Кое е твоето контроверзно мислење? (Тема 24: @Io Sono Interista - Kомерцијализацијата на празници е добра работа и треба да ја практикуваме)

Kомерцијализацијата на празници е добра работа и треба да ја практикуваме

• Вкупно гласачи
    30
Ја сум против ЕУ.
Сеедно ми е дали нешто сме смениле или дури и да менуваме понатаму уште 300 работи, пак најбитно ми е да не идеме натака више.
Време е да се тргнеме од тоа.
Добар и реалистичен предлог е да се преправаме, сега за сега, додека не се уобличи новиот светски поредок. Мислам дека Турција го има тој пристап одамна.

Во НАТО тогаш мораше да влеземе. Кој сфаќа, сфаќа.
Ова со ЕУ не мора и сега веќе не треба дури.

Главни причини за ваков потег би биле:

- Двојните аршини и нефер третманот од страна на ЕУ кон нас, цело време, од пред 2001-ва, за време на 2001-ва и по конфликтот до денес.
- Новиот геополитички развој кој се случува сега.
- Бурлескната но истовремено ужасна идеологја која цврсто заглави во европскиот јавен наратив, политики, закони...

Приватизација на природни монополи (а грото од институциите се тоа) е една од најголемите глупости на капитализмот. За истите да не работат предаторски ( зашто се монопол) треба да им креираш тело за регулација, кое пак ќе биде државно и ќе ги има истите проблеми на корупција. Всушност најголемите крадења од буџетот се праат преку овие јавно - приватни зделки.

Класичен пример ви е ЕВН. Знае некој да објасни кој бенефит го виде државава или граѓаните од приватизацијата на оваа фирма? И ден денес нивното функционирање е одредено од Владата преку регулаторна комисија. Евн приложува инвестици, трошоци и врз база на тоа им одредуваат цена и профит на компанијата, кој сега иде во приватни раце. И таму раководните лица функционираат во коалиција со моменталната партија на власт, со која потоа делат тендери на своите фирми.

Истите не подлежат на контрола за разлика од државните институции, зашто ЕВН е приватна фирма, иако парите што се испумпуваат се државни. Ја тука глеам само негативни работи, иако во теорија требаше да биде подобро, бидејки нели се приватна фирма. Меѓутоа и приватна фирма, дури и австриска, е подлежна на истите проблеми.
Не знам зошто не ги приватизираа Државни Пошти туку ја приватизираа ЕВН? Шо ќе ми се Државни Пошти кога приватниве карго доставувачи се далеку поефикасни. се слагам со делот дека приватизацијата на ЕВН е една од најголемите грешки.

Не знам зошто не ги приватизираа Државни Пошти туку ја приватизираа ЕВН? Шо ќе ми се Државни Пошти кога приватниве карго доставувачи се далеку поефикасни. се слагам со делот дека приватизацијата на ЕВН е една од најголемите грешки.
Не сум запознаен со работата на поштите.. Ми делува дека има основа за пазар таму. Меѓутоа можеби поштата работи некој услуги (неисплатливи) што приватниве ги избегаваат а некој мора? Чисто нагаѓам. Пример ко ЈСП. Приватњак може да работи само линии што се исплатливи, и да работи у профит, ама ЈСП мора да покрива линии што не се исплатат. Доколку се приватизира ова, пола населби у Скопје ќе останат без превоз, па државата ќе треба да ги субвенционира тие линии.

Приватни бизниси едноставно немаат обзир за вакви работи, и не размислуваат долгорочно. Камо среќа да беше се едноставно, приватизирај и тоа е тоа.

ЕВН се продаде зашто идеологијата на сув капитализам на западот навлезе на сегде, и таму кај што треба и таму кај што не треба. Има тренд енергетскиот сектор да се либерализира, и нашите го прифатија тоа. Да се удоволи на западот, и да се испумпуваат пари преку јавно приватно партнерство. Инаку нема здрава логика зашто да приватизираш природен монопол.

Приватизација на природни монополи (а грото од институциите се тоа) е една од најголемите глупости на капитализмот. За истите да не работат предаторски ( зашто се монопол) треба да им креираш тело за регулација, кое пак ќе биде државно и ќе ги има истите проблеми на корупција. Всушност најголемите крадења од буџетот се праат преку овие јавно - приватни зделки.

Класичен пример ви е ЕВН. Знае некој да објасни кој бенефит го виде државава или граѓаните од приватизацијата на оваа фирма? И ден денес нивното функционирање е одредено од Владата преку регулаторна комисија. Евн приложува инвестици, трошоци и врз база на тоа им одредуваат цена и профит на компанијата, кој сега иде во приватни раце. И таму раководните лица функционираат во коалиција со моменталната партија на власт, со која потоа делат тендери на своите фирми.

Истите не подлежат на контрола за разлика од државните институции, зашто ЕВН е приватна фирма, иако парите што се испумпуваат се државни. Ја тука глеам само негативни работи, иако во теорија требаше да биде подобро, бидејки нели се приватна фирма. Меѓутоа и приватна фирма, дури и австриска, е подлежна на истите проблеми.
Не значи сите, особено не во прв момент, но голем дел можат. Не мора реално ни цели институции, може само одредени сектори за почеток. Апсолутно сите шалтери може да одат кај приватни, апсолутно сите диспечери, кол центри со централизирано за повеќе институции на едно место, оперативни сектори, регулирани концесии за јавни патишта, железници, гарант во шумското ќе се најдат сектори, во катастарот особено се што е поврзано со техничка работа, поштите во голема мера може да одат приватно или да си најдат начин да се одржуваат самите без да ги вади државата. Се овие се дувла за паразити.

Не сум запознаен со работата на поштите.. Ми делува дека има основа за пазар таму. Меѓутоа можеби поштата работи некој услуги (неисплатливи) што приватниве ги избегаваат а некој мора? Чисто нагаѓам. Пример ко ЈСП. Приватњак може да работи само линии што се исплатливи, и да работи у профит, ама ЈСП мора да покрива линии што не се исплатат. Доколку се приватизира ова, пола населби у Скопје ќе останат без превоз, па државата ќе треба да ги субвенционира тие линии.

Приватни бизниси едноставно немаат обзир за вакви работи, и не размислуваат долгорочно. Камо среќа да беше се едноставно, приватизирај и тоа е тоа.

ЕВН се продаде зашто идеологијата на сув капитализам на западот навлезе на сегде, и таму кај што треба и таму кај што не треба. Има тренд енергетскиот сектор да се либерализира, и нашите го прифатија тоа. Да се удоволи на западот, и да се испумпуваат пари преку јавно приватно партнерство. Инаку нема здрава логика зашто да приватизираш природен монопол.
Во Македонски Пошто лани бев буквално само двапати .Со појавата на модерната комуникација буквално го изгубија своето значење.Станаа само институција за партиско вработување и ништо повеќе.

Во Македонски Пошто лани бев буквално само двапати .Со појавата на модерната комуникација буквално го изгубија своето значење.Станаа само институција за партиско вработување и ништо повеќе.
Епа да де, тоа им е целта, иначе ако приватизираат и тоа кај ќе работат сите тие способни кадри на ДУИ, па и на ред други партии. Они (и под они мислам сите ешалони, past, present and future) судство, здравство и образование уништија, ќе мислат нешто тривијално ко што е поштата.

Не значи сите, особено не во прв момент, но голем дел можат. Не мора реално ни цели институции, може само одредени сектори за почеток. Апсолутно сите шалтери може да одат кај приватни, апсолутно сите диспечери, кол центри со централизирано за повеќе институции на едно место, оперативни сектори, регулирани концесии за јавни патишта, железници, гарант во шумското ќе се најдат сектори, во катастарот особено се што е поврзано со техничка работа, поштите во голема мера може да одат приватно или да си најдат начин да се одржуваат самите без да ги вади државата. Се овие се дувла за паразити.
До сега доста работи се приватизирани, голем дел од државните институции работат со приватни фирми како партнери. Од измајмување опрема до работници.Да, има превработеност и партиски вработувања, меѓутоа гледаме дека и кога се приватизираат пак се арчат истите пари Разликата е што кајмакот иде кај 1 човек, а вака кај 1000 луѓе распределено, и добиваме полоша услуга од времето кога самите претпријатија имале вработени за се и сешто.

Еве ја ќе ти дадам 5 примери у државава каде одење со јавно-приватни партнерства било лоша одлука. Дајте некој каде тоа довело до бенефит?
Автоматски споено мислење:

Искрено, неам идеа дали имаат поента веќе поштите. Може и да си во право, но има одредена инерција и дури и да е така, ќе почекаме 10 години дур не ги решат.

Покрај за лична корист на поединци, ЕВН ја приватизираа за да биде западноевропско "плашило" за да почнат шпоновите да плаќаат сметки по војната во 2001 година по која добија целосна слобода да прават што сакаат. И покрај тоа, не се постигна некое завидно ниво на наплата кај нив, иако со далечинскиве броила (за кое требаа 20 години да се стават во нивни средини) барем можеш донекаде да ги праќаш пред извршител. Ќе беше тежок загубар електростопанството, како што се водовод и сите останати. Не може ем да сакаш да е профитабилно, ем секторот да го користиш за партиски вработувања, попуштања на малцинства итн.
Без се' друго ќе поминеш некако, без струја нема. Вака на хартија власта има плашило кое може да го обвинат за се', механизам да се фалиш дека се издејствувал пониски цени, вината да ја префрлаш на друг, а истовремено плашилото да не се буни и да не се грижи за угледот кај народот, а да си калапи пари :D
Плус се уште власта има свои кадри во управни одбори (по закон) кои ги влечат главните конци за многу работи.

Покрај за лична корист на поединци, ЕВН ја приватизираа за да биде западноевропско "плашило" за да почнат шпоновите да плаќаат сметки по војната во 2001 година по која добија целосна слобода да прават што сакаат. И покрај тоа, не се постигна некое завидно ниво на наплата кај нив, иако со далечинскиве броила (за кое требаа 20 години да се стават во нивни средини) барем можеш донекаде да ги праќаш пред извршител. Ќе беше тежок загубар електростопанството, како што се водовод и сите останати. Не може ем да сакаш да е профитабилно, ем секторот да го користиш за партиски вработувања, попуштања на малцинства итн.
Без се' друго ќе поминеш некако, без струја нема. Вака на хартија власта има плашило кое може да го обвинат за се', механизам да се фалиш дека се издејствувал пониски цени, вината да ја префрлаш на друг, а истовремено плашилото да не се буни и да не се грижи за угледот кај народот, а да си калапи пари :D
Плус се уште власта има свои кадри во управни одбори (по закон) кои ги влечат главните конци за многу работи.
Наплатата не се подигна ради ЕВН. Они беа задоволни со ситуацијата, регулаторна им признаваше 15% загуби во мрежа бидејки државата не може да им обезбеди заштита по селата. Кога државата почна да фрла по 200 милиони евра за увоз на струја годишно, тоа стана неодржливо и ги притиснаа албанските поглавари и ЕВН доби дозвола да мести такви броила.

Тие муабети за загубари се некогаш извадени од контекст. Пример ЕЛЕМ е моментално загубар, ама ЕЛЕМ е загубар зашто струјата ја дава по 40 евра на ЕВН, а на берза е 100ка. Они можат да се попрофитабилни од Комерцијална, ама свесно идат во загуба за да иаме ефтина струја.

Од продажбата на ЕВН неаме никаков ќар. Австријците вадат профит секоја година, испумпуваат пари. За процентот на наплата им беше гајле. Едино што направија е им ги намалија платите и избркаа еден куп вишок вработени, ама тие пари сеа одат кај надворешни фирми врзани со политичките партии и директорите. Е сеа некој да ми објасни како е ова подобро за било кој?

Наплатата не се подигна ради ЕВН. Они беа задоволни со ситуацијата, регулаторна им признаваше 15% загуби во мрежа бидејки државата не може да им обезбеди заштита по селата. Кога државата почна да фрла по 200 милиони евра за увоз на струја годишно, тоа стана неодржливо и ги притиснаа албанските поглавари и ЕВН доби дозвола да мести такви броила.

Тие муабети за загубари се некогаш извадени од контекст. Пример ЕЛЕМ е моментално загубар, ама ЕЛЕМ е загубар зашто струјата ја дава по 40 евра на ЕВН, а на берза е 100ка. Они можат да се попрофитабилни од Комерцијална, ама свесно идат во загуба за да иаме ефтина струја.

Од продажбата на ЕВН неаме никаков ќар. Австријците вадат профит секоја година, испумпуваат пари. За процентот на наплата им беше гајле. Едино што направија е им ги намалија платите и избркаа еден куп вишок вработени, ама тие пари сеа одат кај надворешни фирми врзани со политичките партии и директорите. Е сеа некој да ми објасни како е ова подобро за било кој?
Така де, ама ти ова го знаеш после 20 години од продажбата :D
ИДЕЈАТА требаше да биде таа. Да бидат странците користени како плашило за да може да се наплаќаат сметки и да се намали бројот на диви приклучоци. Тоа што не се покажа како многу успешно е сплет на повеќе фактори, меѓу кои фактот дека кога имаш основа за добра корупција и немаш закони секој странец кога ќе дојде овде се претвора во класичен македонец и мува не го лази.
Работите стојат како што ги опиша, ама тоа не можеле да го знаат во 2006 година.
ЕЛЕМ никогаш не може да си дозволи самостојно да решава каде ќе ја продава енергијата, затоа што цената на струјата на домаќинствата ти е главна карта за носење гладови од голем дел гласачко тело. Ако ЕЛЕМ си ја продава како сака по пазарни цени и цената за домаќинствата стане нерегулирана, гарантирано цената за домаќинствата ќе биде двојно поголема од сегашната. Ќе го спасиш ЕЛЕМ ќе ја загубиш власта. Вака ќе земе кредит владата, ќе субвенционира таму, ќе се пофали дека задржала ниска цена, а ќе ти наплати на сто други начини дека тој кредит не се враќа сам.
Невиден крах ќе остане од комплексниот енергетски систем ако си заминат 10-тина вработени во ЕСМ и МЕПСО кои го одржуваат цел систем (99% од останатите поим немаат од комплексната работа). ЕВН бар на тоа поле има поголема стабилност, како единствена придобивка од продажбата. Уште носи некое непартиско вработување и привлекување студенти кои се способни да дејствуваат во овие области. И сам знаеш дека тука секоја грешка се плаќа во милиони евра, одржувањето на системот во согласност на новините во европските закони е доста тешко, модерната транзиција кон зелена енергија, батерии итн. Подобро кога сите зависат од овие одлуки, бар на овие позиции (каде нема што многу да украдеш) да имаш квалификуван (и бар донекаде непартиски) кадар во приватна фирма отколку кадар во државна фирма одбран од Љавдрим Шкумбини што претходно работел ко козар во Џепчиште.

Така де, ама ти ова го знаеш после 20 години од продажбата :D
ИДЕЈАТА требаше да биде таа. Да бидат странците користени како плашило за да може да се наплаќаат сметки и да се намали бројот на диви приклучоци. Тоа што не се покажа како многу успешно е сплет на повеќе фактори, меѓу кои фактот дека кога имаш основа за добра корупција и немаш закони секој странец кога ќе дојде овде се претвора во класичен македонец и мува не го лази.
Работите стојат како што ги опиша, ама тоа не можеле да го знаат во 2006 година.
ЕЛЕМ никогаш не може да си дозволи самостојно да решава каде ќе ја продава енергијата, затоа што цената на струјата на домаќинствата ти е главна карта за носење гладови од голем дел гласачко тело. Ако ЕЛЕМ си ја продава како сака по пазарни цени и цената за домаќинствата стане нерегулирана, гарантирано цената за домаќинствата ќе биде двојно поголема од сегашната. Ќе го спасиш ЕЛЕМ ќе ја загубиш власта. Вака ќе земе кредит владата, ќе субвенционира таму, ќе се пофали дека задржала ниска цена, а ќе ти наплати на сто други начини дека тој кредит не се враќа сам.
Невиден крах ќе остане од комплексниот енергетски систем ако си заминат 10-тина вработени во ЕСМ и МЕПСО кои го одржуваат цел систем (99% од останатите поим немаат од комплексната работа). ЕВН бар на тоа поле има поголема стабилност, како единствена придобивка од продажбата. Уште носи некое непартиско вработување и привлекување студенти кои се способни да дејствуваат во овие области. И сам знаеш дека тука секоја грешка се плаќа во милиони евра, одржувањето на системот во согласност на новините во европските закони е доста тешко, модерната транзиција кон зелена енергија, батерии итн. Подобро кога сите зависат од овие одлуки, бар на овие позиции (каде нема што многу да украдеш) да имаш квалификуван (и бар донекаде непартиски) кадар во приватна фирма отколку кадар во државна фирма одбран од Љавдрим Шкумбини што претходно работел ко козар во Џепчиште.
ЈБГ мал сум бил тогаш. Сепак професорите што ги советувале тогашните власти ми имаат предавано и сум правел муабет со нив. Целта секогаш беше либерлизација на енергетиката, копирање на закони од западот и тн. Идолошки капитализам. Повеќето имаа земено и пари од фондови за да го форсираат тоа. Тоа со наплатата некој ако мислел дека Австријците ќе го средат или е многу глуп или се правел.

За фирмите што останаа државни. Разликата во нивно функционирање е само фасада, нема никаков мерлив резултат дека ЕВН е во добра состојба а ЕЛЕМ и МЕПСО се пред крах.
Нормално дека ЕЛЕМ е финансиски во загуба и во доста полоша ситуација кога они го зимаат товарот за да обезбедат ефтина струја. ЕВН ја има буквално само да наплатат и да ја одржуваат дистрибутивната мрежа. Дури и за тоа државата им признава трошоци. Има океј луѓе и таму и таму што си работат професионално, разликата е што ЕВН ги има скинато тие вишоците. Ама на сметка на вишоците зема профит. Налет, нека земе Љаврдрим денар бар тука ќе го потроши, боље него у Австрија.

ЈБГ мал сум бил тогаш. Сепак професорите што ги советувале тогашните власти ми имаат предавано и сум правел муабет со нив. Целта секогаш беше либерлизација на енергетиката, копирање на закони од западот и тн. Идолошки капитализам. Повеќето имаа земено и пари од фондови за да го форсираат тоа. Тоа со наплатата некој ако мислел дека Австријците ќе го средат или е многу глуп или се правел.

За фирмите што останаа државни. Разликата во нивно функционирање е само фасада, нема никаков мерлив резултат дека ЕВН е во добра состојба а ЕЛЕМ и МЕПСО се пред крах.
Нормално дека ЕЛЕМ е финансиски во загуба и во доста полоша ситуација кога они го зимаат товарот за да обезбедат ефтина струја. ЕВН ја има буквално само да наплатат и да ја одржуваат дистрибутивната мрежа. Дури и за тоа државата им признава трошоци. Има океј луѓе и таму и таму што си работат професионално, разликата е што ЕВН ги има скинато тие вишоците. Ама на сметка на вишоците зема профит. Налет, нека земе Љаврдрим денар бар тука ќе го потроши, боље него у Австрија.
Муабетот ми е дека и да не постои ЕВН, ЕЛЕМ/ЕСМ пак ќе продаваат под исти регулирани цени, ако власта сака цената на домаќинствата да остане ниска.
Најголема грешка е што се даде делот на електродистрибуцијата на странска фирма. Дали мислеле дека нема да имаме доволно средства за одржување на ниската и среднонапонската мрежа, ама направена е голема грешка и за еднократна смешна уплата се изгубени многу средства.

Познавајќи ги внатрешно трите поврзани фирми во енергетскиот систем, гарантирам дека за делот на снабдувањето и балансирањето на големите портфолија на потрошувачи/производители, не е лоша одлуката за влез на странска фирма, поради причините кои ги набројав погоре (на некој начин заштита на професионален кадар). Да, тоа е профит што државата не може видливо да го измери, ама ако државните фирми ги изгубат тие 10-тина вработени во планирачкиот дел, а странската фирма ја фати партиски бран, ќе претрпи државата многу поголеми штети кои ќе се одразат на сметките. Сепак, во енергетскиот систем не сме осамени, цел регион може да го доведеме во опасност, а казните се европски.

Се сложувам во голем дел од работите секако, ама држам страна дека барем за секојдневните оперативни работи од кои зависи стабилноста на системот, мноооооогу подобро е што странска фирма ги влече поважните конци.
Спореди со водовод каква е ситуацијата, не мора да се гледа подалеку. Исто ќе беше и со телекомот.
Ќе имавме придобивки да не се приватизираа, АМА АКО НАВИСТИНА ГИ ОСТАВЕВМЕ ДА БИДАТ БАР 20% НЕПАРТИСКИ ФИРМИ. Што знаеме дека немаше да се случи.

Ова со ЕУ не мора и сега веќе не треба дури.
... не го прочита мојот пост колку пари има дадено ЕУ на Македонија?

... не знам како мислите „да не влеземе во ЕУ“ и да си тераме сами, кога многу посилни економски и воопшто држави зависат од ЕУ, па ЕУ воопшто нема да те пушти да правиш што сакаш, па и сите промени во државата се поради ЕУ, а ние не сме членка, се буниме за присуство и веење други знамиња кај нас, ама знамето на ЕУ секаде го има? зошто секаде во сите институции го има знамето на ЕУ, а не сме членка? тоа за нас е туѓо знаме, штом не сме член на ЕУ... Но?
... секогаш постои тоа „Но“, треба да бидеме на пат позиција, да гласно велиме дека сакаме да влеземе во ЕУ, ама во себе и општо да се насочуваме да не влеземе и да ја одржиме таа пат позиција што подолго.
... зашто таква двојна игра, затоа што Европската Унија е најголемиот давател на финансиска помош, инвеститор и трговски партнер на Македонија, не ги заборавајте неповратни грантови, техничка помош и поволни заеми, да не беа тие прашање дали воопшто ќе опстаневме со никаво производство и никаква економија, леб и вода немаше да има, вошки и шуга ќе не изедеше.
ЗОШТО?
затоа што не можеме да одбиеме:
- ЕУ ги дава средствата за реформи и раст за Западен Балкан кој нуди пакет од 6 милијарди евра (грантови и заеми) за регионот за 2024-2027 година, од кои Македонија треба да добие до 750,4 милиони евра (комбинација од грантови и поволни заеми) врз основа на спроведувањето на нејзината Агенда за реформи.

- прва фаза во март 2025 година, Македонија доби 52,2 милиони евра во претфинансирање (кое се состои од директна буџетска поддршка и средства за инфраструктурни проекти на WBIF, а претпристапна помош на ЕУ за поддршка на реформите, со над 600 милиони евра доделени на Македонија за 2021-2024 година, а меѓу 2008 и 2025 година, Македонија доби 502,1 милиони евра во грантови преку WBIF специфични области на финансирање и проекти.

- железнички коридор VIII, ЕУ објави пакет од 560 милиони евра (пристап на Тим Европа) за изградба на нова железничка линија до бугарската граница, вклучувајќи грант од ЕУ од 150 милиони евра и дополнителни 60 милиони евра од ИПА, заедно со кредити од ЕИБ и ЕБОР.

- поддршка на енергија од 80 милиони евра за помош на ранливи семејства и мали и средни претпријатија, проектите вклучуваат и проширување на ветерниот парк Богданци.

- изградба на пречистителната станица за отпадни води во Скопско.

- во приватен сектор и економија поддршка за мали и средни претпријатија, преку Гаранцијата за Западен Балкан (дел од Планот за раст), ЕУ овозможува 60 милиони евра поволни кредити за мали бизниси, насочени кон зголемување на вработеноста и конкурентноста.

- средства за програмата за истражување и иновации „Хоризонт Европа“ (2021-2027).

- средства за управување со човечки капитал, со 18 милиони евра за подобрување на ефикасноста на јавната администрација.

- Еразмус+ - или финансирање за студентски и младински размени.

- поддршка за организации, со околу 42 милиони евра обезбедени помеѓу 2014-2023 година, заеми и грантови (неповратливи) обезбедени преку ИПА, WBIF и Планот за раст за структурни реформи, техничка помош и инфраструктура.

- заеми (поволни), обезбедени од Европската инвестициска банка (ЕИБ) и ЕБОР, честопати гарантирани од ЕУ. Од 1999 година, ЕИБ обезбеди 1,2 милијарди евра во заеми, макрофинансиска помош (МФП) во 2023 година, ЕУ усвои заем од 100 милиони евра за економска стабилизација и реформи.

НАКРАТКО, тоа значи ЕУ зошто не можеме без неа и нема тука сакам /несакам, зашто зависиме од сите тие пари, но да издржиме вака без да влеземе во ЕУ зошто тогаш како сите други држави на Балконот кои се меѓу послабите ќе си ја изгубиме и слободата и власта и правото на државата,

затоа играј паметно Македонче, бори се јавно да влезеш во ЕУ, а во позадина кочи да не влезеш! :oeoeoe:

Аман со тие приказни дека ние сме биле криви шо не сме влегувале во ЕУ. Па прво Грција не кочеше едно 25 години за името, па сега Бугарија не кочи заради историјата. Нон стоп сме уценувани за нешто. Колку и да реформираш никогаш нема да влезиме, тоа е фактот.

Инаку баш ЕВН е европска фирма. Они дојдоа, ги купија нашите ресурси и сега ни ставаат провизии како шо сакаат. Тоа ли е таа европска економија што ја фалиш?

Од ЕУ би имале десеткратно поголем бенефит? Seriously? Како Бугарија и Романија веќе 15 години се внатре па пак нивните млади бегаат на запад исто како нашите? ЕУ не ти дава памет, само ти дава правила како да бидеш послушен.

Без НАТО би биле катастрофа невидена. Само НАТО му дава некаква сигурност на странците да носат пари тука. Без тоа, никој нема ни да не погледни.
Grcija ne ne koceshe 25 godini, tuku nie samite se kochevme 25 godini, za na kraj da go prifatime toa shto mozhevme da go prifatime istata godina koga dobivme veto i da bevme pred Bugarija vo EU.

znaci postavija uslov, nie se zaebavavme 25 godini i teravme inaet i gi prolongiravme rabotite cekajci na nekoe magicno resenie, a pritoa si u potcineta situacija i rezultatot e toj, mozevme da sme severxhani u EU i NATO, nie uspeavme da sme severxhani samo u NATO.

te kochat zatoa shto imas neraschisteni smetki so tie drzavi, a EU nema sigurno da resava megjudrzavni problemi na clenkite, zatoa sto ima pogolemi prioriteti od toa, znaci, prvo gi resavas problemite koi sto gi imas so EU clenkite kako zemja kandidat, a potoa vleguvas i rabotas na drugi kolektivni problematiki.

toa deka ti ke uslovuvas nekogo, ke trazis nekoi magicni resenija i kompromisi u dogovori so zemji koi se clenki i se vo pozicija na mokj, malo sutra, vidovme kako zavrshi toa so Grcija, decenii tapkavme vo mesto za na kraj pak da go prifatime toa shto oni go nudea kako resenie, a mozevme mnogu porano toa da go storime i denes ke bevme vo EU i nie ke gi uslovuvavme drzavite komsii.

kakva vrska sega ima EVN?

EVN ja kupi elektrodistribucija dodeka Makedonija ne bese i seuste ne e EU clenka, nikakva dopirna vrska nema so moabetov, ednostavno argumentot mi bese deka nacionaliziranje na drzavni raboti (vo slucajot zboruvav za administracija) e pogubno za drzavava, zatoa sto se stvaraat monopoli, se odrzuvaat i se naplakja daleku povekje otkolku sam da gi reformiras i osposobis sektorite.

da, od EU ke imas pogolem ekonomski benefit otkolku NATO, zarem ova treba da ti go objasnuvam, dodeka kako drzava ziveeme ne od NATO fondovi, tuku od EU fondovi?

uzasen ti e argumentot, i Bugarija i Romanija se barem polovina vek pred nas i imaat funkcionalni institucii, svetski priznaeni fakulteti, imaat proizvodstvo, imaat agrokultura, samo od EU fondovi dobivaat povekje pari otkolku celoto nase GDP.

vo momentov i Bugarija i Romanija, a da ne ja vmesuvam i Hrvatska kade sto pola narod odi raboti sezona tamu, a dobar del i ostanaa, se desetokratno podobri drzavi za ziveenje od Makedonija, nie moze so Kosovo koe za nekoja godina ke ne projde ekonomski da probuvame da se sporeduvame, i so centralno africkite drzavi.

tacno, NATO dava sigurnost na kompaniite, EU uste povekje dava sigurnost, podrska, finansii, reformi sto go stimuliraat privlekuvanjeto investicii.

NATO nema da ti go sredi pravosudniot sistem koj e broj eden pricina poradi koja sto stranskite kompanii ne doagjaat tuka, zatoa shto nikoj nema da investira miljardi u drzava bez funkcionalen pravosuden sistem i bez garancija i zastita na pravata na investitorot.

Grcija ne ne koceshe 25 godini, tuku nie samite se kochevme 25 godini, za na kraj da go prifatime toa shto mozhevme da go prifatime istata godina koga dobivme veto i da bevme pred Bugarija vo EU.

znaci postavija uslov, nie se zaebavavme 25 godini i teravme inaet i gi prolongiravme rabotite cekajci na nekoe magicno resenie, a pritoa si u potcineta situacija i rezultatot e toj, mozevme da sme severxhani u EU i NATO, nie uspeavme da sme severxhani samo u NATO.
Глупости на кило. Истиот муабет беше од комуњарата во 2017 дека уште името да се мени и влегуваме во ЕУ, за да потоа Франција ни стегне ВЕТО па потоа Бугарија. Единствена грешка е што во 2019 го променивме името, над 130 држави не имаа прифатено под уставно име, вклучувајќи ги и САД, ВБ, Русија и Кина (4 од 5те постојани членки). Ако ова не е харикири ја не знам што е.

ЕУ нема интерес во државава како што има/ше во други држави, така да заборајте го тој филм за влез во ЕУ.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom