Кое е твоето контроверзно мислење? (Тема 24: @Io Sono Interista - Kомерцијализацијата на празници е добра работа и треба да ја практикуваме)

Kомерцијализацијата на празници е добра работа и треба да ја практикуваме

• Вкупно гласачи
    30
Јас сум за прекинување на било какви преговори со Еу. Тоа е установа што не негува исти интереси со нас. И секое приближување значи продавање на нешто. Така да некој кога те уценува, нема поента да се замараш да му бидеш пријател со сила.

... не знам како мислите „да не влеземе во ЕУ“ и да си тераме сами, кога многу посилни економски и воопшто држави зависат од ЕУ, па ЕУ воопшто нема да те пушти да правиш што сакаш, па и сите промени во државата се поради ЕУ, а ние не сме членка, се буниме за присуство и веење други знамиња кај нас, ама знамето на ЕУ секаде го има? зошто секаде во сите институции го има знамето на ЕУ, а не сме членка? тоа за нас е туѓо знаме, штом не сме член на ЕУ... Но?

... секогаш постои тоа „Но“, треба да бидеме на пат позиција, да гласно велиме дека сакаме да влеземе во ЕУ, ама во себе и општо да се насочуваме да не влеземе и да ја одржиме таа пат позиција што подолго.

... зашто таква двојна игра, затоа што Европската Унија е најголемиот давател на финансиска помош, инвеститор и трговски партнер на Македонија, не ги заборавајте неповратни грантови, техничка помош и поволни заеми, да не беа тие прашање дали воопшто ќе опстаневме со никаво производство и никаква економија, леб и вода немаше да има, вошки и шуга ќе не изедеше.

ЗОШТО?
затоа што не можеме да одбиеме:

- ЕУ ги дава средствата за реформи и раст за Западен Балкан кој нуди пакет од 6 милијарди евра (грантови и заеми) за регионот за 2024-2027 година, од кои Македонија треба да добие до 750,4 милиони евра (комбинација од грантови и поволни заеми) врз основа на спроведувањето на нејзината Агенда за реформи.

- прва фаза во март 2025 година, Македонија доби 52,2 милиони евра во претфинансирање (кое се состои од директна буџетска поддршка и средства за инфраструктурни проекти на WBIF, а претпристапна помош на ЕУ за поддршка на реформите, со над 600 милиони евра доделени на Македонија за 2021-2024 година, а меѓу 2008 и 2025 година, Македонија доби 502,1 милиони евра во грантови преку WBIF специфични области на финансирање и проекти.

- железнички коридор VIII, ЕУ објави пакет од 560 милиони евра (пристап на Тим Европа) за изградба на нова железничка линија до бугарската граница, вклучувајќи грант од ЕУ од 150 милиони евра и дополнителни 60 милиони евра од ИПА, заедно со кредити од ЕИБ и ЕБОР.

- поддршка на енергија од 80 милиони евра за помош на ранливи семејства и мали и средни претпријатија, проектите вклучуваат и проширување на ветерниот парк Богданци.

- изградба на пречистителната станица за отпадни води во Скопско.

- во приватен сектор и економија поддршка за мали и средни претпријатија, преку Гаранцијата за Западен Балкан (дел од Планот за раст), ЕУ овозможува 60 милиони евра поволни кредити за мали бизниси, насочени кон зголемување на вработеноста и конкурентноста.

- средства за програмата за истражување и иновации „Хоризонт Европа“ (2021-2027).

- средства за управување со човечки капитал, со 18 милиони евра за подобрување на ефикасноста на јавната администрација.

- Еразмус+ - или финансирање за студентски и младински размени.

- поддршка за организации, со околу 42 милиони евра обезбедени помеѓу 2014-2023 година, заеми и грантови (неповратливи) обезбедени преку ИПА, WBIF и Планот за раст за структурни реформи, техничка помош и инфраструктура.

- заеми (поволни), обезбедени од Европската инвестициска банка (ЕИБ) и ЕБОР, честопати гарантирани од ЕУ. Од 1999 година, ЕИБ обезбеди 1,2 милијарди евра во заеми, макрофинансиска помош (МФП) во 2023 година, ЕУ усвои заем од 100 милиони евра за економска стабилизација и реформи.

НАКРАТКО, тоа значи ЕУ зошто не можеме без неа и нема тука сакам /несакам, зашто зависиме од сите тие пари, но да издржиме вака без да влеземе во ЕУ зошто тогаш како сите други држави на Балконот кои се меѓу послабите ќе си ја изгубиме и слободата и власта и правото на државата,

затоа играј паметно Македонче, бори се јавно да влезеш во ЕУ, а во позадина кочи да не влезеш! :oeoeoe:

Стара идеја на Зоран Ставревски беше ова. Не знам колку сме кадарни за вакво нешто во моментов, зашто ова се се сепак озбилни процеси, а тогаш, за разлика од сега, сеуште државата имаше луѓе, па и понекој способен се моткаше.

ЕУ и привидот што околу тоа се прави и продава се и причина за постоење, и буквално сврзно ткиво на општеството, (во недостаток на вистинско сврзно ткиво), на луѓе и заедници кои делат многу малку и најрадо би раскрстиле еден со друг.

Вистината е дека ние како држава не нудиме ништо на таа маса и затоа и не сме седнати, ама ова нема да го кажат ни они, ни домашниве, кои као не водат натака.

И јас сум за, не у ЕУ.
Автоматски споено мислење:

Тие јес да пробаја да ја потиснат нашата култура. Но своите ги потиснаа самостојно - пута 10ет од нашата.
Немам фазла што да кажам за тие, луѓенца.
Автоматски споено мислење:

Ова со бугарија, е најниското нешто што можи да го направи, едно човече.
За циганите знаеме од раѓање какви се ние Македонците. Но за ЕУ, тек доправа научивме и расчистивме некои работи. И добро е што е така. Секое зло, за добро е.

Последно уредено:
Касно е за ова веќе....последен воз ни беше негде 2015, требаше да ги одјебеме тогаш а не да се залетуваме и да глумиме Че Гевари. После обоената револуција нема темел оваа држава.

Мене ми е чудно како нашиве викаат да се европеизираме прво дома а во исто време не сакаат да градат европска архитектура,не сакаат да намалат администрација,не сакаат да намалат со улици/коли и да земат да градат квалитетен јавен превоз-метро пример. Еве земи направи го Скопје ко нормален главен град во ЕУ и нема проблем,не влeгувајте во ЕУ,донесете ја европа овде. Вака како што изгледаат градовите изгледа како да се спремаме да влегуваме во СССР,за големината на платите и немањето чист воздух да не прајме муабет.

Ако веќе нејќеш да внесеш бугари во устав а ти е јасно кажано дека само под тој услов можеш да отвориш преговори тогаш расчисти со тоа,кажи европо фала многу нити вие не сакате нас нити ние вас и да си ја бркаме среќата на друга страна,не пуштај лажни анкети за некакви 70% што сакаат во еу.
Ќе беше фер откако ни го начукаа со промената на името и не не примија можеше барем во Грција да не пикнат да не се мачиме сами,ама и грците не не сакаат,не пикаат во некаков српско-албански свет.
Се на се,од сите страни Ѓорѓи сардисан.

Не би се согласил само поради тоа што предлогот е добар, но спроведувањето нема да биде успешно поради тоа што сме такви ко што сме. На крајот на денот сме балканци и сме родени за измама, за зулум. Не викам дека немаме капацитет да го направиме ова место здраво за живеење и без еу, туку има премногу омраза, премногу балканизам, промногу трулост за да успееме без ЕУ.

Па не дека ги правдам и претходни отстапке, напротиф, ништо не треаше да попуштимо, а најмалце мењање на име(иако тој беше за Нато, а не за ЕУ).
Али моментално може да се каже дека нож до коску е француску предлог.
Не ни треа ни ЕУ ни бугари у устаф.
Pokraj tolku knedli sto progoltavme, bugari vo ustav realno e najmal problem. Sekako ako za reper gi zemime forumskite bugari, onie de so se pisaja bugari za evropski pasos, pogolemi patrioti od niv nema, vaka po muabetite. Dodusa bugarskiot pasos za ziva glava ne go davaat, ama sepak, barem na zbor jaki se. Zaboravi kakva polemika se napravi okolu taa tema, toa pasosi se palea, frlaja, drzavjanstva se kinea itn itn itn.
I majtapot na strana, i so ako ima bugari vo ustav ?

Pokraj tolku knedli sto progoltavme, bugari vo ustav realno e najmal problem. Sekako ako za reper gi zemime forumskite bugari, onie de so se pisaja bugari za evropski pasos, pogolemi patrioti od niv nema, vaka po muabetite. Dodusa bugarskiot pasos za ziva glava ne go davaat, ama sepak, barem na zbor jaki se. Zaboravi kakva polemika se napravi okolu taa tema, toa pasosi se palea, frlaja, drzavjanstva se kinea itn itn itn.
Дека бугарките за една чрвена се ебеа и сега испод част е да ги има у устав.

И сакаш да каеш да га прегл'тамо и овој, да примимо француско бугарски кур. И двете дно нацие, нас ке ни диктираф што како у устаф.
И такој не ебе кој стигне за некакфи си датуми и преговори. А којзнае колко ке не шибаф ако смо у ЕУ. Од марионета ке се претфоримо у поголему марионету. И повише ке заглавимо сс кредити. И држава и ми. А као што глеамо и ЕУ зе распада. Зашто да аплицирамо за улаз у нешто што пропада?

Ке си гурамо како до ск.
Ти ке си пушиш цигаре куде што спиеш.
Ја ке си пафну некад џоинтче на прозор кд заспиеф деца.
Костиќ ке си праи профили.

Што би кажаја Сладоледџија, караванот си врви, а ти Владе не та дрви. :icon_mrgr:

Не само шо се фукаат за червени:

И сакаш да каеш да га прегл'тамо и овој, да примимо француско бугарски кур. И двете дно нацие, нас ке ни диктираф што како у устаф.
И такој не ебе кој стигне за некакфи си датуми и преговори. А којзнае колко ке не шибаф ако смо у ЕУ. Од марионета ке се претфоримо у поголему марионету. И повише ке заглавимо сс кредити. И држава и ми. А као што глеамо и ЕУ зе распада. Зашто да аплицирамо за улаз у нешто што пропада?

Ке си гурамо како до ск.
Ти ке си пушиш цигаре куде што спиеш.
Ја ке си пафну некад џоинтче на прозор кд заспиеф деца.
Костиќ ке си праи профили.

Што би кажаја Сладоледџија, караванот си врви, а ти Владе не та дрви. :icon_mrgr:
Sakam da ti kazam deka od site kuroj so gi primivme za eu, ovoj realno e najmal.
I da se otkazime od Eu, niti ime ke vratime, ni nisto drugo od sto se odkazavme za Eu. Realno i nema sto mnogu da izgubime, taka da koja e poentata. Malce kasno e da izigravame nesto kako tvrdokorni, toj voz oddamna zamina. I pak ne mi odgovori, sto ako ima bugari vo ustav. So e tolku problematicno, kaj site, kaj i niv, golem tasak.

Sakam da ti kazam deka od site kuroj so gi primivme za eu, ovoj realno e najmal.
I da se otkazime od Eu, niti ime ke vratime, ni nisto drugo od sto se odkazavme za Eu. Realno i nema sto mnogu da izgubime, taka da koja e poentata. Malce kasno e da izigravame nesto kako tvrdokorni, toj voz oddamna zamina. I pak ne mi odgovori, sto ako ima bugari vo ustav. So e tolku problematicno, kaj site, kaj i niv, golem tasak.
Владе, дали сфаќаш дека ми се повраќа кд га слушну збор Бугарија и сфе повржано сс њима. Ајде објасни што ке се смени на позитивно ако улегнемо? Или тебе ти е само за да не пропаднеф у воду сфи работе кои ги прифатисмо до ск
Не е голем ташак. Тој ке биде само почетак на поголему агенду од овуј сс коју агитираф ск.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom