Жреб, жрепка е правилно, ко што знам јас. Ждребе е мало на коњ.Само едно прашање имам, пошто сум од Србија, кај наш ждребе е малиот коњ, па ми е малку смешно кога читат "ждреб".
Зарем не треба да се каже "жреб"?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Жреб, жрепка е правилно, ко што знам јас. Ждребе е мало на коњ.Само едно прашање имам, пошто сум од Србија, кај наш ждребе е малиот коњ, па ми е малку смешно кога читат "ждреб".
Зарем не треба да се каже "жреб"?
Не сум баш сигурен дали пласманот на Европското игра улога со жрепката за Светско. Со баражот, да, играше улога, ама со самите групи за Светско... не знам.За овај дел ќе го тагнам @Zlatikevichius ако сака да објасни, тој е компетентен на темава.
Жреб, жрепка е правилно, ко што знам јас. Ждребе е мало на коњ.

Не ја знаев и јас етимологијата, но се сеќавам многу добро на жреб vs. ждреб од таа емисијата Говорете македонски, на МТВ, на времето. Иако и толковниот, и дигиталниот речник на македонскиот јазик ја допуштаат употребата и на двата збора, сепак во корпусот наши дела нема ни еден пример каде е употребен зборот ждреб. Затоа јас сметам дека жреб е поправилно.Секој ден треба човек да учи по нешто
Јас па убеден бев дека е некој француски израз
Зборот жрепка (во значење извлекување, лотарија, одредување по случаен избор) доаѓа од старословенскиот / прасловенскиот корен žreb' (жреб).
Малку подетално:
Во старите словенски јазици, жреб често значел божја одлука или судбина, па подоцна добил значење на извлекување по случаен избор.
- жреб = судбина, дел, тоа што ти „паѓа“
- Од истиот корен се:
- жрепка (извлекување)
- жреб (лош/добар жреб)
- српски/хрватски: ждреб / жреб
- бугарски: жребиј
- руски: жребиј

Јас како што сфатив, местата по конфедерации се добиваат од пласманот на последното Светско, а редоследот на репрезентации ќе биде од последното Континентално првенство.На последното СП 15 земји од Европа од вкупно 16 земји беа во првите два шешири + Египет. Тоа се врши според ранкингот на последното ЕП. Еве сега и јужноамеричка земја да влезе плус во втор шешир, би биле 14 земји од Европа и би било доволно за тој втор шешир. Азиска земја не може да влезе таму според последниве резултати.
ЖдрепкаОваа ''среќава'' во ждребкава што ја имаме, се вика Начевски.
Руски: Жребјовкаруски: жребиј
sportskadimenzija.mk

Argentina, MAKEDONIJA, Kejp Verdi i KuvajtСепак во право бев, последниот воз би го фатиле во втор шешир и дури и Франција може да се избегне. Аргентина изгледа како најпосакувана варијанта од тој прв шешир (Египет и Хрватска наредни, после тоа евентуално Исланд - поради неконстантност), Чиле/Северноамериканска екипа од трет шешир, УСА/Уругвај од 4-ти и тоа е тип топ група. Ама прво мора баражот да се помине.
![]()