KSC #359 Светска фанки музика

• Креатор на темата Креатор на темата Гостин
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
9 февруари 2016
Мислења
2.177
Поени од реакции
5.163
Неамерикснски т.е неанглојазични фанк песни. Преработки од типот на нокаут исто не се прифаќаат.

Може, има нешто фанки во неа.

Мразам да бидам фашист, сакам лабаво, прво сусаро влезе со диско-поп, ај сроден жарн, ама пи со електро-тикток-поп, морав да реагирам. :D
И ова повеќе личи на диско, затоа прашав. Инаку прв избор ми беше Фрка од Ниплпипл, ама рече без кавери, а таа е кавер на истоимената песна на Зденка Ковачичек, која пак, е повеќе џез отколку било што друго.

Може, има нешто фанки во неа.

Мразам да бидам фашист, сакам лабаво, прво сусаро влезе со диско-поп, ај сроден жарн, ама пи со електро-тикток-поп, морав да реагирам. :D
you tube search za fank ja dade :D
Ne go razbiram bas pracecov a ovie ex ju od pogore gi znam i sigurno znam i drugi ama ne znam deka go fakjaat toj pravec.

you tube search za fank ja dade :D
Ne go razbiram bas pracecov a ovie ex ju od pogore gi znam i sigurno znam i drugi ama ne znam deka go fakjaat toj pravec.
Фанк ― музички жанр кој настанал во средината на 1960-тите откако афроамериканските музичари споиле различни музички жанрови (соул, џез и ритам и блуз) кои биле популарни меѓу Афроамериканците во средината на 20 век. Фанкот ја намалува важноста на мелодијата и хармонијата, а за возврат им дава поголема тежина на ударалките и електричната бас-линија.

Како и многу други стилови на афроамериканска музика, фанкот често се заснова на комплексен грув создаден од ритам-инструменти како што се: електрична гитара, електричен бас, Хамондови оргули и тапани, кои произведуваат испреплетен ритам. Фанк-групите понекогаш имаат дувачки дел составен од неколку саксофони, труби, а понекогаш и тромбон.

Како и соул-музиката, фанкот се заснова на денс-музика, па затоа има силна „ритмичка улога“. Основна карактеристика на фанк-музиката е нејзиниот силен и синкопиран ритам, кој се добива преку употреба на тапани и бас-гитари. Басот е важен елемент, а бас-линиите се користат како водечки мелодиски елемент, при што се добива грувот кој е уникатен за овој жанр. Иако има ритмички сличности помеѓу фанкот и диско-музиката, фанкот има „централен денс-ритам кој е побавен, посекси и посинкопиран од диско-музиката“.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom