Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
5.5 нема ли да биде преголема за таа квадратура? Дневната сигурно е +-20 кв. 3.5 според мене е доволно
Целта е да се лади/грее целиот стан а не само дневната, така што веројатно истата ќе биде поставена во ходник
Реално добра 3.5ка треба да е доволна ама која е добра е главното прашање (мицу, тошиба, даикин) со цените се мислиш вселенска технологија продаваат

Целта е да се лади/грее целиот стан а не само дневната, така што веројатно истата ќе биде поставена во ходник
Реално добра 3.5ка треба да е доволна ама која е добра е главното прашање (мицу, тошиба, даикин) со цените се мислиш вселенска технологија продаваат
Ubedlivo najloša konfiguracija e stavanje klima vo hodnik, da ne širime zošto i kako, pogotovo pomoćna kako 5,5kW-na. Toa e formula za neekonomčna rabota na klimata pod golemo opteretuvanje, da ne zboruvame za kvalitet na ambientot za živeenje......
Po mene e mnogu podobro dve 2.5kW-ni staveni vo soodvetni prostorii. Za dnevnata zemi nešto po krsteno, za spalnata može i ovaa TESLA od 16000 den kako od primerot na členot od par stranici ponazad.
Inače i 3.5kW-na može bez problem da ladi 50 m2, od pozicija na hodnik edvaj no toa ne e nikakvo rešenie....

Ubedlivo najloša konfiguracija e stavanje klima vo hodnik, da ne širime zošto i kako, pogotovo pomoćna kako 5,5kW-na. Toa e formula za neekonomčna rabota na klimata pod golemo opteretuvanje, da ne zboruvame za kvalitet na ambientot za živeenje......
Po mene e mnogu podobro dve 2.5kW-ni staveni vo soodvetni prostorii. Za dnevnata zemi nešto po krsteno, za spalnata može i ovaa TESLA od 16000 den kako od primerot na členot od par stranici ponazad.
Inače i 3.5kW-na može bez problem da ladi 50 m2, od pozicija na hodnik edvaj no toa ne e nikakvo rešenie....
Или можеби попаметно е во инвестирање на мултисплит клима

Станот нема “дневна” подобро да го гледаш како две одвоени простории во старечки дом каде двајцата станари си имаат сопствена соба и едвај мрдаат од таму.
Што се вика единствена заедничка просторија е кујната.
Можеби е подобро со две помали како што викаш, иако за поставување на уредот во ходник и неекономичност не би се сложил комплетно.

иако за поставување на уредот во ходник и неекономичност не би се сложил комплетно.
Tvoja rabota kako rezonuvaš, ama ajde razmisli vaka : za da zagreeš dve prostorii preku vrati od hodnik da rečeme na 22 C, hodnikot će mora da go pregrevaš na 25-26C iako vo nego nema potreba da e poveće od 20C.
E sega ako greenjeto na hodnikot na ovie 5-6C poveće no što e potrebno za tebe e ekonomično togaš aferim be brat.

Tvoja rabota kako rezonuvaš, ama ajde razmisli vaka : za da zagreeš dve prostorii preku vrati od hodnik da rečeme na 22 C, hodnikot će mora da go pregrevaš na 25-26C iako vo nego nema potreba da e poveće od 20C.
E sega ako greenjeto na hodnikot na ovie 5-6C poveće no što e potrebno za tebe e ekonomično togaš aferim be brat.
1771772929943.png

sovrummet е спална која граничи со ходникот каде што е климата, истиот ходник има отворени скали кои водат кон Vardagsrum uppe голем отворен простор кој се користи како втора дневна од каде преку врата се влегува во gästrum (која ја користам како канцеларија)

Климата е ставена на 21 степен.

Пиша дека првенствено за ладење е потребата...
Особено за ладење кај стари луѓе ходникот може да е најдобра опција...
И нема да ги шиба промајата во ишијасот :D

Пиша дека првенствено за ладење е потребата...
Особено за ладење кај стари луѓе ходникот може да е најдобра опција...
И нема да ги шиба промајата во ишијасот :D
Taka e, poradi toa se bira za ladnje najtivok režim na duvanje i klima so mnogu niska modulacija.
Ama za greenje ne ja biva.
Ne sakam da se raspravam ova so hodnicive, ne može da se sporeduva klima stavena vo hodnik so skali so otvoren prostor nagore i greenje na dve sobi vo horizontala.....

Taka e, poradi toa se bira za ladnje najtivok režim na duvanje i klima so mnogu niska modulacija.
Ama za greenje ne ja biva.
Намерно го цитирам само овој дел, скроз го заборавив тоа дека на ладење не е исто како за греење.

Пример како би било ладење кај мене незнам зашто до сега не сум имал потреба така што неможам да кажам мислење.

Се сложувам веројатно и тоа што кај мене има скали и голем отворен простор влијае па ефектот во помал ходник не би бил ист.

Освен клими мк, каде на друго место може да се види моменталната понуда за клими (реон Скопје)
Се бара решение за стан од 50м2 стара зграда со ПВЦ прозори. Две стари лица живеат во него. Потребата е повеќе за разладување во летните месеци но кога веќе се иде на инвертер ќе се користи и за греење (има термо печка 5.5кв што би го помагала греењето во студени периоди доколку е потребно)

Прво што ми падна на памет е тундра 5.5, ама би погледнал и што друга има моментално на пазарот
Секоја препорака е повеќе од добредојдена.
Odgovor na tvoeto prvicno prasanje: Klimatizer mk, Bitel Bitola, Setec ...
Okolu lokacija na klimata, jasno e za greenje nema nikako ekonomija da se stavi vo hodnik, a vo poladno vreme i nema da bide dostata, osobeno za postari lugje koi malku se dvizat.. Za ladenje ekonomijata pak e polosa, ama po mene e idealno mesto, sum go iskusil toa nekolku pati vo apartmani vo Grcija. Duri i doma ponekoas koj ke mi dosadi ladniot vozduh (a nadvor ne e 30+) znam da ja vklucam klimata ne vo hodnik tuku vo drugata soba pa hodnik pa vo dnevnata od 25+ m2. Ako se sedi vo mesto (komjuter, TV i sl) nekolku saati, nema kade da se skries od ladniot vozduh od klima vo istata prostorija. Ne znam kako za ladenje funkcioniraat parapetnite, bi trebalo da se barem nesto podobri, Zlate ke kaze. Ama mene cesto mi doagja na pamet da si stevam edna dobra 2,5 ili poeftina 3.5-ka vo hodnik samo za vo leto.

Odgovor na tvoeto prvicno prasanje: Klimatizer mk, Bitel Bitola, Setec ...
Okolu lokacija na klimata, jasno e za greenje nema nikako ekonomija da se stavi vo hodnik, a vo poladno vreme i nema da bide dostata, osobeno za postari lugje koi malku se dvizat.. Za ladenje ekonomijata pak e polosa, ama po mene e idealno mesto, sum go iskusil toa nekolku pati vo apartmani vo Grcija. Duri i doma ponekoas koj ke mi dosadi ladniot vozduh (a nadvor ne e 30+) znam da ja vklucam klimata ne vo hodnik tuku vo drugata soba pa hodnik pa vo dnevnata od 25+ m2. Ako se sedi vo mesto (komjuter, TV i sl) nekolku saati, nema kade da se skries od ladniot vozduh od klima vo istata prostorija. Ne znam kako za ladenje funkcioniraat parapetnite, bi trebalo da se barem nesto podobri, Zlate ke kaze. Ama mene cesto mi doagja na pamet da si stevam edna dobra 2,5 ili poeftina 3.5-ka vo hodnik samo za vo leto.
Ne znam za drugite parapetni no ovaa na VIVAX e idealna za ladenje na mala prostorija, ima nekoj mod za da go vrti vozduhot, koga će se odbere nešto vnatre se pomera i ako se namesti na tivko duvanje bidejći počnuva da raboti so 75-100W ne smeta voopšto ladniot vozduh ni na metar od nea.
Ne znam dali i drugi klimi imaat mojov HAIER ima opcija na ladenje da ja svrti perkata za 180 stepeni i go usmeruva ladniot vozduh direktno dole da pravi kako ladna zavesa. Na ovoj način samo pod nea ne e prijatno, a malce podaleku e super.
Taka da mene mi e mnogu dobro vo leto so dvete klimi, jas cel stan go razladuvam bez da imam problem so laden vozduh.

Дали има некој ставено топлинска на радијатори, ако има да сподели искуство?

Моментално имам електричен котел со радијатори кој одамна веќе не се користи, се работи за куќа два спрата по 50 квадрати во Скопје, со 10цм стиропор изолација 20ка блок и двослојно стакло

Дали има некој ставено топлинска на радијатори, ако има да сподели искуство?

Моментално имам електричен котел со радијатори кој одамна веќе не се користи, се работи за куќа два спрата по 50 квадрати во Скопје, со 10цм стиропор изолација 20ка блок и двослојно стакло
Топлинска со радијатори не е добар избор оти ќе те изгорат сметките за струја.

Ако веќе мораш, гледај да е топлинска специфично за радијатори, оти се различни за радијатори и за подно.

Топлинска со радијатори не е добар избор оти ќе те изгорат сметките за струја.

Ако веќе мораш, гледај да е топлинска специфично за радијатори, оти се различни за радијатори и за подно.
Немам опција за подно, инаку тоа ќе беше прв избор

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom