Сејф Сити (Safe City)

• Креатор на темата Креатор на темата Ireal
  • Време на започнување Време на започнување
Епа тука треба адвокатите да си ја завршат работата и да се нормализира тужење на државни органи. Да не бидне тоа баук, сите сме абе да си немаш работа со државата не чепкај ау бау. Не бе бачко, имај работа со државата тужи ги соголи ги, така секој еден на кој ќе му бидне сторен прекршок или оштетено возило поради дупка. Да видиш како ќе почнат да се грижат за се, кога ќе им се намали буџетот на институцијата поради тоа што мора да се исплатат оштети и ќе нема да се лапа од страна.

Се согласума во напишаново, ама....за која држава зборуваме?...

Ако видиш која селендра ти е на власт, сам ќе си речеш дека не ти се исплати да се расправаш со плиткоумни ставени на власт.

Се‘ би било во ред ако во „нашата земјата„ навистина би владеело правото а не насилието.

Бидејќи сум работел како "ретардиран" доставувач со комбе, те молам нареден пат кога ќе видиш некој таков, слободно прашај го дали му треба помош, па он нека се паркира две улици подалеку, а ти со количка однеси ја робата. Верувај дека нема никој да те одбие. Све што треба е да ја однесеш робата со количка како што викаш, и да ти се потпишат од маркетот на фактурата. После тоа дојди и пак објаснувај тука кај требало да паркираат.

Не е проблем што се отвараат маркетчиња и гранапчиња на секој чекор и на недостапни места, не е проблемот што вие идете и пазарите од такви места и се лутите ако нема некој производ таму, дистрибутерите биле проблем што мораат да однесат роба за вие пак утре дента да идете во истото маркетче и да пазарите од таму.
Ова е рационализација на несоодветно постапување.
Тој гранап/маркет што нема испланирано пристап треба да затвори или да си испланира достава до 6 наутро, што би значело промена на цел еден сектор достава што ќе донесе и друга добра промена, а тоа е растеретување на сообраќајот во шпиц периодот. Тоа е проблем на газдата. А тој што е вклучен во сообраќајот во Македонија, во законот има пропишани правила за запирање и паркирање.

Исто и тој што нема паркинг место не треба да паркира на улица, а рационализацијата е иста, не му направиле паркинг место, а не дека он купил објект за домување свесно без паркинг место па ќе ги паркира трите коли на улица.

Живеам на улица (со две ленти)каде што морам 3 пати на 400 метри да застанувам и се буткам на сантиметар од кола зашто некој доставува роба или паркирал на улица. Искрено, ми е гајле за рационализацијата, има правила кои треба да се почитуваат од сите, или некои правила да не се почитуваат.

Тој гранап/маркет што нема испланирано пристап треба да затвори или да си испланира достава до 6 наутро, што би значело промена на цел еден сектор достава што ќе донесе и друга добра промена, а тоа е растеретување на сообраќајот во шпиц периодот. Тоа е проблем на газдата. А тој што е вклучен во сообраќајот во Македонија, во законот има пропишани правила за запирање и паркирање.

Исто и тој што нема паркинг место не треба да паркира на улица, а рационализацијата е иста, не му направиле паркинг место, а не дека он купил објект за домување свесно без паркинг место па ќе ги паркира трите коли на улица.

Живеам на улица (со две ленти)каде што морам 3 пати на 400 метри да застанувам и се буткам на сантиметар од кола зашто некој доставува роба или паркирал на улица. Искрено, ми е гајле за рационализацијата, има правила кои треба да се почитуваат од сите, или некои правила да не се почитуваат.
Da bideme realni, na mnogu mesta i nema parking 2 ulici podole, ni 10 ulici podole. Taka da ili kje zatvori ili nekoe drugo resenie, kao dostava sabajle ili navecer vo odredeno podracje.

Гранапот ли треба да испланира или тој што му издал дозвола за Гранап требало да го вклучи тоа барање и да обезбеди услови за тие објекти кои што ќе бидат гранапи обавезно да имаат паркинг место? Тој што направил пропусти казнува за своето непланско работење и желба за повеќе пари од комуналии и слично.

Да но ова е проблем што дистрибутерите не можат да го решат. Се согласувам дека треба цела промена да се направи во сектор достава/дистрибуција, ама не може тоа да го направи некој вработен како возач на комбе. Од друга страна, не може и државава да рече е од денес готово нема веќе застанување и паркирање на улица, а 99% од продавниците за било што се отворени во дуќани од станбени згради и се на самата улица. Тогаш не издавај дозволи за отварање на тие дуќани или направи соодветни места за застанување.

Според мене, сообраќајниот хаос никогаш нема да се реши, секогаш ќе биде вака ако не и бетер во иднина. Едноставно таква е инфраструктурата. Единствено решение што го гледам е изградба на ретаил паркови како Годи или оној во Скопје Север, слични на американските, каде што ќе има и паркинг и доволно продавници да завршиш работа.

Бидејќи сум работел како "ретардиран" доставувач со комбе, те молам нареден пат кога ќе видиш некој таков, слободно прашај го дали му треба помош, па он нека се паркира две улици подалеку, а ти со количка однеси ја робата. Верувај дека нема никој да те одбие. Све што треба е да ја однесеш робата со количка како што викаш, и да ти се потпишат од маркетот на фактурата. После тоа дојди и пак објаснувај тука кај требало да паркираат.

Не е проблем што се отвараат маркетчиња и гранапчиња на секој чекор и на недостапни места, не е проблемот што вие идете и пазарите од такви места и се лутите ако нема некој производ таму, дистрибутерите биле проблем што мораат да однесат роба за вие пак утре дента да идете во истото маркетче и да пазарите од таму.
И јас од кај не можам да поминам на улица и неговата работа да ја работам?
Нема грешка, си има газда, нека му среди услови, можат да се двајца, еден да доставува еден да вози.

Тоа со каминоите на сред паркинг треба да почнеме гуми да им дупиме па нека квичат после. Да неможеш да се отпаркираш.

А Маркетот ако нема како да му се достави роба нека не работи, преку кур од газди на локални маркетчиња што џипови возат, го покрадоа народот.

Ако видиш која селендра ти е на власт, сам ќе си речеш дека не ти се исплати да се расправаш со плиткоумни ставени на власт.
Ne e do plitkoumi tuku do se podmiteno i kupeno.
I na krajot ushte i kriv ce te izvadat.
Автоматски споено мислење:

Toa so dostavuvacite se reshava mnogu lesno. Samo se nema volja.
Ednostavno stavash na vlezot od ulicata tabla. Dostava od 6-9h i cista smetka.
Vtoro na ulicata na dve tri mesta so dolzhina primer 30m stavash znak zabraneto parkiranje so pomoshna tabla od 6-9h iskluchok dostavuvaci.

I cista rabota i site srejchni.

Последно уредено:

Се‘ би било во ред ако во „нашата земјата„ навистина би владеело правото а не насилието.
Далеку се од идеални само ми се за 10% подобри од претходните, барем некои одлуки што ги носат се правилни. Сејф сити и законот за пушење едни од нив.

Јас некако одамна се помирив со фактот дека никад нема да стигнеме ниво на одговорност и просперитет како во Холандија на пример кај што студирав, долго време го имав тој конфликт со себе бидејќи не сме никако поглупи од нив, само имаме лоши лидери. Ама со оглед на претходниве 10тина години, океј сум и со тоа само да не назадуваме, што реално озбилно ни се случи наназад неколку години.

И тоа ми е океј за старт, бидејќи ние како општество не сме/ не бевме зрели. Луѓе коментираа го сакам КАМ во поштенско сандаче. И тоа ти е 70% од гласачкото тело. Тоа е се што треба да знаеме.

Барем да се постави основа, за новиве генерации што идат да достигнат она што ние никад не го имавме. И со тоа сум сосема океј искрено. Во спротивно нам ни треба квантен скок каков никогаш се нема направено во човештвото. Најблизу до тоа е Сингапур, само Сингапур тоа го има направено во друга околина и време моментално нас гео-политиката не ни прилега да направиме ништо слично.

Живи здрави!

Далеку се од идеални само ми се за 10% подобри од претходните, барем некои одлуки што ги носат се правилни. Сејф сити и законот за пушење едни од нив.

Јас некако одамна се помирив со фактот дека никад нема да стигнеме ниво на одговорност и просперитет како во Холандија на пример кај што студирав, долго време го имав тој конфликт со себе бидејќи не сме никако поглупи од нив, само имаме лоши лидери. Ама со оглед на претходниве 10тина години, океј сум и со тоа само да не назадуваме, што реално озбилно ни се случи наназад неколку години.

И тоа ми е океј за старт, бидејќи ние како општество не сме/ не бевме зрели. Луѓе коментираа го сакам КАМ во поштенско сандаче. И тоа ти е 70% од гласачкото тело. Тоа е се што треба да знаеме.

Барем да се постави основа, за новиве генерации што идат да достигнат она што ние никад не го имавме. И со тоа сум сосема океј искрено. Во спротивно нам ни треба квантен скок каков никогаш се нема направено во човештвото. Најблизу до тоа е Сингапур, само Сингапур тоа го има направено во друга околина и време моментално нас гео-политиката не ни прилега да направиме ништо слично.

Живи здрави!
Квалитативен скок во „нашата земја„ и со „нашиот народ„ нит‘ се случил, нит‘ ќе се случи.

Таквиот скок е неприроден, исто како што е неприродно што и самите не сакаме да мрднеме „од место„, така што од беззаконие ќе прејдеме барем на минимално почитување на редот на нештата па полека да преоѓаме на редовно почитување на „правилата на игра„.

Вака, со законско насилие, кај населението ќе се појави отпор и ради „несовршеноста„ од системот „Безбеден град„ каде „системот„ може да казнува без да „гледа„ што точно се случило, за да биде случката (прекршокот) предмет за казнување.

Не заборавај дека во власта се „вртат„ едни и исти фаци, особено оние со трајни функции, така да од нив очекувам само едно обично „ништо„ а не пак подобрување во секојдневното живеење.

И јас од кај не можам да поминам на улица и неговата работа да ја работам?
Нема грешка, си има газда, нека му среди услови, можат да се двајца, еден да доставува еден да вози.
Dobro znaeme deka si vmrovsko smizliche bez oset i zivees vo bubble, nemora da flexas sega, covekot ti ubavo objasni od sprotiven aspekt zosto e nemokjen.
Pretstavuvas problem, glasna si i na kraj vikas, gajle mi e, ne e moj problem.
Pa ne e ni negov.

Спомнаа нешто ама мислам дека остана недоречено. Лошо бу се одразило на разни трафики, сендвичари, пиљари и пекари. Проблем ќе е и за оставање деца по градинки и училишта.
у право си. Многу од градинките и школите се без паркинг или пристап за коли. Исто и со трафиките и дуќанчињата. Не моеш да им затвориш трафика само ради еден знак. Знам луѓе што фамилија издржуваат од таа трафика. За разлика од лепачите на плакати кои не виделе зорт, овие барем чесно заработуваат. Некогаш треба да се слушне и паталец, не само гаталци.
Се што треба е да се смени знакот од забрането запирање
Zapir.jpg

во забрането паркирање.
Parkir.png

И не е (само) до камионит/пикапот со роба. Треба да застане муштерија, да купи нешто. Двеста евра не се малце.

За ова, за достава на роба. Кога се предлагаат решенија за паркинг како две улици подолу, количка, достава од 6 до 9 итн. Се е во ред тоа но треба да се земе предвид дека не доставува роба во тие дуќани само еден доставувач туку често се по 5-6 кои се поклопуваат во исто време. Така да не е толку едноставно.

Сегде има дуќани поред улица. А паркинг има за малку возила. И Буњаковец и Битпазар и Џон Кенеди, Цветан Димов, па и партизанска и Ѓорче. Мора од корен да се смени инфраструктурата или добар дел семејни и мали бизниси да се затворат. Сета таа преселба село град и град главен град, без соодветна инфраструктура, без план и со измени на дупови преку ноќ (па и сега ова дрпмајците што пак предлагаат легализација на хаосот и неплаќањето), со носи последици.

• Ми се допаѓа
Reactions: Mud

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom