш све обратно треба да се сфати.
Мислам дека ставот ми е баш конзистентен. Јас сум финансиски независна особа и затоа си давам за право да искажам мислење дека глупото драматизирање за една сметка на дејт е под нивото на еден зрел маж. Во спротивно сигурна сум дека ќе бев наречена спонзоруша.
Автоматски споено мислење:
Нема никаква корпа, ниту пак има мангупи, само факти кои бодат очи. И бонтон кој очигледно не сите тука го разбираат.
Прво, смеењето ми е за вториот дел од коментарот, не за првиот, првиот дел ти е доста добар. Се фаќам за вториот дел, прво каков бон тон каков бони топ, у време коа сите буљаат у телефон 90% од времето излезени со друг човек. Ќе беше добро да се спазуваа бон тон правилата, но, за жал, и тие заминаа во аналите со џентлеменството, малку како video killed the radio star.
Ете, форумски бон тон, јас можеби не одговарам секогаш на сите коментари, но кога одговарам, одговарам на целосното мислење на човекот на кој му одговарам, ти на пример, се фаќаш за ситници колку да пројде репликата што ја даваш, што е далеку од форумски бон-тон.
Во живо, бон-тон е, да се однесуваме коректно, со почит, да му отделиме време на човекот со кој што сме седнале независно дали е пријател или (потенцијален) партнер. За мене доста површен критериум за бон-тон е покрај се погоре ако човекот само не платил, тука може да има фактори, нема пари и сака индиректно да е искрен без да го каже демек жената да знае дека не е финансиски моќен, има принцип да не плаќа (било тоа е финансиска одговорност, вид на чувство за правдина итн) и трето е стиснат (тоа е крш), но во првичниот дејт жената не го знае тоа, и за мене е далеку од бон тон после цел успешен дејт жената да го игнорира за втор и да го остави на сиин, откако и човекот сепак се помачил да организира и да се видат и испаднал добар дејт.
Мислам дека ставот ми е баш конзистентен. Јас сум финансиски независна особа и затоа си давам за право да искажам мислење дека глупото драматизирањето за една сметка на дејт е под нивото на еден зрел маж. Во спротивно сигурна сум дека ќе бев наречена спонзоруша.
Ете гледаш, ти си ја преиспитај реченицата, прв дел: Јас сум финансиски независна особа и воедно втор дел: глупото драматизирањето за една сметка на дејт е под нивото на еден зрел маж. Ти си финансиски независна особа но драматизирањето на сметката влага во територијата само на мажот, зашто не кажа е под нивото на една зрела особа на пример?
Зчате, нели гу разглобисмо суштину дека каваљерстфо и џентламенстфо немаф никакфу врску сс феминизам и рамноправност.
Ти и жена ти кд се враќате од пазар например, кд имате седам кила товар, ке ги поделите пи три ипол кила да ги ностите или скоро сфе ке носиш ти, а жена ти нешто ситно као марулу, лук и маслинке?
Ради Емку од форум ке ву даеш да носи како тебе? Нели не? Епа?
И феминизам не е глобално нешто, тој е појава на Емку, Дарлинг, Агду и миљон и седамсто кратко шишани и виолетово офарбани жене. Зашто генерализирате?
Се бунтуваат да, ако муш осфен даљинско и цигаре ништо друго не пипнаја по дома,па и ферски е да се буниф.
Не е до паре, не е до рамноправност, до гест е. Да си даамо на прф дејт.
Оваа страница користи колачиња за персонализирање на содржината. Со продолжување на користењето, се согласувате со нашата политика за користење колачиња.