Никој не рече дека е лесно, таман работа. Мене акцентот во муабетот повеќе ми беше околу културата и менталитетот, отколку навлегување во технички детали, бидејќи техничиот дел е доста субјективна работа, има многу променливи тука, многу фактори, различен пристап од продукт до продукт.
Ако твојот или мојот продукт/стратегија/пристап не вродиле со плод според очекувањата, не значи дека за Трајче ќе биде истото, и дека не треба да проба. Ете ќе земам некој пример, некоја идеја, да речеме систем за букирање термини за фризерници. Некој ќе се убие од пари трошење на PPC кампањи, некој ќе го
скрејпа Централен регистер и директно outreach-не потенцијални клиенти for free.
Јас сум пишувал ботови за француски и германски социјални мрежи (dating ниш), кои автоматски лајкуваат профили и симулираат активност. Секој лајк генерира нотификација, што ги мотивира корисниците да го отворат бот-профилот, каде во bio имам поставен линк. За други проекти (на времето) сум користел clickjacking за раст на Facebook страници и промоција. Пред неколку години, со еден пријател имавме продукт кој решаваше одреден проблем во e-commerce ниш. Го креиравме без некоја посебна стратегија како ќе го маркетираме, бидејќи некогаш јасно гледаш дека има потреба за нештото. Гледаш по коментари, постови, едноставно има побарувачка. Буквално коментар по коментар да одиш, човек во човек да контактираш, ќе има некој успех.
И еден куп други примери. Поентата ми е дека нема некоја сигурна стратегија, проверен step-by-step процес, кој сигурно дава посакуван резултат за било каков продукт. Трендовите се менуваат од месец за месец, особено сега. Некогаш е потребно да се импровизира. Пробивањето е доста субјективна работа, има тука доста влијание ad copy, value proposition, pricing стратегија, пристап при cold outreach, дали е B2B или B2C итн.
Еве, веќе некој период работам на два различни B2C проекти. Двата во иста област, но различно конципирани. Едниот како headless CMS со повеќе sub-продукти, секој со свој LP, сите автоматизирани и менаџирани од едно место. Вториот е некоја комбинација од повеќе бизнис модели, и е малку посериозен. Вториот од старт ќе биде со referral програма, а подоцна веројатно и affiliate. Ќе се креира еден органски distribution канал со малку поширок ниш од проективе (веројатно на неколку платформи), каде подоцна ќе се пласираат продуктите. Секако не бега и paid ads. Ова некоја default стратегија, која секако ќе биде и ad-hoc проширена.
Со многу работи се согласувам, за жал така е, образованието ни е далеку од тоа што треба да биде. Гледав имаше некоја
најава за отворање на некаков мултифункционален научно-технолошки парк, кој наводно ќе бил приоритет за годинава. Не сум некој оптимист околу тоа, но ќе видиме што ќе испадне.