Продажба на злато

• Креатор на темата Креатор на темата Adam Sandler
  • Време на започнување Време на започнување
Дали некој има продавано златни плочки на Invest Metal кои парите ви ги префрлуваат на сметка и дали тие пари подлежат на некаков данок или данок на добивка?

Златото денес руши рекорди , најголема цена во историјата.

Дали некој има продавано златни плочки на Invest Metal кои парите ви ги префрлуваат на сметка и дали тие пари подлежат на некаков данок или данок на добивка?
Според тоа што знам, треба да се плати. Кога купуваш во InvestMetal ти даваат документ во кој ја пишува цената која си ја платил за дадената плочка. Кога ќе продаваш, ќе ти дадат ист таков документ каде што ја пишува продажната цена. Од овие 2 документи може да се види профитот и тоа најверојатно треба да се пријави во УЈП.
Е сега, кој колку ги гледа/проверува овие работи во УЈП е друга работа.

Најдобро да се јавиш во InvestMetal и да ги прашаш.

Mislam deka zlatoto vo cel svet e oslobodeno od danok na kapitalna dobivka ,sto ne e slucaj so srebroto.
Автоматски споено мислење:

Ama najdobro da se informiras vo UJP.

Mislam deka zlatoto vo cel svet e oslobodeno od danok na kapitalna dobivka ,sto ne e slucaj so srebroto.
Автоматски споено мислење:

Ama najdobro da se informiras vo UJP.
Некој искуство со УЈП да каже? (При продажба на злато или сребро во Инвест метал)

Некој искуство со УЈП да каже? (При продажба на злато или сребро во Инвест метал)
Секако ќе треба да се пријави во ујп и да се плати данок од 10% на добивката,подобро плати си да си чист и мирно да спиеш, треба да се наведе тоа и во годишен извештај што иде преку УЈП секоја година.
Јас имам инвестиција но сеуште немам ништо продадено, се мислам сега дали е прав момент дека инвестицијата ми е скоро осум години и сум со многу добра заработка.

Секако ќе треба да се пријави во ујп и да се плати данок од 10% на добивката,подобро плати си да си чист и мирно да спиеш, треба да се наведе тоа и во годишен извештај што иде преку УЈП секоја година.
Јас имам инвестиција но сеуште немам ништо продадено, се мислам сега дали е прав момент дека инвестицијата ми е скоро осум години и сум со многу добра заработка.
Ако имаш инвестирано во злато не го продавај. Почекај да се качи над 5000 евра па тогаш размислувај.
Инаку нели некој се сеќава дека имаше одредена сум на пари која можам на банка да си ја уплатам а притоа да не платам никакви давачки кон државата?
Некој запознаен е со таа сума порано мислам 1 мил. денари беше ако не се лажам?

Зар УЈП признава документи за физички лица за купопродажба на златото? Зашто одбитоци се за правни лица кои водат сметководство и само на нив им се признаваат трошоци и/или влезни цени... Према тоа постои можност на целата сума добиена од продажбата да стават 10% данок (наместо на разликата). Мислење некој?

Еве што причитав за InvestMetal на социјалните мрежи, интересно да се пренесе:

"Однос со клиенти во Скопје имаат најблаго речено - КОЊСКИ. Криви и здрвени фаци во живо. Верувам манипулираат и со количини. Викаат има количина, па кога на берзи паѓа цената тргаат количина, за прв момент кога расте цената да одима веднаш количина.

Така те тераат да чекаш количина на пониски цени, и да купуваш на повисоки. А уствари цело време имаат асортиман. Поентата е тие да профитираат максимално во 100% од случаите, а ти ко клиент ниеднаш. Немаш шанса со нив дури и да пратиш берза.

За разлика од нив во Tavex Бугарија, Tavex Србија и Austrian Mints на пример никогаш не снемува количина.

За спред па да не збориме..."

Искрено и јас го имам ова приметено. Поголемите количини злато по неколку пати на ден ги снемува при пад на цената на goldprice.org, и во истиот ден по мал или поголем скок веднаш истите количини стануваат достапни, во ист обем и количина. Ги оставаат само најмалите како грам или два колку да се каже дека немаат ваква пракса. Во последниов месец кај што шета цената на златото по +/- 4 до 7% на ден е особено воочливо.

Последно уредено:
Еве што причитав за InvestMetal на социјалните мрежи, интересно да се пренесе:

"Однос со клиенти во Скопје имаат најблаго речено - КОЊСКИ. Криви и здрвени фаци во живо. Верувам манипулираат и со количини. Викаат има количина, па кога на берзи паѓа цената тргаат количина, за прв момент кога расте цената да одима веднаш количина.

Така те тераат да чекаш количина на пониски цени, и да купуваш на повисоки. А уствари цело време имаат асортиман. Поентата е тие да профитираат максимално во 100% од случаите, а ти ко клиент ниеднаш. Немаш шанса со нив дури и да пратиш берза.

За разлика од нив во Tavex Бугарија, Tavex Србија и Austrian Mints на пример никогаш не снемува количина.

За спред па да не збориме..."

Искрено и јас го имам ова приметено. Поголемите количини злато по неколку пати на ден ги снемува при пад на цената на goldprice.org, и во истиот ден по мал или поголем скок веднаш истите количини стануваат достапни, во ист обем и количина. Ги оставаат само најмалите како грам или два колку да се каже дека немаат ваква пракса. Во последниов месец кај што шета цената на златото по +/- 4 до 7% на ден е особено воочливо.
Ја сум купувал од кај нив едно 6-7 пати различни количини и искрено океј беа и кога ќе им се јавиш секогаш беа достапни. За манипулација со количини искрено сомнително ми е и мене...мн често скоро ништо немаат да купиш и нареден ден се е достапно....
Од инвестапедиа мк еднаш купив но рок на испорака е 2 недели... дека од Аустриан минт нарачуваат и мораш да ги чекаш. Би сакал и јас да имаме некоја продавница за метали каде влегуваш и си одбираш и си купуваш.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom