Станови во Скопје, совети за купување.

• Креатор на темата Креатор на темата StarDrom
  • Време на започнување Време на започнување
Не сум го користел ова за споредба на кредити, можда вам ќе ви помогне барем ориентационо.

1768657288640.png

1768657376580.png

Село моје лепше од Париза. Сомнителна градба со поглед на Мордор вс Комплекс вили со неколку базени и поглед на море

Налетав на постов на фб, мислам дека е добар опис на моменталнава ситуација во Скопје. :pos:

1768689372963.png

1250€ (со ДДВ).
Новите згради во Штип одамна веќе се од 1200 (без ДДВ), па до 1550€. Моментално толку се најскапите.

Не очекувам тука да запре, па затоа сум 90% сигурен дека ќе влетам сега клизачи...

Да напоменам дека не барам/барав и стари станови. И тоа гледав, најмногу.
Цените се од 800 - 1200€ (како некој опсег што го имам заприметено), зависи каде и состојба на станот. Но многу е потешко да најдеш половен кој е ОК со цената и тоа што го нуди.
Веднаш се продава. Или и ги нема на огласи, па разбираш подоцна од рекла - казала муабети од трети лица.

Гледав и плацови. За монтажна куќа на приземје. Еден период тоа ми беше приоритет. Сеуште имам зачувано слики од модели на монтажни, какви сакам јас и ште посакувам да имам некој ден. Со дворче, со америчка гаража, без комшии и сл.
Пример, нешто вака:

Не се наоѓа плац (без разлика на цената), а да не е предалеку за колку-толку близина до центарот или до маркети/образовни институции и сл. Јас немам деца сеуште, но ако имам некој ден - ќе биде проблем таа далечина.

Кириите во Штип (за странските студенти, ги знаете кои се) расипаа буквално се.
Се пушта нова зграда и веднаш за некој ден веќе има 3-4-5 огласи за ,,Изнајмувам стан".
Дали имаш спецификации од монтажните, и дали си имал шанса да видиш изградена на лице место?

Ме интересира како е квалитетот и изолацијата.

Пример дали се ок за места каде температурата паѓа и до -20?

Дали имаш спецификации од монтажните, и дали си имал шанса да видиш изградена на лице место?

Ме интересира како е квалитетот и изолацијата.

Пример дали се ок за места каде температурата паѓа и до -20?
Батали како се изградени договори што ќе ти стават како изолација.
Еве за пример Шведска повеќе од 70% (и повеќе ама да не претерувам со %) од куќите се монтажни, сега баш реновиран нешто кај од надвор имаш само дрво (даски) - тервол (20цм) - гипс картон
Сега до ладниот што беше изминативе 2 недели дневните температури беа највисоко -10 се спуштаа и до -18/19 значи рангот што го бараш
Тип на загревање еден 2.5 инвертер и еден 3.5 инвертер

Батали како се изградени договори што ќе ти стават како изолација.
Еве за пример Шведска повеќе од 70% (и повеќе ама да не претерувам со %) од куќите се монтажни, сега баш реновиран нешто кај од надвор имаш само дрво (даски) - тервол (20цм) - гипс картон
Сега до ладниот што беше изминативе 2 недели дневните температури беа највисоко -10 се спуштаа и до -18/19 значи рангот што го бараш
Тип на загревање еден 2.5 инвертер и еден 3.5 инвертер
За странство знам како е, живеам во таква куќа, овде се е од дрво :) Ама изолацијата не е ништо посебно, барем на оваа овде.

Ме интересираше баш како ги прават во Македонија, не е баш вообичаен метод за таму, и не сум сигурен колку се имаат испраксирано. Цената на изградба ми изгледа интересна, земја веќе имам, и ваков тип на објект би бил идеален. Ако е изградена како што треба, би требало без проблем да изгура 50 години (не верувам да гурам повеќе од толку :D), а со разликата во цена во споредба со цврста градба, би можело да се купи некое помало станче и да се издава под кирија, па здравје наредна генерација нека ја турне и нека гради што сака :)

За странство знам како е, живеам во таква куќа, овде се е од дрво :) Ама изолацијата не е ништо посебно, барем на оваа овде.

Ме интересираше баш како ги прават во Македонија, не е баш вообичаен метод за таму, и не сум сигурен колку се имаат испраксирано. Цената на изградба ми изгледа интересна, земја веќе имам, и ваков тип на објект би бил идеален. Ако е изградена како што треба, би требало без проблем да изгура 50 години (не верувам да гурам повеќе од толку :D), а со разликата во цена во споредба со цврста градба, би можело да се купи некое помало станче и да се издава под кирија, па здравје наредна генерација нека ја турне и нека гради што сака :)
Те разбрав што бараш и зашто ти пишав. Не е квантна физика да ставиш изолација, само ќе биде ствар на договор и некој да ја надгледува.
Без разлика дали е Шведска Австралија или Македонија знаел како е градежништвото едно зборат друго прават ако не се под надзор.

Сепак цента пишана е доста ниска, може нема толку изолација ама до мала надокнада сигурно и тоа ќе го средиш

12 ка стиропор на фасада, 2,5 сантима стиродур внатрешни ѕидови и прозори со тројно стакло и немаш гајле. Тервол можеш во кровот да ставиш 15 - 20 сантима, ама пошто се рашири муабет за канцерогеност и лесна запалливост можеши ова

само денешниот тервол/стаклена волна не содржи азбест така да не држи муабетот за канцерогеност.

Прегледај го приврзокот 467112

Прегледај го приврзокот 467113

Село моје лепше од Париза. Сомнителна градба со поглед на Мордор вс Комплекс вили со неколку базени и поглед на море

Дај нешто и од Бангладеш да видиме таму како одат цените.
Стан во центар на главен град VS вила на 100км од поголем административно функционален град
Село што е живо 3 месеци годишно.

Не ја оправдувам цената на становите во Скопје, ама никогаш не ги разбрав споредбиде со Грчка.
Озбилно, познавате некој што рекол не купувам стан во Скопје, ќе купам и живеам во Солун? Што ти нуди Солун повеќе? Локално население кај што за поедини групи нема да си баш добредојден. Јазик што дали знаеш и да го прочиташ, а не па да го зборуваш. Децата ќе одат и учат во грчки градинки/училишта кај што и тие ќе треба нов јазик да учат. Поддршката од блиските што ја имаш, веќе ќе ја немаш инт...

И на крај ако се помириш со сето ова и речеш па океј ми е, Грчка нема да ти е опција, туку ќе разгледуваш можности на запад.

E сторија од море секој викенд ќе ставаш, наместо секој втор. Помодарство.

12 ка стиропор на фасада, 2,5 сантима стиродур внатрешни ѕидови и прозори со тројно стакло и немаш гајле. Тервол можеш во кровот да ставиш 15 - 20 сантима, ама пошто се рашири муабет за канцерогеност и лесна запалливост можеши ова

само денешниот тервол/стаклена волна не содржи азбест така да не држи муабетот за канцерогеност.
Имаш искуство со стиродур и влага? Гледав пред 3-4 години за да ставам во старата куќа, но бидејќи имам 2 ѕидови што често фаќаа мувла, ми беше страв да не направам уште поголема главоболка и да мувлоса под него.

Налетав на постов на фб, мислам дека е добар опис на моменталнава ситуација во Скопје. :pos:

Прегледај го приврзокот 467153
Оваа Apartments In Skopje продаваше шупа во Злокуќани со поглед на Водно (дека другите во Скопје што живееме не го гледаме) за 950.000 евра.
Screenshot 2026-01-18 145425.png
Луѓево се дрогираат, нема друго објаснување ....... :pos: :pos: :pos: :pos: :pos: :pos:стратосфера !!!!!!

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom