ComfortablyNumb
Politically Incorrect
- Член од
- 11 август 2016
- Мислења
- 4.920
- Поени од реакции
- 19.027
Поагресивни се од наркоманите. 

Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.

Еве ти нехипотетичко ако сакаш така, тука збориме за принцип и обзир. Имам другарка веганка, значи не и пречи мирис на месо, но станала веганка од жал за животните. Ме има замолено да не јадам месо коа искачаме, а не искачаме често. Поради тоа, си ускратувам мерак за да угодам на некој друг.dobro, mene hipoteticki mi smeta mirisot na meso i na skara po kafani, mi mirisa mesoto shto se jade na masata do mene i mi pravi da se osekjam deka jadam meso.
eve, moite chustva se povredeni, daj da go zabranime mesoto po kafeani, jadite doma meso ako sakate i pred kafana, iako ja mozev da si odam na mesto kade sto ne se sluzi meso.
go dadov kako primer za represiven mehanizam kade sto so sigurnost ke preventiras maloletnicko pusenje i da pokazam deka ovoj zakon voopsto i nema da vlijae, pogotovo ne drasticno vrz namaluvanje na brojot na pusaci, tuku celta e polnenje pari vo budzhetot.Priveduvanje maloletnici sto pushat? Kaj ti tekna ova.
Zakonot im e copy paste od evropski drzavi kade ima znacitelno namaluvanje na procent na pusaci niz godinite posle implementacija. Ako funkcioniralo vo 20 drugi zemji, najverojatno kje funkcionira i kaj nas.
Nie vekje imavme vakov zakon i istiot funkcionirase so godini, niedna kafana ne propadna.
Objasneto ni e na temata zaso nema pusacki/nepusacki del. Lugjeto (pusaci/nepusaci) sekoj pat kje odat u pusackiot del zaso u drustvo imaat zavisnici. Zatoa e zakonot taka smislen.
imas izbor da si najdes drugi drugari nepusaci, imas izbor da si odis mesta na kade shto ne se pushi, imash izbor celo vreme, ne kapiram shto e problemot?Еве ти нехипотетичко ако сакаш така, тука збориме за принцип и обзир. Имам другарка веганка, значи не и пречи мирис на месо, но станала веганка од жал за животните. Ме има замолено да не јадам месо коа искачаме, а не искачаме често. Поради тоа, си ускратувам мерак за да угодам на некој друг.
Да се вратиме на друга играна утакмица, сум идел и ќе идам на места кај што се пуши, за ќеиф на другари, никогаш немало драма. Некогаш кога ќе сакам да воспоставам компромис, одма за очи ме фаќаат, драматизираат, не било лезет што ти ја знам, зашто, зашто ќе треба да излезат да испушат една место да ја пушат на маса.
Ко што кажаа погоре и другите, дома и пред деца/партнери може да излегуваат на цигара, ама дојде ли време да испоштуваш другар, кој го ебе него, лезетот е поголем од почитот.
Разочаран и шокиран сум што читам страни наназад...
А нели хипотетички е полесно, место да мењаш цели друштва, другото опционално да не се прави или да се прави надвор, мене па тоа не ми е јасно. Или цигарата е задолжителна, не опционална?go dadov kako primer za represiven mehanizam kade sto so sigurnost ke preventiras maloletnicko pusenje i da pokazam deka ovoj zakon voopsto i nema da vlijae, pogotovo ne drasticno vrz namaluvanje na brojot na pusaci, tuku celta e polnenje pari vo budzhetot.
takvi zakoni nosat zaedno so drugi zakoni, od promeneti ambalazi, zgolemeni ceni i se ostanato, plus imaat institucii koi si ja vrshat rabotata, a retko kade prv chekor im e zabrana za pushenje vo zatvoreni prostorii, pogotovo vo drzhavi kade shto 40% od naselenieto i najgolemiot del od polnoletnata populacija e aktiven pusac.
eve kako mene kako pushach ke mi ja eliminira zavisnosta od pushenje toa shto ne mozham da pusham vo zatvorena prostorija, ili kako ke gi sprechi mladite da ja zemat taa navika, ne kapiram, pa ne se pushi samo po kafikji i kafani.
eve ja kaj sto ziveev site ugostiteli se zalea na uzasno padnati prihodi, 95% od vremeto objektite im bea prazni, nekoi duri rizikuvaa da pushtaat pushenje vnatre, zatoa shto pogolema kazna e da nemash klienti vo ugostitelski objekt otkolku da plakjas kazna na drzhavata.
eve, kazi mi, vo hipoteticka situacija utre pazarna inspekcija da vleze vo lokal kaj shto Izet Medziti pushi, a nego go zemam za primer zatoa shto na sekoja slika e so cigara, dali mislis deka on i/ili ugostitelot ke jade kazna?
fakt e deka ke ima selektivno sproveduvanje, zatoa sto nie imame institucionalni problemi.
shto e do vutra, ne odlucilo mnozinskiot del od narodot tuku drzhavata, isto kako shto i za ovoj zakon ne se konsultirashe drzhavata ni so ugostitelite nitu so narodot tuku si odluchi sama po potreba brzinski da go polni deficitot vo budzhetot koj e rezultat na kradenje i korupcija.
utre koga ushte pogolem deficit vo budzhetot i ke ima potreba od nosenje na drasticni merki za polnenje na istiot, ke ja legaliziraat.
vo toa e i moabetot, vo hipokrizijata na drzhavata, kade narodot e nevolonterno truen od zagaduvaci, ama problem bilo ako ti volonterno se izlozish na dim od cigari kako nepushach, politicari smeat da imaat farmi za marihuana, ama ti ne mozes ni da zapalish, ushte pomalku da rastes steblo, makar istoto bilo i CBD, itn.
Автоматски споено мислење:
imas izbor da si najdes drugi drugari nepusaci, imas izbor da si odis mesta na kade shto ne se pushi, imash izbor celo vreme, ne kapiram shto e problemot?
se ponashate kako da vi e prinudno neshto shto vi e skroz opcionalno, drugarite idat ok, dechki mozhe da ideme nekade kaj shto ne se pushi? ne? cao poz, ednostavno.
sto vi e poentava, ok vi e zakonov samo zatoa shto drugarite nemaat pochit sprema vas, pa treba drzhavata da intervenira ili ne ste sposobni da izberete mesto kade shto ne se pushi, ne kapiram.
Тутунот се користи и во снузот и во медицински цели, не мора да е за цигари.Тутунот козите не го јадат, а не па да има друга намена освен за цигари...
Проблемот е што немаш баш избор. На хартија има некоја поделба на пушачки и непушачки дел што е тотално апсурдна, бидејќи чадот константно циркулира низ цел објект. Јас можам да замолам познат да не пуши во присуство на моето дете, не можам тоа да го направам на непознати на соседната маса. И според мене ок е тука да интервенира државата, за да ме заштити мене и моето дете. Секој има право на чист воздух.go dadov kako primer za represiven mehanizam kade sto so sigurnost ke preventiras maloletnicko pusenje i da pokazam deka ovoj zakon voopsto i nema da vlijae, pogotovo ne drasticno vrz namaluvanje na brojot na pusaci, tuku celta e polnenje pari vo budzhetot.
takvi zakoni nosat zaedno so drugi zakoni, od promeneti ambalazi, zgolemeni ceni i se ostanato, plus imaat institucii koi si ja vrshat rabotata, a retko kade prv chekor im e zabrana za pushenje vo zatvoreni prostorii, pogotovo vo drzhavi kade shto 40% od naselenieto i najgolemiot del od polnoletnata populacija e aktiven pusac.
eve kako mene kako pushach ke mi ja eliminira zavisnosta od pushenje toa shto ne mozham da pusham vo zatvorena prostorija, ili kako ke gi sprechi mladite da ja zemat taa navika, ne kapiram, pa ne se pushi samo po kafikji i kafani.
eve ja kaj sto ziveev site ugostiteli se zalea na uzasno padnati prihodi, 95% od vremeto objektite im bea prazni, nekoi duri rizikuvaa da pushtaat pushenje vnatre, zatoa shto pogolema kazna e da nemash klienti vo ugostitelski objekt otkolku da plakjas kazna na drzhavata.
eve, kazi mi, vo hipoteticka situacija utre pazarna inspekcija da vleze vo lokal kaj shto Izet Medziti pushi, a nego go zemam za primer zatoa shto na sekoja slika e so cigara, dali mislis deka on i/ili ugostitelot ke jade kazna?
fakt e deka ke ima selektivno sproveduvanje, zatoa sto nie imame institucionalni problemi.
shto e do vutra, ne odlucilo mnozinskiot del od narodot tuku drzhavata, isto kako shto i za ovoj zakon ne se konsultirashe drzhavata ni so ugostitelite nitu so narodot tuku si odluchi sama po potreba brzinski da go polni deficitot vo budzhetot koj e rezultat na kradenje i korupcija.
utre koga ushte pogolem deficit vo budzhetot i ke ima potreba od nosenje na drasticni merki za polnenje na istiot, ke ja legaliziraat.
vo toa e i moabetot, vo hipokrizijata na drzhavata, kade narodot e nevolonterno truen od zagaduvaci, ama problem bilo ako ti volonterno se izlozish na dim od cigari kako nepushach, politicari smeat da imaat farmi za marihuana, ama ti ne mozes ni da zapalish, ushte pomalku da rastes steblo, makar istoto bilo i CBD, itn.
Автоматски споено мислење:
imas izbor da si najdes drugi drugari nepusaci, imas izbor da si odis mesta na kade shto ne se pushi, imash izbor celo vreme, ne kapiram shto e problemot?
se ponashate kako da vi e prinudno neshto shto vi e skroz opcionalno, drugarite idat ok, dechki mozhe da ideme nekade kaj shto ne se pushi? ne? cao poz, ednostavno.
sto vi e poentava, ok vi e zakonov samo zatoa shto drugarite nemaat pochit sprema vas, pa treba drzhavata da intervenira ili ne ste sposobni da izberete mesto kade shto ne se pushi, ne kapiramm
Зашто би праела со отворена врата, ако мириса непријатно? Паралелава ти е несоодветна, тоа е приватен стан, што сака ќе прави. Ако пак си замислуваш дека е локал, мајката-угостителот не затвориле врата оти никој тоа не го контролирал.Мајка ти кога прави манџи со отворена врата само во кујна мириса или миризбата се осеќа и во ходникот?

69, nice.Прегледај го приврзокот 466687
Гласањето заврши, па да споделиме.
Ја сум меѓу воздржаните, гледав многу ризици од таков закон, но после неколку страници дебата и те како сум за, ама за жал не можам да го сменам гласот, јбг после е**** нема каење.
Пушачите кажаа дека сакаат факти и статистики, па го оставам тука скриишотот да го толкувате, релативизирате, вадите од контекст, воукизирате и се што другото сакате.
Мислиш со народен речник кажано кога ќе испоумрат луѓето како мене,Владе,Ска,ОМГ и други воини кои не се даваат така лесно..Ќе повторам, законов вистински импакт ќе има после 10-15 години, кога постепено ќе се искорени навиката на луѓето.
@Zlatikevichius, од другиот профил си пишал![]()
Гласањето заврши, па да споделиме.
Ја сум меѓу воздржаните, гледав многу ризици од таков закон, но после неколку страници дебата и те како сум за, ама за жал не можам да го сменам гласот, јбг после е**** нема каење.
Пушачите кажаа дека сакаат факти и статистики, па го оставам тука скриишотот да го толкувате, релативизирате, вадите од контекст, воукизирате и се што другото сакате.

Se razbudil Io edno dekemvrisko utro vo 2025, i odbral nasilstvo, e toa e temava koga ke razmislis. 154 strani kolenje, bodenje, stanuvanje poznat na reddit i sto uste ne.
No, mora da mu se oddade pocit na babanot za storenoto delo.
- Треба да ги избираме нашите лидери на лотарија.
- Треба да е нелегално да се исмејуваат луѓе.
- Да ги вратиме договорените бракови.
Потоа следи дискусија за ставот, во ведар дух и расположение, не со ад-хоминем и тепачки. Најчесто се дискутира за банални работи, ретко сериозни, некогаш смешни.

Abe ke razbucas tuka dvatrojca sarenokurtonci i odma muabeti ke ti izvat. Arno rekle postarite, na coek oko izvajmu, muabet ne mu vadiВладе е единствениот од партиски определените кој има интегритет да стави нешто друго пред партијата.![]()

Nemas odeno na grobista ? Ete sega Vodici, posle Veligden. Pootvoreno zdravje.Си видел некогаш некој да практикува религија на отворено? Да извади иконата и да се моли или да извади џергата и да се моли? Никогаш не сум го видел до сега тоа.