Кое е твоето контроверзно мислење? (Тема 28: @Justae Verum - Феминизмот претставува една од најголемите измами на модерното општество)

Феминизмот претставува една од најголемите измами на модерното општество.

• Се согласувам

• Не се согласувам

• Воздржан

Резултатите може да се погледнат само после гласање.
За милионерите на друг начин се решава - нека бидат даноците поголеми за нив, ете. За тоа и се зборуваше годиниве уназад, ама мислам дека ништо не се донесе.
Е што, меритократија ама да важи за сите освен за сиромашните?

Инаку ништо никогаш нема да се донесе затоа што луѓето не сакаат меритократија, ниту еднакви шанси. Исто како и сите други живи суштества сакаат да си го фавозиризаат својот род. :D

државата е многу способна да управува со имот. Они не можат своето да го управуваат, ќе управувале приватни куќи :popce:

државата е многу способна да управува со имот. Они не можат своето да го управуваат, ќе управувале приватни куќи :popce:
Единствената обврска на државата во случајов е да ја продаде куќата за месец дена, па макар и ако некој понуди 10 денари за нејзе. И со тие пари да управува образование и здравство.

Каков преокрет. Другаре Inglourious Basterd, ај до вгодина да зборуваме за превземање на средствата за производство :icon_lol:
Да се надовзрам, ја би одел со друг пристап за проблемите што ги наброја Бастердот, како туркање на берзи, менување на корпоративно право, разбивање монополи и слично. Мислам дека и тие се тешки или најверојатно невозможни за импленентација како и ова (за некоја нијанса пореални барем за мене).

Мислењево е вистина контроверзно (за разлика од другите претходно).

Пошто се залагам за меритократија, и бидејќи моменталниот економски поредок е срање и неодржлив на долг рок има едно големо ДА за ова.
Плус поддршка за комрадот, пошто после долго време решил да излезе од плакарот :cool:

Ова делумно се десило после 45.Им се одзедоа имотите на многу семејства.Се создале задруги а задругите се поставиле директори.После грабежот таканаречен транзиција директорите станаа сопственици на целото земјиште од задругите и сега се богати олигарси.Нивните синови возат мерцедеси се курчат и се шетаат по целиот свет.Значи ова не е ништо друго освен грабеж на туѓи имоти,во името на државата.Едно големо НЕ.
Голем дел од богатството во Западниот свет и стандардните класи се разрушија во ВСВ, затоа најдобриот период за капитализмот е од 1945-1970, барем стандардот, благосостојбата и можностите за еден поединец биле најдобри до сега. Нормално дека ова било оддржувано од страна на економскиот поредок по војната. Вакви околности веќе никогаш нема да се повторат за жал, па така да со тек на време светон од играна Cyberpunk ќе почне да ни изгледа се пореален.

За милионерите на друг начин се решава - нека бидат даноците поголеми за нив, ете. За тоа и се зборуваше годиниве уназад, ама мислам дека ништо не се донесе.
Kade kje ja stavime granicata, na 999 999 :D Toa se vekje 10 stana, dovolno za covek bez ambicija da istera cel zivot lezerno. Dodeka produktiven covek naskoro nema da mozhe da zaraboti ni za 1.

Па за што тогаш државата би земала нечиј имот?
За да го растури еквилибриумот и да им помогне на способните полесно да стигнат до тој имот на слободен пазар. Не е идејата сите да имаат исто. Туку концентрацијата на богатство да трае само една генерација.

Ова делумно се десило после 45.Им се одзедоа имотите на многу семејства.Се создале задруги а задругите се поставиле директори.После грабежот таканаречен транзиција директорите станаа сопственици на целото земјиште од задругите и сега се богати олигарси.Нивните синови возат мерцедеси се курчат и се шетаат по целиот свет.Значи ова не е ништо друго освен грабеж на туѓи имоти,во името на државата.Едно големо НЕ.
Ko sto svakjam od mislenjeto, problemot nastanal vo tranzicijata :D? Verojatno zasto i tie togas sakale da nakalapat za naredni 10 generacii.

Да се надовзрам, ја би одел со друг пристап за проблемите што ги наброја Бастердот, како туркање на берзи, менување на корпоративно право, разбивање монополи и слично. Мислам дека и тие се тешки или најверојатно невозможни за импленентација како и ова (за некоја нијанса пореални барем за мене).

Мислењево е вистина контроверзно (за разлика од другите претходно).

Пошто се залагам за меритократија, и бидејќи моменталниот економски поредок е срање и неодржлив на долг рок има едно големо ДА за ова.
Плус поддршка за комрадот, пошто после долго време решил да излезе од плакарот :cool:

Голем дел од богатството во Западниот свет и стандардните класи се разрушија во ВСВ, затоа најдобриот период за капитализмот е од 1945-1970, барем стандардот, благосостојбата и можностите за еден поединец биле најдобри до сега. Нормално дека ова било оддржувано од страна на економскиот поредок по војната. Вакви околности веќе никогаш нема да се повторат за жал, па така да со тек на време светон од играна Cyberpunk ќе почне да ни изгледа се пореален.
Другарот Апасиев ме премисли - одам во национал-социјалисти! :D

Единствената обврска на државата во случајов е да ја продаде куќата за месец дена, па макар и ако некој понуди 10 денари за нејзе. И со тие пари да управува образование и здравство.
Па да, буквално и тоа и ќе се случува во држава која е основана на, и единственото наследство од предходната и е мито и корупција. Целиот живот и труд на некој поединец, ќе го вреднуваат за 10 денари, кој пак тој имот, ќе заврши пак во рацете на оние кои ја држат моќта. Да не мислиш дека ти ќе си купиш куќа или стан за тие пари?
За да го растури еквилибриумот и да им помогне на способните полесно да стигнат до тој имот на слободен пазар. Не е идејата сите да имаат исто. Туку концентрацијата на богатство да трае само една генерација.
Ако сака државата да помогне на способните полесно да стигнат до имот има други начини. Еден од тие начини кои ми текнува моментално, е да можеш на лесен начин да откупиш државно земјиште, и да те субвенционира за изградба на куќа на пример, а не да му го одземе на некој имотот, децата негови да останат без ништо, само за да можеш ти полесно да стигнеш до имот. Зошто па државата да има толкав посед на земјиште, а луѓето да плаќаат по 100.000 евра за станови од 40 квадрати? И која е таа концентрација на богатство, кога 99,9% од луѓето во државава имаат по еден стан/куќа и тоа не знаат како да го поделат да децата. Ти предлагаш, да останат и без тоа малку што го поседуваат.

Па да, буквално и тоа и ќе се случува во држава која е основана на, и единственото наследство од предходната и е мито и корупција. Целиот живот и труд на некој поединец, ќе го вреднуваат за 10 денари, кој пак тој имот, ќе заврши пак во рацете на оние кои ја држат моќта. Да не мислиш дека ти ќе си купиш куќа или стан за тие пари?

Ако сака државата да помогне на способните полесно да стигнат до имот има други начини. Еден од тие начини кои ми текнува моментално, е да можеш на лесен начин да откупиш државно земјиште, и да те субвенционира за изградба на куќа на пример, а не да му го одземе на некој имотот, децата негови да останат без ништо, само за да можеш ти полесно да стигнеш до имот. Зошто па државата да има толкав посед на земјиште, а луѓето да плаќаат по 100.000 евра за станови од 40 квадрати? И која е таа концентрација на богатство, кога 99,9% од луѓето во државава имаат по еден стан/куќа и тоа не знаат како да го поделат да децата. Ти предлагаш, да останат и без тоа малку што го поседуваат.
Мислам дека го гледаш проблемот само низ македонска призма - и кај нас е бениген зошто сме им го направиле на Турците тоа пред сто години. :D

Ова е предлог за неостварлива глобална мерка. И како таква веројатно би ја редефинирала и државата како што ја замислуваме.

Ама требаше да биде контроверзно мислење. Прв пат кога ми го претставија тоа што ме замисли беше зошто станав толку гневен, иако не ни имам деца. Се надевам дека некој ќе размислува во таа насока, забавен rabbit hole e.

Ова е ко ОЗНА по ратот. Голтари све живо земаа на еснаф луѓе.
Само ова уште позаеб...но, ќе згасне економија, продуктивност, имотите вредност ќе им падне на нула, банките ќе крахираат.

Мислам дека го гледаш проблемот само низ македонска призма - и кај нас е бениген зошто сме им го направиле на Турците тоа пред сто години. :D

Ова е предлог за неостварлива глобална мерка. И како таква веројатно би ја редефинирала и државата како што ја замислуваме.

Ама требаше да биде контроверзно мислење. Прв пат кога ми го претставија тоа што ме замисли беше зошто станав толку гневен, иако не ни имам деца. Се надевам дека некој ќе размислува во таа насока, забавен rabbit hole e.
Па добро реално контроверзно мислење е, штом ме натера да се вклучам во дискусијата. Не се согласувам со мислењето и сметам дека би се создал поголем револт кај луѓето, а со тоа би довело до создавање на уште поголем број мрзливи луѓе кои ќе знаат дека нема да треба да се трудат многу и дека посекако ќе добијат куќа од некој што се трудел.

а со тоа би довело до создавање на уште поголем број мрзливи луѓе кои ќе знаат дека нема да треба да се трудат многу и дека посекако ќе добијат куќа од некој што се трудел.
Точно. Лично јас не би се трудел ништо да создавам, кога би знаел дека тоа нема да е за моите деца. Не би ни работел, државата ќе ми дава социјална помош да имаме колку за леб. Друго ништо нема да ми треба.

Единствениот аспект од кој ова би имало смисла е социјалната мобилност али не сум воопшто сигурен дека и тука би направило каква било разлика, дури мислам и дека би ја влошило ситуацијата.

• Сиромашните во ваков систем ќе си останат на исто ниво, за нив ова нема да направи никаква разлика.
  • Средната класа ќе биде најпогодена зошто начинот на кој штеди средната класа, куќи,станови, ниви, мали бизниси ќе биде и најподложниот на ова даночење зошто ќе имаат лимитиран начин како можат да ги префрлат овие работи на своите деца додека се уште се живи.
  • Високата класа во најголем дел ова лесно ќе го избегнат, зошто нивниот капитал е далеку полесен за префрлање и ќе имаат и далеку полесен начин да го направат истото. Мијалков едноставно ќе ги назначи децата за директори во својата фирма и ќе им даде компензација од 1% од сопственоста на фирмата на годишно ниво и додека да стигне до 80 години тоа се ќе биде префрлено.
А и реално ова нема никаков начин да се имплентира. По мене идејата на Хјуи Лонг е далеку далеку попрактична, каде што ќе има горни граници за акумулација на пари и примања водени спред формула:

Просечната плата/просечно колку поседува Македонец * Х ( колку би било Х е прашање на договор дали 10/ 50/100/200 ) и се над тоа да се даночи на 90%.

Па така ако речеме дека стапката за примања е 50, а стапката за поседување е 100. Тогаш ако просечен Македонец зема плата од 600 евра тогаш максималната плата би била 30 000 евра месечно, додека ако просечен Македонец поседува имот вреден 100 000 евра, тогаш максимумот имот кој некој би можел да го поседува е 10 000 000 евра. Така би се спречило концентрацијата на финансиската моќ и градење на олигаргии.

Исто така во овој случај би имало комплетно укинување и на данок на приход, данок на имот и каков било данок на наследство. Освен секако 90% данокот за секој кој ќе биде над границата.

Последно уредено:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom