Кое е твоето контроверзно мислење? (Тема 27: @Inglourious Basterd - Целосна забрана на наследството и воведување 100% данок на имотот по смртта)

Целосна забрана на наследството и воведување 100% данок на имотот по смртта.

• Вкупно гласачи
    26
Независна држава е онаа која има нуклеарно оружје, такви се 9 на земјата со тоа што две се во вазалски однос со САД, па не се независни и покрај поседувањето на нуклеарно оружје. Далеку е оваа северна држава од независност, не е ни самостојна кога и за одење на мочање треба дозвола од кале и други бројни субјекти.

Не си прајте бајрам со умо дека оваа држава е на Македонците, од 2019 Македонците немаат своја држава, не се ни веќе Македонци туку коси црти и граѓани на северна токму заради куроболието на огромното мнозинство на Македонците. Оваа држава е на сите, освен на Македонците. Ако некој ја нарекува оваа држава своја не е Македонец, или е од малцинствата кои имаат повеќе права од Македонците или е северџан.
Да ја заслужуваа државата Македонците денес ќе имаа своја. Наместо тоа 400 и кусуро илјади одлучија да гласаат за на референдумот за укинување на државата (плус малцинствата и полнетите кутии), а останатите кур не ги болеше за ништо, освен за гледање фудбал на светското 2018 и навивање за србија во моментите кога се потпишуваше договорот за укинување на Македонија и гледање на ракомет на светското 2019 и пиење кафе во моментите кога се гласаше во Собранието за укинување на македонската држава и создавање нова северна творба во која Македонците ќе бидат граѓани од последен ред.
Значи денешната генерација Македонци е пресебична и гледа да ги задоволи само своите најосновни потреби, јадење, пиење, клецање, кафе, плата и одмор кај душманите на кои им се даде ексклузивно право врз македонската нација и македонската историја. Токму затоа денес оваа генерација Македонци немаат своја држава и токму затоа е заслужено се што им се случува. Треба уште поголемо страдање и кукање и жалење на интернет од страна на народот, чунки само таму овој народ е најжесток борец, прави најголема жртва за државата, подалеку од таму со прст не мрднува и не го боли за ништо друго освен за своите најсебични можни потреби, никакво чувство за државност, никаква идеја, никаква одговорност за поширок јавен интерес, никакво возвраќање за жртвата на илјадниците херои кои го положија животот за токму идните генерации да имаат слобода и своја држава. Затоа сега Македонците ќе трпат туѓинци како ја распарчуваат постепено и парче по парче и оваа држава со која се идентификуваат и која прашање на време е кога ќе ја снема. И тогаш Македонците нема да се потресат многу доколку го зачуваат лагодниот живот и најбитната работа за која постојат - кафичи и летување во гејлада или шиптаpија.

Да, поделба е, тие луѓе пак се дел од твојот народ, ги имаат истите вредности, истите корени, растеле у Македонија. Не е ок да судиш со еден аршин на сите, знаеш ли такви луѓе? Јас знам, а и болно знам како е да ти обрне државата грб, и да, некој кажа и ќе каже дека не е тоа начин, да се пишеш Бугар, но не е секој во иста позиција и не е секој еднакво психички силен и спремен за срањата што се струполија од 91ва навака на неколку генерации.
А и па една држава, да сум горд, на што да сум горд, на коа не ми даваа плата државата не ме штитеше и инспекторите што дојдоа кај газдата одјебаа се за една кафана? За корумпираното судство и утепаното здравство и образование? Да ми даде некоја нормална држава државјанство ќе напраам церемонијално палење на личната карта и пасошот асли огнот за бадник. И што, некој што ми е близок ќе ми обрне грб затоа ли? Тогаш нит ми бил близок нит ми бил лојален. И онака стигнавме дека ќе сјебеме другарства за цигара неколку теми наназад, толку од лојалноста на многу луѓе, на психички јаки Македонци што нели не зеле бугарско ама тешко е на цигара да искачаат. Молим те. А дали некој рандом лик у живо или на форум ќе ми суди ме боли таска балабанова, но пак ќе кажам, ко за народ со државотворна свест, мајке му, многу брзо сакаме да си најдеме кусури меѓу себе и да се поделиме, онака рефлексно.
П.С. конкретно кон тебе, ко за голем патриота, многу на латиница ми пишуваш.
Bugari ne se del od mojot narod. Mojot narod se Makedoncite. Stvarno ne znam sto ne vi e jasno. Zaminal od tuka kako bugarin, so bugarski pasos, niti e moj narod, niti nasa dijaspora :toe:
Konkretno za mene, ako sakam i so kineski znaci ke pisam, no se dodeka pri zdrava svest i sovest ne se pisam za bugar, za vas sum najgolem patriot.
I daj prekinite so glupi muabeti, nema nikakva delba, razdor ili bilo sto. Bugarite se edno, nie sme drugo.

Идеално за Македонија е да ја задржи моменталната територија, ама да има експертски влади инсталирани од западот и да бидат ТОТАЛНИ СТРАНЦИ.

Значи нема избори, да се стави крај на политичките партии, и буџетот да биде строго контролиран од експертска влада, која пак би била под строга ревизија од некоја европска комисија. Ќе си ги инсталираат они сите нивни профитабилни компании овде, и колку толку ќе има некој ред. 35 години не прават будали за ситни поени, а они крадат милиони. Подобро нека одат парите во Европа само да ни ја направат државата функционална. Win win ситуација и за народот, и за западот кој ќе има тотална геостратешка контрола овде.

Да се питам јас би им ја дал одма, само да не гледам издркани флеки како Мицковски, Заев и таа бабештината со авиончето. Овие не водат алооо, крвта да им ја ебам.
... ти не знаеш што се прави во ЕУ, а таму си, да дошле тука да воведат ред, па тие во сопствени држави прават неред :pos: сопственици на ресурсите се други богаташи сопствена држава е на распродаја ќе дошле овде!

Јасно, тоа ти викам не треба едни исти работи како папагал да ги повторуваш
Пасошите па пасошите
Oti da ne gi spomnuvam. Se znaj tuka na koj osnov se zema bugarski pasos. Treba da se izjasnis za bugarin, da odnesis dokumenti vo konzulat, ambasada itn itn itn, si ja znaete de procedurata.
Taka da jas nasata dijaspora, onaa sto zaminala so nas pasos niti ja spomnav niti im zameriv za nesto. Samo treba da se ima jasna distinkcija koja e nasa a koja e bugarska dijaspora. Tebe ova kako da ti e matno malce, ko da ne gi razlikuvas koj e koj pa mozi zatoa smetas deka pravam delbi i razdor. Znaci da povtorime, bugarite ne se nasa dijaspora, bugarska se. Kur me boli zosto se pisale bugari, sami si se pisale. Neka si ja opravaat maticnata drzava, ne mi treba nekoja prodaena dusa lekcii da mi drzi po patriotizam.

Oti da ne gi spomnuvam. Se znaj tuka na koj osnov se zema bugarski pasos. Treba da se izjasnis za bugarin, da odnesis dokumenti vo konzulat, ambasada itn itn itn, si ja znaete de procedurata.
Taka da jas nasata dijaspora, onaa sto zaminala so nas pasos niti ja spomnav niti im zameriv za nesto. Samo treba da se ima jasna distinkcija koja e nasa a koja e bugarska dijaspora. Tebe ova kako da ti e matno malce, ko da ne gi razlikuvas koj e koj pa mozi zatoa smetas deka pravam delbi i razdor. Znaci da povtorime, bugarite ne se nasa dijaspora, bugarska se. Kur me boli zosto se pisale bugari, sami si se pisale. Neka si ja opravaat maticnata drzava, ne mi treba nekoja prodaena dusa lekcii da mi drzi po patriotizam.
...доволно да се следи темата ,,бугарско државјанство" , како членови си пишуваат таму со радост дека ќе одат во Софија по пасош дека конечно станале бугари по прадедо кој бил приморан по живот да се пише бугарин, а не како правнукот да купи мерцедес со бугарски регистрација и да се курчи тука,

....и истите тие преку ноќ си го користат резервниот профил или најчесто ќе го сменат, ама цитирањето останува со стариот ник, е таквите сега ти солат памет, вакво такво, латиница кирилица, знаме, а тие заскривени со сменат ник тука да не се препознат кои се, примери колку сакаш, ама има и примери кои не си го смениле, кој ќе ги чита, а дури и модератори се тука, ни срам ни перде :toe: а ќе му напишат на членот роден ,,бегај бугарин" а ваму модератор бугарин ама од МКД. :facepalm:
Znaci da povtorime, bugarite ne se nasa dijaspora, bugarska se.
... и во ЕУ се водат како Бугари со ЕУ пасош, а не како Македонци со бугарски пасош, ЕУ си има статистика дека моментално има толку и толку Бугари со ЕУ пасош тие не им го бараат македонскиот пасош, па да речат аха овој е Македонец,

Последно уредено:
...доволно да се следи темата ,,бугарско државјанство" , како членови си пишуваат таму со радост дека ќе одат во Софија по пасош дека конечно станале бугари по прадедо кој бил приморан по живот да се пише бугарин, а не како правнукот да купи мерцедес со бугарски регистрација и да се курчи тука,

....и истите тие преку ноќ си го користат резервниот профил или најчесто ќе го сменат, ама цитирањето останува со стариот ник, е таквите сега ти солат памет, вакво такво, латиница кирилица, знаме, а тие заскривени со сменат ник тука да не се препознат кои се, примери колку сакаш, ама има и примери кои не си го смениле, кој ќе ги чита, а дури и модератори се тука, ни срам ни перде :toe:

... и во ЕУ се водат како Бугари со ЕУ пасош, а не како Македонци со бугарски пасош, ЕУ си има статистика дека моментално има толку и толку Бугари со ЕУ пасош тие не им го бараат македонскиот пасош, па да речат аха овој е Македонец,
Makedonci so bugarski pasos koj go zele na osnov na bugarski koreni NEMA, takvi ne postojat. Se se toa bugari, i zatoa stvarno ne mi e jasno za kakva delba i razdor deka pravam me obvinuvaat ili se zalat. Za razdor i delba pomegju Makedoncite i bugarite ?
Toa kaj maticnata drzava neka si se obratat. Ne gi negirame nie bugarite i bugarskata drzava deka ne postojat, ne i postavuvame uslovi i uceni, obratno e.

... ти не знаеш што се прави во ЕУ, а таму си, да дошле тука да воведат ред, па тие во сопствени држави прават неред :pos: сопственици на ресурсите се други богаташи сопствена држава е на распродаја ќе дошле овде!

Ептен е неред, не доаѓај.

Здравство, институции, патна инфраструктура, јавни претпријатија ништо не функционира во Швајцарија. Еве се гушиме во ѓубре по улици веќе со месеци додека чекаме да се смени власта за да исчистат, а локалната топилница на Ханс ни ги уништува белите дробови секојдневно. Болниците се извор на болештини, апаратурата е од 70тите, а хигиената е на ниво на полско веце.
Кога одам во некоја институција потребно ми е да имам блиски пријатели за да завршам најобична работа. Платата не е редовна и често сме скратени за банални причини. А да, и струја плаќам 150 евра месечно за трособен стан, шо да правиме само една компанија го држи пазарот и има сопствен монопол.

Утре ќе одам до партија да видам да се направи нешто барем да не работам 12 саати за минималец, ама ајде ќе биде подобро да се надеваме со новата власт.

... ме стави во мислење, на излез од МКД на граница или аеродромска контрола го покажуваат македонскиот пасош и кога пристигнуваат на граница, т.е аеродромска контрола во ЕУ каде се спуштил авионот покажуваат бугарски пасош?

Na narodna osnova. Ne sme ist narod so bugarite, a nekoj sto se pisal bugarin pa makar i za pasos si e bugarin po soopstvena volja.
Ti bugarin si ?
Ist narod sme ?
Za kakva podelba, za kakov razdor ti tuka mi zboras ?
Не можеш да бираш на кој народ припаѓаш, ако сакаш сто пасоша извади исто е

Мани ми се со либералниве посеротини, алергичен сум јас на тоа сум ти објаснил повеќе пати

Тоа дека секој може да биде тоа што си се осеќа е крајно ретардирано
Од интерес ти може да викаш дека си мајмун, но тоа не значи дека ти си горила

Здравство, институции, патна инфраструктура, јавни претпријатија ништо не функционира во Швајцарија. Еве се гушиме во ѓубре по улици веќе со месеци додека чекаме да се смени власта за да исчистат, а локалната топилница на Ханс ни ги уништува белите дробови секојдневно. Болниците се извор на болештини, апаратурата е од 70тите, а хигиената е на ниво на полско веце.
Кога одам во некоја институција потребно ми е да имам блиски пријатели за да завршам најобична работа. Платата не е редовна и често сме скратени за банални причини. А да, и струја плаќам 150 евра месечно за трособен стан, шо да правиме само една компанија го држи пазарот и има сопствен монопол.

Утре ќе одам до партија да видам да се направи нешто барем да не работам 12 саати за минималец, ама ајде ќе биде подобро да се надеваме со новата власт.
...јас не идам таму, ти се враќаш назад тука, инаку ќе знаеш што е ,,шминка" кога ќе се ожениш споредбено што гледаш сега во ЕУ, џабе ти е све кога ја немаш слободата што ја имаш тука.

...јас не идам таму, ти се враќаш назад тука, инаку ќе знаеш што е ,,шминка" кога ќе се ожениш споредбено што гледаш сега во ЕУ, џабе ти е све кога ја немаш слободата што ја имаш тука.

Која слобода ја немам бе златна? Функционира буквално се, имам пари да си дозволам достоен живот, и не се молам на никој за ништо. Тоа се основни услови за живот шо треба да му бидат пристапни на секој човек во светот.

А ако се враќам јас тоа ќе биде од сосема трети причини, сигурно не ми фали мизеријата која долу ви е прикажана како нормално.

Која слобода ја немам бе златна? Функционира буквално се, имам пари да си дозволам достоен живот, и не се молам на никој за ништо. Тоа се основни услови за живот шо треба да му бидат пристапни на секој човек во светот.

А ако се враќам јас тоа ќе биде од сосема трети причини, сигурно не ми фали мизеријата која долу ви е прикажана како нормално.

Oд такви бумерски мозоци и патиме и затоа се иселија многу млади луѓе. Ај што ги држат двете најголеми партии на власт 35 години, туку и како бескичмењаци и без критичко размислување ти продаваат мадиња за бубрези, бидејќи нели, тие се најпаметните.

Ако некој сака да се сели во Швајцарија и бара стан ќе му го отстапат мојот. 3 собен стан, 65 квадрати, идеален за млад брачен пар со дете. 2 спални, дневна, кујна купатило и мал ходник. Мебелот го купив во ноември минатата година 4000 франака ми стојат сите сметки, ќе го дадам на пола само телевизорот ќе си го земам.

Киријата е 1015 франака со небенкостен, струја се доплаќа плус. Се наоѓа во Гренхен кантон Солотурн. На 35 км од Берн. Германско говорно подрачје.

Додека земате виза можам да го држам и на мое име, се додека не средите документација. Само плаќајте киријата и сметките.
... е да во право си, ептен си релаксиран таму!

... е да во право си, ептен си релаксиран таму!

И шо сеа? Јас и сеуште планирам да си дојдам за мк, али тоа не го менува фактот дека државата е мизерија, а Швајцарија е нешто најблиску до перфекција. Буквално две неповрзани работи цитираш али не ни треба да се очекува повеќе, мозокот ти функционира на фреквенција на партиско ботче, а партиското ботче освен спинови незнае шо друго да каже.

Фала шо го апдејтира иначе огласот за станот, можда ќе се најде некој. :LOL:

После дозволувањето муртинското гомно да си праи пазар со квинслнзите и вртимушките. Пиши пропало.
Секоја генерација после 2000та потфрли. Можеби тоа е резултат поради тоа што растевме во држава која беше веќе еродирана од надвор. 2001 е многу болна и точка на пресврт која ја турна земјата по траекторијата по која се движиме сега.
Ако во минатото имало елита која колку толку негувала некој патриотизам и имале државност во себе. Последниве години е само деградација и тешка себичност и непостоење на љубов кон државата или својот народ. При тоа не говорам фудбал и ракомет да навиваш. Говорам кога доаѓа време да избереш лично задоволство/корист и една поширок идеал како државност, прврзаноста кон второто е се послаба со секоја нова генерација. Тука е и проблемот е што државата не успеа да понуди смисла за лојалност, туку само реторика. Кога државата не значи правда, сигурност и достоинство, таа станува само апстракција.

Како што независноста на Македонија е настан на среќни околности,така секоја година се повеќе докажува како таа среќа е несреќа подоцна. Оваа Македонија не се создаде преку долг внатрешен консенуз, туку како вакум меѓу големите сили. Проблем е што тој вакум не беше исполнет со јасна визија што значи да се биде Македонец во својата држава - не етнички, туку граѓански и морално.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom