Кое е твоето контроверзно мислење? (Тема 13: Вештачко (ИнВитро) оплодување (со донор) треба да се ЗАБРАНИ за жени кои не се во брачен однос)

Вештачко (ИнВитро) оплодување (со донор) треба да се ЗАБРАНИ за жени кои не се во брачен однос

• Вкупно гласачи
    63
Тоа е и поентата на постот, само неплодни парови да можат да го користат тоа право на инвитро каде од медицински причини неможе да се зачне дете. А не секоја рандом лезба/феминистка/уфилмана директорица да мисли дека е господ бог и од старт да го казни нероденото дете дека никогаш во животот нема да осети татковска преграта или барем да знае кој му е татко.
Ма немој. А ако умре маж ми, или ме остави само едно сабајле со детето?
Ја се имам размислувано на ваков потег, пошто ништо чудно да останам сама. Многу затуцани размислувања. Не велам за тебе. Општо менталитетот ни е таков. А ја сакам да иам дете.
Баш тоа ми се свиѓа. Што не морам да иам некој за да си ја остварам желбата. Неќам да трпам просечен македонски маж за да иам дете. Поготово ако биде некое убаво скандинавско бебе ич нема да ми смета веруј.
Убаво рече Мад. Не знаете кој шо носи у себе. Затоа и за маж поддржувам да посвои. Може стварно немал среќа у животот, а добар човек и сака потомство.
Не е само да сакаш дете, треба и да си мајка/татко, не е само да сакаш сопруг/сопруга, и ти треба дабудеш тоа.

Ма немој. А ако умре маж ми, или ме остави само едно сабајле со детето?
Ја се имам размислувано на ваков потег, пошто ништо чудно да останам сама. Многу затуцани размислувања. Не велам за тебе. Општо менталитетот ни е таков. А ја сакам да иам дете.
Баш тоа ми се свиѓа. Што не морам да иам некој за да си ја остварам желбата. Неќам да трпам просечен македонски маж за да иам дете. Поготово ако биде некое убаво скандинавско бебе ич нема да ми смета веруј.
Убаво рече Мад. Не знаете кој шо носи у себе. Затоа и за маж поддржувам да посвои. Може стварно немал среќа у животот, а добар човек и сака потомство.
Не е само да сакаш дете, треба и да си мајка/татко, не е само да сакаш сопруг/сопруга, и ти треба дабудеш тоа.
А што ако ти умреш на пораѓај? Тогаш ем си го казнила без татко ем без мајка. Кога веќе влегуваш во хипотетички ситуации.

Да не навлегувам подетално зошто и како на 25 години размислуваш дека ќе останеш сама...

Уште додека го пишував ова знаев дека ќе добијам ваков одговор!
И мило ми е што баш од докторка го добив..

Значи сите физиолошки промени, маки, страдања... на сурогат мајката може и треба да се избришат со 50-70000€?!
Дали тоа значи дека сурогат-мајката исто така нема и нема да развие чувство кон тоа суштество за време на тие 9-10 месеца?!
Или и тоа се решава со добра свота пари..!?

Ако е вака ко што викаш, за сиротите Шерифовички да добијат дете, и биолошкиот родител е не битен..

Тогаш дај што ангажираат украинки!!
Еве ние имаме циганки на претек! Со докажана историја дека можат 5-6 деца да истресат!
Ако веќе сурогат мајката (леле колку само грдо звучи!) не е битна...
Тогаш таман еве шанса да се средат чергаркине што просат по семафори!
Ем ќе им се намали наталитетот!
Ем со тие пари ќе се обезбедат станбено и нема да питаат веќе! А може и децата на школо да почнат да си ги праќаат!
Или да ги запослат у фирмата на мажот плус, кога веќе деца им "истресле"!

Може така?! Само чергарки!?
... а што мислите во МКД деца кои се посвојуваат најчесто се токму оставени од чергари пример во Домот за деца без родители, во Битола, брачен пар од Прилеп по 13 години успешен брак се решаваат за посвојување на дете, во моментот на посвојување по општа желба на посвоителите да било машко имало машко бебенце, ама кога се мислело дека веќе било завршена работа со посвојувањето им рекле дека имало уште едно машко што биле всушност близнаци и препорачливо било да не бидат одделени, брачниот пар се сложиле и на таа варијанта и пресреќни си го терале животот се додека не наполниле три години и почнало некако да им се менува бојата на кожата и буквално преку ноќ дошле на виделина поцрнати, мајката со бел тен плава женска, а тие ќумур после три години, а земени шестмесечни бели бебчиња, но и преку тоа поминале само да им успее семејството, еве денес мајката растрчана на училиште немирни, се тепале, во соседството веќе израснати 9 годишни играјќи фудбал ги тепале другарчињата, агресивни, немирни, мајкава истоштена, не знае како да се однесува ги кара, тие ја клоцаат, почнува и расправија со сопругот кој до вчера живееле во брачна хармонија... и што понатаму? не ја гледам добро иднината, што сега?

... имам уште два примера, ама да не биде долг постот нема да ги напишам, баш во негативна смисла посвојувањето, кое слично може да биде со сперма од донатор што ќе излезат вакви деца, што со такво однесување, мајка да се стане со ризик по сопствено здравје поради вакви стресни моменти со децата?

А што ако ти умреш на пораѓај? Тогаш ем си го казнила без татко ем без мајка. Кога веќе влегуваш во хипотетички ситуации.

Да не навлегувам подетално зошто и како на 25 години размислуваш дека ќе останеш сама...
Како сум го казнила бе.
Зборот е гнасен. Природна појава е да умреш. Можеш и ти сега да умреш. Ги казнуваш децата? тоа се вика ЈЕБИГА, ЖИВОТ.

Како сум го казнила бе.
Зборот е гнасен. Природна појава е да умреш. Можеш и ти сега да умреш. Ги казнуваш децата? тоа се вика ЈЕБИГА, ЖИВОТ.
Го казнуваш да не знае кој му е татко. Да нема кој да преземе одговорност ако ти умреш на пораѓај. Влезе во жива песок со хипотетички муабети. Не го извртувај мислењето.

Го казнуваш да не знае кој му е татко. Да нема кој да преземе одговорност ако ти умреш на пораѓај. Влезе во жива песок со хипотетички муабети. Не го извртувај мислењето.
А ако знае кој му е татко и ме тепа и мене и него, е супер? За мене баш тоа е казна.
Се бира на кого се прави/раѓа дете.

А ако знае кој му е татко и ме тепа и мене и него, е супер? За мене баш тоа е казна.
Се бира на кого се прави/раѓа дете.
А како имаш гаранција баш дека ако не знае кој му е татко ти влезе гневен со боксови зашо е дете на баркод?? :icon_lol: :icon_lol: :icon_lol:
Бонус, немаш маж за да те одбрани?
Извини ама прва почна со хипотези.

А како имаш гаранција баш дека ако не знае кој му е татко ти влезе гневен со боксови зашо е дете на баркод?? :icon_lol: :icon_lol: :icon_lol:
Бонус, немаш маж за да те одбрани?
Извини ама прва почна со хипотези.
Нека проба.

... а што мислите во МКД деца кои се посвојуваат најчесто се токму оставени од чергари пример во Домот за деца без родители, во Битола, брачен пар од Прилеп по 13 години успешен брак се решаваат за посвојување на дете, во моментот на посвојување по општа желба на посвоителите да било машко имало машко бебенце, ама кога се мислело дека веќе било завршена работа со посвојувањето им рекле дека имало уште едно машко што биле всушност близнаци и препорачливо било да не бидат одделени, брачниот пар се сложиле и на таа варијанта и пресреќни си го терале животот се додека не наполниле три години и почнало некако да им се менува бојата на кожата и буквално преку ноќ дошле на виделина поцрнати, мајката со бел тен плава женска, а тие ќумур после три години, а земени шестмесечни бели бебчиња, но и преку тоа поминале само да им успее семејството, еве денес мајката растрчана на училиште немирни, се тепале, во соседството веќе израснати 9 годишни играјќи фудбал ги тепале другарчињата, агресивни, немирни, мајкава истоштена, не знае како да се однесува ги кара, тие ја клоцаат, почнува и расправија со сопругот кој до вчера живееле во брачна хармонија... и што понатаму? не ја гледам добро иднината, што сега?

... имам уште два примера, ама да не биде долг постот нема да ги напишам, баш во негативна смисла посвојувањето, кое слично може да биде со сперма од донатор што ќе излезат вакви деца, што со такво однесување, мајка да се стане со ризик по сопствено здравје поради вакви стресни моменти со децата?
Сите знаеме по некој ваков пример..
За жал тоа е вистината!

едит: мојов пример не беше чергар, ама џабе бело беше кога педер испадна, ги малтретираше и млади го проумре неговите!

Уште додека го пишував ова знаев дека ќе добијам ваков одговор!
И мило ми е што баш од докторка го добив..

Значи сите физиолошки промени, маки, страдања... на сурогат мајката може и треба да се избришат со 50-70000€?!
Дали тоа значи дека сурогат-мајката исто така нема и нема да развие чувство кон тоа суштество за време на тие 9-10 месеца?!
Или и тоа се решава со добра свота пари..!?

Ако е вака ко што викаш, за сиротите Шерифовички да добијат дете, и биолошкиот родител е не битен..

Тогаш дај што ангажираат украинки!!
Еве ние имаме циганки на претек! Со докажана историја дека можат 5-6 деца да истресат!
Ако веќе сурогат мајката (леле колку само грдо звучи!) не е битна...
Тогаш таман еве шанса да се средат чергаркине што просат по семафори!
Ем ќе им се намали наталитетот!
Ем со тие пари ќе се обезбедат станбено и нема да питаат веќе! А може и децата на школо да почнат да си ги праќаат!
Или да ги запослат у фирмата на мажот плус, кога веќе деца им "истресле"!

Може така?! Само чергарки!?
Јас зборувам за големината на луѓето кои прифаќаат дете како свое, без разлика на неговото потекло, а ти ми збориш за поделби, крв и пари. Мислам дека погрешно ме напаѓаш. Не зборев никаде за сурогатство, туку за посвојување деца.

НЕ!

Доколку ова од анкетата се спроведе, би постоеле само фиктивни бракови на хартија, само да се избегне законот, па ќе треба ко во Америка што пари бараат луѓе за да склопат брак со тебе за да можеш легално да останеш, па учење прашања еден за друг. Непотребен циркус.

Шансата да се оствари како мајка треба да ја има секоја жена, независно дали има среќа во љубовта, дали е способна да избере вистински партнер итн.

И доста со тие муабети и стереотипи за жени кои ги имате во главата од тоа што сте гледале како некоја ваша соученичка на физичко не вежбала секој час и викала дека има добиено и дека стомак ја болело. Има жени што имаат проживеано во животот, тоа што машко за 10 живота нема да преживее, од семејно насилство, мобинг, стереотипи, потценувања, деградирања и омаловажување, секакви сопки само дека е жена. Ден слободен да се нема земено со години, 40 температура одење на работа, 40 температура готвење за детето, трчање да се земе од градинка. Ама не, тие жени не требало да имаат право на дете бидејќи не биле во брачен однос, ама некоја неизживеана што затруднела во вц во диско и сега ќе ја земаат за жена бидејќи да се скриело срамот нели, таа има приоритет да е мајка на скалата. Уживај сигурно.

ИнВитро е само уште една можност за жената да се оствари како мајка и таа под никоја околност не треба да се одземе. Исто поддржуам и сурогат мајка.

И не гледам како ви се релевантни дискусиите дали мајката ќе го сакала бебето и дали ќе имала поврзаност ако го носела она споредбено со тоа да го носела друга жена или пак во случајов дали надвор била оплодена јајце клетката, чим жената оди преку ИнВитро значи сигурно е решена и одлуката и е промислена долго време, не е изненадувачка бременост па да ја затекне неподготвена, незрела итн.

Последно уредено:
Исто поддржуам и сурогат мајка.

И не гледам како ви се релевантни дискусиите дали мајката ќе го сакала бебето и дали ќе имала поврзаност ако го носела она споредбено со тоа да го носела друга жена или пак во случајов дали надвор била оплодена јајце клетката, чим жената оди преку ИнВитро значи сигурно е решена и одлуката и е промислена долго време, не е изненадувачка бременост па да ја затекне неподготвена, незрела итн.
До тука се арно си збореше..

А како е релевантно ин-витрото со сурогат мајчинството?!
Така што тоа е начин за злоупотреба на една медицински техника/метод за некои за пари да си испринтаат дете!
Поголемо понижување за жена (најчесто во незавидна ситуација) не верувам дека има, отколку да ја искористат како "матка за изнајмување"!
Е тоа е тоа за што се бунам!

И по таа логика, па дај да легализираме и трговија со органи! Што? Исто му се фаќа..
Кој е у криза, бујрум, продавам бубрег, толку пари, чао-пријатно!

НЕ за сурогат мајчинство!

До тука се арно си збореше..

А како е релевантно ин-витрото со сурогат мајчинството?!
Така што тоа е начин за злоупотреба на една медицински техника/метод за некои за пари да си испринтаат дете!
Поголемо понижување за жена (најчесто во незавидна ситуација) не верувам дека има, отколку да ја искористат како "матка за изнајмување"!
Е тоа е тоа за што се бунам!

И по таа логика, па дај да легализираме и трговија со органи! Што? Исто му се фаќа..
Кој е у криза, бујрум, продавам бубрег, толку пари, чао-пријатно!

НЕ за сурогат мајчинство!
Ама зошто е понижување за жената ако она сама се согласила да биде сурогат мајка? Сама се согласила, тоа е законски регулирано. Зошто би ја претставувале како жртва, кога она свесно одлучила дека сака да биде сурогат мајка?

Зборам за сурогатсво од алтруистички причини, не комерцијално сурогатство.

Ама зошто е понижување за жената ако она сама се согласила да биде сурогат мајка? Сама се согласила, тоа е законски регулирано. Зошто би ја претставувале како жртва, кога она свесно одлучила дека сака да биде сурогат мајка?

Зборам за сурогатсво од алтруистички причини, не комерцијално сурогатство.
Да да..
пошто тоа е најпознато кај сурогатството..
алтруистичките причини!

Bs Kill Count GIF by Dead Meat James

Да да..
пошто тоа е најпознато кај сурогатството..
алтруистичките причини!
Чему цинизам? Па одговори ми :)

Еве луѓето донираат органи за да спасат нечиј живот. Зошто би било понижување ако некоја жена свесно и сама одлучи дека сака да подари живот и притоа се е регулирано со закон?

Јас само прашувам.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom