Кое е твоето контроверзно мислење? (Тема 28: @Justae Verum - Феминизмот претставува една од најголемите измами на модерното општество)

Феминизмот претставува една од најголемите измами на модерното општество.

• Се согласувам

• Не се согласувам

• Воздржан

Резултатите може да се погледнат само после гласање.
Си ја средуваше сопствената куќа за сопствениот комфор. Тоа е врвот на алтруизмот. Ти не ја средуваше куќата за државата, туку за СЕБЕ. Дали имаш и знаме ставено во дворот за да биде попатриотски?

Што сум направила јас? Јас сум тука, до сега можев сто пати да си заминам и да бидам милионерка во некоја друга држава, па и јас како тебе да се расфрлам со 3000 евра ама одбрав да останам тука и да продолжам со доедукација за да мојата држава не остане пустина на празни куќи на иселеници. Моето присуство и мојот данок тука вредат многу повеќе од твоите девизи.

И кога веќе го спомна Сталин зошто сега го премолчуваш тоа што ти го пишав? Те погодува? :D

Чоек, ти во време на Сталин ќе беше првиот на списокот за чистка зошто си побегнал кај непријателот на запад. Сталин не ги наградувал таквите туку ги праќал во Сибир.
Sopstvenata kujcha!
Da be. Ti da ne zede na komsiite da im ja sredis?

I ne se rasfrlam so 3000€ tuku gi investieam vo drzhavata. Od niv drzhavata naplati danok, nekoj im odnese na decata ruchek a i taxistite fatija para za popravka na kolite.

A ti samo cukas prazna slama i se prajsh patriotka oti ete skopski chad od gumite vo Usije si dishela.

I ne sum pobegnal od drzhavata tuku sum otishol da na pecalba za da investiram vo Makedonija ushte pred da bidis rodena.

Ama i toa zavrshi sega samo po sitno kolku da ne mi propajgaat investiciite.
Zatoa shto preku takvoto mi e od parioti na baterii.

Samo aj narednite naocari sigurno ce ti se pogodat pa ce gledash pojasno.

Cestita procka i proshtevajte mi gi grevovite.
Se drugo kazhav shto beshe za kazhuvanje

Знаевте многу добро што правите и што следува после вашата револуција.

Знаевте и вие од Дрпаме дека таква власт која краде пере пари преку споменици и прислушкува нема иднина и кога тогаш ќе има последици. А народ како народ ќе се фати и за сламка ако мисли дека тоа има и најмали шанси да му помогне да се промени нешто

Истата грешка ја прават и сега, шуруваат само со крупниот капитал и стопанските комори народот тргнат и игнориран на страна па после кога ќе му прекурчи на народот (ако остане до тогаш некој во државата) пак они ќе бидат криви секако ;)

Sopstvenata kujcha!
Da be. Ti da ne zede na komsiite da im ja sredis?

I ne se rasfrlam so 3000€ tuku gi investieam vo drzhavata. Od niv drzhavata naplati danok, nekoj im odnese na decata ruchek a i taxistite fatija para za popravka na kolite.

A ti samo cukas prazna slama i se prajsh patriotka oti ete skopski chad od gumite vo Usije si dishela.

I ne sum pobegnal od drzhavata tuku sum otishol da na pecalba za da investiram vo Makedonija ushte pred da bidis rodena.

Ama i toa zavrshi sega samo po sitno kolku da ne mi propajgaat investiciite.
Zatoa shto preku takvoto mi e od parioti na baterii.

Samo aj narednite naocari sigurno ce ti se pogodat pa ce gledash pojasno.

Cestita procka i proshtevajte mi gi grevovite.
Se drugo kazhav shto beshe za kazhuvanje
Изгледа Сибир ти е постуден од таму кај што си па не ти се збори многу на таа тема.

Ние Македонците секогаш простуваме. Простено нека ти е што мислиш дека со евра може да се купи правото да ни ја вреѓаш интелигенцијата на тие што останавме. Поздрав искрен од Македонија.

Изгледа Сибир ти е постуден од таму кај што си па не ти се збори многу на таа тема.

Ние Македонците секогаш простуваме. Простено нека ти е што мислиш дека со евра може да се купи правото да ни ја вреѓаш интелигенцијата на тие што останавме. Поздрав искрен од Македонија.

Изгледа ние ти сме криви дека си решила да живееш во Македонија. Ако толку ти се бега, ела ваму. Па да видиш како се купува и реновира куќа дома. И дали вреди или не вреди тоа што се вложува.

Drug pat citaj podobro!
Napishav "Figurativno" i sigurno ne za tebe.

Ama od tebe kako i od nekoi drugi samo demagogii a nishto konkretno.
Eve edno ednostavno prasanje lichno za tebe:
"Sto napravi ti od Nova Godina navamu za Makedonija"

Последно уредено:
Плаќаше данок. И сега ако сакам да сум баш дрзок ко нејзе, ќе кажам дека истиот не е ни 0.3% од она што ние го вложуваме во Македонија.

Изгледа ние ти сме криви дека си останала Македонија. Ако толку ти се бега, ела ваму. Па да видиш како се купува и реновира куќа дома. И дали вреди или не вреди тоа што се вложува.
Да сакав да бидам само бројка во туѓ систем одамна ќе го направев тоа. Верувај дека имав милион прилики за тоа. Не се секирајте за мене, јас многу добро знам колку вреди секој денар вложен со труд и пот. Посебно сега го чувствувам тоа на своја кожа.

Плус то дијаспорци во Европа нема да е никош исто ко дијаспората во Австралија. Тие се далеку, расчистиле со МКД. Ама ние сме на саат и 30 минути од дома.

Drug pat citaj podobro!
Napishav "Figurativno" i sigurno ne za tebe.

Ama od tebe kako i od nekoi drugi samo demagogii a nishto konkretno.
Eme ednostavno prasanje lichno za tebe:
"Sto napravi ti od Nova Godina navamu za Makedonija"
Го користам мојот труд и мојот мозок за да функционира оваа држава, а не Германија.

Го користам мојот труд и мојот мозок за да функционира оваа држава, а не Германија.
Tvojot trud i mozok gi koristish za novi shtikli,polno meshe, i pola godina mislish kaj da ja zduvnish da se pechish na sonce.
A seto toa ne e direkten doprinos za drzhavata.

Izlezi na demonstracii pred usije. Nastrakaj go nekogo vo gradski ( vo koj sigurno ne si vlegla odamna) zatoa shto ckrta niz nego, sedi so cevli na sedishte ....

Ili ti si od Akademik pa neka demonstriraat obichnite smrtnici,kazhi kolku mina vlegle kaj tebe preku red, i dali site gi tretirash isto.

A ne prazni demagogii.

Aj caos,
Se citame na narednata tema

P.S. i jas go koristam mojot trud i mozok za da specalam vo germanija i da donesam vo Makedonija i s toa sum eden od tir 30 i kusur procenti direkten priliv na kesh vo makedonija.

1000037789.jpg

Последно уредено:
Ти или си на дроги или те фаќа деменција, немам друго објаснување.
... нормално дека немаш друго објаснување, до тука е твојата дискусија, сега ќе мешаш свешто, дроги, деменција, тетки, три точки, ќе го вреѓаш соговорникот кој пишува на твојата зададена тема, поради неможност да се справиш со фактите, тоа е позната работа!

На секоја ваква тема конфронтации со дијаспората.Не ни идат паметот. Чоек кага ќе изгубит нешто отпосле ја сваќа важноста.Така и ние со Македонија.Од кога ќе ја изгубиме ќе сватиме.

Знаевте и вие од Дрпаме дека таква власт која краде пере пари преку споменици и прислушкува нема иднина и кога тогаш ќе има последици. А народ како народ ќе се фати и за сламка ако мисли дека тоа има и најмали шанси да му помогне да се промени нешто

Истата грешка ја прават и сега, шуруваат само со крупниот капитал и стопанските комори народот тргнат и игнориран на страна па после кога ќе му прекурчи на народот (ако остане до тогаш некој во државата) пак они ќе бидат криви секако ;)
Кои ние,не сум јас член на партија,јас прв бев против споменици и тогаш и сега.чисто од естетска гледна точка,а и од тоа што со тие пари можеа на пола град да му стават вистински мермер и убав лик место "нешто што личи на мермер"...

Па нека паднат ако не ги бива,јас сум понезадоволен од овие од тебе.......ама тоа не ве пере од фактот дека ја уништивте државава,каква и да беше претходно.Ни една држава после шарена револуција не се опоравила,затоа нема што да бараш и да очекуваш од овие или било кој следен,зошто прашање е колку ова денес е држава.

Ќе си ги процесуираш оние што се закануваат со насилство и палат гуми. И тоа е просто. Ако не ги процесуираш, докажуваш дека ова е територија, а не држава. Составен дел на државата е и јавната власт. Дури и тоа ти е аргумент минус во твоја полза.

И пак, слободно со ниските удари, не се лутам, баш напротив, слатки се.
Во право си, многу сме добри со вас, треба да бидеме побрутални.
:kafence:

Имав тема спакувана од почеток за точациве али ми ја земаа, сега да не ја тупиме по сто пати.

Моето контроверзно мислење е дека Македонците не заслужуваат самостојна држава.

Не зборам општо како народ, сепак сме посебен народ и парче земја али не заслужуваме самостојност, со распадот на Југославија ние имаме најмногу изгубено. Зашто? Па од сите екс ју земји денес ние сме последни, тука негде со БИХ и кај и да е претркани од едно Косово.

Ние сме биле последни и за време на Југославија, пата-пата позиција со Црна Гора. Косово тука не го рачунам. Босна и тогаш била пред Македонија. Значи тука има нула промена.

Имав тема спакувана од почеток за точациве али ми ја земаа, сега да не ја тупиме по сто пати.

Да почнеме од 1991, Македонците се едиствен народ што добиваат држава на тацна, сите други ја плаќаат во крв. Гага држава, и како се што е гага не се цени и буквално е третирана како малска курва, да ја искористиш и да ја фрлиш на улица па кој ќе и се качи следен негов проблем.

Не знам што толку има платено во крв Словенците. Впрочем и истите Словенци ги имаа украдено и целите девизни резерви и направија банкарски измами на излегување. Истото важи и за Црногорците. Не знам кое крвопролевање они го видоа.

Единствените кои се бореа беа Хрватите, Босанците и Србите и тоа сепак беше сведено на паравоени мафијаши да ограбуваат и да убиваат.

Сме добиле најдобар старт од сите екс ју држави но на првата препрека како нова самостојна држава,

Апсолутно не, ова не знам како може некој и да дојдеш до овој заклучок.

1. Прва работа, инфаструктурно сме биле комплетно зависни од оската Север - Југ. Ниту денар не би вложен за поврзување со Бугарија и со Албанија, ниту пак имало и добро поврзување со Црна Гора и Хрватска преку Косово. Србија била тогаш под ембарго, Грците ни ставиле ембарго. Шах мат ситуација.
  2. Економијата 45 години била градена да биде еден интегрален дел од Југословенската економија, но и уште позафркнато за нас, ние сме биле примарно економија која придонесувала со суровински материјали кон остатокот од Југославија.
  3. Крајот на 70тите и почетокот на 80тите била направена катастрофална грешка со тоа што парите за инвестирање во економијата биле потрошени на топилници. На краток рок, донело зголемување на БДП, али истите индустрии биле неодржливи зошто зависеле целосно од надворешни фактори.
Повторно најдобриот старт го имала прво Словенија зошто за соседи ги имале Италијанците и Австрија, па потоа биле Хрватите и Србите.

а тоа е ембаргото од Грција да поклекнеме во рок од 1-2 години и во 1994/95 да прифатиме ФИРОМ и промена на знаме во замена за прекин на ембаргото од Грција. Иначе многу е интересно дека и ова било предлог од евроспките држави како Франиција и Велика Британија а и дека Грците воопшто не биле за овој предлог на почеток, слично ќе се повтори и во 2018 за името и за Бугарскиот договор, по исти темплејт сите овие договори, предложени од вавилноските курви од Европа а нашиот противник демек не е задоволен од предложеното ;)

Значи после само 4 години од самостојност ние идеме со главата надоле затоа што несакаме да дадеме жртва, со надеж дека некој од страна ќе дојде и ќе ни ги реши проблемите затоа што ние сме неспособни.

Ова е примарно зошто Македонија ја водела комбинација од партиски полтрони и тајна полиција. Огромен дел од нив немале никаков план ниту од Југославија да излагаат. Се што ги интересирало било Жени. пиење и кафани. И позициите на таа клапа ги наследија нивните деца, па денеска и нивните внуци.

Ниту имале план да градат независна држава, ниту пак имале амбиции. Едноставно луѓе со никаков капацитет, или сосема погрешни капацитети ( тајна полиција) непланирано станале власт и они еве 35 години не знаат што да прават со таа власт. Единствено што им е важно е да не ја изгубат власта, зошто таа им е единствениот начин како да стигнат до жените, пиењето и кафаните.

Потоа доаѓа 2001, каде уместо да се запалат селата со се терористите па да не им текне друг пат да креват рака ние повторно со Охридскиот договор главата у песок ја бутаме со надеж дека ете, сега конечно ќе не биде и ќе одиме напред. Згора на се терористите ги ставаме во парламент уместо да се скријат у некоја дупка, како врв на срамот и неспособноста на политичарите. Страв и трепет од НАТО, да не бомбардиараат и у Скопје како на Србија.

Иако тоа би било мала цена да се плати ако тоа би значело чистење на орките али Македончето одма ја бута главата у песок, нејќе да даде жртва за ова парче земја.

Потоа си продолжува се по старо, не дека до пред 2001 цветале рози, се крадело и тоа како, империи прават одредени личности што сега се милионери со бизниси огромни али после 2001 полека старите комуњари искачаат од возот и доаѓаат сега некои нови дечки што тек треба да се богатат.

Тоа се нормално Груевски, Мијалков, Заев, светото тројство на апаши и душмани на оваа држава. Мијалков не знае кое Ферари да го провози низ Монако денеска, Груевски си живее како господин у Будимпешта, децата му се милионери. Заев ако беше милионер пред да дојде на власт сега само он знае каква пара има. Да не зборам што ни збор нема да биде осуден како велепредавник што ја продаде Македонија со помош на странски служби.

И доаѓаме до 2026 кај што повторно се во игра некои нови дечки што тек треба да се богатат. И така во круг и у круг се додека и последниот Македонец не се исели или умре у говна и ѓубре што сега со новиот градоначалник еднаш неделно ќе биде собрано, најчесто. А можда и не.

Истиот одговор како што е горе. Едноставно во 90тите испаднло дека Југославија се распаѓа дефинитивно и ние треба да бидеме независни. Македонија немала ниту војничка ниту економско/индустриска елита. Едиствено што сме имале била една доста скромна интелектуална елита, на која полицијата брзо и ја скроила капата. И после го имаме тоа што го имаме сега. Џандарска држава со комплетно потчинети партиски робови.

Главна карактеристика на полициски држави е стабилност, посебно политичка стабилност. И ако Македонија има една одлика овие 35 години тоа е дека е комплетно политички стабилна држава. Каков било обид да се наруши оваа политичка стабилност секогаш е спречуван со максимална суровост.

Што е нзс на сите овие случувања? Народот. Народот Македонски. Тие политичари не паѓаат од небо, од народот искачаат. А народот како и секогаш ја бута главата у песок и се надева дека некој друг ќе му ги реши проблемите. Зашто он да иде на протест за воздухот кога кај и да е ќе влеземе во ЕУ па Ханс од Германија ќе дојде и ќе ни каже како треба. Ханс нема проблеми дома, чека Македонија да му чукне на врата.

Македончето уместо да излезе на протест, да гори и парламент и влада што името и коренот му се менува оно твита. Пишува на фејсбук. Оваа апатија не зима сила, силата е веќе земена, возот веќе полека ги напушта шините, али слетувањето ќе биде се освен комфорно.

Ваков апатичен народ не заслужува држава и во новата историја може и прв да ја изгуби.

Народот не ја буташе главата во песок во 90тите. Ниту пак ја буташе главата во песок во 2000тите. Целосната апатија помеѓу народот е појава по мое мислење од 2018 навака. А политичарите дефинитивно паднаа од небо ( ако под небо ги подразбираме полициските структури) ниту Бранко, ниту Љупчо ниту пак плејадата на други изникнати како печурки "политичари" проникнаа од народот тука беа инсталирани.

Еве да се направи малце ретроспектива:
  1. Никола Кљусев од една страна и МААК од друга страна како претставници на скромното интелектуално Македонско крило беа маргинализирани од политичкиот живот по кратка постапка од страна на полициските структури, До 92/93 веќе беа комплетно неважни.
  2. Киро Глигоров посебно по обидот за атентат беше целосно исконтолиран.
  3. Петар Гошев и Тупурковски какви и да беа, ги шуткаа лево десно и веќе до негде 2000 година и они беа комплетно маргинализирани.
  4. гг Михаил умре
МТВ ја уништија. МАНУ го срозаа. МПЦ е компетно импотентно под Стефан. Се што остана е семоќното МВР, Судот и Обвинителство. Што сакаш да прави народот, паралелна држава? Дека реално тоа е и единствената опција, разбирање дека ова не е наша држава и дека треба да се прави нова.

Последно уредено:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom