Ракометната репрезентација на Македонија (мажи)

• Креатор на темата Креатор на темата Крусер
  • Време на започнување Време на започнување
Само едно прашање имам, пошто сум од Србија, кај наш ждребе е малиот коњ, па ми е малку смешно кога читат "ждреб".
Зарем не треба да се каже "жреб"?
Жреб, жрепка е правилно, ко што знам јас. Ждребе е мало на коњ.

За овај дел ќе го тагнам @Zlatikevichius ако сака да објасни, тој е компетентен на темава.
Не сум баш сигурен дали пласманот на Европското игра улога со жрепката за Светско. Со баражот, да, играше улога, ама со самите групи за Светско... не знам.

Жреб, жрепка е правилно, ко што знам јас. Ждребе е мало на коњ.

Секој ден треба човек да учи по нешто :angel:
Јас па убеден бев дека е некој француски израз:D
Зборот жрепка (во значење извлекување, лотарија, одредување по случаен избор) доаѓа од старословенскиот / прасловенскиот корен žreb' (жреб).
Малку подетално:
  • жреб = судбина, дел, тоа што ти „паѓа“
  • Од истиот корен се:
    • жрепка (извлекување)
    • жреб (лош/добар жреб)
    • српски/хрватски: ждреб / жреб
    • бугарски: жребиј
    • руски: жребиј
Во старите словенски јазици, жреб често значел божја одлука или судбина, па подоцна добил значење на извлекување по случаен избор.

Секој ден треба човек да учи по нешто :angel:
Јас па убеден бев дека е некој француски израз:D
Зборот жрепка (во значење извлекување, лотарија, одредување по случаен избор) доаѓа од старословенскиот / прасловенскиот корен žreb' (жреб).
Малку подетално:
  • жреб = судбина, дел, тоа што ти „паѓа“
  • Од истиот корен се:
    • жрепка (извлекување)
    • жреб (лош/добар жреб)
    • српски/хрватски: ждреб / жреб
    • бугарски: жребиј
    • руски: жребиј
Во старите словенски јазици, жреб често значел божја одлука или судбина, па подоцна добил значење на извлекување по случаен избор.
Не ја знаев и јас етимологијата, но се сеќавам многу добро на жреб vs. ждреб од таа емисијата Говорете македонски, на МТВ, на времето. Иако и толковниот, и дигиталниот речник на македонскиот јазик ја допуштаат употребата и на двата збора, сепак во корпусот наши дела нема ни еден пример каде е употребен зборот ждреб. Затоа јас сметам дека жреб е поправилно.

Нејсе, на темата:
Screenshot_20260201_003524_Chrome.jpg
Не сфатив баш се ова со performance places и compulsory places, ама и во двата случаи: и да се гледа пласманот на Европското, и на минатото светско, ако одиме на Светско, мислам дека во право е @aletem - ќе бидеме во втор шешир.
Автоматски споено мислење:

На последното СП 15 земји од Европа од вкупно 16 земји беа во првите два шешири + Египет. Тоа се врши според ранкингот на последното ЕП. Еве сега и јужноамеричка земја да влезе плус во втор шешир, би биле 14 земји од Европа и би било доволно за тој втор шешир. Азиска земја не може да влезе таму според последниве резултати.
Јас како што сфатив, местата по конфедерации се добиваат од пласманот на последното Светско, а редоследот на репрезентации ќе биде од последното Континентално првенство.

Да, на последното Светско беа 15 европски и 1 африканска во првите 2 шешири, ама сега ќе бидат 14 европски, 1 африканска и 1 јужно-американска (овие две ќе влезат во прв шешир, зашто Египет беше 5, а Бразил 7 на последното Светско).

Е сеа Европските: првите 6 од Европското ќе бидат во прв шешир, а од 7 до 14 место - во втор. Ние бевме 14, значи одиме во втор во секој случај.

Е сега, ако не сум разбрал добро и ако се смета пласманот од последното Светско, таму бевме 15 и ќе бидеме на граница, но во 3 шешир. Ама мислам дека не е вака.

Последно уредено:
Лазаров најверојатно го најави Хорига во репрезентацијата.
Со напомена рече “ако не' направи за 25/30% подобри од сега зошто да не натурализираме.”

Четири клубови од Супер лигата немале младински тим :ROFLMAO:

Сепак во право бев, последниот воз би го фатиле во втор шешир и дури и Франција може да се избегне. Аргентина изгледа како најпосакувана варијанта од тој прв шешир (Египет и Хрватска наредни, после тоа евентуално Исланд - поради неконстантност), Чиле/Северноамериканска екипа од трет шешир, УСА/Уругвај од 4-ти и тоа е тип топ група. Ама прво мора баражот да се помине.
sp2027-sesiri.jpg

Сепак во право бев, последниот воз би го фатиле во втор шешир и дури и Франција може да се избегне. Аргентина изгледа како најпосакувана варијанта од тој прв шешир (Египет и Хрватска наредни, после тоа евентуално Исланд - поради неконстантност), Чиле/Северноамериканска екипа од трет шешир, УСА/Уругвај од 4-ти и тоа е тип топ група. Ама прво мора баражот да се помине.
sp2027-sesiri.jpg
Argentina, MAKEDONIJA, Kejp Verdi i Kuvajt

Iako e daleku i nie seuste ke treba da pobedime vo barazot, ako uspeeme da go napravime toa ke bideme vo vtor sesir za SP.
Barem ednas da ne padneme vo nekoja grupa na smrtta.
Ednas da ni padne Hrvatska koja mozda i mozeme da ja dobieme, Zelenortski ostrovi/USA i Kuvajt/Katar.

Attachments

• Screenshot_20260209_163927_Instagram.jpg
    Screenshot_20260209_163927_Instagram.jpg
    148,9 KB · Прегледи: 13
Каква среќа имаме ние ќе ја извлечеме пак Холандија од 3 шешир.
Практично има 4 нагазни мини во тој шешир, Холандија, Австрија, Бразил и Тунис.

Ако нема лимит ја би Јужно Американска група со Аргентина, Чиле и Уругвај за 3/3 скор :icon_lol:
А некако реалноста мислам дека ќе ни бидне Исланд/Шведска од 1, Тунис/Австрија од 3ка и Јапонија/ОАЕ

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom