Црна Хроника

• Креатор на темата Креатор на темата Macka12345
  • Време на започнување Време на започнување
Одбивањето да се резонира рационално и да се кажат работите какви што се, дека мајката извршила чедоморство и самоубиство и дополнителни оправдувања за чедоморството е литмус тест кој што македонските жени на форумов го паднаа и не ги оправдаа своите права.
Несреќен 8ми март.
Исто и тебе
Скопјанец десет дена држел девојка затворена во неговиот дом – ја силувал, ја тепал и ѝ го зел телефонот

За другава тема, ќе кажеш нешо или како оди протоколот?

Епа еве ти си тука, кажи и да се самоубие и успат да го убие и детето нејзино со неа, оти по логичен исход на настани видени од гравчиња или кафе нема да има добар живот.
:tapp:

Владе, у сфаку тему сте сфе едни исти.
Напраите си некој ваш коперациски и неизживеано селски стаф сс огромну дозу на пристрастност спрема владејачку гарнитуру демек сфе е според закон бла бла, а устфари очи су ви широко затфорени што би кажаја Кјубрик хаха.

За тебе сам пред сфе људуна и у живо и на форум. Објективан сам и не се се расправљам како тебе како некоја баба на чешму, још да беше упрао океј.
Ама девеес посто од дискусие си тфрдоглаф неизживиеан сељак кој нема три чисти и води некој штабски инат.
И увек си прф кд се води разгорена дискусија сс женски, а женско у живот си видеја само на слику на изборну советничку листу на Вмро.

Ти си само да си се родија пред 250 године и да си бидеш аргат у некое битолско румелиско њифче, да си копаш по цел дн, да си пиеш тутун, да си ги идолизираш турци и да си умреш невин како ск.
Ајт.
Fali me usto oti te iskinav.
Pa uste i edna ekipa sto ste sobrani, lud jebe zbunjenog rabotata.
Tri pati te zamoliv ili postiraj mi dokaz za toa sto go tvrdis ili izvini se ko maz. Ni postira ni se izvini, taka da epten ljudina, prav gospodin, nema zbor tuka.
Dodusa i ne e coek da ti zameri, drogata si go napravi svoeto, taka da uzivaj :toe:

оболен народов од феминизам. Некоја нова психичка состојба. Ги читаш и за глава се фаќаш како релативизираат убиство на дете.

И каква врска има овој случај со случајот кој го дискутираме? Или за тебе се е племенски, жени мажи, албанци македонци, и по тоа правиш заклучок на чија страна си.

Ова ти е чист “strawman” аргумент во лоша волја.

Сите во еден глас се согласуваме дека има огромен проблем со родово насилство културолошки и институционално, но има граница на што може да оправда, пример да си го убиеш 6 годишното дете, над чиј гроб ти танцуваш за да дотуркаш некој дебело-курвештински западњачки наратив.

А арно пиша некој поназад, ако изборот ми е меѓу стаорец и владе и банда, порадо ќе си седам со стаорецот.
Vervaj cuvstvoto e obostrano. Pobrzo na Tibet ke odam i ke se zamonasam i zakolnam vo celibat otkolku da treba da bidam so nekoja koja kako prvo opravduva cedomorstvo, i kako drugo vrv na zenskite prava koi i bile skrateni da ti bilo pravoto da smeela da gi izvadi cickite na acik kade sto ke i se posakalo.
Da stvarno, mnoogu tezok izbor.

• Ми се допаѓа
Reactions: A__
Епа еве ти си тука, кажи и да се самоубие и успат да го убие и детето нејзино со неа, оти по логичен исход на настани видени од гравчиња или кафе нема да има добар живот.
:tapp:
Поентата и е дека имаме проблем со родово насилство и слаба институционална заштита. Росица пријавувала, не била заштитена, била игнорирана од институциите и на крај изгуби живот заедно со татко и. Да реагираа институциите адекватно, поверојатно е дека ќе беше жива. И во последниов случај, имало сигнали на насилство, но никој не и излегол во пресрет. Да и излезел, може и она, и ќерка и ќе биле живи. Не се изолирани случаи на непостапување.

Наместо фокусот да е на тоа како институциите не реагираат соодветно, дека за девојки што страдаат од партнерско насилство нема адекватни процедури на место за нивна заштита, органите не превземаат дејствија на превенција или репресија, дискусијата цело време се префрла за барање вина на жртвата или правење на карикатура од случајов.

Феминистичкиот аргумент овде не е: дека е добро што го уби детето, или дека и е оправдано. Напротив, ужасна одлука е. Али аргументот е друг: кај нас очигледно има сериозен проблем со родово насилство, мал дел ради култура, али поголем дел ради тоа што институциите не застануваат во заштита на жените кои страдаат од него. И ова мало девојче што го изгуби животот имала татко што ја тепал мајка и пред неа, на јавно место, али никој не реагирал да ја заштити (дури и да не се случела оваа трагедија, она ќе живеела со тие трауми). Тоа е поентата: имаме проблем со родово насилство, и институции што не реагираат адекватно, слаби механизми на заштита. Стравот е дека ако ништо не се смени, ќе бидеме сведоци на нов ваков трагичен настан.

Поентата и е дека имаме проблем со родово насилство и слаба институционална заштита. Росица пријавувала, не била заштитена, била игнорирана од институциите и на крај изгуби живот заедно со татко и. Да реагираа институциите адекватно, поверојатно е дека ќе беше жива. И во последниов случај, имало сигнали на насилство, но никој не и излегол во пресрет. Да и излезел, може и она, и ќерка и ќе биле живи. Не се изолирани случаи на непостапување.

Наместо фокусот да е на тоа како институциите не реагираат соодветно, дека за девојки што страдаат од партнерско насилство нема адекватни процедури на место за нивна заштита, органите не превземаат дејствија на превенција или репресија, дискусијата цело време се префрла за барање вина на жртвата или правење на карикатура од случајов.

Феминистичкиот аргумент овде не е: дека е добро што го уби детето, или дека и е оправдано. Напротив, ужасна одлука е. Али аргументот е друг: кај нас очигледно има сериозен проблем со родово насилство, мал дел ради култура, али поголем дел ради тоа што институциите не застануваат во заштита на жените кои страдаат од него. И ова мало девојче што го изгуби животот имала татко што ја тепал мајка и пред неа, на јавно место, али никој не реагирал да ја заштити (дури и да не се случела оваа трагедија, она ќе живеела со тие трауми). Тоа е поентата: имаме проблем со родово насилство, и институции што не реагираат адекватно, слаби механизми на заштита. Стравот е дека ако ништо не се смени, ќе бидеме сведоци на нов ваков трагичен настан.
Jas vcera postirav vistinit nastan. Ke se proizjasnis okolu toa nesto ili ne e interesno koga maz ke izvrsi samoubistvo ?

Фала што ми ја срочи поентата која уназад се обидувам да ја доловам.
Ама тука се е тргнато во лов на вештерки и од дрвјата не ја гледаат шумата.
И каква врска има овој случај со случајот кој го дискутираме? Или за тебе се е племенски, жени мажи, албанци македонци, и по тоа правиш заклучок на чија страна си.

Ова ти е чист “strawman” аргумент во лоша волја.

Сите во еден глас се согласуваме дека има огромен проблем со родово насилство културолошки и институционално, но има граница на што може да оправда, пример да си го убиеш 6 годишното дете, над чиј гроб ти танцуваш за да дотуркаш некој дебело-курвештински западњачки наратив.

Никој не танцува над ничиј гроб, ниту па се согласувате дека има проблем со семејно насилство. Да бевте согласни во тој наратив, ќе отворевте вести денес и вчера и ќе дојдевте на темава и ќе пишевте "Да, очигледно имаме проблем со семејно насилство и очигледно е дека нешто треба да се промени, дека треба и институциите да си засукаат ракавите и да се прекине овој раст".
Но не, тука веќе станува натпревар кој повеќе ќе ја осуди жртвата. Врати се назад последниве 15 страни, никој не збори за НАСИЛНИКОТ, никој не збори за институционалните пропусти, бидејќи како што кажаа одредени личности
И што требаше институциите да прават, да им доделат полицаец кој ќе седи со нив дома за да ги дели кога се тепаат?
И вас да ви беше гајле за покојните жртви, и за сегашните и за идните, кои сигурно ќе ги има набљудувајќи ја темава, ќе дискутиравме начини на превенција и каде треба да се впери вината.
Но тука е наративот побитен да се осуди жртвата, дури и постхумно. Зошто е жена, зошто е створена да трпи и да ќути, а кога ќе се побуни, да биде класифицирана како феминистка.
Реков дека ова не е борба на феминистките, ова е борба на цело општество, ама кој да слушне.

За ова од линкот ќе се фрла дете од втори или трети спрат?
За тебе сфатив кој ти е наративот уште откако изјави дека во случајов поголема одговорност имала жртвата, а не мажот кој со години уназад ја тепал.
Но сепак очекував поголема доза емпатија и човечност, ама изгледа чафката летнала кај сите колективно.

Поентата и е дека имаме проблем со родово насилство и слаба институционална заштита. Росица пријавувала, не била заштитена, била игнорирана од институциите и на крај изгуби живот заедно со татко и. Да реагираа институциите адекватно, поверојатно е дека ќе беше жива.
За девојкава сеуште се водела предистражна постапка дали полицајците биле виновни. И све ќе се заборави :notworthy:
Rosica.jpg

Повеќе од очигледно е зашто ко петлиња скокаат ама ај.

Не треа да постоиф ни феминизам ни владиронизам.
Сфака ситуација треба да се гледа,резонира и осудуе според разуман и јасан сфетоглед на сплет на околности. Нема дефиниција, нема емпирија.
Без разлику дали смо мушко или женско, у сфак момент треа људски да размислимо.
Ova e do nekade najtocno razmisluvanje. Da zavrsel likot pozadi resetki posle tolku prijavi edno dve godini, pri sto ako sega pocinatata sopruga povtorno se obiduvala da stapi vo kontakt i mu ide na poseti so sto fakticki pak mu se vratila, se odzema deteto i socijalnite sluzbi se grizat za nego ponatamu. Raka na srce od sekojdnevnite situacii jasno mi e deka najgolemiot del od zenite koi se maltretirani i trpat semejno nasilstvo a pritoa e 2026 godina edonstavno se zaljubeni vo nivniot parner i ocekuvaat da se smeni no toa nikako ne smee da bide precka vakvi likovi da se iscistat od opsstvoto zosto na krajot bez negovoto nasilstvo nemalo da ima dve zrtvi od koi i 6 godisno dete koe nema nikakva vina. Bas kako sto si kazal sekoja situacija treba da se rezonira bez razlika.

@Harry the dog
Poveli

Ete jas primer da kazam nekoj. Mazot naucva deka zenamu se kleca za edna paketa cigari so se veli, more ne so se veli, bukvalno.
Drugiot den ovoj si go odzema zivotot, razocaran valjda, psihicki unisten.
Ova mozi da se racuna kako psihicko nasilstvo ? Zenata treba da se zatvori kako direkten vinovnik za negovoto samoubistvo ?
Treba da lezi vo zatvor ?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom